Goldenblog 2014

2014. november 20., csütörtök · Posted in ,

Az idén is megrendezésre került a Goldenblog és mint tavaly, valaki benevezte a gasztro blogok kategóriába az én blogomat. Nem tudom ki volt, de köszönöm szépen neki ismeretlenül is. Fogalmam sem volt róla, el is felejtettem, hogy Goldenblog létezik, de a statisztika kimutatta, hogy onnan érkeztek látogatók a blogomra, így jöttem rá a turpisságra.

Az idén sem szóltam senkinek róla, mert nem szeretem az ilyen: "Szavazzatok rám minél többen" stílusú felhívásokat. Én úgy vagyok vele, hogy ez egy igazi, tiszta megmérettetés, de csak akkor, ha nem avatkozunk bele. Szerettem volna látni, hogy mennyire értékeli a publikum a blogot és a blogon megjelentetett recepteket. Mivel a tavaly is részt vett a blog a Goldeblog szavazáson, így már volt egy mérce. Egy dologban reménykedtem, mégpedig abban, hogy jobb eredményt érek el, mint tavaly, mert igazán ez lenne az előrelépés. Számokban nem fejeztem ki a reményt, mert már nem emlékeztem a tavalyi eredményre, de miután kihirdették a végeredményt, megnéztem a tavalyit és összehasonlítva az idénivel, mondhatom, hogy sikert értem el. 

És most lássuk a számokat. 

A tavalyi, Goldenblog 2013-on a 323 résztvevő közül a 174-ik lettem, ami így abszolút értékben nem sokat mond, de százalékban kifejezve azt mutatja, hogy az első 53,87%-ba benne voltam. 



Nos, idén a 2014-es Goldenblogon 113 blog indult a Gasztro kategóriában és az Egészséges Ételek az 56-ik helyen végzett, ami százalékban kifejezve azt jelenti, hogy az első 49,55%-ba bekerült.


Sok ismerős blog szerepel még a listán és ezennel szeretnék gratulálni mindenkinek, akinek a blogja indult az idei Goldenblogon. 

Szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik a blogomra szavaztak. Nekem ez nagyon sokat jelent, úgy gondolom ez az igaz értékelés, ez jelzi azt, hogy jó úton haladok és az, amit közzé teszek, elnyeri valamilyen szinten az olvasó tetszését.

Igyekszem továbbra is jó, egészséges, finom és könnyen elkészíthető recepteket közzétenni és remélem a jövő évi Goldenblogon is sikerül megtartani ezt a helyezést, vagy akár előrelépni.

U.I. Miután megírtam a bejegyzést, rámentem pár blogra és megnéztem ki hogyan hírdette a részvételét. Arra számítottam, hogy többen bejegyzést írnak és többé-kevésbé burkoltan megkérik az olvasót, hogy szavazzon a blogra, de arra, amit a nyertes blogon láttam, álmomban sem gondoltam volna (itt egy nagy mosolygós szmájli helye). Ezért is tartom maximális sikernek azt, amit elértem :)


Kefires avokádó krém

2014. november 17., hétfő · Posted in , ,



Hozzávalók:
  • 1 avokádó,
  • 1 kicsi fej hagyma,
  • kefir,
  • kevés feta sajt (elhagyható),
  • só,
  • citromlé.
Az avokádót ketté vágtam, kivettem a magját, meghámoztam, felszeleteltem és a blenderbe tettem. A hagymát meghámoztam, apróra vágtam és ezt is a blenderbe tettem. A sajtot is apróra vágtam és hozzáadtam az avokádóhoz. Hozzáadtam a frissen csavart citrom levét, a sót, a kefirt és az egészet  összeturmixoltam.

Kiváló kenhető krém reggelire, vacsorára. Egészséges és könnyű elkészíteni. Barna magos kenyérrel fogyasztottam.

Francia burgonya

2014. november 8., szombat · Posted in


Hozzávalók:
  • 1 kg nyers burgonya,
  • 4 dl tejföl,
  • 2 tojás,
  • 2 ek olaj,
  • 1 ek só,
  • 1 kk reszelt szerecsendió,
  • 2 ek olaj,
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • reszelt sajt.
A tepsit olajjal megkentem és megszórtam zsemlemorzsával. A burgonyát meghámoztam, kb. 3 mm vastag szeletekre vágtam és soronként a tepsibe helyeztem, minden sort megsózva. A tojásokat felvertem, hozzáadtam a tejfölt és a fűszereket, majd az egészet a burgonyára öntöttem, kicsit megrázogatva, hogy mindenhova jusson. Fóliával letakartam és a sütőbe toltam. Közepes lángon kb. 40 percig sütöttem, majd levettem róla a fóliát, megszurkáltam, hogy lássam, megpuhult már a burgonya és mivel már puha volt, rászórtam a reszelt sajtot és visszatoltam a sütőbe. Még kb. 15 percig sütöttem, hogy a sajt ráolvadjon. Lehet hagyni, amíg a sajt piros lesz, ki ahogy szereti. 


