Gombás burgonyaleves

2013. május 8., szerda · Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 15 dkg gomba, 
  • 40 dkg burgonya,
  • 1 fej hagyma,
  • 1 csomó petrezselyemzöld,
  • 1 evőkanál liszt,
  • só,
  • bors,
  • 10 dkg zellergumó,
  • másfél evőkanál olaj vagy zsír.
A zsiradékban megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megmosott, megtisztított, fölszeletelt gombát, az ugyancsak szeletekre vágott zellert, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk liszttel, majd fölöntjük 8 dl hideg vízzel. Beletesszük az apró kockára vágott burgonyát, puhára főzzük, tálalás előtt apróra vágott petrezselyemzöldet hintünk a tetejére.
Dolgozó Nő - 1982 július

Én annyit változtattam a recepten, hogy nem használtam zellert, mert nem nagyon kedvelem, adtam hozzá 1 cikk fokhagymát és elfelejtettem rátenni a petrezselyemzöldet. Ettől eltekintve a leírás szerint készült a leves, ami nagyon finom. 

Fahéjas, ordás boci szelet mandulapehellyel

Nem is én lennék, ha nem újítanék valamit folyton :) Volt itthon 20 dkg ordám és lusta voltam ordás palacsintát sütni a macera és a szag miatt. Így gondoltam próbáljam ki a boci szeletet ordával. Nagyon finom lett.



Hozzávalók a tésztához:

  • 18 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 4  tojás
  • 1csomag sütőpor
  • 1 kk őrölt fahéj
Hozzávalók a tehéntúróhoz:
  • 20 dkg tehén orda (lehet juh orda is)
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
  • mandulapehely
A tojásokat a cukorral habosra kevertem, azután hozzáadtam a többi hozzávalót és csomómentesre kavartam. Közepes nagyságú, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem. A töltelékhez az ordát elkevertem a tojással, cukorral, és a vaníliás cukorral. Kiskanállal kiszaggatva a kakaós tészta tetejére helyeztem, sűrűn egymás mellé, majd rászortam a mandulapelyhet. Előmelegített sütőben megsütöttem.

Szilvadzsem

2013. május 7., kedd · Posted in , , ,

Mossuk meg az érett, édes, nagy szemű besztercei szilvát. Dobjuk fövő vízbe pár percnyi főzés után szedjük ki a vízből, hámozzuk meg, magoljuk ki. Közben készítsünk szirupot cukorból és nagyon kevés vízből (1 kg gyümölcsre 50 dkg cukrot számítsunk) s főzzük 10 – 15 percig, gyakran kavarjuk. Töltsük üvegekbe, kötözzük le és gőzöljük 20 percig.


Dolgozó Nő

Szőlőkocsonya

2013. május 6., hétfő · Posted in , , ,

Szedjük le száráról az érett, édes, előzőleg megmosott szőlőszemeket. Törjük össze, nyomjuk ki a levét, szűrjük át vászonzacskón. Minden liter léhez 40 – 45 dkg cukrot számítsunk, ha nagyon édes a szőlő, ízesítsük kevés citromlével. Főzzük folytonos kavarás mellett kocsonya sűrűségűre (a tányérra cseppentett lé azonnal megkeményedik). Töltsük langyos üvegekbe, kössük le és gőzöljük ki.

Dolgozó Nő

Fűszeres mártás télire, üvegben

Hozzávalók:
  • 30 db paradicsom,
  • 5 db reszelt hagyma,
  • 7 dl borecet,
  • ½ dkg törött bors,
  • 2 g szegfűszeg,
  • 2 g fahéj,
  • 5 dkg cukor,
  • só ízlés szerint,
  • 5 nagy cikk fokhagyma,
  • 15 db pirosra érett paradicsompaprika
Vágjunk négybe és főzzünk meg 30 db szép érett paradicsomot, tőrjük át szitán, főzzük folyamatos kavarással sűrűre. Keverjünk bele 5 db reszelt hagymát, 7 dl borecetet, ½ dkg törött borsot, 2 g szegfűszeget, 2 g fahéjat, 5 dkg cukrot, sót ízlés szerint, 5 nagy cikk fokhagymát, 15 db pirosra érett paradicsompaprikát, s főzzük újra folytonos kavarással teljesen puhára. Tőrjük át újra szitán, és főzzük tovább amíg a kellő sűrűséget eléri. Töltsük 2 dl-es üvegekbe, kössük le s gőzöljük a forrástól számított 1 óra hosszat.
Csípős, pikáns ízű mártás, hideg húsok mellé tálaljuk.

Dolgozó Nő – 1973. augusztus

Káposztával töltött paprika

2013. május 4., szombat · Posted in , , , ,

Tisztítsuk meg magházától az érett, ép, húsos paprikákat, forrázzuk le sós vízzel. Tegyük szitára, amíg a víz lecsorog róla. A káposztát (lehet közte piros káposzta is) gyaluljuk vékony metéltre, sózzuk meg, 1 – 1,5 óra múlva nyomkodjuk ki a káposzta levét és tömjük meg szorosan a káposztával a paprikákat. Forraljunk fel kevés vízzel hígított, sóval ízesített borecetet, amikor langyosra hűlt, töltsük a paprikára, kössük le. Ha az ecetes lé leapad, Pótoljuk ki.

