Hígított eperdzsem tökkel

2015. április 21., kedd · Posted in , , , ,

Egy adaghoz 2 kg eper, 50 dkg gyalult tök, 60 dkg cukor szükséges. Az eper szárát letépjük, az epret megmossuk és darabokra vágjuk. Összekeverjük a meggyalult tökkel, a cukorral, és ép zománcú edényben addig főzzük állandó kavargatás mellett, amíg kocsonyásodni kezd. Melegen üvegekbe töltjük, lezárjuk, és kb. 15 percig gőzöljük. A dzsem ízén nem érződik a töltőanyag.
Dolgozó Nő

Ribiszkeíz

A megmosott ribiszkét száráról leszedjük, és lemérjük. Egy kg gyümölcshöz 85 dkg cukrot számítunk. A gyümölcsöt egy zománcozott lábasban jól felfőzzük, majd beletesszük a cukrot, és kellő sűrűségűre főzzük. A kész lekvárt forrón meleg üvegekbe töltjük, és másnap lekötjük.
Dolgozó Nő 

Paradicsomlé télire üvegben

A korai, érett paradicsomot jól megmossuk, a hibás és zöld részeket eltávolítjuk, és egy teljesen hibátlan zománcú edényben főni tesszük. A szitát, fakanalat előzőleg forró vízzel fertőtlenítjük. Néhány percig héjastól főzzük a paradicsomot, majd szitán áttörjük. Ha van passzírozó gépünk, percek alatt kész az áttörés. Az áttört paradicsomot sűrűre főzzük. A kályha szélére tett tepsibe kevés vizet öntünk, ebbe helyezzük az üvegeket, hogy kellően átforrósodjanak, és csak ezután töltjük meg a forró paradicsomlével. Tetejükre szalicilt teszünk, celofánnal lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.
Dolgozó Nő

Zöldséges tehéntúrókrém

2015. április 20., hétfő · Posted in ,

Ismét tehéntúrókrémet készítettem, mert nagyon szeretem. Benéztem a hűtőbe, hogy lássam mi van itthon és ezek mellett döntöttem :)


Hozzávalók:
  • 1 vastag szál zöldhagyma, vagy 2 vékonyabb szál,
  • 1 kk só,
  • kevés őrölt bors,
  • 1 csipet majoránna,
  • 1 főtt sárgarépa reszelve, de lehet akár nyersen is,
  • 5 - 6 bő evőkanál tehéntúró.
A hozzávalókat jól összekavarom és máris fogyasztható.Friss zöldségeket lehet kínálni mellé.

Nyers málnaszörp

Egyetlen gyümölcs, amelyből házilag is vitamindús gyümölcslevet készíthetünk, a málna. Egy kg málnát kissé összetörünk, és másfél liter vízzel 1 dkg szalicillal összekeverve egy napig állni hagyjuk. Másnap egy nagy üveg aljára 2 kg cukrot öntünk, és a gyümölcsöt batisztruhán átszűrjük. (eltart 1 – 2 napig is míg a málna a batisztkendőn átcsöpög, ezért az üveg szájára tett fakanálra felakasztva hagyjuk lecsurogni.) A lecsurgatott málnalevet a cukorral jól összekeverjük, és kisebb üvegekbe töltve celofánnal lekötjük.
Dolgozó Nő

Tölteni való paprika sós lében

A közepes nagyságú, keményhúsú paprikákat jól megmossuk, száruktól, magházuktól, erezésüktől megtisztítjuk. Belsejüket jól megsózzuk, majd egymásba dugdosva egy edényben állni hagyjuk. Ha kissé megpuhulnak és levet eresztettek, üvegekbe rakjuk és ráöntjük a sós levet. Ha kevés a lé, akkor sós vízzel pótoljuk. Az üvegeket lekötözzük, és így tesszük el télire.
Dolgozó Nő

Egres eltevése

Közepesen érett gyümölcsöt tegyünk el télire. A megmosott, megtisztított egrest üvegekbe rakjuk, az üvegek aljára kevés vágott zöldkaprot is tehetünk, jól megrázzuk az üvegeket, hogy elhelyezkedjenek bennük a szemek. Tetejükre szalicilt teszünk, lekötjük és kigőzöljük. Télen használatkor leszedjük a szalicilt.
Dolgozó Nő 

Diós szelet

2015. április 19., vasárnap · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 10 dkg margarin,
  • 25 dkg porcukor,
  • 4 tojás,
  • 14 dkg rétesliszt,
  • 1 kávéskanál sütőpor,
  • 2 kiskanál vaníliás cukor,
  • 10 dkg őrölt dió,
  • 5 dkg darabosra megvágott dió.
Habosra kevertem a margarint 15 dkg porcukorral, 2 egész tojással, és 2 tojássárgájával, aztán apránként hozzáadtam a sütőporos réteslisztet. Kivajazott kisebb tepsiben (20x25-öst használtam én) félig megsütöttem. A maradék 2 tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a megmaradt porcukrot és a 10 dkg őrölt diót, és a tésztára simítottam. A darabosra vágott, pörkölt dióval meghintettem a tetejét, majd a sütőbe visszatolva, a tésztát készre sütöttem.