Diós szelet

2014. november 2., vasárnap · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 12 dkg vaj, 
  • 25 dkg cukor, 
  • 30 dkg finomliszt, 
  • 15 dkg darált dió, 
  • 3 tojás, 3 dl tej, 
  • 1 tasak sütőpor, 
  • 2 ek vaníliás cukor.  
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavartam. Hozzáadtam a vajat és tovább kavartam.  A liszthez hozzáadtam a sütőport, összekavartam, majd kanalanként hozzáadtam a cukros masszához és simára, csomómentesre kavartam. Hozzáadtam a darált diót és a tejet, összekavartam, majd ócvatosan beleforgattam a habbá vert tojásfehérjét.Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben megsütöttem. 

Almás fahéjas gyümölcskenyér

2014. október 28., kedd · Posted in , , ,

Nem tudom hányadik ez az almás fahéjas recept, de az biztos, hogy sokat készítettem mostanában. Az ötlet Donal Skehan-tól származik. Ő muffint készített, én gyümölcskenyeret.


Hozzávalók:
  • 75 ml olíva olaj,
  • 200 ml 2%-os joghurt,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 2 tojás,
  • 25 dkg cukor,
  • 25 dkg liszt,
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • 1 kk fahéj,
  • 25 dkg hámozott, kimagolt alma, apró kockára vágva.


A sütőt előmelegítettem. A joghurthoz hozzáadtam az olajat és a reszelt citrom héját, összekavartam, majd félretettem. A tojásokat a cukorral habosra kavartam. A lisztet a sütőporral és a fahéjjal összekavartam, majd a tojásos masszához adtam, hozzátöltöttem a joghurtos keveréket és csomómentesre kavartam. Beleforgattam az alma 3/4-ed részét.  Egy kalácsformát kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a masszát, rászórtam a megmaradt 1/4 rész almát és minimális lángon szép barnára sütöttem.

Harmonika krumpli

A krumpli-hús kombónak nagyon sok változata létezik. Ezzel a változattal már rég szemezek, és most eljött az ideje, hogy el is készítsem. 



Hozzávalók:
  • krumpli,
  • szalámi, vagy egyéb felvágott,
  • hagyma,
  • só,
  • kevés víz,
  • alufólia.
A krumplit megmostam, meghámoztam és fél cm széles bevágásokat ejtettem rajta. A vágásra vigyázni kell, mert ha végig vágod, akkor szétesik. Gyakorolni kell, még nekem is, mert eléggé bevágtam és amikor megsült, szétesett a krumpli, ezért nincs csak "nyers" kép.
A szalámit karikákra vágtam és minden behasításba tettem egy, két szelet szalámit, kolbászt. A hagymát is vékony szeletekre vágtam és a szalámi mellé tettem egy - egy szeletet. Az így megtöltött krumplikat egy jénai tálba tettem, öntöttem hozzá egy nagyon kevés vizet, megsóztam a krumplikat és alufóliával letakartam. Ha van fedője a tálnak, akkor fedővel kell lefedni, az enyémnek nincs, ezért használtam alufóliát. Sütőbe toltam és kb. 20 percig sütöttem közepes lángon. Ekkor kivettem, a krumpli már meg volt puhulva, így levettem az alufóliát és visszatettem kicsit pirulni. 

Birskörte dzsem

2014. október 26., vasárnap · Posted in ,


Nem volt szokás nálunk birsalmát, birskörtét eltenni télire, de ha kaptunk, akkor nem hagytuk tönkremenni. Én sem szoktam vásárolni, de az egyik szomszéd meglepett bennünket vagy 15 kiló birskörtével, mert ők nem szeretik. Én meg sajnáltam veszni hagyni, így a héten birsbefőzés volt a javából. Mennyiségeket nem írok, mert csak hámoztam, amennyi belefért az edényembe, annyi cukrot adtam hozzá, hogy édes legyen. Összesen 11 db. 375 ml-es üveg dzsemem lett. Kb. 60 dkg cukrot használtam, 2 tasak citromsót, 2 dzsemfixet és 2 citrom levét. 

