Hozzávalók a tésztához:
- 600 g fehér liszt,
- 200 ml tej,
- 2 egész tojás,
- 25 g friss élesztő,
- 1 evőkanál cukor,
- 3 evőkanál olaj,
- 2 kiskanál vaníliás cukor,
- 1 kiskanál só.
- 250 g tehéntúró,
- 5 dkg cukor,
- 5 dkg griz,
- 5 dkg mazsola (de lehet több is),
- 2 kiskanál vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 tojás.
- 1 egész tojás.
Az élesztőt 100 ml langyos, cukros tejben felfuttattam. A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a sót, a vaníliás cukrot, az olajat, a 2 tojást felvertem és hozzáadtam a liszthez, majd hozzáadtam a felfuttatott élesztős tejet is és a maradék tejjel összegyúrtam. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztettem.
Utána lisztezett deszkán könnyen átgyúrtam és 1 ujjnyi vastag, téglalap alakú tésztát nyújtottam belőle. A töltelékhez való alapanyagokat mixerrel összedolgoztam, majd a tésztára kentem és óvatosan, hogy a töltelék ne folyjon ki, feltekertem. Csigát formáltam belőle és sütőpapírral kibélelt kerek formába tettem.
A tetejét megkentem a felvert tojással, amjd előmelegített sütőben, közepes lángon aranybarnára sütöttem.
Utána lisztezett deszkán könnyen átgyúrtam és 1 ujjnyi vastag, téglalap alakú tésztát nyújtottam belőle. A töltelékhez való alapanyagokat mixerrel összedolgoztam, majd a tésztára kentem és óvatosan, hogy a töltelék ne folyjon ki, feltekertem. Csigát formáltam belőle és sütőpapírral kibélelt kerek formába tettem.
A tetejét megkentem a felvert tojással, amjd előmelegített sütőben, közepes lángon aranybarnára sütöttem.
Hát ez valami gyönyörűre sikeredett! :)
VálaszTörlésKöszönöm :)
TörlésDe szép lett! Tessék átkeresztelni kalácsra ;-) finom puha, jól néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm és máris átkereszteltem :)
Törlés:-)
VálaszTörlés