Forrázott gyümölcsbefőttek

Bármilyen gyümölcsből készíthetjük, 1.25 kg cukorból, 1 ½ liter vízből egy csapott kávéskanál szalicillal szirupot főzünk. A jól megmosott, hámozott és kimagozott gyümölccsel telerakunk egy 4 – 5 literes üveget. A forró szirupot lassan a gyümölcsre öntjük, majd 24 órára száraz gőzbe tesszük. Másnap kibontjuk, a levét leöntjük, újból felforraljuk, s forrón a gyümölcsre töltjük. Újra lekötjük, s mikor kihűlt, eltesszük. Nem kell kigőzölni. Részletekben is fogyasztható, nem romlik el, ha kibontva áll.
Dolgozó Nő

Rumos gyümölcs mézzel

Cseresznyét, meggyet, hámozott és kimagolt sárga és őszibarackot, ringlót, vörös és magvaváló szilvát, áfonyát, szedret tehetünk el így. Minden kg. gyümölcshöz 1 dl mézet és 0.5 dl rumot számítsunk, 5 kg gyümölcs tartósításához 1 csapott kávéskanál szalicil vagy más konzerváló szer kell. A mézet és a szalicilt felforraljuk annyi vízben, amennyi elég a gyümölccsel teli üvegek megtöltéséhez. Mikor a lé forr, beledobjuk a gyümölcsöt, rövid ideig forraljuk, szűrőkanállal kiszedjük, és az előkészített üvegekbe rakjuk. Mielőtt a gyümölcs kihűlne, az üvegeket feltöltjük a forró lével, tetejükre töltjük a rumot, lekötjük, s pokrócokba takarva hagyjuk másnapig. Egyszerre kisebb mennyiségekkel dolgozzunk, hogy gyümölcs és a lé ne hűljön ki.
Dolgozó Nő

Sárga- vagy őszibarack napon érlelve

Egy kétliteres üveghez kb. 2 – 2.5 kg barack, 0.5 kg cukor, 0.5 dl rum és egy késhegynyi szalicil szükséges. A hibátlan, félig érett barackokat meghámozzuk, magjukat kiszedjük, a barackokat, citromlével lecsöpögtetjük, cukorral rétegezve üvegekbe rakjuk. A szalicilt feloldjuk a rumban, a barackra öntjük, lekötjük, és az üveget a napra tesszük addig, míg a cukor el nem olvad. Az nem baj, ha a felső sor kicsit megbarnul. Meggyet és szilvát is tehetünk így el.
Dolgozó Nő

Kékparadicsom (vineta) vízben

A literes üveghez 1 kg-ot számítva, tetszés szerinti mennyiségű vinetát megsütünk. Megtisztítjuk, megmossuk, s egészben üvegekbe rakjuk úgy, hogy körülbelül háromnegyedig teljen meg az üveg. Hideg vízzel teletöltjük az üveget, késhegynyi szalicilt vagy más konzerváló szert teszünk a tetejére, lekötjük, s két egymásutáni napon 20 – 20 percig gőzöljük. Mikor az üveget megbontjuk, zománcozott szűrőben lecsöpögtetjük a vizet, majd úgy készítjük el, mint a friss vinetát.
Dolgozó Nő

Málnaszörp főzve

5 kg málnát zománcos üvegedényben kézzel jól összetörünk, és 3 – 4 napig állni hagyjuk. Mikor erjedni kezd, gézzacskóba tesszük, edény fölött lecsurgatjuk, kinyomkodjuk. Ahány kilogramm levet kapunk, annyi kg cukorral 20 percig főzzük, miközben folyton kevergetjük. Melegen üvegekbe töltjük, lekötjük.
Dolgozó Nő

Ringló befőtt

Csak egészséges, még éretlen zöld ringlószilva megfelelő erre a célra. A gyümölcsöt megmossuk, szárát leszedjük, és mindegyik darabot tűvel kissé megszurkáljuk. Egy edényben elegendő vizet teszünk főni, kevés ecetet, egy csipetnyi szódabikarbónát is teszünk hozzá. Ha felforrt, beletesszük a ringlót, és 1 – 2 percig főzzük. Leszűrjük, jól lehűtjük, és üvegekbe rakjuk. Egy liter vízhez 50 dkg cukrot számítva szirupot főzünk, majd ráöntjük a ringlóra, úgy, hogy jól ellepje. Szorosan lekötözzük, és 1 – 2 percig gőzöljük.
Dolgozó Nő

Sajtos, köménymagos pogácsák

2015. április 16., csütörtök · Posted in , ,

Romváry Vilmos - Fűszerek könyvéből inspirálódva készítettem el ezt a receptet. Ott Köményes stangli volt az elnevezése, én sajtot is adtam hozzá a különböző formára vágtam.  


1/2 kg lisztet összedolgoztam 2,5 dkg langyos, édes tejben megfuttatott élesztővel,  10 dkg margarinnal, 2 kk sóval és annyi langyos tejjel, hogy lágy, könnyű tésztát kapjak. Letakarva, meleg helyen fél órát kelesztettem. Utána lisztezett deszkán kicsit átdolgoztam, utána fél centi vastagra nyújtottam, tetejét megkentem felvert tojással, megszórtam köménymaggal és reszelt sajttal, majd kerek és kocka formákat vágtam belőle és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütöttem.