Hozzávalók:
  • birskörte,
  • cukor,
  • citrom,
  • citromsó,
  • dzsemfix.
Egy tálba vizet öntöttem és feloldottam benne másfél tasak citromsót. Egy másik, kisebb tálba is öntöttem vizet és feloldottam benne a fél tasak citromsót. A birskörtéket jól megmostam, majd meghámoztam őket. A birskörte szeleteket a nagy tálba tettem, a héjat pedig a kicsibe. A citromsós víz azért kell, hogy ne barnuljon a birs. Utána apró kockákra vágtam és annyi vízben, amennyi ellepte, feltettem főni. A főzővízhez hozzáadtam 2 citrom kicsavart levét. Kavargatás mellett, lassú tűzön addig főztem, míg elfőtt a víz és besűrűsödött. Ekkor hozzáadtam a cukrot és a dzsemfixet, majd üvegekbe öntöttem. Rácsavartam a kupakokat és meleg dunsztban hagytam kihűlni másnapig.
A birs nem tartozik a kedvenceim közé, de ez a deszem nagyon finomra sikerült.
A héját pedig félretettem és birssajtot főztem belőle. 

Sült csirkemellcsíkok párolt brokkolival

· Posted in ,

Ez egy nagyon egyszerű fogás diétázóknak, fogyókúrázóknak. 20 perc alatt el lehet készíteni, laktató és tápláló. 


Hozzávalók 2 személyre:
  • 45 dkg csirkemell,
  • 50 dkg brokkoli,
  • só,
  • bors,
  • 1 kk olíva olaj.
A brokkolit sós vízben megfőztem. Amíg főtt a brokkoli, a csirkemellet vékony csíkokra vágtam, sóztam, borsoztam és a felmelegített olíva olajon pirosra sütöttem. A brokkolit leszűrtem, hagytam lecsepegni, majd a csirkemell csíkok mellé tettem. Aki kedveli, tehet még rá egy kevés tejfölt, de anélkül is nagyon finom.

Almás mákos piskóta

2014. október 17., péntek · Posted in , ,

Megint egy almás süti :)


Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt,
  • 30 dkg cukor,
  • 16 dkg vaj,
  • 6 tojás,
  • 20 dkg darált mák,
  • 80 dkg savanykás alma  (hámozott, kimagolt állapotban),
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • 1 citrom.
A tojásokat a cukorral habosra kavartam. Hozzáadtam a vajat, a reszelt citromhéjat, a citrom levét és csomómentesre kavartam. E lisztet összekavartam  a sütőporral és apránként a tojásokhoz adtam, majd végül hozzáadtam a darált mákot és csomómentesre kavartam. Egy megvajazott sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem. Utána meghámoztam az almákat, kivágtam a magházukat és citromsós vízbe tettem, hogy ne barnuljanak. Amikor kész voltam vele, leszűrtem, hagytam kicsit lecsepegni és ráhelyeztem a masszára. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütöttem. Ez nálam kb. 60 perc volt.


Boros csirkecomb

2014. október 15., szerda · Posted in ,

Szeretem Donal Skehan receptjeit és most elkezdtem készíteni őket. Most ezt az isteni boros csirkét osztom meg veletek.  Nagyon könnyű elkészíteni. 


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 ek olíva olaj,
  • 4 csirkecomb,
  • 1,5 dkg vaj,
  • 15 dkg  bacon (én sonkát használtam),
  • 2 - 3 cikk fokhagyma,
  • 1 nagy hagyma apróra vágva,
  • 20 dkg gomba szeletelve,
  • 2 csipet kakukkfű
  • 450 ml fehér bor (én rozét használtam),
  • 200 ml tejföl,
  • petrezselyemzöld,
  • só,
  • bors. 

Az olíva olajat megforrósítottam, rátettem a csirkecombokat, sóztam, borsoztam és megforgattam a bőr nélküli csirkecombokat. Donal eredetileg bőröstől készítette, de én mindig megnyúzom őket. Utána kivettem a combokat és félretettem. A maradék olajhoz hozzáadtam a vajat,  az apró kockára vágott sonkát és megpároltam rajta az apróra vágott hagymát. Rátettem a combokat, szórtam rá egy kevés apróra vágott petrezselyemzöldet, 2 csipet kakukkfüvet, felöntöttem borral, kicsit még sóztam és fedő alatt 45 -50 perc alatt puhára pároltam. Ezután kivettem a combokat, a gombás, hagymás mártáshoz hozzáadtam a tejfölt, jól összekavartam, majd visszatettem a combokat és hagytam összerotyogni. Donal tejszínt használt, de én azt nem szeretem, mert túl zsíros. Nekem elég a tejföl is.


