Édesanyám receptes füzetéből származik a recept. Régebb nagyon sokszor volt az asztalunkon ez a nagyon finom pogácsa, én viszont most sütöttem először és bevallom őszintén, ezt még bizony gyakorolnom kell. Nem mondom, hogy rossz lett, de nem az igazi.
- 40 dkg tepertőkrém,
- 50 dkg liszt,
- 1 dkg élesztő,
- 2 dl tej,
- 2 evőkanál fehér bor,
- 4 evőkanál tejföl,
- 1 kávéskanál cukor,
- 1 kávéskanál só,
- bors, ízlés szerint,
- 1 tojássárga a kenéshez
Az élesztőt a langyos, cukros tejben hagytam felfutni. A lisztet és a többi hozzávalókat (a tepertőkrémen kívül) egy tálba tettem, összekevertem, majd hozzáadtam az élesztős tejet és jól összedagasztottam. Egy óra alatt meleg helyen duplájára kelesztettem. Lisztezett munkalapon kinyújtottam, rákentem a tepertőkrém egy részét, ketté hatottam, ismét kinyújtottam és megkentem tepertőkrémmel, ezután megint hajtogatás és nyújtás következett addig, amíg elfogyott a tepertőkrém. Letakarva, meleg helyen még fél órát kelesztettem, utána kinyújtottam ujjnyi vastagra, a tetejét éles késsel bevagdaltam, megkentem tojássárgával és egy megfelelő pohár segítségével pogácsákat vágtam belőle. Előmelegített sütőben megsütöttem.
Pedig a hozzávalók és főleg a képek alapján nagyon fincsinek tűnik! :)
VálaszTörlésNálunk nagymamám készíti a legfinomabb tepertyűspogácsát, még anyum se tud olyat sütni:) De nincs hozzá recept, mert mindig csak szemre készíti, tesz bele ezt is meg azt is, aztán kész:)
VálaszTörlés