Béres Alexandra - Súlykontroll körözött paprikába töltve

2015. április 15., szerda · Posted in ,

Ezt a receptet Béres Alexandránál láttam és azonnal kipróbáltam, mert tudom, hogy csak jó és egészséges lehet.

  
Hozzávalók:
  • 10 dkg zöldpaprika,
  • 5 dkg sovány túró,
  • 3 dkg joghurt,
  • 1,5 g vöröshagyma,
  • só,
  • fűszerpaprika,
  • köménymag,
  • petrezselyem zöld
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, különösen ügyelve arra, hogy a túró ne legyen darabos és a vöröshagyma nagyon finomra legyen vágva. Kicsumázott kisebb méretű paprikákba betöltjük a körözöttet, vagy a paprikát mellé fogyasztjuk. 
Zöldhagymát használtam a körözötthöz és kápia paprikát, petrezselyem zöldet csak a tetejére szórtam és korpás pirítóssal tálaltam. Nagyon finom, próbáljátok ki, megéri. 

Tárkonyos tojásleves

· Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 3 tojás,
  • 1/2 bögre rizs,
  • 2 újhagyma vagy 1 kisebb fej hagyma,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1 evőkanál tárkony,
  • 1 evőkanál tárkonyecet,
  • szalonna.
A hagymát vékonyra szeleteltem és sós vízben feltettem főni. Hozzáadtam a tárkonyt és a rizst is. A szalonnát apró kockára vágtam, serpenyőben kiolvasztottam a zsírját, majd a felvert tojásokat ráöntöttem és rántottát sütöttem belőle. Amikor megsült, darabkákra szaggattam, majd a leveshez adtam és addig főztem, amíg a rizs megpuhult. Ekkor hozzáadtam az ecetet és tálaláskor a tejfölt.

Mazsolás boci szelet

2015. április 14., kedd · Posted in , ,

Szerintem mindenki szereti a boci szeletet. Nálunk is nagy keletje van. Most viszont elkészítettem a mazsolás változatát. 


Hozzávalók a tésztához:
  • 6 tojás,
  • 150 g cukor,
  • 50 ml olaj,
  • 100 g liszt,
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • 50 g cukrozatlan kakaó
  • 2 kávéskanál vaníliás cukor.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 250 g tehéntúró,
  • 150 g mazsola
  • 50 g gríz,
  • 1 tojás
  • 1 kk rum eszencia.
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjéből a cukorral kemény habot vertem, apránként hozzáadtam a tojássárgákat, az olajat, a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, végül a cukrozatlan kakaót és csomómentesre kavartam. 

A tehéntúrót összekavartam a mazsolával, a grízzel, a tojással és a rum eszenciával. A kakaós masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem és a tehéntúrós tölteléket kiskanállal szépen elosztottam rajta úgy, hogy bocifoltokat alkosson. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütöttem.

Tehéntúrós óriáscsiga kalács

2015. április 13., hétfő · Posted in , , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 600 g fehér liszt,
  • 200 ml tej,
  • 2 egész tojás,
  • 25 g friss élesztő,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 2 kiskanál vaníliás cukor,
  • 1 kiskanál só.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 250 g tehéntúró,
  • 5 dkg cukor,
  • 5 dkg griz,
  • 5 dkg mazsola (de lehet több is),
  • 2 kiskanál vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 tojás.
Hozzávalók a kenéshez:
  • 1 egész tojás.

Az élesztőt 100 ml langyos, cukros tejben felfuttattam. A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a sót, a vaníliás cukrot, az olajat, a 2 tojást felvertem és hozzáadtam a liszthez, majd hozzáadtam a felfuttatott élesztős tejet is és a maradék tejjel összegyúrtam. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztettem.

Utána lisztezett deszkán könnyen átgyúrtam és 1 ujjnyi vastag, téglalap alakú tésztát nyújtottam belőle. A töltelékhez való alapanyagokat mixerrel összedolgoztam, majd a tésztára kentem és óvatosan, hogy a töltelék ne folyjon ki, feltekertem. Csigát formáltam belőle és sütőpapírral kibélelt kerek formába tettem.

A tetejét megkentem a felvert tojással, amjd előmelegített sütőben, közepes lángon aranybarnára sütöttem.

Mazsolás, diós kalács

2015. április 8., szerda · Posted in , , ,

Hozom a húsvéti kalácsomat :) Ismét a jól bevált, foszlós receptemet készítettem el, ezennel viszont mazsolát és diót tettem bele.



Hozzávalók a tésztához:
  • 1/2 kg fehér liszt,
  • 1 kocka (25 g) friss élesztő,
  • 2 tojás sárgája,
  • 2 kk vaníliás cukor,
  • 4 evőkanál cukor,
  • 8 dkg olvasztott margarin,
  • 1 kk só,
  • 2,5 - 3 dl langyos tej
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1 tojás fehérje,
  • 15 dkg mazsola,
  • 10 dkg darált sió,
  • 10 dkg cukor
Hozzávalók a kenéshez:
  • 1 tojás sárgája.