Nem illik dicsérni a saját főztömet, de ez mennyei. Mentségemre legyen mondva, hogy a Donal receptje :) A bor és a tejföl egy különleges savanykás ízt kölcsönöz a mártásnak, ami nagyon jól passzol a csirkéhez. Próbáljátok ki mindenképp! 

Norvég almatorta

2014. október 14., kedd · Posted in , ,


Eljött az almaszezon, így természetesen következnek az almás receptek. Nálunk mindenki szereti az almás süteményeket. 


Hozzávalók:
  • 20 dkg margarin,
  • 5 dkg vaj,
  • 20 dkg cukor,
  • 25 dkg liszt,
  • 4 tojás,
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • 1 citrom reszelt héja,
A tetejére:
  • 6 - 8 közepes alma,
  • 1 ek vaníliás cukor,
  • 1 ek őrölt fahéj.

A margarint, a vajat a cukorral habosra kavartam. Hozzáadtam a tojásokat, a citromhéjat és simára kavartam. A lisztet összekevertem a sütőporral és apránként, folyamatos kavarás mellett hozzáadtam a tojásos masszához. Egy megvajazott sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöttem.
Az almákat meghámoztam, kivágtam a magházukat és ujjnyi vastagságú szeletekre vágtam és a masszára helyeztem, szorosan egymás mellé, az élükkel lefelé. Végül rászórtam a fahéjas cukorkeveréket. Előmelegített sütőben, lassú tűznél megsütöttem.
Az eredeti recept itt található.

Szines omlett

2014. október 13., hétfő · Posted in , , , ,

Ez megint egy olyan terület, ahol a végtelenségig lehet variálni a hozzávalókat. Már sok változatát elkészítettem. Most egy paprikás, oregánós változatot hoztam nektek.  Ehhez sem kell sok tudomány, de azért leírom a receptet :)


Hozzávalók személyenként:
  • 2 tojás, 
  • 3 vékony szelet piros  paprika,
  • 3 vékony szelet zöld  paprika, 
  • egy csipet oregánó,
  • kevés só,
  • kevés olaj. 
A paprikát a forró olajon kicsit megfuttattam, majd ráöntöttem a felvert tojásokat. Ízlés szerint sóztam, megszórtam oreganóval és lefedve megsütöttem. A sült paprika egy különleges ízt kölcsönöz neki. Friss paradicsommal és uborkával tálaltam.

Zabpelyhes szilvás piskóta


Hozzávalók:
  • 5 dkg vaj,
  • 12 dkg cukor,
  • 2 tojás,
  • 15 dkg zabpehely,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 1,5 dl tej,
  • 35 dkg kimagolt szilva.
A vajat, a tojásokat és a cukrot mixerrel habosra kavartam. A liszthez hozzáadtam a sütőport, a zabpelyhet és kanalanként, kavarás közben hozzáadtam a tojásos masszához. Időnként öntöttem hozzá a tejet is. A kerek sütőformát megvajazott sütőpapírral kibéleltem, beleöntöttem a masszát, majd rátettem a kimagolt szilvát. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütöttem.


Kiváncsi voltam kalóriában mennyit tesz ki az egész, ezért kiszámoltam és fent látható táblázatba feltöltöttem a kapott értékeket. A piskótát 8 részre vágtam.

1 szelet 231,77 kcal
Fehérje 5,8 g
Szénhidrát 36,23 g
Zsír 7 g

Bögrés almás-fahéjas sütemény

2014. augusztus 29., péntek · Posted in , ,

Nem tudom hány almás süti recept van a blogomon, de én hoztam még egyet.


Hozzávalók:
  • 6 egész tojás,
  • 1,5 bögre cukor,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • 20 dkg margarin vagy vaj,
  • 3 bögre liszt,
  • 1 ek fahéj,
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • 1 kg kockára vágott alma.
A tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral habosra kavartam. Hozzáadtam a margarint és addig kavartam, amíg csomómentes nem lett. A többi (száraz) hozzávalót is hozzákavartam szép óvatosan. Majd végül beleforgattam a meghámozott, apró kockára vágott almát.  Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben, lassú tűzön megsütöttem. Egy nagyobb tepsi kell hozzá, mert a kicsi, hagyományos méretű nem elég.

