Tepertős pogácsa

2012. október 25., csütörtök · Posted in ,

Édesanyám receptes füzetéből származik a recept. Régebb nagyon sokszor volt az asztalunkon ez a nagyon finom pogácsa, én viszont most sütöttem először és bevallom őszintén, ezt még bizony gyakorolnom kell. Nem mondom, hogy rossz lett, de nem az igazi. 

Hozzávalók:
  • 40 dkg tepertőkrém,
  • 50 dkg liszt,
  • 1 dkg élesztő,
  • 2 dl tej,
  • 2 evőkanál fehér bor,
  • 4 evőkanál tejföl,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 1 kávéskanál só,
  • bors, ízlés szerint,
  • 1 tojássárga a kenéshez

Az élesztőt a langyos, cukros tejben hagytam felfutni. A lisztet és a többi hozzávalókat (a tepertőkrémen kívül) egy tálba tettem, összekevertem, majd hozzáadtam az élesztős tejet és jól összedagasztottam. Egy óra alatt meleg helyen duplájára kelesztettem. Lisztezett munkalapon kinyújtottam, rákentem a tepertőkrém egy részét, ketté hatottam, ismét kinyújtottam és megkentem tepertőkrémmel, ezután megint hajtogatás és nyújtás következett addig, amíg elfogyott a tepertőkrém. Letakarva, meleg helyen még fél órát kelesztettem, utána kinyújtottam ujjnyi vastagra, a tetejét éles késsel  bevagdaltam, megkentem tojássárgával és egy megfelelő pohár segítségével pogácsákat vágtam belőle. Előmelegített sütőben megsütöttem.

2 Responses to “Tepertős pogácsa”

  1. Pedig a hozzávalók és főleg a képek alapján nagyon fincsinek tűnik! :)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk nagymamám készíti a legfinomabb tepertyűspogácsát, még anyum se tud olyat sütni:) De nincs hozzá recept, mert mindig csak szemre készíti, tesz bele ezt is meg azt is, aztán kész:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.