Kókuszos, zabpelyhes keksz

Nagyon szeretem az ilyen kekszeket. A zabpehely és a tk liszt miatt a Glikémiás Indexe alacsony, egészséges, sokáig eláll, fagyasztható, hamar elkészül, nem kell sokat pepecselni vele stb. Soroljam még? :)


Hozzávalók 59 kekszhez:
  • 3/4 csésze puha vaj
  • 3/4 csésze kristálycukor,
  • 1 tojás,
  • 1 teáskanál vanília,
  • 1 bögre fehér liszt,
  • 1 bögre tk liszt, 
  • 1 teáskanál sütőpor, 
  • 1/2 teáskanál só,
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1 csésze zabpehely
  • 40 g kókuszreszelék. 
A vajat a cukorral és a tojással habosra kavartam. A száraz anyagokat egy tálba tettem és összekavartam. Hozzáadtam a vajas krémet és jól összedolgoztam. Keksz formájú korongokat formáltam és sütőpapírra téve, előmelegített sütőben addig sütöttem, míg az alja kezdett pirulni.  Nekem 59 kekszem lett, 4 - 5 cm átmérőjű.

Az a jó ebben a receptben (is), hogy a végtelenségig lehet variálni. lehet adni hozzá: darált diót, mazsolát, csokidarabkákat, aszalt gyümölcsöt, mandulát, pisztáciát stb.

Lefagyasztottam egy jó adagot és az a jó benne, hogy miután kiveszem a fagyasztóból, szinte azonnal fogyasztható. Kicsit hideg, de azon kívül semmi baja, nincs megfagyva. Ez nagyon praktikus mert ,ha váratlan vendég jön, elő lehet venni és azonnal kínálni. 

Sonkás tésztasaláta

2014. július 1., kedd · Posted in ,


Hozzávalók: 
  • 20 dkg füstölt sonka kockára vágva,
  • 1 nagy fej hagyma apróra vágva, 
  • 2 ek olaj,
  • 1/2 kk só,
  • 1/2 kk pirospaprika,
  • 10 dkg csavart tészta,
  • kevés őrölt bors,
  • 1 csipet rozmaring.
A hagymát az olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a kockára vágott sonkát és még kicsit pároltam. Utána hozzáadtam a pirospaprikát, azonnal felöntöttem vízzel és forrásba hoztam. Hozzáadtam a sót, a borsot, a rozmaringot, majd a tésztát és párszor megkavarva puhára főztem. A víz elfő, illetve beszívja a tészta. Egyszerű, könnyű elkészíteni és hamar megvan. Friss zöldséggel tálaltam.

Zacskós csirkecomb párolt mexikói zöldséggel

2014. június 17., kedd · Posted in , ,


Hozzávalók 4 személyre:
  • a csirkecombhoz:
  • 4 csirkecomb (bőr nélkül),
  • 2 fej hagyma egészben,
  • 4 cikk fokhagyma,
  • 5 ek. házi  pizzaszósz.
a mexikói zöldséghez:
  • 2 marék fagyasztott kukorica,
  • 2 bögre zöldborsó,
  • 2 nagy szál sárgarépa,
  • 2 újhagyma,
  • 2 marék rizs,
  • 2 ek olíva olaj
  • só.
A csirkecombokat előkészítettem, zacskóba tettem, hozzáadtam a pizzaszószt, a hagymát és a fokhagymát. Bezártam a zacskót, jól összekevertem a combokat a zacskóban, hogy mindenhova jusson a szószból és közepes lángon puhára sütöttem. 
A zöldségeket megtisztítottam, a sárgarépát karikára vágtam, az újhagymát szintén, majd az egészet, a rizs kivételével, feltettem főni annyi vízben, hogy ellepje. Hozzáadtam az olíva olajat, a sót és félpuhára pároltam. Utána hozzáadtam a rizst is és addig pároltam míg megpuhult minden. 
Szeretem ezt a megoldást, mert egyszerű, gyorsan megy és egészséges is.


Kakaós, ordás sütemény

2014. május 26., hétfő · Posted in ,

Ezt a süteményt minden évben elkészítem, amikor az orda megjelenik. Mindenki imádja!