Jó ez a recept, mert nem kell sokat pepecselni vele. Hamar össze lehet dobni a sütit.

Már a Twitteren is

· Posted in

Egészséges Ételek már a Twitteren is követhető. Aki inkább a Twittert kedveli, az ITT megtalál :)


 




Pizzaszósz házilag

2014. augusztus 28., csütörtök · Posted in ,

Szerencsés vagyok, mert az idén nagyon bő lett a paradicsomtermés. Nagyon sok paradicsomlét főztünk be, de lett mellé ketchup és most pizzaszószt is sikerült bőven befőzni. Akár 2 évre is elláttam magam vele.


Nem volt előre megírt receptem. Egyszerűen feltettem a nyers paradicsomlét főni és adagoltam bele amit gondoltam. Majd végül ez lett belőle. 

Hozzávalók:
  • 9 liter nyers paradicsomlé (héj és mag nélkül),
  • 5 nagy fej hagyma ledarálva,
  • 1 marék fokhagyma ledarálva,
  • kb. 1 kg paradicsompaprika, torzsa nélkül, ledarálva, (én 720 ml előre ledinsztelt paprikát használtam)
  • 3 babérlevél,
  • 3 szegfűbors,
  • 5 szegfűszeg,
  • 1/2 kk őrölt szerecsendió,
  • 1/2 kk köménymag,
  • 1 kk őrölt bors,
  • 2,5 ek só,
  • 6 ek cukor,
  • 1/4 kk szalicil.
A paradicsomlét feltettem főni, hozzáadtam az összes többi alapanyagot, kivéve a cukrot és a szalicilt. Néha megkavartam és addig főztem, amíg az általam kívánt sűrűséget el nem érte.  Ekkor hozzáadtam a cukrot, kicsit még főztem, majd levettem a tűzről, hozzáadtam a szalicilt, jól összekavartam, majd üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba hagytam kihűlni.  Tökéletes lesz majd a pizzára, de tésztafélékhez, húsok ízesítésére is lehet használni.

Káposztás lepény

2014. augusztus 20., szerda · Posted in ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 500 g liszt,
  • 20 g margarin,
  • 1 csipet só,
  • 1 tasak száraz élesztő (lehet friss is),
  • kb. 250 ml langyos víz,
  • 1 tojássárga a kenéshez.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1 nagy fej káposzta,
  • só,
  • bors,
  • kevés olaj.

A káposztát megtisztítottam, legyalultam és enyhén besóztam, majd hagytam kicsit puhulni. Időnként összevacskoltam, majd kb. 30 perc után kicsavartam és kevés olajjal és vízzel feltettem dinsztelni. Néha megkavartam és addig dinszteltem, amíg kb. félpuha lett. Ekkor levettem a tűzről, leszűrtem a maradék levét és megszórtam borssal.

A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a sót, a száraz élesztőt, belevágtam a margarint, összekevertem és a langyos vízzel tésztát gyúrtam belőle. Meleg helyen fél órát kelesztettem.  Lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam, majd két részre osztottam. Az egyik felét a forma méretére nyújtottam úgy, hogy a szélén 2 ujjnyi pereme legyen. A kerek formát margarinnal megkent sütőpapírral kibéleltem, majd óvatosan belehelyeztem a tésztát. Megszurkáltam villával és beletettem a ledinsztelt káposztát. A maradék tésztát megint elosztottam 1/3 - 2/3 arányban. A nagyobbik részből egy kerek lapot nyújtottam és ráhelyeztem a káposztára, a széleit ügyesen elegyengetve, hogy mindenhol betakarja a káposztát. A maradék tésztából próbáltam művészkedni kicsit, de mivel elég gyerekcipőben jár az efféle tudásom, sajnos csak annyit tudtam kihozni, amennyi a képen látszik. 

A tészta tetejét megkentem tojássárgával, megszórtam durva sóval és előmelegített sütőben megsütöttem.

Egyszerű szilvadzsem

· Posted in , ,

A szilvadzsemet nagyon sokféleképp el lehet készíteni. Általában ízesítve készítik, fahajat, szegfűszeget, szegfűborsot adnak hozzá. Mindig újítunk, mindig kitalálunk valamit, amivel az előzőt übereljük. Én most úgy döntöttem, hogy tisztán fogom elkészíteni, ízesítés nélkül. Az idén már főztem egy adag barackos szilvadzsemet, az elég lesz ízesített dzsemnek.