Az élesztőt 150 m langyos, cukros tejben felfuttattam. A lisztet, a sót, a vaníliás cukrot és a cukrot a dagasztó tálba tettem és jól összekavartam. A 2 tojás sárgáját kevés tejjel felvertem és hozzáadtam a liszthez, majd hozzáadtam a felfuttatott élesztős tejet is és összekavartam. Apránként hozzáadtam a tej többi részét is és tésztát gyúrtam belőle. 

Közben megolvasztottam a margarint és hagytam kicsit kihűlni. Miután összegyúrtam a tésztát, nagyon kis adagokban elkezdtem beledolgozni a margarint. Ez nagyon fontos, mert ettől lesz foszlós a kalács. Ez a művelet eltartott kb. 30 percig. Könnyű, puha tésztát kaptam.


Letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztettem. A 30 perc letelte előtt a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot vertem és hozzáadtam a darált diót. Utána lisztezett deszkán könnyen átgyúrtam és  kb. 1 ujjnyi vastag tésztalap alakúra nyújtottam. Megkentem a diós masszával, megszórtam mazsolával és ügyesen feltekertem. Egy hosszabb tekercset kaptam, amit enyhén megsodortam és sütőpapírral kibélelt kalácsformába helyeztem. A tetejét megkentem tojássárgával és villával megszurkáltam. Előmelegített sütőben szép barnára sütöttem.

Linzerkarikák

2015. április 7., kedd · Posted in ,


Ezt a receptet egy nagyon régi újságban találtam anno és eltettem, mert tudtam, hogy egyszer jó lesz majd kipróbálni.  Most, hogy megérkeztek az új játékaim, neki is estem. Egyből 2 adagot gyúrtam, mert tudtam, hogy egy nem lesz elég. Egyiket megsütöttem aznap, a másikat csak másnap, tehát  24 órát is állhat a tészta a hűtőben, nem lesz semmi baja. Házi ribizlilekvárral ragasztottam össze őket, azelőtt porcukorba forgattam a felső darabokat.

Az eredmény: nagyon finom, omlós kekszet kaptam, ami akár lekvár nélkül, csak magára is  fogyasztható, de lekvárral isteni. Másnap annyira puha lett, hogy tiszta élvezet enni, nem lehet abbahagyni. Ezt mindenképp megtartom és csak ajánlani tudom! Hiába no, 50 évvel ezelőtt is tudtak a háziasszonyok finomakat sütni :)

A formák nagyon jók, könnyen lehet velük dolgozni. 

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt,
  • 20 dkg margarin,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 tojássárga,
  • 1/4 tasak sütőpor
  • 1 vaníliás cukor.
A hozzávalókat gyors gyúrással összegyúrjuk, nehogy a tészta kizsírosodjon, majd fél óráig a hűtőben pihentetjük. Utána 3 mm vastagságúra nyújtjuk és linzerszaggatóval kiszaggatjuk. A karikákat sütőlemezre helyezzük és közepes lángon aranybarnára sütjük. Miután kihűlt, a linzerkarikákat lekvárral ragasszuk össze.

Paradicsomos ceruzabab leves üvegből

2015. április 2., csütörtök · Posted in , , ,

Minden évben szoktunk eltenni ceruzababot üvegben és természetesen szoktunk befőzni paradicsomot is. Most ebből készült a leves 5 perc alatt. 


Hozzávalók:
  • ceruzabab (házilag eltéve, de lehet fagyasztott is),
  • paradicsomlé (házi),
  • kevés tej.
A ceruzababot a levével együtt a fazékba öntöttem, felforraltam, hozzáadtam annyi paradicsomlét, amennyit szükségesnek láttam és kevés tejet, majd az egészet felforraltam. Tálaláskor tejfölt lehet adni hozzá. Esetleg lehet egy kis cukrot is adni hozzá, aki édesebben szereti.

Új játékaim :)

2015. március 31., kedd · Posted in

Nagyon vágytam egy linzerformára, de amit itt kapni lehet, az nagyon drága, ugyanis egy forma van csak csillagászati áron. Így elővettem a kutató énemet és elkezdtem kutatni. Meg is találtam, amit kerestem, és íme, ma meg is érkeztek :) Már alig várom, hogy elkészíthessem az első linzerözönt, amit finom házi ribizlilekvárral fogok megkenni :)



Tejfölös sertéspörkölt krumplipürével

2015. március 23., hétfő · Posted in ,


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg sertéshús (comb),
  • 3 nagy fej hagyma,
  • 1 ek édes fűszerpaprika,
  • só,
  • bors,
  • olaj.
A húst megmostam és apró kockákra vágtam. A hagymát meghámoztam, megmostam és szintén apró kockára vágtam. Kb. 4 evőkanál olajon a hagymát üvegesre pároltam, hozzáadtam a húst és jól megforgattam. Hozzáadtam a fűszerpaprikát, felöntöttem vízzel, majd hozzáadtam a sót és a borsot is. Fedő alatt puhára pároltam. Tálaláskor krumplipürrével társítottam és tejfölt adtam hozzá.

Köttes palacsinta szilva-, eper-, és barackdzsemmel

2015. március 22., vasárnap · Posted in ,

Egyik nagymamámnak volt a kedvence, sokszor sütött. Ő valahogy másképp készítette de én nem rajongtam érte. Az övét csak úgy ettük magára, cukor vagy dzsem nélkül és mintha olyan csigaforma  lett volna ellapítva, mint egy lepény. A receptet nem tudom, de ha akkor nem rajongtam érte, valószínű most sem rajonganék érte.



