Sajtos, köménymagos pogácsák

2015. április 16., csütörtök · Posted in , ,

Romváry Vilmos - Fűszerek könyvéből inspirálódva készítettem el ezt a receptet. Ott Köményes stangli volt az elnevezése, én sajtot is adtam hozzá a különböző formára vágtam.  


1/2 kg lisztet összedolgoztam 2,5 dkg langyos, édes tejben megfuttatott élesztővel,  10 dkg margarinnal, 2 kk sóval és annyi langyos tejjel, hogy lágy, könnyű tésztát kapjak. Letakarva, meleg helyen fél órát kelesztettem. Utána lisztezett deszkán kicsit átdolgoztam, utána fél centi vastagra nyújtottam, tetejét megkentem felvert tojással, megszórtam köménymaggal és reszelt sajttal, majd kerek és kocka formákat vágtam belőle és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütöttem.


Béres Alexandra - Súlykontroll körözött paprikába töltve

2015. április 15., szerda · Posted in ,

Ezt a receptet Béres Alexandránál láttam és azonnal kipróbáltam, mert tudom, hogy csak jó és egészséges lehet.

  
Hozzávalók:
  • 10 dkg zöldpaprika,
  • 5 dkg sovány túró,
  • 3 dkg joghurt,
  • 1,5 g vöröshagyma,
  • só,
  • fűszerpaprika,
  • köménymag,
  • petrezselyem zöld
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, különösen ügyelve arra, hogy a túró ne legyen darabos és a vöröshagyma nagyon finomra legyen vágva. Kicsumázott kisebb méretű paprikákba betöltjük a körözöttet, vagy a paprikát mellé fogyasztjuk. 
Zöldhagymát használtam a körözötthöz és kápia paprikát, petrezselyem zöldet csak a tetejére szórtam és korpás pirítóssal tálaltam. Nagyon finom, próbáljátok ki, megéri. 

Tárkonyos tojásleves

· Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 3 tojás,
  • 1/2 bögre rizs,
  • 2 újhagyma vagy 1 kisebb fej hagyma,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1 evőkanál tárkony,
  • 1 evőkanál tárkonyecet,
  • szalonna.
A hagymát vékonyra szeleteltem és sós vízben feltettem főni. Hozzáadtam a tárkonyt és a rizst is. A szalonnát apró kockára vágtam, serpenyőben kiolvasztottam a zsírját, majd a felvert tojásokat ráöntöttem és rántottát sütöttem belőle. Amikor megsült, darabkákra szaggattam, majd a leveshez adtam és addig főztem, amíg a rizs megpuhult. Ekkor hozzáadtam az ecetet és tálaláskor a tejfölt.

Mazsolás boci szelet

2015. április 14., kedd · Posted in , ,

Szerintem mindenki szereti a boci szeletet. Nálunk is nagy keletje van. Most viszont elkészítettem a mazsolás változatát. 


Hozzávalók a tésztához:
  • 6 tojás,
  • 150 g cukor,
  • 50 ml olaj,
  • 100 g liszt,
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • 50 g cukrozatlan kakaó
  • 2 kávéskanál vaníliás cukor.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 250 g tehéntúró,
  • 150 g mazsola
  • 50 g gríz,
  • 1 tojás
  • 1 kk rum eszencia.
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjéből a cukorral kemény habot vertem, apránként hozzáadtam a tojássárgákat, az olajat, a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, végül a cukrozatlan kakaót és csomómentesre kavartam. 

A tehéntúrót összekavartam a mazsolával, a grízzel, a tojással és a rum eszenciával. A kakaós masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem és a tehéntúrós tölteléket kiskanállal szépen elosztottam rajta úgy, hogy bocifoltokat alkosson. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütöttem.

Tehéntúrós óriáscsiga kalács

2015. április 13., hétfő · Posted in , , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 600 g fehér liszt,
  • 200 ml tej,
  • 2 egész tojás,
  • 25 g friss élesztő,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 2 kiskanál vaníliás cukor,
  • 1 kiskanál só.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 250 g tehéntúró,
  • 5 dkg cukor,
  • 5 dkg griz,
  • 5 dkg mazsola (de lehet több is),
  • 2 kiskanál vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 tojás.
Hozzávalók a kenéshez:
  • 1 egész tojás.

Az élesztőt 100 ml langyos, cukros tejben felfuttattam. A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a sót, a vaníliás cukrot, az olajat, a 2 tojást felvertem és hozzáadtam a liszthez, majd hozzáadtam a felfuttatott élesztős tejet is és a maradék tejjel összegyúrtam. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztettem.

Utána lisztezett deszkán könnyen átgyúrtam és 1 ujjnyi vastag, téglalap alakú tésztát nyújtottam belőle. A töltelékhez való alapanyagokat mixerrel összedolgoztam, majd a tésztára kentem és óvatosan, hogy a töltelék ne folyjon ki, feltekertem. Csigát formáltam belőle és sütőpapírral kibélelt kerek formába tettem.

A tetejét megkentem a felvert tojással, amjd előmelegített sütőben, közepes lángon aranybarnára sütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.