Dolgozó Nő

Tökfőzelék télire, üvegben

A tököt hámozzuk meg, vágjuk ketté, szedjük ki a magvas belsejét, gyaluljuk meg, hintsük meg kevés sóval. Egy óra múlva nyomkodjuk ki a levét, tegyük lazán üvegekbe, s töltsük fel gyengén ecetes vízzel (1 liter vízhez 1 dl ecetet számítsunk). Tetejére szórjunk kevés szalicilt, kötözzük le, gőzöljük ki.

Dolgozó Nő – 1973. augusztus

Vizes uborka

Mossuk meg a közepes nagyságú friss uborkát, forrázzuk le gyengén sós vízzel. Amikor kihűlt a víz, az uborkákat rakjuk üvegbe, tegyünk közé kaprot, csombort, tormát, csípős paprikát. Forraljunk sós vizet (1 liter vízhez 4 dkg sót számítsunk) töltsük langyosan az uborkára, kötözzük le. Állítsuk a kamrában az alsó polcra, ellenőrizzük többször, amíg lassan kiforr, megérik. Egy ötliteres üveghez kb. 3 kg uborka, 2 liter víz és 8 dkg só szükséges.

Dolgozó Nő – 1973. augusztus

Paprikasaláta télire, üvegben

Vágjuk vékony metéltre az érett, ép, húsos zöldpaprikákat. Vegyítsünk közéje néhány pirosra, sárgára érett paprikát is. Sózzuk be, hagyjuk állni 1 – 1,5 óra hosszat. Azután nyomjuk ki a levét, rakjuk üvegekbe (a piros és sárga paprikától szép tarka lesz). Sózzuk meg, öntsünk rá ízlés szerint vegyített ecetes vizet, amelyet előzőleg felforraltunk és lehűtöttünk. Kössük le az üvegeket és gőzöljük ki. Kisebb üvegekbe rakjuk, mert kibontva nem áll el sokáig.

Dolgozó Nő

Ecetes uborka szőlő- és meggylevéllel

2013. május 3., péntek · Posted in , , ,

A frissen szedett apró uborkákat áztassuk egy napig sós vízben. Azután rakjuk szorosan üvegekbe (egymás fölé állított sorokba). Az üveg aljára kaprot, csombort, a sorok közé pedig szőlő- és meggylevelet, borsszemeket, mustármagot vagy tormaszeleteket tegyünk. Forraljunk fel ecetes vizet (egy liter vízhez egy liter ecetet számítsunk) öntsük az uborkára, kössük le légmentesen az üvegeket, és gőzöljük 10 – 15 percig.

Dolgozó Nő

Diós-mákos krémes zabpelyhes keksz


Hozzávalók a kekszhez:
  • 140 g liszt
  • 250 g zabpehely
  • 100 g dió
  • 175 g vaj
  • 100 g cukor
  • 4 ek tej
  • 1/4 tk sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
  • 1 tojás fehérje kemény habbá verve,
  • 5 dkg cukor,
  • 3 dkg darált dió,
  • 3 dkg darált mák.

Előmelegítettem a sütőt. A cukrot habosra kevertem a puha vajjal, majd hozzáadtam a zabpelyhet, a sütőporos  lisztet, az apróra felkockázott diót, végül a tejet. Addig gyúrtam, amíg egy kemény tésztát nem kaptam belőle. Egy kb. 5 cm átmérőjű hegert formáltam belőle, és 1 cm-es karikákra vágtam. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tetten, és kb.  15 - 20 peret sütöttem, majd mindegyik kekre tettem a  krémből, visszatettem és még 10 - 15 percig sütöttem. 


Az eredeti recept itt található.

Paprikás zöldbab kolbásszal

· Posted in


Hozzávalók:
  • 3 zöldhagyma,
  • kolbász,
  • negyed kg zöldbab,
  • 1 csésze tej,
  • kevés liszt,
  • kevés olaj, 
  • 1 kk pirospaprika,
  • só,
  • 2 babérlevél,
  • 1 kk fűszerecet.
A zöldhagymát apró karikára vágtam és a forró olajon a kolbásszal együtt üvegesre pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a sót, a zöldbabot, a babérlevelet és puhára főztem. A lisztből és a tejből habarást készítettem, hozzáadtam a zöldbabhoz, hagytam kiforrni, utána levettem a tűzről. Hozzáadtam az ecetet, utána ízesítettem és máris fogyasztható volt.