Hozzávalók:
  • 3 kg szilva,
  • 10  ek kristálycukor,
  • 1/4 kk szalicil.
A szilvát jól megmostam, kimagoltam, majd feltettem főni. Kavargatás mellett kb. 1 órát főztem, hogy a leve párologjon és sűrűsödjön. Utána hozzáadtam 10 ek cukrot, jól összekavartam és még 10 percig főztem. Az az igazság, hogy ez a szilva annyira édes volt, hogy cukor nélkül is meg lehetett volna főzni. Utána levettem a tűzről, hozzáadtam a szalicilt, jól összekavartam és csavaros üvegekbe töltöttem. Száraz dunsztba tettem másnapig. Nekem ebből az adagból 1 db. 720 ml-es és 4 db. 370 ml-es üveg dzsemem lett.

Paradicsomos zöldbab télire üvegben

2014. augusztus 19., kedd · Posted in ,

Ez egy nagyon finom és gyors megoldás a téli napokra. Érdemes elkészíteni, mert télen csak ki kell bontani az üveget, beleönteni egy kis forrásban levő vízbe, esetleg adni hozzá egy kis házi paradicsomlét és kész a finom leves.


Hozzávalók:
  • zöldbab, de lehet nyugodtan ceruzabab is,
  • szemes bab (friss), de ez opcionális,
  • vágott petrezselyemzöld,
  • paradicsom,
  • hagyma,
  • kevés olaj,
  • só.

A zöldbabot megtisztítottam, megmostam, szárait eltávolítottam, majd megtördeltem. A hagymát és a petrezselyemzöldet  apróra vágtam. A paradicsomot pár percig forráztam, utána lehajaztam és kockára vágtam.


Egy megfelelő edény aljára egy kevés olajat öntöttem és elkezdtem a rétegezést: egy réteg zöldbab, egy réteg hagyma, egy réteg petrezselyemzöld, egy réteg szemes bab, egy réteg paradicsom, rá pedig só. Ezt addig kell csinálni, amíg az alapanyag elfogy, de a tetejére mindenképp zöldbab kerüljön. (A kép kicsit zavaró, mert nekem kevés volt a szemes bab, így csak a második rétegbe került.) Miután kész voltam a rétegezéssel, annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje és lassú tűzön puhára főztem. Figyelem!!!  Nem kell kavarni!!! Időközben még adtam hozzá vizet, hogy legyen miben főnie. Akkor van kész, ha a teteje is megpuhult. Levettem a tűzről és üvegekbe tettem. Vizes dunsztban kidunsztoltam, majd a vízben hagytam kihűlni.

Diós, lekváros, kakaós sütemény

2014. augusztus 18., hétfő · Posted in , ,



Hozzávalók:
  • 1 tojás,
  • 6 dkg margarin,
  • 25 dkg cukor,
  • 25 dkg liszt,
  • 1 tasak sütőpor,
  • 3 ek kakaó,
  • 8 dkg dió,
  • 2 dl tej,
  • 4 ek riblizlilekvár,
  • tetejére porcukor.

A cukrot, a ribizlilekvárt, a margarint, a diót és a tojást mixerrel  habosra kavartam. Összekavartam a  lisztet, a sütőport és a kakaót, majd apránként a margarinos masszához adtam, miközben  öntöttem hozzá a tejet is. Előmelegített sütőben megsütöttem. Rácson hagytam kihűlni, majd megszórtam porcukorral. Nagyon egyszerű süti és nagyon finom.

Az eredeti recept itt található.

Ketcsup házilag

· Posted in ,

Egész különös a viszonyom a ketchuppal. Régebb meg nem ettem volna semmi pénzért, a melegszendvicsemet, a hamburgert vagy a hot dogot mindig csak mustárral kértem. Egy idő után rájöttem, hogy amit a kereskedelemben lehet kapni, az nem más, mint  a legkárosabb termékek egyike, ugyanis tele van cukorral, minimális  a paradicsomtartalma stb.

Így elkészítettem a saját ketchupomat, és legalább tudom mit eszek.