Hozzávalók a tésztához:
  • 20 dkg cukor,
  • 150 ml tej,
  • 120 ml olaj,
  • 11 dkg liszt,
  • 2 ek kakaó,
  • 1 tojás,
  • 1 csomag sütőpor.
A krémhez:
  • fél kg orda,
  • 2 tojás,
  • 3 ek gríz,
  •  3 ek cukor,
  • 1 ek vaníliás cukor.
A tészta: a tojást habosra kavartam a 20 dkg cukorral, majd apránként hozzáadtam a többi hozzávalót (a lisztben elkevertem a sütőport).  Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem.  A krémhez valókat jól összedolgoztam és kávéskanállal a masszára szaggattam.  Előmelegített sütőben közepes tűzön megsütöttem.

Kapor télire fagyasztva, szárítva és üvegben

2014. május 25., vasárnap · Posted in ,

Kaprot én csak az ordás palacsintába szoktam tenni és a tökfőzelékbe. Ezen kívül más ételhez nem használom. Így három lehetőségem van a kaprot tartósítani.



Van egy adag lefagyasztva. Megmostam a kaprot, hagytam lecsepegni és utána zacskóba téve lefagyasztottam. Ezt lehet a palacsintába is tenni.


A másik lehetőség a szárítás. Van egy tasakban egy kis adag szárított kaprom, bár így nem őrzi meg annyira az aromáját. 


A másik lehetőség a kapor üvegben. Megmostam a kaprot, hagytam lecsepegni, majd sóval rétegezve üvegbe tettem. Ez jó lesz majd a tökfőzelékbe és már eleve sós, így nem kell majd sózni a tököt.

Eperdzsem

· Posted in , ,

Nálunk mindenki nagyon szereti az eperdzsemet, de én személyesen még sosem főztem. Most kaptam szép epret elfogadható áron és nem hagytam ki az alkalmat. Igyekeztem spórolni a cukorral, nem fösvénységből, hanem azért, mert általában csak annyi cukrot adok az ételekhez, amennyit föltétlenül muszáj. Elég édes volt az eper, elég volt bőven 1 kg.


Hozzávalók:
  • 5 kg eper,
  • 1 kg cukor,
  • 2 dzsemfix
Az epret  alaposan megtisztítottam, megmostam és hagytam lecsepegni. A főzőedénybe tettem, megszórtam kb. 20 dkg cukorral és 2 órát állni hagytam. Ez idő alatt levet eresztett. Kicsit összekavartam és lassú tűzön feltettem főni. Időnként megkavartam. Kb. 2 órát főztem. Utána 4 ek cukorral elkavartam a dzsemfixet, hozzáadtam a dzsemhez. Hagytam felforrni, majd hozzáadtam a cukor többi részét is és felforraltam. Utána üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem reggelig. Nekem 14 üveg dzsemem lett ebből az adagból, igaz nem egyformák, inkább kisebb üvegecskék.

Rebarbarás, zabpelyhes piskótatorta

2014. május 18., vasárnap · Posted in ,

Nagyon szeretjük a rebarbarát. Az idén ez az első süti, amit rebarbarával készítek. Most találtam ki a receptet, de nagyon finom lett. Tudom ajánlani :)

 
Hozzávalók:
  • 4 egész tojás,
  • 25 dkg kristálycukor,
  • 20 dkg fehér liszt,
  • 5 dkg zabpehely,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 2 kk vaníliás cukor,
  • 6 ek víz,
  • 3 szál rebarbara. 

A tojásokat szétválasztottam, a tojásfehérjékből kemény habot vertem, majd félretettem. A tojássárgákhoz hozzáadtam a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd habosra kavartam.  A lisztbe belekavartam a zabpelyhet, a sütőport és apránként hozzáadtam a tojássárgához és simára kavartam, hozzáadva közben a vizet is. Utána a tojásfehérjét óvatosan beleforgattam a masszába és sütőpapírral kibélelt formába öntöttem. A rebarbarát megmostam, meghámoztam és 0,5 cm-es karikákra vágtam, majd egyenletesen rászórtam a tésztára. Előmelegített sütőben, lassú tűzön aranybarnára sütöttem.