Hagymás uborka télire, üvegben

2013. május 2., csütörtök · Posted in , , , ,

Mossuk meg a középnagyságú, friss uborkákat, forrázzuk le lobogó vízzel. Miután kihűlt, hámozatlanul gyaluljuk le, rakjuk üvegekbe rétegesen karikára vágott hagymával. Minden réteget gyengén sózzunk meg. A megtöltött üvegekbe öntsünk felforralt és kihűtött borecetet, szórjuk bele a mustármagot. Másnap töltsük fel a leapadt ecetet (forralt, lehűtött ecettel), és kössük le az üvegeket.
Dolgozó Nő  - 1982 augusztus

Karfiolsaláta télire, üvegben

A szép, tömör, hófehér karfiolfejeket zöldjüktől megtisztítjuk, rózsáira szedjük, sós és enyhén ecetes vízben 10 percig forraljuk. Levétől lecsurgatjuk, majd üvegekbe rakjuk. Újabb sós vizet készítünk, a karfiolra öntjük, és mindenik üvegbe egy-egy evőkanálnyi ecetet öntünk, tetejére késhegynyi szalicilt vagy más tartósító szert teszünk, és végül lekötjük. Fél óra hosszat gőzöljük.
Dolgozó Nő - 1982 augusztus

Zöldséges szemes bab télire

2013. május 1., szerda · Posted in , ,

Hozzávalók:
  • 8 fej hagyma,
  • 8 db zöldpaprika,
  • 2 kg paradicsom,
  • 1 liter friss, fejtett szemes bab,
  • só,
  • kb. 4 dl olaj.
A megtisztított, szeletekre vágott hagymát másfél dl olajban világossárgára pároljuk, a megmosott, megtisztított és hosszúkás szeletekre vágott zöldpaprikát szintén másfél dl olajban világossárgára pároljuk. A paradicsomot megfőzzük és áttörjük. A szemes babot kevés sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük. A hozzávalókat összekeverjük, 15 percig együtt főzzük, ízlés szerint megsózva. Tiszta száraz, előmelegített üvegekbe töltjük, tetejükre kevés olajat töltünk, lekötjük és 1 órát gőzöljük.

Dolgozó Nő – 1982 július

Sárgabarackdzsem cukor nélkül

Az ép, hibátlan gyümölcsöt megmossuk, megtöröljük, kimagoljuk, és héjastól feltesszük főni. Porcelánkanállal összenyomkodjuk, és néha megkeverve lassú tűzön félpuhára főzzük. Másnapig hideg helyen állni hagyjuk, és akkor tovább főzzük, míg sűrű dzsemet kapunk. Előmelegített tiszta üvegekbe öntjük, lekötjük, és a forrástól számított 50 percig gőzöljük.

Dolgozó Nő – 1982 július

Ribizlilekvár cukor nélkül

Kevés érett egressel keverve még ízletesebb lekvárt kapunk, és befőzéskor gyorsabban kocsonyásodik.
A ribizlit megtisztítjuk, megmossuk és lecsurgatjuk. Legjobb szitán mosni, csurgatni. Miután áttörjük, porcelán- vagy hibátlan zománcú edényben sűrűre főzzük. Ha egressel keverjük, akkor azt is áttörjük. Mindkettő magját-héját hideg vízbe tesszük, a víz felszínére feljött héjat szűrőkanállal kiszedjük, és a fövő gyümölcsléhez adjuk. Addig főzzük, míg a tányérra cseppentve megkeményedik. Tiszta, száraz, előmelegített üvegekbe töltjük, mikor kihűlt, lobogó vízbe mártjuk a lekötő celofánt, és lekötjük vele az üvegeket, majd a forrástól számítva 30 percig gőzöljük. Ha a héjat nem adjuk hozzá, akkor tiszta gyümölcskocsonyát kapunk.

Dolgozó Nő – 1982 július

Őszibarackdzsem cukor nélkül

Az ép, hibátlan gyümölcsöt megmossuk, megtöröljük, kimagoljuk, és héjastól feltesszük főni. Minden 2 kg gyümölcshöz egy citrom leszűrt levét tesszük, és azzal főzzük.  Porcelánkanállal összenyomkodjuk, és néha megkeverve lassú tűzön félpuhára főzzük. Másnapig hideg helyen állni hagyjuk, és akkor tovább főzzük, míg sűrű dzsemet kapunk. Előmelegített tiszta üvegekbe öntjük, egy - egy kanál finom rumot töltünk a dzsem tetejére és rögtön lekötjük. A forrástól számított 50 percig gőzöljük.

Dolgozó Nő – 1982 július

Málnaszörp cukor nélkül

A válogatott, friss málnát összetörjük és kipréseljük. A levet egy napig állni hagyjuk, hogy megtisztuljon. A megtisztult levet óvatosan leöntjük, vagy kis műanyag csővel leszívjuk, félliteres üvegekbe töltjük, tiszta parafadugóval ledugaszoljuk, és a forrástól számított fél óráig gőzöljük.