Hozzávalók:
  • 5 liter paradicsomlé,
  • 2 nagy fej hagyma ledarálva,
  • 1 kicsi zeller ledarálva,
  • 2 ek. dinsztelt paprika ledarálva,
  • 8 cikk fokhagyma megtörve,
  • 2 nagy babérlevél,
  • 10 db. bors,
  • 5 db. szegfűszeg,
  • 3 db. szegfűbors,
  • 2 késhegynyi őrölt szerecsendió,
  • 4 ek. cukor,
  • 1/4 kk. szalicil. 
A paradicsomlét feltettem főni és hozzáadtam a többi hozzávalók, kivéve a szalicilt és a cukrot. Addig főztem amíg a megfelelő sűrűséget el nem érte.  Ekkor hozzáadtam annyi cukrot, amennyit gondoltam, ez nekem 4 evőkanál lett. Még főztem 5 percig, aztán levettem a tűzről. Hozzáadtam a szalicilt, jól összekavartam, majd kis üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Melegszendvics

2014. augusztus 17., vasárnap · Posted in


Ez egy "maradékfelhasználó" megoldás. Volt ugyanis 2 szelet flekken és egy darabka száraz sajt, ami már nem kellett senkinek. És mivel ételt nem szoktam kidobni, kivéve, ha megromlik, ezt a megoldást találtam hirtelen.


Hozzávalók:
  • 2 szelet korpás kenyér,
  • házi pizzaszósz,
  • 2 szelet flekken vékony csíkokra vágva,
  • 2 közepes méretű paradicsom,
  • reszelt sajt,
  • kevés olaj. 


Egy kisebb lábast sütőpapírral kibéleltem és a sütőpapírt megkentem egy kis margarinnal, majd ráhelyeztem a két szelet kenyeret.


A kenyeret megkentem házi pizzaszósszal. Lehet ketchupot is használni, vagy ki amit szeret.


Megszórtam az apró csíkokra vágott hússal. Flekken helyett bármilyen húst fel lehet ezzel a módszerrel használni.


Ráhelyeztem a szeletekre vágott paradicsomot. Lehet paprikát is használni, vagy olívabogyót.


Végül megszórtam reszelt sajttal, sütőbe toltam és addig sütöttem, míg a tetején levő sajt jól meg nem olvadt.

Barackos szilvadzsem

Nagy mestere vagyok a gyümölcsök összepárosításában ami a dzsemeket illeti. Ilyen még nem volt a történelmemben. Épp volt barack is, szilva is itthon, így kipróbáltam és nem bántam meg. 


Hozzávalók:
  • 2,5 kg besztercei szilva,
  • 4 őszibarack,
  • 4 szegfűbors,
  • 10 szegfűszeg,
  • 2 ujjnyi hosszú fahéj,
  • 10 ek cukor,
  • 2 késhegynyi szalicil.


A  gyümölcsöket jól megmostam, kimagoltam őket és a barackot szeletekre vágtam, majd feltettem főni. Hozzáadtam a főszereket és kavargatás mellett addig főztem, amíg egy jó massza lett belőle. Ez kb. 1,5 órát vett igénybe. Ekkor levettem a tűzről, belekavartam a szalicilt, majd üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem másnapig.

Karfiolkrém

2014. augusztus 16., szombat · Posted in , , ,

Ezt eredetileg a majonézes padlizsánkrém helyett találtam ki és nagyon bevált. Hamar el lehet készíteni és meg lehet oldani vele a vacsorát, reggelit, uzsonnát.


Hozzávalók:
  • 1 nagy karfiol,
  • 2 tojás főve,
  • 3 kk mustár, 
  • só,
  • olívaolaj
  • natúr joghurt.
A karfiolt rózsáira szedtem, megmostam és sós vízben puhára főztem. Leöntöttem róla a vizet, hagytam lecsepegni és kihűlni. Utána mixerrel összetörtem. Két főtt tojás sárgájából, 3 kk mustárból és elegendő mennyiségű olíva olajból "majonézt" kavartam, majd adtam hozzá natúr joghurtot és sót. Ezt az öntetet a karfiolhoz adtam és mixerrel összekavartam. A fehérjét díszítésre használtam a koktélparadicsommal együtt.

Sárga szilvadzsem

· Posted in , ,

Ezt a fajta szilvát gyerekkorunkban "fosos szilva"-nak neveztük. Őseink azt mondták, hogy azért, mert ettől aztán futni kell (hasmenést okoz), de szerintem inkább azért, mert igazából nincs olyan húsa, mint mondjuk a besztercei szilvának. Tavaly már készítettem dzsemet ebből a fajtából, akkor szembesültem azzal a ténnyel, hogy ez a fajta szilva nyersen nagyon finom, édes, főve, sülve viszont savanyú. A tavalyi "lelőhelyen" sajnos az idén nem termett, de a két ház közötti fáról le tudtam szedni annyit, hogy megérje befőzni. 