Vodkaszószos penne

2014. május 12., hétfő · Posted in


Hozzávalók:
  • 1 ek. vaj,
  • 1 fej hagyma apróra vágva,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld,
  • ½ tk só,
  • ¼ tk őrölt bors,
  • 3 ek paradicsompüré,
  • 50 ml vodka,
  • 30 dkg penne (ez a főzés előtti súlya),
  • ½ bögre tejföl,
  • bazsalikom.
A vajat megolvasztottam, hozzáadtam az apróra vágott hagymát, az apróra vágott fokhagymát és megpároltam (3 - 5 perc). Hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót, a borsot és kétszer, háromszor megkavartam. Utána hozzáadtam a paradicsompürét, összekavartam és 5 percig főztem. Hozzáadtam a vodkát és még 5 percig főztem. Közben enyhén sós vízben megfőztem a durum pennét, leöntöttem róla a vizet és hagytam lecsepegni. A szószhoz hozzáadtam a tejfölt, az egészet a pennére öntöttem, majd megszórtam bazsalikommal. Nagyon finom, a vodka egy különleges ízt ad neki. 

Inkás, diós, zabpelyhes keksz

Az alapötlet teller-cake-től származik, köszönöm neki a receptet. 


Hozzávalók:
  • 30 dkg tk liszt,
  • 1 tk sütőpor,
  • 15 dkg puha vaj
  • 10 dkg  cukor,
  • 1 ek tej,
  • 1 ek vaníliás cukor,
  • 1 egész tojás,
  • 3 ek zabpehely,
  • 4 dkg dió,
  • 2 ek inka kávépor
Az összetevőket összegyúrtam és fóliába tekerve aránylag téglalap alakú rudat formáltam belőle. Fél órára a fagyasztóba tettem. Utána 1 cm vastag szeleteket vágtam belőle és előmelegített sütőben, sütőpapíron megsütöttem. Nagyon finom lett, még fogok ilyent készíteni.

Sült cérnakolbász sajtos tésztával

2014. május 11., vasárnap · Posted in , ,

Ez is csak egy ötlet, nem kell hozzá sok tudomány, de kicsit változatossá teszi az eddig használt alapanyagokból elkészített ételt :) 


Hozzávalók:
  • cérnakolbász,
  • kevés olaj,
  • só,
  • kockatészta,
  • reszelt sajt,
  • pirospaprika,
  • salátalevél.
A kolbászt óvatosan bevágtam és nagyon kevés olajon megsütöttem. A tésztát enyhén sós vízben megfőztem, leszűrtem, hagytam lecsepegni, majd megforgattam abban a zsiradékban, ami maradt a kolbásztól. Salátalevélre helyeztem, megszórtam reszelt sajttal, és pirospaprikával, majd mellé tettem a kolbászt. Nem egy kalóriaszegény étel, de néha belefér :)

Paradicsomos húsgombóc leves

2014. május 10., szombat · Posted in , ,


Hozzávalók 4 személyhez:
  • 30 dkg darált hús,
  • 2 ek gríz,
  • 1 tojás,
  • 2 cikk zúzott fokhagyma,
  • 3 ek télire eltett, ledinsztelt paprika,
  • 1/2 L házi paradicsomlé,
  • 1 ek liszt,
  • 150 ml tej,
  • só,
  • bors.
A darált húst egy tálba tettem, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a grízt meg a tojást, a zúzott fokhagymát és jól összedolgoztam. Fél órát állni hagytam. Egy fazékban vizet forraltam, hozzáadtam a 3 ek dinsztelt paprikát és 10 percig főztem. A darált húsból gombócokat formáltam és hozzáadtam a fővő paprikához. Addig főztem, míg a hús meg nem puhult. Ekkor hozzáadtam a paradicsomlét és felforraltam, majd hozzáadtam a lisztes, tejes habarást és hagytam kicsit főni.

Salátaleves buggyantott tojással

2014. május 2., péntek · Posted in , ,

Eddig a salátalevest mindig (szalonnás) rántottával főztem. Recept ITT. Most viszont gondoltam egyet és kipróbáltam a buggyantott tojásos változatot is.


Ugyanúgy készül, annyi különbséggel, hogy nem rántottát teszek bele, hanem a habarás előtt beletöröm a tojást és hagyom keményre főni. Bazsalikomos ecettel ízesítettem. Ez a változat is nagyon finom.

Spenótfőzelék bundás kenyérrel

2014. május 1., csütörtök · Posted in , ,

Ez egy másik olyan recept, amit szintén ki szerettem volna próbálni. Nálunk régebb (szüleim, nagyszüleim idejében) a spenótfőzeléket kizárólag tükörtojással tálalták. Ez volt a hagyomány, a szokásos. Én már többféleképp elkészítettem:
Hallottam, hogy mások bundás kenyérrel fogyasztják és most én is kipróbáltam. Spenótfőzelék recept a régi blogomon, ITT.