Dolgozó Nő – 1982 július

Zöldbab télire üvegben

A széles, sárga vajbabot mossuk meg, tisztítsuk meg, főzzük félig puhára sós vízben, szedjük ki szűrővel egy tálba, rakjuk 1 – 1.5 literes befőttes üvegekbe. Forraljunk fel enyhén sós, ecetes vizet, töltsük az üvegekbe tett babra, kössük le, gőzöljük ki.

Dolgozó Nő – 1974 július

Ecetes szilva üvegben, télire

2013. április 29., hétfő · Posted in , , ,

A nem teljesen érett, ép, friss szilvát mossuk meg, ha a víz lecsorgott róla, tegyük üvegekbe. Főzzünk fel egy liter vízben 1 dl ecetet, 10 dkg cukrot, néhány szem szegfűszeget, késhegynyi fahéjat és szalicilt. Töltsük forrón az üvegbe rakott szilvára, kössük le, és tegyük száraz gőzbe.

Dolgozó Nő – 1974 július

Zöldbab paradicsomban, üvegben télire

Friss, zsenge zöldbabot megmosunk, megtisztítunk, és gyengén sós vízzel leforrázzuk. Letakarjuk és állni hagyjuk, amíg kihűl. Üvegekbe tesszük, és az előre elkészített friss paradicsomból főzött lével leöntjük. Lekötözzük, és a forrástól számítva 40 percig gőzöljük. 
Dolgozó Nő – 1982 július

Vizes uborka

Egy 5 literes üveg megtöltéséhez az uborka nagyságától függően 2 – 2.5 kg uborka kell. Az egyforma, nem túl nagy uborkákat megmossuk, és timsós vízben leforrázzuk. (Három liter vízhez 1 dkg timsót veszünk.) Ebben a vízben egy éjszakán át állni hagyjuk, másnap tiszta hideg vízzel jól leöblítjük és lecsurgatjuk. Üvegekbe rakjuk, kaprot szárastól, szemes borsot és megtisztított tormaszeleteket rakunk közé. Három liter forrásban levő vízbe 10 dkg sót keverünk, és ezzel a vízzel leöntjük az uborkát úgy, hogy 3 ujjnyi hely maradjon az üvegekben, lekötjük és a kamrába tesszük. Néhány nap után a leve megzavarosodik, de utána letisztul és ekkor az uborka már fogyasztható. Kibontva is hosszú ideig eláll, és nem puhul meg.
Dolgozó Nő - 1982 július

Zöldborsó télire üvegben


Csak egészen friss, zsenge zöldborsót használjunk erre a célra. A kiválasztott borsót enyhén sózott vízben, amelybe kevés cukrot tettünk 20 percig lassan főzzük. Üvegekbe rakjuk, megszűrt levét ráöntjük úgy, hogy jól ellepje, és lekötve vagy ledugaszolva, a forrástól számítva 15 percig gőzöljük. Lehűtjük, másnap 10 percig újból gőzöljük.

Dolgozó Nő – 1982 július


Közlemény

2013. április 28., vasárnap · Posted in ,

Tavaly már írtam, hogy a nagymamám szekrényében egy rakás Dolgozó Nő folyóiratra bukkantam. Sok jó recept van bennük, főleg a befőzés kategóriában. Tavaly már közzétettem pár receptet, aztán időhiány és a befőző időszak letelése miatt félbemaradt.

Idén ismét szeretnék megosztani veletek jó pár receptet. Az a jó, hogy ugyanarra a gyümölcs-, vagy zöldségfajtára több befőzési módot kínál, cukor nélkül sokszor, hidegen, szörpök főzés nélkül stb. Tényleg okos dolgok.

Előre szólok, hogy ezek nem kipróbált receptek, ugyanis nincs lehetőségem mind kipróbálni őket, de szerintem vagyunk már annyira tapasztaltak, hogy eldöntsük mi jó és mi nem. Ezért kép sincs hozzájuk.

A "Dolgozó Nő recepttár", és "befőzés" címkék alatt találjátok majd meg őket.

Nézzetek még be hozzám és válogassatok, hátha tudok velük segíteni.

Bundás kenyér sütés olaj nélkül

2013. április 26., péntek · Posted in , , ,

Sosem titkoltam, sőt, itt is többször hangoztattam, hogy nagyon ellene vagyok az olajban sütésnek. Egészségtelennek tartom, de nagyon!

Egyedül a bundás kenyér és a tojás az, amit hajlandó vagyok olajban sütni és néha a bécsi szelet, de az nagyon ritka. 

Nemrég a Facebookon az egyik csoporttársam említette, hogy ő a bundás kenyeret olaj nélkül süti. Nagyon csodálkoztam, de alapjában véve jó ötletnek tartottam.  Tegnap végre kipróbáltam és íme az eredmény!


Teflonban sütöttem olaj nélkül. Pont olyan finom, mint amit olajban sütünk, csak épp nem tocsog az olajtól és egészséges.

Próbáljátok ki, nincs mit veszíteni.

Kérésre feltöltöm a teflonos serpenyőm képét. Így néz ki sütés után.