Hozzávalók:
  • 1,7 kg szilva,
  • 0,5 kg cukor,
  • 1 dzsemfix.

A szilvát jól megmostam, eltávolítottam a szárát és a magját, majd feltettem főni. Folytonos kavargatás mellett főztem kb. 1,5 órát. Hozzáadtam 0,5 kg cukrot, (mert elég savanyú volt) és egy dzsemfixet. A tűzről levéve üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem másnapig. 
Nem a legkiadósabb gyümölcs, de örültem neki, mert egy egész más ízvilágot képvisel, ráadásul bio. Kicsit emlékeztet a barackra, de mégis szilva.

Paradicsomlé házilag

· Posted in ,

Ez nálunk már hagyományos, minden évben főzünk be paradicsomot. Mennyiséget nem írok, mert mivel a kertből van a paradicsom, mindig annyit főzünk be, amennyi terem. Roppant egyszerű a dolog, nem kell hozzá nagy tudomány és az eredmény rendkívül finom és hasznos lesz. Télen isteni dolog elővenni a finom, házi, egészséges paradicsomlét és elkészíteni belőle az ebédet. 


Hozzávalók:
  • paradicsom,
  • só,
  • szalicil.
Kizárólag húsos paradicsomot érdemes befőzni. A paradicsomokat alaposan megmostam, majd kettőbe, négybe vágtam (mérettől függően) és kivágtam a közepüket, meg az alján lévő esetleges hibákat. Utána paradicsom paszirózóval eltávolítottam a magját és a héját, kinyerve így belőle a lét és a húság. (Sajnos a paszirozó nem a legjobb, így maradt még benne pár mag, de ennyi baj legyen!) Ezután feltettem főni és addig főztem, míg a lé jól besűrűsödött. Közben ízlés szerint sóztam. Pár óra főzésre kell számítani, mert nem párolog el a fölöslegez víz belőle olyan könnyen. Amikor már elég sűrűnek gondoltam, levettem a tűzről, adtam hozzá kevés szalicilt és elkezdtem beüvegezni. Régebb kizárólag üvegbe töltöttük, de most a műanyag flakonokat is felhasználjuk, mert könnyebb szállítani és ebben is tökéletesen eláll. Ezzel viszont vigyázni kell, mert a forró lé és a műanyag nem nagyon férnek össze, ezért egy 5 literes kis vedret meg kell tölteni hideg vízzel, a flakont bele állítani és így tölteni bele a paradicsomlét. A hűlési folyamat során a flakon kissé összehúzza magát, de ez nem gond, mert amint kicsavarom a dugóját és levegőt kap, ismét visszanyeri a formáját. Maga a flakon nem megy tönkre. Ezeket a flakonokat jól ki kell mosni és évről évre, gond nélkül újra lehet használni. Cukrot nem szoktunk hozzá adni, én inkább az ételbe teszek, ha kell. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Koktélparadicsomos, bazsalikomos focaccia - Focaccia Pugliese

2014. augusztus 15., péntek · Posted in , ,

Nagyon szeretem a focacciát, mert irtó könnyű elkészíteni és isteni finom. Többször készítettem már és igyekszem mindig másképp elkészíteni. Ez egy krumplis recept, amit természetesen az olaszoktól vettem át. És most készakarva fényképeztem le pont egy sarkot, mert ez a legfinomabb része :)


Hozzávalók:
  • 500 g BL55-ös kenyérliszt,
  • 2 közepes főtt krumpli,
  • 1 tasak száraz élesztő (de lehet friss is),
  • kb. 300 ml langyos víz,
  • só,
  • olíva olaj,
  • koktélparadicsom,
  • oregánó.

A lisztet a dagasztó tálba tettem és hozzáadtam a főtt és lereszelt krumplit. Adtam hozzá 1 kk sót, az élesztőt és a langyos vízzel tésztát gyúrtam. Fokhagymát is lehet tenni a tésztába, de én elfelejtettem.  Meleg helyen 1 órát kelesztettem. Utána a tepsit kibéleltem sütőpapírral, a papírt megkentem olajjal, majd a tésztát olajos kézzel beleegyengettem. A tetejét megszórtam durva sóval, ráhelyeztem a megmosott koktél paradicsomokat és végül megszórtam oregánóval. Előmelegített sütőben, közepes lángok ropogósra sütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.