Lényegében ugyanazt eszed: spenótfőzelék, tojás, kenyér. Csak más elkészítésben. Ez is nagyon finom. Azt hiszem váltakozva fogom elkészíteni ezután ezt az ételt. Jó a változatosság :)

Spenót télire fagyasztva

· Posted in ,

Még sosem tettem el télire spenótot. Ez az első alkalom. Nem nagy tudomány és megéri. Jó lesz később elővenni, amikor a spenótnak már nem lesz szezonja.



Megmostam a spenótot és letéptem a szárát. Bő vízben puhára főztem. Leszűrtem és hagytam lecsepegni, kihűlni. Utána apróra vágtam, adagonként betasakoltam és lefagyasztottam. Fogyasztás előtt csak kiveszem, kiolvasztom és elkészítem.

Hagyományos foszlós francia péksütemény mákkal és dióval töltve

2014. április 29., kedd · Posted in , ,

Vicuskának tartozom hálával ezért a receptért. Amint ígértem a blogján, el is készítettem Húsvétra. Nagyon nagy sikere volt, kb. 20 percet tartott :)  Szétkapkodták. Rendkívül finom, igazi foszlós tészta.


Hozzávalók:
  • 2,5 dl tej,
  • 2 dkg friss élesztő (én egy tasak száraz élesztőt használtam, ami 500 g liszthez való),
  • 3 tojás,
  • 4 evőkanál cukor,
  • 250 g vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hőmérsékletűre visszahűtve,
  • 450 g liszt,
  • só.
Töltelék:
  • 100-150 g szoba-hőmérsékletű vaj,
  • minden nyújtott lapra ízlés szerint cukor, 
  • ízlés szerint őrölt mák és dió.
Én kicsit másképp készítettem a tésztáját, de az eredmény ugyanaz lett. A liszthez hozzáadtam a cukrot, a száraz élesztőt, a sót és jól elkavartam. Felvertem a tojásokat, hozzáadtam a liszthez és elkavartam. Apránként hozzáadva a langyos tejet, tésztát gyúrtam belőle, majd apránként hozzáadtam az olvasztott vajat is és készre gyúrtam. Puha, könnyű tésztát kaptam belőle. Meleg helyen, letakarva 35 percig kelesztettem. Kelesztés után 4 részre osztottam a tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és megkentem vajjal (nem szabad megolvasztani), majd megszórtam a cukorral, dióval és mákkal. A hosszabb oldalától feltekertem, kettő és félujjnyi szeletekre vágtam (kb.), vagyis igyekeztem :). 

Sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, és előmelegített sütőben készre sütöttem. Tálaláskor megszórtam porcukorral. Ez a művelet ellenkezik az elveimmel, de most kellett, mert kevésnek bizonyult a cukor, amit a töltelékhez szórtam :) 

Isteni finom, mindenki imádta :)

Egresleves

2014. április 28., hétfő · Posted in ,

Ez is egy régi leves, nagymamáim sokszor készítették. 


Ezt most kompótból készítettem, de lehet friss egresből is. A kompótot a fazékba ürítettem, adtam hozzá még egy kis vizet és felforraltam. Egy tojást szétválasztottam, a fehérjét beleöntöttem a fövő levesbe és megfőztem, utána levettem a tűzről. A tojássárgát elkavartam egy csésze tejjel, majd hozzáadtam a leveshez. Ízlés szerint adtam hozzá még cukrot. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható. 

Ordás palacsinta

2014. április 26., szombat · Posted in ,

Előre elnézést kérek a képekért. Ez falun készült és se idő, se lehetőség nem volt a díszítésre. Remélem nem veszitek zokon :)


Szóval itt van az orda és eljött az idő, hogy isteni finom ordás palacsintát készítsünk belőle :) Aki evett már ilyent, az tudja miről beszélek. Aki még nem kóstolta, az tegye meg minél előbb, mert ebből nem lehet kimaradni :)

Hozzávalók:
  • palacsinta,
  • fél kg. orda,
  • 1 egész tojás,
  • cukor
Mennyiségek csak körülbelüliek, mert ez sok mindentől függ. A palacsinta méretétől függ a töltelék mennyisége. Fél kg ordához egy tojás kell és cukor pedig ízlés szerint, ki mennyit szeretne. Én sem mértem, csak szórtam és kóstoltam.