Gerdinél viszont nagyon jó köttes receptet találtam és elhatároztam, hogy egyszer kipróbálom. Azóta eltelt egy év és eljött a köttes ideje :) Kicsit átalakítottam a receptet és eleve féladagot készítettem, tehát a mennyiség fél adagra vonatkozik.

Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt,
  • 2 dl tej,
  • 1 evőkanál cukor,
  • csipet só,
  • 1 tojás,
  • 1/2 tasak szárított élesztő,
  • olaj a sütéshez,
  • dzsem a fogyasztáshoz
A lisztet keverőtálba tettem, hozzáadtam a sót, a szárított élesztőt és elkevertem. A tejet meglangyosítottam és feloldottam benne a cukrot. A  tojást felvertem és hozzáadtam a tejet, majd az egészet, apránként, kavargatás mellett a liszthez adtam, vigyázva, hogy ne legyen csomós a tészta. Meleg helyen 30 - 40 percet kelesztettem.

Forró olajban, evőkanállal adagolva, mindkét felüket megsütöttem. Szilva-, eper-, és barackdzsemmel tálaltam, de lehet porcukorral is, vagy csokikrémmel, ízlés szerint.

Nagyon finom, szivacsos tésztája van, csak ajánlani tudom.



Lekváros lepény

2015. március 19., csütörtök · Posted in , ,

Kedvencem a lekváros sütemény. Ezt a receptet kinéztem magamnak, megtetszett, mert egyszerű és úgy gondoltam, hogy a kakaós tészta a savanykás lekvárral kitűnő lesz.

A cukorból csak 15 dkg-ot tettem és a 2 kanál zsír helyett 10 dkg margarint használtam.  Sajnos a tészta beszívta a finom ribizlilekvárt. Elég nem szép tőle, de sajnos nem szólt előre :)  Így porcukor helyett szilvadzsemet tettem a tetejére.


Hozzávalók:

  • ½ kg liszt,
  • ½ csomag sütőpor,
  • 15 – 20 dkg porcukor,
  • 2 tojás,
  • 2 evőkanál zsír,
  • 2 evőkanál kakaó,
  • ½ dl tej,
  • 4 – 5 evőkanál savanykás lekvár,
  • vaníliás porcukor.

A sütőporral elkevert lisztet az összes hozzávalókkal, a lekvárt kivéve, rugalmas tésztává gyúrjuk. Felét kinyújtva, a tepsi aljába helyezzük, megkenjük a lekvárral, majd befedjük a tészta másik feléből nyújtott lappal. Előmelegített sütőben közepes tűznél kb. 30 percig sütjük. Ha kihűlt, kockára vágjuk, tetejét vaníliás porcukorral hintjük meg.
Dolgozó Nő – 1982 október

Csirkemelles rizssaláta

2015. március 17., kedd · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 1/2 apróra vágott csirkemell,
  • 1 bögre rizs,
  • 2 evőkanál olíva olaj,
  • 1 kk só,
  • 2 csipet majoránna,
  • kevés bors,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 3 evőkanál dinsztelt paprika, de lehet friss paprika is, vagy fűszerpaprika,
A rizst megforgattam a felforralt olajban. A csirkemellet apróra vágtam és hozzáadtam a rizshez, majd öntöttem hozzá 3 bögre vizet. Hozzáadtam a sót, a fokhagymát, a majoránnát, a borsot, a paprikát és kavargatás mellett 20 perc alatt puhára főztem. Lefedve még hagytam 10 percet, hogy a maradék levet is felszívja.


Vegyes apróság ecetben (tartósítószer nélkül)

2015. március 14., szombat · Posted in , ,

Murkot (sárgarépát), karfiolt, apró uborkákat, fiatal vékony zöldbabot, vékony pálcikákra vagdalt zellert, zöldborsót, apró, egészen zsenge kukoricacsövet használunk fel. Csak a karfiolt főzzük meg félig, sótlan vízben, a többi zöldséget gyengén lesózva 12 órán át állni hagyjuk. 9 százalékos ecetet forralunk, és az egész anyagot (a karfiolt is) leforrázzuk és 12 órát állni hagyjuk. Leszűrjük, az ecetet újra felforraljuk, és a zöldségeket ismét leforrázzuk. Másnap leszűrjük és egyszerű üvegekbe rakjuk, tormát és csípős paprikát rakunk közé. Egy liter vízhez 6 dkg sót, tetszés szerint borsot, babérlevelet, 1 nagy hagymát adunk. 20 percet forraljuk, kihűtjük, a hagymát kivesszük, literenként 40 dkg ecetet adunk hozzá,  a berakott zöldségre magasan felöntjükj, és egy réteg forrósított, de kihűtött olajat öntünk rá, jól lekötjük, és 30 percig gőzöljük.
Dolgozó Nő

Tök télire üvegben tartósítószer nélkül

Az ép, friss tököt hámozzuk le, gyaluljuk meg, s anélkül, hogy megsóznánk, rakjuk üvegekbe. Forraljunk gyengén ecetes, cukros vizet, s amikor teljesen kihűlt, töltsük tele az üvegeket. Kötözzük le, gőzöljük 30 - 40 percig, az üvegeket másnapig hagyjuk vízben. Használatkor öntsük el a levét.
Dolgozó Nő - 1973 július