Kell hagyni felforrósodni és már bele is lehet tenni. A szélén van pár maszat, de az sem odaragadt tojás, ha hozzányúlok, azonnal lejön.

Nem tudom más edényben hogyan voiselkedne, de teflonban ideálisan megsüthető.

Díjeső nálam is :)

· Posted in

Eddig összesen három díjat kaptam: elsőnek Gionetta gondolt rám, aztán Böbe lepett meg a másodikkal, végül Gerdi kedveskedett a harmadikkal :)

Nem vagyok híve ezeknek a díjaknak, de köszönöm szépen mindenkinek, hogy gondolt rám és természetesen tovább adom én is!

A díjjal járó szabályok pedig a következők:
1. Megemlítjük, hogy kitől kaptuk a díjat.
2. Felsorolunk 4 bloggert, akinél 200-nál kevesebb a feliratkozott rendszeres olvasók száma.
3. Egy-egy kommentet hagyunk a kiválasztott 4 blogon a díjazásról.

Akiket meglepnék vele:
- Kninsz - az ezmegaz blog írója
- Csipike - a Csipike a konyhában blog íróját

Fogadjátok szeretettel!

Grízkrémes kakaós torta

2013. április 25., csütörtök · Posted in , ,


Az eredeti receptet Gabriellánál láttam. Eredetileg én is sütit akartam sütni, de vidéken voltam és az ottani tepsi nem volt megfelelő, így kerestem egy lábast és torta lett belőle. Tortának is nagyon finom, ajánlani tudom mindenkinek.

Hozzávalók a tésztához:
  • 5 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 0,8 dl tej    
  • 0,8 dl olaj
  • 2 csapott evőkanál kakaó (cukrozatlan)
  • 20 dkg liszt
  • 10 g sütőpor



A krémhez:
  • 8 dl tej
  • 5 evőkanál gríz
  • 25 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
A tetejére:
  • kakaó
A krém: a tejhez hozzáadtam a 15 dkg cukrot, forráspontig kavartam, majd hozzáadtam a grízt és sűrűre főztem.  Folytonos kavargatás mellett hagytam hűlni. Erre nagyon kell vigyázni, mert ha bőre keletkezik és belekavarjuk, akkor bogos lesz. Amikor már eléggé kihűlt, belevágtam a vajat és addig kavartam, amíg egyenletes krémet nem kaptam. 
A tészta: a tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a tejet, majd az olajat, és jól elkevertem. A lisztet összekevertem a kakaóval és a sütőporral és hozzákevertem a tojásos masszához, végül óvatosan hozzákevertem a tojások felvert habját.
Sütőpapírral kibélelt lábasba öntöttem és megsütöttem. A kihűlt lapot kettévágtam, a krém felét az alsó lapra kentem, óvatosan ráhelyeztem a másik felét és a tetejét megkentem a maradék krémmel, majd megszórtam kakaóval. Szándékosan nem vontam be az egészet krémmel. Pár órára hűtőbe tettem, hogy összeálljon. 

Nagyon könnyű, laza tortalap lett belőle, megtartom a receptet mindenképp.

Tavaszi vitaminbomba

2013. április 13., szombat · Posted in


Hozzávalók:
  • 4 nagy salátalevél
  • 2 szál újhagyma,
  • 2 retek, 
  • 1 sárgarépa,
  • só, 
  • bazsalikomos ecet,
  • kevés tökmagolaj.
A zöldségeket megmostam, a salátát daraokra téptem, a hagymát karikára vágtam, a retket szeletekre, a sárgarépát lereszeltem. A fűszereket rászórtam, rálocsoltam és máris tálalható.

Etiópiai chilis bab kolbásszal

· Posted in


Hozzávalók 2 személyre:
  • 1 bögre etiópiai apró szemű bab,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • kevés olaj, 10 - 15 cm kolbász karikára vágva,
  • 1 kk chili (aki nem szereti a pikánsat, az tegyen pirospaprikát helyette),
  • 2 csipet köménymag,
  • só.
A babot előző este beáztattam. Másnap leöntöttem róla a vizet. A hagymát apróra vágtam és kevés olajon, a kolbásszal együtt üvegesre pároltam. Hozzáadtam a chilit, a köményt, a babot és felöntöttem vízzel. Fedő alatt puhára főztem.

Vigyázat, pikáns!

Bazsalikomos fűszerecet házilag

2013. április 8., hétfő · Posted in


Nagy fűszer ecet rajongó vagyok. Családomban évek óta "kötelező" a tárkonyt eltenni télire, tárkonyecetnek. Nagyon szeretjük a tárkonyecetet. 

Azonban szoktam más ecetet is készíteni. Nemrég fogyott el a babérleveles ecetem, ami szintén isteni volt. Most gondoltak kipróbálom a bazsalikomost. 

Az alapelv mindig ugyan az: nem szabad több, mint 3 - 4 fűszert használni, mert összekeverednek az ízek.

