Kapros cukkinifőzelék csirkemellel

2012. október 29., hétfő · Posted in



Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 csirkemell,
  • 1 nagy cukkini,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • pirospaprika, 
  • só,
  • kapor,
  • kevés liszt,
  • kevés tej.
A cukkinit meghámoztam, kibeleztem és lereszeltem. Enyhén besóztam és negyed órát állni hagytam utána kicsavartam.  A hagymát apróra vágtam és kevés olajon  a csíkokra vágott csirkemellel együtt üvegesre pároltam, hozzáadtam a pirospaprikát és a cukkinit, majd annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje. A kaporral együtt puhára főztem. A tejből és a lisztből habarást készítettem, hozzáadtam a főzelékhez, felforraltam és hagytam pár percig főni. Ízlés szerint kevés ecettel savanyítani is lehet.

Tepertős pogácsa

2012. október 25., csütörtök · Posted in ,

Édesanyám receptes füzetéből származik a recept. Régebb nagyon sokszor volt az asztalunkon ez a nagyon finom pogácsa, én viszont most sütöttem először és bevallom őszintén, ezt még bizony gyakorolnom kell. Nem mondom, hogy rossz lett, de nem az igazi. 

Hozzávalók:
  • 40 dkg tepertőkrém,
  • 50 dkg liszt,
  • 1 dkg élesztő,
  • 2 dl tej,
  • 2 evőkanál fehér bor,
  • 4 evőkanál tejföl,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 1 kávéskanál só,
  • bors, ízlés szerint,
  • 1 tojássárga a kenéshez

Az élesztőt a langyos, cukros tejben hagytam felfutni. A lisztet és a többi hozzávalókat (a tepertőkrémen kívül) egy tálba tettem, összekevertem, majd hozzáadtam az élesztős tejet és jól összedagasztottam. Egy óra alatt meleg helyen duplájára kelesztettem. Lisztezett munkalapon kinyújtottam, rákentem a tepertőkrém egy részét, ketté hatottam, ismét kinyújtottam és megkentem tepertőkrémmel, ezután megint hajtogatás és nyújtás következett addig, amíg elfogyott a tepertőkrém. Letakarva, meleg helyen még fél órát kelesztettem, utána kinyújtottam ujjnyi vastagra, a tetejét éles késsel  bevagdaltam, megkentem tojássárgával és egy megfelelő pohár segítségével pogácsákat vágtam belőle. Előmelegített sütőben megsütöttem.

Szilvadzsemes palacsinta

2012. október 17., szerda · Posted in


Hozzávalók a palacsintatésztához:

  • 20 dkg liszt,
  • 1 egész tojás,
  • 1 csipet só,
  • ásványvíz, amennyit felvesz
  • 1 evőkanál olaj + pár csepp a sütéshez.
Megkenni:
  • házi szilvadzsem
A tésztához valókat robotgéppel összekavartam úgy, hogy csomómentes legyen. Egy nagy méretű teflonba pár csepp olajat tettem, hagytam felforrósodni, majd egyenként megsütöttem benne a palacsintákat.  Utána a palacsintákat egyenként megkentem a finom szilvadzsemmel, majd négybe hajtottam. Nekem ebből az adagból 14 palacsinta lett.

Körtekompót

· Posted in ,


Hozzávalók:
  • keményebb, kompótnak való körte,
  • kevés citromsó,
  • víz,
  • minden üvegre számítva 2 ek cukor,
  • szalicil,
  • fahéj,
  • szegfűszeg,
  • szegfűbors
A körtéket megmostam, meghámoztam, kivágtam a magházukat és citromsós vízbe tettem, hogy ne barnuljon. Amikor ezt elvégeztem, megtömtem az üvegeket körtével, utána vizet öntöttem az üvegekbe, kivéve egyet (mert kell még hozzá a cukor is). Így szoktam én megmérni a vízmennyiséget, hogy ne főzzek túl sok szirupot. Utána egy fazékba öntöttem a vizet, hozzáadtam a megfelelő mennyiségű cukrot, jól összekavartam, hogy oldódjon a cukor és hagytam felforrni. Addig minden üvegbe tettem egy kevés fűszert, majd rátöltöttem a szirupot. Ez egy biztos módszer, annyi lé lesz, amennyi szükséges. Utána minden üvegbe tettem egy késhegynyi szalicilt, rácsavartam a kupakot és vizes dunsztban kidunsztoltam, majd letakarva hagytam kihűlni. 

Szilvával töltött paradicsompaprika


Lényegében nem nagy dolog, épp úgy kell eltenni, mint a többi savanyúságot. Ki kell vágni a paprika magházát és megtömni kimagolt, keményebb, kompótnak való szilvával. Utána üvegekbe kell tenni, minden üvegbe kell tenni ízlés szerint tormát, almapaprikát (aki szereti) és savanyúság fűszert (szemes bors, koriander, babérlevél, mustármag, köménymag, csombord stb.). El kell készíteni a Kapros savanyúságtartósító lét, vagy a Picant Fix lét, ráönteni, lekötni és kész. A szilva hallattára sokan húzzák a szájukat, de nagyon finom tud lenni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.