Kürtöskalács sütőben - félsiker

2015. március 13., péntek · Posted in ,

Már rég mondogatom, hogy ki kellene próbálni a házi kürtöskalácsot. Most eljött az ideje, összegyűjtöttem 6 sörös dobozt, nekiestem és elkészítettem. Sajnos egyáltalán nem úgy sikerült, mint ahogy azt én elképzeltem. Idegenkedtem az olajban sütéstől, ezért a sütős változatot választottam de a tészta korántsem lett az a foszlós, puha, amilyennek lennie kellett volna. Inkább száraz lett.


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 1 kk só,
  • 1 kk száraz élesztő,
  • 3 púpos evőkanál cukor,
  • 2,5 dl 1,5%-os tej.
  • A kenéshez:
  • olaj.
A lisztet a keverőtálba tettem, hozzáadtam a száraz alapanyagokat. A tojást felvertem, hozzáadtam 1 dl langyos tejet és a liszthez adtam. Majd a többi langyos tejjel tésztát gyúrtam. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesztettem. Utána lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam és 0,5 cm vastagra nyújtottam és 1 ujjnyi széles csíkokat vágtam belőle.

A sörös dobozokat fóliával bevontam, megkentem olajjal, rátekertem a csíkokra vágott tésztát, elegyengettem (amennyire tudtam), a tésztát ismét megkentem olajjal, beleforgattam cukorba és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. Nekem 4 sörös doboz fért el egyszerre első sütésre, másodikra maradt kettő. 

Előmelegített sütőben, a grillt is bekapcsolva, időnként forgatva a kürtös kalácsokat, megsütöttem.

Nem mondom, hogy nem lett ehető, de nem olyan lett, mint amilyent vártam. Nem tudom hol a hiba, de így, ahogy én készítettem, nem jó, mert megszáradt.




Mákos zserbó

2015. március 10., kedd · Posted in , ,

Szerintem a zserbó amolyan kötelező klasszikus sütemény, olyannak képzelem el, mint a húslevest a levesek között. Ennek ellenére én mostanig húztam, halasztottam az elkészítését. Barbinál megláttam a mákos változatot és el is készítettem, kis változtatással. 



Hozzávalók:
  • 380 g liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 50 g cukor
  • 200 g 70%-os Rama margarin
  • 1 dl 1,5%-os tej
  • 10 g száraz élesztő
  • 1 csipetnyi sütőpor
  • 1 csipet só
Töltelék:
  • 160 g darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • 1 üveg házi ribizlilekvár
Fényes csokoládémáz:
  • 50 g 70%-os Rama margarin
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál holland cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál víz
A lisztet a dagasztótálba szitáltam, hozzáadtam a szárított élesztőt, a sütőport, a sót, a cukrot és jól összekevertem. Belevágtam a margarint és azt is jól elkevertem. A langyos tejben felvertem a tojást és a tojássárgát, majd a liszthez adtam és jól összedolgoztam. Nekem még kellett hozzá liszt ahhoz, hogy jól nyújtható tésztát kapjak, így adtam még hozzá.

A tésztát 3 egyenlő részre osztottam, de most lemértem, hogy tényleg egyenlő legyen. A tepsit sütőpapírral kibéleltem és 3 db 25x30-as lapot nyújtottam. A mákot ledaráltam és összekevertem a cukorral. A   sodrófára segítségével az első lapot a tepsibe tettem, majd megkentem ribizlilekvárral, majd megszórtam darált, cukrozott mákkal. Ráhelyeztem a második lapot és azt is megkentem ribizlilekvárral és megszórtam cukrozott mákkal. A harmadik lapot kicsit nagyobbra nyújtottam, ráhelyeztem a többire és körbe ráhajtottam a széleit.

Szobahőmérsékleten letakarva egy órát kelesztettem. Sütés előtt a felső lapot megszurkáltam villával. Előmelegített sütőben egyenletes világospirosra sütöttem.

Vízgőz felett összeolvasztottam a margarint,  a cukrot, a kakaót és a vizet, majd a kihűlt sütemény tetejére kentem. 24 órára hűtőbe tettem. Barbi a forróvízbe mártott késsel való szeletelést ajánlotta, de nekem a 24 óra hűtés után a száraz késsel való vágás kitűnően sikerült.


Lucskos káposzta

· Posted in , ,

 Hozzávalók a leveshez:
  • 1 fej fehér káposzta,
  • 50 dkg füstölt sonka (de lehet több is),
  • 1 nagy fej hagyma,
  • só,
  • csombor,
  • 250 ml házi paradicsomlé.
Hozzávalók  a rántáshoz:
  • 1 kk olaj
  • 1 ek liszt.
A sonkát megmostam, darabokra vágtam és elegendő vízben feltettem főni. Amikor már félig puha volt a hús, hozzáadtam a vékony csíkokra vágott káposztát, a hagymát, a csombor és az egészet puhára főztem. A sóval vigyázni kell, mert a sonka már eleve sós, így csak keveset adtam hozzá. 