Nálam a bors és a fokhagyma mindig alaphozzávaló és a zöldfűszer változik. 

Most is fokhagymát, borsot és szárított bazsalikomot használtam. 

Érdemes kipróbálni, mert nagyon sokáig eláll és rendkívül finom ízt kölcsönös a leveseknek, salátáknak.  

Segítséget szeretnék kérni

2013. április 7., vasárnap

Sajnos több margarint olvasztottam meg, mint amennyit el tudtam használni. Most van kb. 3 ujjnyi olvasztott margarinom megmaradva. Mit csináljak vele? Tegyem be a hűtőbe? Eláll amíg újra fel tudom valamihez használni?

Ti mit szoktatok ilyen esetben csinálni? Nem szeretek pazarolni, ha van rá mód, megmenteném valahogy.

Cukkinis, bazsalikomos crostata sajttal

2013. április 4., csütörtök · Posted in ,

Az eredeti receptet itt, Araba felice in cucina blogján láttam és nagyon megtetszett, így el is készítettem. Kicsit változtattam rajta, de a lényeg ugyanaz, vagyis nagyon finom :).


Hozzávalók: 
  • 250 g liszt,
  • 100 ml langyos víz,
  • 100 ml olívaolaj,
  • 1 kk só,
  • 1 kk cukor,
  • fél kocka élesztő (12,5 g)
A tetejére:
  • cukkini,
  • bazsalikom,
  • reszelt sajt, 
  • kevés só.


A langyos vízhez adtam az egy kk cukrot, az élesztőt és hagytam felfutni (pár percet csupán). A száraz hozzávalókat egy keverőtálba tettem, hozzáadtam az olajat, jól összekavartam, majd hozzáadtam az élesztős vizet is. Nem kell gyúrni, azt mondja az eredeti recept, de én mégis kicsit összedolgoztam. Utána kibéleltem a tepsit sütőpapírral és kézzel beleegyengettem a masszát, a szélén kis sáncot formáltam, ahogy az ilyen receptnél szokás. Nagyon könnyű, jó állagú, könnyen formálható tésztát kaptam egyébként. 


Megszórtam reszelt cukkinival, megsóztam, szórtam rá szárított bazsalikomot és reszelt sajtot.  Majd előmelegített sütőben megsütöttem.


Figyelem: én dupla adagot készítettem, ezért lett nekem ekkora. A fent említett adagból csak fele lesz.

Guacamole, ahogy én szeretem

2013. április 3., szerda · Posted in , ,


Hozzávalók:
  • 2 érett avokádó
  • fél hagyma
  • 1 ek friss lime- vagy citromlé
  • 1/2 tk só
  • 1/4 tk oregano
  • frissen őrölt bors
A fenti alapanyagokat jól összedolgozom a botmixer segítségével és máris tálalható, fogyasztható. Az eredeti receptben paradicsom is szerepel, de én a paradicsomot külön fogyasztom.

Neil Perry - Jól enni, jól lenni

2013. április 2., kedd · Posted in



Neil Perry, a televíziós műsoraiból a magyar közönség számára is jól ismert, ausztrál sztárséf. Új könyvében saját, legkedvesebb ételeinek receptjeiből ad pazar válogatást. Azokból, amelyeket szabadidejében, otthon, családja és barátai legnagyobb örömére rendszeresen készít.

Ez a könyv nem a manapság divatos, bonyolult különlegességeket dicsőíti, hanem a békés, nyugodt, otthoni öröm-főzést, aminek Perry akár a maga kedvére, egy hosszú nap után, még éjszaka is képes nekiállni. Valóban végtelenül egyszerű, ám annál fantasztikusabb ízharmóniákkal ismerteti meg olvasóit, amelyek kivétel nélkül bevált, kipróbált fogások.

A (hölgyek nem kis örömére) igen jóképű, „szolid macsó” Perry a könyv minden oldalán emlékezteti olvasóit, hogy a főzés állandó örömforrás. A közös étkezés pedig – különösen a szeretteink, barátaink körében – akkor is minden alkalommal az élet kivételes ajándéka, ha csupán egy omlettet ütünk össze vasárnap reggelire.

A gyönyörű kötetet páratlan szépségű és hangulatú fotók teszik még különlegesebbé.

Ízek és Érzések recept- és gasztro-életmód magazin

· Posted in



Az Ízek és Érzések magazin az egészséges életmód és táplálkozás területén nyújt hónapról hónapra segítséget az olvasóknak. A magazinban szereplő szakértői tanácsok, valamint egészséges ételreceptek könnyen beépíthetők a mindennapokba, teljes értékű életet és étkezést biztosítva. Sőt! még a vegetáriánusok, a laktóz-, gluténérzékenyek, illetve a cukorbetegek és candidások is megtalálják a számukra fogyasztható ételeket. Keressétek kéthavonta az újságosoknál!