Tehát megsütöttem a palacsintákat és egyik felét megkentem ordás krémmel. Kettőbe hajtottam és visszatettem a palacsintasütőbe még kicsit sülni. Ezt azért kell, mert a krémbe nyers tojás van. Mindkét felét megsütöttem és tálaltam.  Lehet mazsolát is kavarni a krémbe. 


Tejfölös csirkepaprikás krumplival

2014. április 18., péntek · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 1 egész csirkehát és 2 szárny (de lehet combra is készíteni),
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 1 kk pirospaprika,
  • só,
  • 2 ek olaj,
  • 5 nagy szem krumpli,
  • 2 babérlevél,
  • tejföl.
A hagymát apróra vágtam és az olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a csirkehúst, a sót, a babérlevelet és kb. 20 percig főztem. Utána hozzáadtam a meghámozott és kockára vágott krumplit is és puhára főztem. Tálaláskor tejföllel ízesítettem. 


Csalánleves

2014. április 17., csütörtök · Posted in ,

... vagy csihányleves, ahogy felénk mondják. Ez is egy gyerekkori kedvenc. Nagyon sokszor volt nálunk ez a leves ebédre, de azóta sajnos nem készítettem. Most próbáltam elérni az akkori ízt, de nem sikerült. Konzultáltam a tesómmal,  ő eresztékre tippelt, és rántásra és végül nekem lett igazam, de ez sajnos eresztékkel készült. Így is nagyon finom, de van még a fagyasztóban és a következő adag már rántással lesz, úgy, mint régen.  Sokan meg nem ennék semmi pénzért, de nagyon finom és főleg értékes anyagokat tartalmaz a csalán. 


Hozzávalók:
  • fél kiló csalán,
  • személyenként 1 tojás + 1 egész tojás,
  • 1 csésze tej,
  • só,
  • pár cikk fokhagyma.
A csalánt (kesztyűvel) jól megmostam, majd bő vízben feltettem főni. Kb. 10 - 15 percig főztem, és leöntöttem a levét.  Felöntöttem ismét vízzel, hozzáadtam a fokhagymát, a sót  és puhára főztem. A fővő levesbe egyenként beletörtem a tojásokat és megfőztem. Egy tojássárgából és a tejből habarást (eresztéket) kavartam, majd miután levettem a levest a tűzről, hozzáadtam és jól elkavartam. Nagyon finom és egészséges.

A testvérem főzeléket szokott belőle készíteni, de én még sosem ettem belőle. Egyszer illene azt is kipróbálni.

Töltött fasirtgolyók petrezselymes krumplival

2014. április 16., szerda · Posted in ,


Hozzávalók 3 személyre:
A fasírthoz:
  • 30 dkg darált hús,
  • 4 egész tojás,
  • 2 ek gríz,
  • só,
  • őrölt bors,
  • 2 cikk zúzott fokhagyma,
A krumplihoz:
  • 4 nagy héjában főtt krumpli,
  • kevés olaj,
  • apróra vágott petrezselyemzöld.

A krumplit sós vízben héjastól megfőztem. Leöntöttem róla a vizet és 30 mp-ig hideg vízbe tettem, majd leöntöttem róla a vizet és amikor annyira kihűlt, meghámoztam, majd kockára vágtam.
3 tojást keményre főztem és megpucoltak. A darált húst egy keverőtálba tettem, hozzáadtam 1 felvert tojást, a sót, a borsot, a fokhagymát és a 2 ek grízt. Jól összedolgoztam és hagytam 10 percig állni. Utána a főtt tojásokat kettévágtam, majd húsba csomagoltam és forró olajon megsütöttem. Természetesen nem osztottam el elég egyenletesen a húst, egyes helyeken igen vékony volt a húsréteg, sütéskor összesűlt és most kilátszik a tojás, de ez benneteket n zavarjon :D A kockára vágott krumplit forró olajban kicsit megforgattam, rászórtam a vágott petrezselyemzöldet és máris tálalható volt. Jó étvágyat!

Karalábéleves

2014. április 15., kedd · Posted in ,

Mostanában egyre inkább ilyen nosztalgiás ételeket készítek, amiket a nagymamám meg az édesanyám főzött régebb. Ez is olyan leves. Találgattam, hogy hogyan kéne elkészíteni, mit kellene beletenni ahhoz, hogy pont olyan legyen, mint amilyent gyerekkorunkban ettünk. Ez végül rántásos leves, de vékony rántást készítettem hozzá. Nekem most nem volt itthon, de lehet hozzáadni sárgarépát is.


Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 közepes karalábé,
  • 1 nagy fej hagyma egészben,
  • 2 marék rizs,
  • ízlés szerint só,
  • kevés rántás (2 ek lisztből, kevés pirospaprikával)
  • petrezselyemzöld.
A karalábét meghámoztam és hasábokra vágtam, majd kellő vízmennyiséggel feltettem főni. Hozzáadtam a sót és a hagymát, majd félpuhára főztem. Ekkor hozzáadtam a megmosott rizst, a petrezselyemzöldet és készre főztem. Elkészítettem a rántást, majd hozzáadtam a leveshez és forraltam még kb. 5 percig.

Prézlis tészta, vagy prézlis laska, ahogy nálunk mondják

2014. április 11., péntek · Posted in

Ez is egy nosztalgia étel, szegény ember ebéde volt valamikor :) Nagymamám és édesanyám is gyakran készítette. Néha megkívánom és olyankor elkészítem én is. Most megosztom veletek is. Egyszerű, hamar elkészül és igencsak laktató, hisz csupa szénhidrát.  Azt hiszem gyerekkoromban azért szerettem annyira, mert cukorral (is) lehet enni. Lehet lekvárt, dzsemet adni hozzá, mindenképp finom.


Hozzávalók:
  • csavart tészta (vagy más is jó),
  • prézli (zsemlemorzsa),
  • cukor,
  • kevés só.
A prézlit enyhén megpirítottam. A tésztát enyhén sós vízben megfőztem, leszűrtem és hagytam lecsepegni. Beleforgattam a prézlibe és tálaláskor megcukroztam.

Püspökkenyér

2014. március 30., vasárnap · Posted in ,

Még sosem sütöttem püspökkenyeret. Mindig csak nézegettem és gondoltam, hogy jó lenne egyszer sütni, de sosem vettem rá magam, a tegnapig. Most elkészítettem életem első püspökkenyerét, de sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a legnagyobbik kalácsformába tettem és lapos lett. De az íze isteni!

Hozzávalók:
  • 3 tojás,
  • 8 ek cukor,
  • 8 ek tej,
  • 4 ek olaj,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 1 kk vaníliás cukor,
  • 30 dkg liszt,
  • 6 dkg dió.
A liszthez hozzáadtam  a sütőport és összekavartam. A tojásfehérjékből kemény habot vertem és félretettem. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavartam. Hozzáadtam a tejet, a diót, és az olajat, majd az egész masszát óvatosan összekavartam. Végül kanállal, finoman, beleforgattam a tojáshabot. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába öntöttem. Előmelegített sütőben, közepes tüzön szép, aranybarnára sütöttem. Nagyon gyorsan és könnyen el lehet készíteni.

Tejfölös spagetti csirkefalatkákkal

2014. március 27., csütörtök · Posted in ,


Hozzávalók:
  • filézett csirkemell apró kockára vágva,
  • kevés olíva olaj,
  • só,
  • bors,
  • tejföl,
  • házi pizzaszósz,
  • spagetti. 
Az apróra vágott csirkemellet sóztam, borsoztam és kevés forró olajon megpirítottam. A spagettit sós vízben megfőztem (al dente). Leöntöttem róla a vizet, hagytam lecsepegni, majd tányérba tettem. A tejfölt és a pizzaszószt összekavartam, ráöntöttem a spagettire, majd rátettem a csirkefalatkákat. Jó étvágyat!

Párolt sertésoldalas petrezselymes krumplival

2014. március 26., szerda · Posted in ,


Hozzávalók:
  • füstölt sertésoldalas,
  • egy fej hagyma egészben,
  • pár cikk fokhagyma,
  • krumpli,
  • kevés olaj,
  • vágott petrezselyemzöld,
Az oldalast megmostam, a hagymával meg a fokhagymával és annyi vízzel, hogy ellepje, feltettem párolni. Mire lefőtt a víz róla, már puha is volt. Utána illik pirosra sütni, de én ezt a műveletet kihagytam. 
A krumplit héjában enyhén sós  vízben megfőztem. Leöntöttel róla a vizet. 10 másodpercre hideg vízbe tettem, majd meghámoztam. Kockára vágtam és kevés, forró olajon megforgattam, majd megszórtam vágott petrezselyemzölddel. Savanyú uborkával tálaltam.