Egy evőkanál lisztet és egy kávéskanál olajat  összekevertem és kicsit megpirítottam, majd felöntöttem 250 ml paradicsomlevet és egy keveset a levesből, hagytam felforrni, majd az egészet a leveshez adtam és összefőztem. Aki szereti, készíthet több rántást is, de én nem szeretem az olyan levest, amiben megáll a kanál. Mivel a paradicsomlé savanyú, így én nem használtam ecetet.

Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.

Paradicsomos húsgombóc krumplipürével

A poradicsommártás-hús-krumpli nálunk mindig nyerő volt, de ebben a formában sosem fogyasztottuk. Inkább a sóba főtt volt a menü vagy a paradicsommártás tojással és sült kolbásszal. Most viszont Csipike közzé tett egy  receptet és felcsillant a szemem. Kicsit másképp készítettem el, de nagyon finom lett.



Hozzávalók a gombóchoz:
  • 50 dkg darált hús,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 1 tojás,
  • 2 ek búzadara,
  • só,
  • bors.
Hozzávalók a paradicsommártáshoz:
  • 2 ek liszt,
  • só,
  • kevés olaj,
  • 1/2 liter házi paradicsomlé,
  • majoránna,
  • kevés cukor ízlés szerint. 
A darált húst  megfűszereztem, hozzáadtam a búzadarát, a zúzott fokhagymát és a tojást, majd jól összedolgoztam és kb. 20 percig állni hagytam. Utána ismét jól összedolgoztam, gombócokat formáltam belőle és sós vízben puhára főztem őket.

A lisztet kevés olajjal kicsit megpirítottam, vigyázva, hogy ne égjen oda. Utána felöntöttem házi paradicsomlével úgy, hogy csomómentes legyen és lassú tűzön kifőztem. Kevés cukrot adtam hozzá, hogy ne legyen annyira erős a paradicsom íze. Beletettem a gombócokat és kicsit összefőztem, hogy összeérjenek az ízek. Krumplipürével tálaltam. Egy kis tejfölt is lehet adni hozzá.

Vinetasaláta (padlizsánsaláta) télire

2015. március 5., csütörtök · Posted in , ,

A sütőben  vagy a kályhatetőn megsütünk 2 - 2 kg vinetát (padlizsánt), húsos zöldpaprikát és piros  paradicsompaprikát. A vinetát (padlizsánt) meghámozzuk, műanyag vagy fakéssel apró kockákra vágjuk. A paprikákról lehúzzuk a barna héját, csumájukat kiszedjük. Három dl forró olajban, miután megsóztuk, állandóan kevergetve addig pároljuk a vinetát (padlizsánt) és a paprikákat, míg a leve el nem párolog. Üvegekbe töltjük, lekötjük, és másnapig száraz gőzbe tesszük. Télen kitűnő saláta halhoz, pecsenyéhez, szárnyashoz, és keménytojás-karikákkal díszítve különlegesen finom előétel is.
Dolgozó Nő - 1982 augusztus

Az elrontott palacsinta története

2015. február 24., kedd · Posted in


Az úgy volt, hogy palacsintát szerettem volna sütni. Gondoltam feltalálom a spanyolviaszt. Zabpelyhes palacsintát szerettem volna, összekészítettem az alapanyagokat egy  recept szerint, ahol azt írta, hogy ha nem daráljuk le a zabpelyhet, úgy is jó.
Ez volt a recept: 10 dkg zabpehely, 5 dkg tk liszt, 2 db tojás, 1 teáskanál sütőpor, 2 ek olívaolaj, 1 csipet só,  2 dl víz.

Jó darabos masszát kaptam, de hagytam állni 1 órát, hogy a zabpehely szívja magába a nedvet és puhuljon meg. Megsütöttem belőle két evőkanálnyit, de gyakorlatilag egy törékeny maszlag lett, és ehetetlen. Megmérgelődtem és betettem a többit a hűtőbe.

A következő gondolatom az volt, hogy kidobom az egészet. Aludtam rá egyet, aztán eszembe jutott, hogy akár ki is javíthatnám és meg is süthetném. Itt kezdődött a kihívás, mégpedig az, hogy mit tegyek bele ahhoz, hogy jó legyen.

Így legjobb belátásom szerint beletettem még kb. 10 dkg zabpelyhet (azért kb, mert csak úgy szórtam bele, amíg láttam, hogy felveszi a nedvet), 20 dkg cukrot, 10 dkg darabos diót, mégy 1 teáskanál sütőport, és 5 dkg margarint. Jól összedolgoztam, majd kekszet sütöttem belőle.