A fenti magazint szeretném figyelmetekbe ajánlani. Nagyon jó ötlet, azért is mert sajnos napjainkban egyre több az allergiás, az olyan ember, aki valamilyen élelmiszerre érzékeny és sajnos nekik nem sok segítség áll rendelkezésükre.   Cukorbetegeknek is kínál receptet, ami a fogyókúrásokank is kitűnő.

Figyelem!!!! Érdekességként megemlítem, hogy a kiadónál előrendelési akcióban az első 30 rendelő az Ízek és érzések gasztromagazin egy éves előfizetését kapja ajándékba.


Húsvéti meglepetés ajándék :)

2013. március 27., szerda · Posted in

Egy nagyon kedves bloggerina, Mrita úgy gondolta, hogy meglep engem ezzel a csodálatos ajándékkal. Sikerült is, mert nagyon meglepődtem! Még most is alig hiszek a szemeimnek :)


Kedves Mrita, nagyon szépen köszönöm ezt a csodálatos ajándékot! Mindkettő telitalálat! A könyv az egy olyan álom, ami most kicsit teljesült, ugyanis olvasva kicsit én is ott lehetek Görögországban: A könyvjelző a szívem csücske, mert imádom őket, ez ráadásul saját készítésű, ami a legértékesebb. Köszönöm szépen, hogy fáradoztál értem. 

Remélem nem haragszol, amiért kiírtam a világ szeme elé :) Nekem nagyon nagy ajándék, amit tőled kaptam és megérdemli, hogy itt szerepeljen.

Pizzás csiga

2013. március 17., vasárnap · Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt, 
  • 1 db 2,5 dkg-os élesztő
  • 250 ml víz,
  • 1 tojás,
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 2 kk. só,
  • 1 kk. cukor.
A töltelékhez:
  • házi csillei mártás (akinek nincs, az használjon ketchupot)
  • fekete olívabogyó kimagolva és apróra vágva,
  • reszelt sajt,
  • apróra vágott szalámi.


Az élesztőt 150 ml langyos vízben felfuttattam, amihez előzőleg hozzáadtam az egy kk. cukrot. A lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a sót, a tojást és a két kanál olajat, majd a felfuttatott élesztőt, és végül a maradék vizet. Jól összedolgoztam, addig, amíg egy jó, nem ragadó tésztát kaptam. Egy órát letakarva, meleg helyen pihentettem amíg duplájára kelt.

Ekkor a tésztát lisztezett deszkát finoman átgyúrtam. Két részre osztottam. Mindegyik részt lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtottam, vékonyan megkentem házi csillei mártással, rászórtam  a feltétet, összecsavartam, két ujjnyi vastagra vágtam és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Müzliszelet házilag

· Posted in


Hozzávalók:
  • 5 dkg mazsola,
  • 5 dkg darált dió,
  • 2 dkg csoki,
  • 6 evőkanál zabpehely,
  • 4 evőkanál napraforgómag,
  • 1 evőkanál méz,
  • 2 evőkanál házi ribizlilekvár.

A diót ledaráltam, egy keverő tálba tettem a többi alapanyaggal együtt. A mézet felmelegítettem, hozzáadtam az alapanyagokhoz, hozzáadtam a 2 evőkanál lekvárt is és jól összekevertem. Egy kalácsformát kibéleltem sütő papírral, beleöntöttem a masszát, elegyengettem és hűtőbe tettem.

Csíkos-krémes Yin-Yang torta

2013. március 13., szerda · Posted in ,


Hozzávalók:
  • A tésztákhoz:
  • 3 x 1,5 dl tejföl,
  • 3 x 1 tojás,
  • 3 x 1 mokkáskanál sütőpor
  • 3 x 5 e.k. liszt,
  • 3 x 5 e.k. cukor,
  • tésztánként: 5 e.k. kakaópor / 5 e.k.darált mák
A krémhez:
  • 1 liter tej
  • 8 evőkanál búzadara,
  • fél üvegecske rumaroma,
  • 25 dkg vaj,
  • 25 dkg cukor. 
A tetejére:
  • én csokitallért használtam

1 tojást habosra kevertem 5 evőkanál kristálycukorral. Hozzáadtam 1,5 dl tejfölt, 5 evőkanál lisztet és a mokkáskanál sütőport. Simára kevertem, végül hozzáadtam 5 evőkanál darált mákot. A masszát sütőpapírral kibélelt kerek tepsibe öntöttem, elsimítottam, és előmelegített sütőben megsütöttem. Ebből kettőt sütöttem. Míg az első tészta sült, elkészítettem  a második adag masszát, ugyancsak mákost és megsütöttem, majd a harmadikat, csak a mák helyett kakaót tettem bele. A lapokat hagytam kihűlni. Addig a tejet felforraltam,  egyszerű tejbegrízt főztem, amit majd teljes hűlésig kavargattam. Én a grízes krémhez a tejbegrízt mindig kihűlésik kavargatom, mert másképp megbőrözik és akkor csomós lesz, vagy le kell szedni róla a tetejét. A vajat habosra kevertem a cukorral és rumaromával, utána  belekevertem  a kihűlt tejbegrízt. A krémet háromfelé osztottam. Úgy kentem meg a lapokat krémmel, hogy  a kakaós lap középen legyen. A torta tetejét is megkentem krémmel,utána yin-yang-ot próbáltam rá rajzolni csokitallérral.