Spagettis, kukoricás omlett

2014. március 20., csütörtök · Posted in , ,

Nem kell ehhez sem nagy tudomány. Maradékból is el lehet készíteni hamar. 


Hozzávalók:
  • főtt spagetti,
  • kukorica,
  • tojás, 
  • só,
  • kevés olaj.
A kukoricát a kevés olajon megpirítottam, hozzáadtam a főtt spagettit, megforgattam az olajban, majd ráöntöttem a felvert tojásokat. Megsóztam és kavargatva megsütöttem. Savanyú uborkával és céklasalátával tálaltam.

Tárkonyos csirkeleves

2014. március 19., szerda · Posted in


Hozzávalók
  • 1 db filézett csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 l víz
  • sárgarépa
  • zöldborsó
  • 1 kanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • ecetes tárkony
  • 2 ek tarhonya

A csirkemellet kicsontoztam és kockára vágjtam. A felforrósított olívaolajon a  vöröshagymát üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam a csirkemell kockákat és kicsit megpirítottam. A kockára vágott sárgarépát és a zöldborsót a hússal együtt rövid ideig pároltam. Én fagyasztott zöldséget használtam, olyant, amiben csak borsó és sárgarépa volt. Utána 1 kanál lisztet szórtam rá és felöntöttem  a 2 l  vízzel. Ízesítésül sót, és ecetes tárkonyt adtam hozzá, majd a tarhonyát. Minden hozzávalót puhára főztem.  Tejföllel dúsítottam.

Isteni finom! Már látom, hogy ez rendszeres lesz nálunk az "étlapon"  :)

Rakott karfiol

2014. március 18., kedd · Posted in , ,

Ez egy másik változata a karfiolnak, ahogyan én szoktam készíteni.  Nagyon egyszerű és ugyanakkor nagyon finom is!


Hozzávalók:
  • 1 nagy fej karfiol,
  • kevés só,
  • 2 ek zsemlemorzsa,
  • 3 - 4 tojás,
  • tetejére reszelt sajt.


A karfiolt rózsáira szedtem, megmostam, majd sós vízben  félig puhára főztem. Leöntöttem róla a vizet és hagytam lecsepedni. Egy jénai tálat olajjal kikentem (lehet vajat is használni). Megszórtam zsemlemorzsával, rátettem a karfiol rózsákat és kicsit elhelyeztem őket. Ráöntöttem a felvert tojásokat, megszórtam reszelt sajttal és közepes lángon megsütöttem. Igazából pirosra kellett volna sütni, de nem volt szívem csak a színért tovább sütni. Nem mindegy mennyit sűl, a vitaminok miatt.

Hagymás kenyér

2014. március 17., hétfő · Posted in ,

Nálunk mindenki szereti a hagymás kenyeret, ezért elég gyakran sütök ilyent.


Hozzávalók:
  • 60 dkg BL 55-ös kenyérliszt,
  • 1 csomag száraz élesztő,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • kb. 3-4 dl langyos víz (nekem 3 dl-t vett fel),
  • 3 kávéskanál só,
  • 4 közepes fej vöröshagyma (felaprítva és olajon megpirítva),
  • 3 evőkanál olaj + amennyit felvesz a hagyma pirítása,
  • 1 kk őrölt kömény,
  • 1 kk pirospaprika.

A lisztet egy dagasztótálba tettem, beleszórtam az élesztőt, a sót, a cukrot, a köménymagot, a pisorspaprikát és összekavartam. Kevés olajon megpirítottam az apróra vágott hagymát és olajostól együtt hozzáadtam a liszthez. Jól összekavartam, hozzáadtam a 3 ek olajat, maj a langyos vízzel tésztát gyúrtam belőle.  Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Utána lisztezett deszkán finoman átgyúrtam, két részre osztottam, veknit formáltam belőlük és egy éles késsel kicsit bevágtam a tetejüket. Majd sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem. Előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.


Halkrém

2014. március 11., kedd · Posted in , , ,

Ez is egy olyan étel, amit régebb nagyon sokszor készítettünk. Reggelire, uzsonnára, vacsorára nagyon finom ennivaló. 


Hozzávalók:
  • 1 olajos halkonzerv,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 közepes fej hagyma apróra vágva, 
  • só,
  • kevés citromlé. 
A halról leöntöttem az olajat, amjd összeturmixoltam a többi hozzávalóval és ízesítettem ízlés szerint.