A formája nem valami szép, de nagyon finom :)

Káposztával töltött paprika

2015. február 18., szerda · Posted in , , , ,

Legyalulunk vagy nagyon keskeny csíkokra vágunk szép, tömör káposztafejeket, besózzuk, és egy napig állni hagyjuk. Másnap kinyomkodjuk belőle a levet. Húsos zöldpaprikákat megmosunk, és ebbe tömködjük bele jó szorosan a káposztát. A megtöltött paprikákat vágott felükkel felfelé jó szorosan 2 – 3 literes üvegekbe egymás mellé állítjuk. Az üvegek aljára és tetejére néhány szál csombort, meggyfalevelet, kaprot, megtisztított, hosszában négyrét vágott tormát, csipetnyi majorannát, 1 kiskanál mustármagot teszünk. A paprikákat tormaszeletekkel szorítjuk le. Három rész vízből, egy rész gyenge ecetből kevés sóval, cukorral levet forralunk, lehűtjük, majd a káposztával megtöltött paprikákra öntjük. Néhány napig nem kötjük le, csak kistányérral fedjük le az üvegeket, ha a paprikák a levet magukba szívták, utánatöltjük. Végül lekötjük, és a helyükre tesszük.
Dolgozó Nő - 1982 augusztus

Gyümölcs télire cukor nélkül

2015. február 17., kedd · Posted in ,

A megtisztított, kimagozott feldarabolt gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, dupla celofánnal lekötözzük, és 20 - 25 percig gőzöljük. A gőzölést másnap és harmadnap megismételjük, mindannyiszor a vízben hagyva közben az üvegeket. Mindenféle gyümölcsből készíthetünk ily módon befőttet.
Dolgozó Nő - 1982 augusztus

Tölteni való paprika paradicsomosan eltéve

A zöldpaprikát megtisztítjuk és jól megmossuk. Tiszta forró vízzel leforrázzuk 1 - 2 percig vízben hagyva a paprikákat. Leszűrjük , szitán jól lecsurgatjuk, majd egymásba dugdosva rakjuk az üvegekbe egymás fölé helyezve úgy, hogy a hegyes végük lefelé álljon. Frissen főzött paradicsompürével töltjük fel úgy, hogy ellepje a paprikát. Tetejükre kevés szalicilt teszünk, lekötözzük, és 20 percig gőzöljük.
Dolgozó Nő - 1982 augusztus

Paprikasaláta télire

Hozzávalók:
  • 4 kg paprika,
  • 1/4 liter ecet,
  • 2 evőkanál só,
  • 5 db babérlevél,
  • 10 - 15 szem bors,
  • kb. 10 cukor.
A szép húsos paprikát karikára vágjuk - külön a zöldet és külön a pirosat - és leforrázzuk ecetes vízzel. Rövid ideig állni hagyjuk, azután szitán vagy szűrőn leszűrjük, és üvegekbe rakjuk rétegenként piros és a zöld színű paprikát. Erős ecetes levet készítünk, amelybe sót, babérlevelet, szemes borsot és annyi cukrot teszünk, hogy édeskés legyen. Felforraljuk, majd ha lehűlt, a paprikára öntjük. Az üvegeket lekötjük és kigőzöljük. 
Dolgozó Nő - 1982 augusztus

Kakaós, tehéntúrós torta

2015. február 8., vasárnap · Posted in , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 10 dkg margarin,
  • 2 tojás,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 tasaksütőpor,
  • 35 dkg liszt,
  • 4 ek cukrozatlan kakaópor,
  • 1 ek citromlé.
Hozzávalók a krémhez:
  • 75 dkg tehéntúró,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 egész tojás,
  • citromhéj,
  • gríz,
  • darált dió,
  • színes cukorka.

A margarint a tojással, cukorral, a citromlével és kevés sóval habosra kevertem, majd hozzáadtam a kakaóport, a lisztet, amelybe előzőleg belekevertem a sütőport. Jól összedolgoztam, majd a sütőpapírral kibélett tortaforma aljára helyeztem és kézzel kinyújtottam. 

Megszórtam annyi grízzel, hogy ellepje a lapot, ráterítettem a két tojással és a 10 dkg cukorral összekevert, reszelt citromhéjjal ízesített tehéntúrót. Megszórtam őrölt dióval és színes cukorkával. Ezek el is hagyhatók. A cukorka csak a színhatás miatt került a krémre. Aki gondolja, használhat mazsolát is, mert nagyon passzol a tehéntúróhoz, de nekem most sajnos nem volt itthon. 

Előmelegített sütőben, lassú tűzön kb. 45 perc alatt készre sütöttem.

Sajtos, sonkás spagetti

2015. február 7., szombat · Posted in , , ,

Egy ötlet, ha épp nem tudod mit készíts rövid idő alatt.


Hozzávalók:
  • spagetti (én grano duro spagettit főztem),
  • préselt sonka,
  • reszelt sajt,
  • házi pizzaszósz,
  • oregánó.
Enyhén sós vízben megfőztem a spagettit, leszűrtem és hagytam lecsepegni. Tányérra tettem, megszórtam apróra vágott sonkával, reszelt sajttal, házi pizzaszószt tettem rá, majd rászórtam 1/2 kk oregánót és az egészet betettem a mikróba 1 percre, hogy a sajt ráolvadjon.

Grillezett sertésszelet

· Posted in ,

Nagyon szeretem a bécsi szeletet, de ritkán szoktam készíteni az olajban sütésért. Most grillezett sertésszeletet készítettem, ami ilyen szempontból sokkal egészségesebb, szinte zsiradék nélkül készül.


Hozzávalók:
  • sertéshús,
  • só,
  • bors,
  • 1 kk olaj.
A sertéshúst felszeleteltem, kipotyoltam, sóztam, borsoztam. A grillsütőt megkentem kevés olajjal, majd 10 perc alatt megsütöttem rajta a húst.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.