Az eredeti recept itt található.

Kakaós tehéntúrós sütemény

2013. március 11., hétfő · Posted in ,


Hozzávalók
A tésztához:
  • 40 dkg finomliszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 1 tojás,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 3 ek. kakaópor,
  • 15 dkg cukor
  • fél dl tej
A töltelékhez:
  • 1/2 kg tehéntúró,
  • 20 dkg cukor,
  • 3 tojássárgája,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 vaníliás pudingpor,
  • 3 tojásfehérje kemény habja,
  • 5 dkg mazsola (én kihagytam) 

A tészta hozzávalóit összegyúrtam és két részre osztottam. Az egyik tésztát kinyújtottam és a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára terítettem. A másik cipót, amíg a tölteléket készítettem, egy folpackba csomagolva  a fagyasztóba tettem, hogy könnyen reszelhető legyen. A töltelék készítése: a tojássárgákat a cukrokkal habosra kevertem, hozzákevertem a tehéntúrót, a pudingport és tovább kevertem. Majd óvatosan beleforgattam a kemény tojáshabot is. A krémet tepsiben várakozó tésztára simítottam, majd a másik tésztacipót ráreszeltem és előmelegített sütőben megsütöttem.

Az eredeti recept itt található.

Így még nem jártam

2013. március 8., péntek · Posted in

Vettem két L tejet, dobozost. Március 6-ig volt a szavatossági ideje. 6-án az egyik tejből még volt kb. fél liternyi. Kitöltöttem egy csészével és éreztem, hogy kicsit keserű. Nem akartam elönteni, így odatettem aludni a literes edényemben. Ez volt este. Másnap kaptam falúról 2,5 L házi tejet. Két literrel megfőztem, mert ennyi fér a tejesfazékba, a maradék fél litert pedig ráöntöttem az előző esti tejre, hadd aludjon meg, gondoltam én. Másnapra, nagy meglepetésemre, az edény tetején tenyérnyi savó és az edény alján aludttej kb fél liter, vagyis fele-fele arányban savó-aludttej. 

Nem ez az első, amikor tejet teszek aludni. Mindig lesz savó, hisz ez a természetes. De ilyen arányt még életemben nem láttam. Igaz az egyik tej 1,5%-os volt, a másik 4%-os (minimum), de akkor is.

Fogalmam sincs mi az oka ennek. Nem az izgat, hogy nem lett elegendő mennyiségű aludttej, hanem egyszerűen nem tudom megmagyarázni mi történt.

Rebarbarás sütemény

Ezt a süteményt tavaly nyáron sütöttem és úgy eltettem a receptjét, hogy mire feltöltöttem volna, nem kaptam sehol. A képet feltöltöttem szemléltető jelleggel és bevallottam bűnömet :) Most a fiókomban takarítva előkerült a recept. Tehát törlesztem az adósságom :)


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 350 g liszt, 
  • 250 g margarin,
  • 100 g cukor,
  • 2 csomag vanília,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 4 kanál tej,
  • 5 tojás sárgája.

A tésztára:
  • 3 ek gríz,
  • rebarbara,
  • sárgabarack

A tetejére:
  • 5 tojás fehérje,
  • 250 g cukor.


A tésztához valókat összekavartam és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem. Rászórtam a grízt, majd a megtisztított és apróra vágott rebarbarát és sárgabarackot. Előmelegített sütőben félig megsütöttem. A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot vertem, majd ráterítettem a gyümölcsre és visszatettem sülni. 

Gyakorlatilag ezt bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, csak arra kell vigyázi, hogy a gyümölcs vizenyőssége egyenesen arányos legyen a gríz mennyiségével.

Tehéntúrós rakott palacsinta

2013. március 5., kedd · Posted in ,

Régebb nálunk ez nagy sláger volt, de sajnos nem emlékszem pontosan arra, hogy édesanyám hogyan is készítette a krémet. Azt tudom, hogy az ordás palacsintába a krémhez az ordát összetörte, adott hozzá tojást (vagy csak tojássárgát?), cukrot, megkente a palacsintákat is visszatette még a sütőbe, megforgatva, megsütötte mindkét felét, de ezt a tehéntúróst nem tudom hogyan készítette. 


Én megsütöttem a palacsintákat (itt 9 palacsinta van), negyed kg tehéntúróhoz hozzáadtam annyi cukrot, hogy elég édes legyen (kb. 3 ek) és rákentem a palacsintára, majd a következőt rátettem, azt is megkentem és így folytattam, míg a krém tartott. Így is nagyon finom, szerintem nem kell hozzá tojás. Lehet adni hozzá mazsolát is, kicsit feldobja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.