Prézlis karfiol

2014. március 10., hétfő · Posted in

Ez is egy nosztalgia fogás, gyerekkorom szép emléke :) Nagymamám és édesanyám szokta készíteni.


Hozzávalók:
  • 1 nagy fej karfiol rózsáira szedve,
  • 4 - 5 ek zsemlemorzsa (prézli),
  • kevés só,
  • cukor.
A karfiolt rózsáira szedtem, megmostam, és sós vízben megfőztem. Majd leszűrtem és hagytam lecsepegni. A prézlit kicsit megpirítottam (olaj nélkül), majd beleforgattam a karfiolt. Cukorral tálaltam.

Paradicsomos ceruzabab főzelék

2014. március 8., szombat · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 1 üveg paradicsomos zöldbab,
  • 2 ek liszt,
  • 1 bögre tej,
  • bazsalikomos ecet ízlés szerint,
  • kevés só.
A házilag befőzött paradicsomos ceruzababot  egy lábasba öntöttem és adtam hozzá 1 - 2 ek vizet, majd feltettem főni. A lisztből és a tejből csomómentes habarást készítettem, hozzáadtam a babhoz és kavargatás mellett hagytam kiforrni.  Végül ecettel és sóval ízesítettem. 

Gyorsan el lehet készíteni. Lehet sült kolbásszal, hússal is tálalni, de csak így magára is nagyon finom.

Ribizlilekváros rizspuding

· Posted in ,


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 bögre megmosott rizs,
  • 1/2 üveg házi lekvár (én ribizlit használtam),
  • késhegynyi só,
  • 1 tasak vaníliás pudigpor és a hozzávaló 0,5 L tej + cukor
  • tetejére színes cukorka


A rizst 3 bögre vízben, a késhegynyi sóval puhára főztem. Egy vajjal kikent jénai tálba öntöttem és szépen elegyengettem. Hozzáadtam a fél üveg lekvárt és kicsit elkavartam a rizzsel. A pudingporból tejjel és a megfelelő cukormennyiséggel pudingot főztem, kicsit hagytam kihűlni, majd egyenletesen a rizsre öntöttem. Amikor kihűlt, megszórtam színes cukorkával.

Zacskós csirkecomb pácolása, fűszerezése

2014. március 3., hétfő · Posted in

Nálunk mindenki nagyon szereti a csirkehúst. Mióta megjelentek a zacskók, az esetek 80%-ban zacskóban sütjük a csirkét. Én kizárólag a sima zacskót szoktam vásárolni, nem veszem a fűszeres változatot, mert nincs értelme arra pénzt adni, ráadásul tele van mindenféle adalék anyaggal, meg ízfokozóval. Én úgy gondolom fölösleges azt megvenni, ugyanis házilag isteni fűszerezést lehet elérni, ráadásul mindig mást.


Itt már közzétettem az egyik fűszerezés/ízesítés változatot. Most viszont egy másikat osztok meg veletek, ami sokkal egyszerübb és nagyon finom. 

A nyáron készítettem pizzaszószt, hogy legyen, ha pizzát készítek. Most ezt használom a zacskós csirke fűszerezésére is, meryt benne van minden, ami kell a fűszerezéshez: hagyma, fokhagyma, paradicsom, só, bors és más fűszerek is. Nagyon megkönnyíti  a dolgom, mert a kész csirkecombokhoz hozzáadom a pizzaszószt, hűtőbe teszem pár órára, vagy akár egy éjszakára is és másnap már süthetem. Nem kell hozzá semmi más, se só, se bors, semmi, csak a pizzaszósz.


Diós bocipiskóta

2014. március 2., vasárnap · Posted in , ,



Hozzávalók:
  • 250 g cukor,
  • 250 g liszt,
  • 4 tojás,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 1 kávéscsésze víz,
  • 2 ek sötét, cukrozatlan kakópor,
  • dió

A tojásokat szétválasztottam. A tojássárgákat habosra kavartam a cukorral, majd folyamatos kavarás mellett hozáadtam a lisztet, amibe előzőleg belekevertem a sütőport és öntöttem hozzá a vizet is.  Végül óvatosan kanállal beleforgattam a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral kibélelt kerek tepsibe öntöttem a tészta háromnegyed részét. A megmaradt negyed részhez kakaóport adtam és csomómentesre kavartam. Kiskanállal a másik tészta tetejére csepegtettem úgy, hogy pöttyös legyen, majd megszórtam dióval. Előmelegített sütőben készre sütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.