Hozom a húsvéti kalácsomat :) Ismét a jól bevált, foszlós receptemet készítettem el, ezennel viszont mazsolát és diót tettem bele.
Hozzávalók a tésztához:
- 1/2 kg fehér liszt,
- 1 kocka (25 g) friss élesztő,
- 2 tojás sárgája,
- 2 kk vaníliás cukor,
- 4 evőkanál cukor,
- 8 dkg olvasztott margarin,
- 1 kk só,
- 2,5 - 3 dl langyos tej
- 1 tojás fehérje,
- 15 dkg mazsola,
- 10 dkg darált sió,
- 10 dkg cukor
- 1 tojás sárgája.
Az élesztőt 150 m langyos, cukros tejben felfuttattam. A lisztet, a sót, a vaníliás cukrot és a cukrot a dagasztó tálba tettem és jól összekavartam. A 2 tojás sárgáját kevés tejjel felvertem és hozzáadtam a liszthez, majd hozzáadtam a felfuttatott élesztős tejet is és összekavartam. Apránként hozzáadtam a tej többi részét is és tésztát gyúrtam belőle.
Közben megolvasztottam a margarint és hagytam kicsit kihűlni. Miután összegyúrtam a tésztát, nagyon kis adagokban elkezdtem beledolgozni a margarint. Ez nagyon fontos, mert ettől lesz foszlós a kalács. Ez a művelet eltartott kb. 30 percig. Könnyű, puha tésztát kaptam.
Letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztettem. A 30 perc letelte előtt a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot vertem és hozzáadtam a darált diót. Utána lisztezett deszkán könnyen átgyúrtam és kb. 1 ujjnyi vastag tésztalap alakúra nyújtottam. Megkentem a diós masszával, megszórtam mazsolával és ügyesen feltekertem. Egy hosszabb tekercset kaptam, amit enyhén megsodortam és sütőpapírral kibélelt kalácsformába helyeztem. A tetejét megkentem tojássárgával és villával megszurkáltam. Előmelegített sütőben szép barnára sütöttem.
Nagyon szép kalácsot sütöttél! A többi süti is kedvemre való :)
VálaszTörlésKöszi :)
Törlés