Hozzávalók:
- keményebb, kompótnak való körte,
- kevés citromsó,
- víz,
- minden üvegre számítva 2 ek cukor,
- szalicil,
- fahéj,
- szegfűszeg,
- szegfűbors
A körtéket megmostam, meghámoztam, kivágtam a magházukat és
citromsós vízbe tettem, hogy ne barnuljon. Amikor ezt elvégeztem,
megtömtem az üvegeket körtével, utána vizet öntöttem az
üvegekbe, kivéve egyet (mert kell még hozzá a cukor is). Így
szoktam én megmérni a vízmennyiséget, hogy ne főzzek túl sok
szirupot. Utána egy fazékba öntöttem a vizet, hozzáadtam a
megfelelő mennyiségű cukrot, jól összekavartam, hogy oldódjon a
cukor és hagytam felforrni. Addig minden üvegbe tettem egy kevés
fűszert, majd rátöltöttem a szirupot. Ez egy biztos módszer,
annyi lé lesz, amennyi szükséges. Utána minden üvegbe tettem egy
késhegynyi szalicilt, rácsavartam a kupakot és vizes dunsztban
kidunsztoltam, majd letakarva hagytam kihűlni.