Házi vegeta a Vigyázz, kész, főzz! 73. fordulójára

2015. július 8., szerda · Posted in ,


Vigyázz, kész, főzz! 73. fordulójának témája:  "Nyári ízek télire"

Vegetát meg egyéb üzleti ételízesítőt rég nem használok. Úgy gondolom, hogy nagyon kevés köze van ahhoz, aminek kellene lenni, tele van vegyi anyagokkal, glutamáttal stb. Egyszer már készítettem valami vegetához hasonlót és nagyon hasznos volt télen. Most lett a kertben sárgarépa és petrezselyem becsületesen, így nekiláttam elkészíteni ezt a receptet, amit egy régi újságból vágtam ki valamikor régen. Nem tartottam be teljes mértékben a receptet, ezért közlöm alább és alatta leírom, hogy én miből mennyit használtam.

Hozzávalók:

  • 1 kg petrezselyem,
  • fél kg murok (sárgarépa),
  • negyed kg zeller,
  • negyed kg kelkáposzta,
  • negyed kg káposzta,
  • negyed kg karalábé,
  • negyed kg karfiol,
  • fél kg paradicsompaprika, vagy kápiapaprika,
  • fél kg zöld húsos paprika,
  • negyed kg csiperkegomba, vagy erdei vegyes gomba (ha nincs, elmaradhat)
  • egy nagy csokor petrezselyemzöld,
  • egy csokor zeller zöldje.

A hozzávalókat megtisztítjuk, a paprikákat kicsumázzuk és megmossuk, leszikkasztjuk, majd ledaráljuk. Minden ledarált kg zöldséghez 20 deka sót teszünk, és egy csapott kk. tartósítószert. Kavarjuk össze, még ne tegyük üvegekbe, csak két nap után, addig is kavarjuk meg párszor. Ha egy üveget megkezdünk, maradhat nyitva, mert nem romlik meg.
Én ezt tudtam összeszedni a kertből:
  • 50 dkg murok (sárgarépa),
  • 45 dkg karalábé,
  • 15 dkg petrezselyem (gyökér),
  • 20 dkg zeller,
  • 8 dkg petrezselyemzöld,
  • 1 nagy marék zellerlevél.
A fent említett módon jártam el és adtam hozzá 30 dkg sót és egy kis tartósítószert. Ebből a mennyiségből a képen látható 6 üveg lett nekem.  Érdemes ilyent készíteni, mert nagyon praktikus dolog, télen csak kanalazzuk bele a levesbe vagy egyéb ételbe.

Sültpaprika savanyúságnak

· Posted in ,

 

A paprikát megmossuk, megszárítjuk, a tűzhely lapján megsütjük, vigyázzunk arra, hogy minden oldala egyformán barnára süljön. Egy tál hideg vízbe rakjuk, az elégett hártyát lehúzzuk és kicsumázzuk. Miután lecsorgott a leve, tasakba vagy dobozokba tesszük és lefagyasztjuk.

Ha frissen szeretnénk elfogyasztani, akkor levet készítünk neki.  Ecetes vízbe sót, nagyon kevés cukrot teszünk és a paprikára öntjük, majd pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Télen is ilyen levet készítünk neki, miután kiolvadt a paprika, ráöntjük és hagyjuk egy kis ideig állni. 

Angyalbögyörőből köménymagos sajtos ropogós

2015. július 7., kedd · Posted in

... avagy ismét az elrontott süti meséje. Bevállalom, megmutatom, nem seprem a szőnyeg alá :)


A Szakácsmustra 11-ik fordulójára szerettem volna valamit készíteni. Lehet most sokan csúful fognak nézni rám, de nem vagyok Laci bácsi rajongó, nem sikerült neki megszerettetnie magát. Ennek ellenére kihívásnak vettem a dolgot, gondoltam akkor itt az ideje, hogy találjak egy receptet, amit elkészítem és szívesen el is fogyasztom. 

Az angyalbögyörőre esett a választás, amit Laci bácsi angyalbögyölőnek nevez. Kicsit furcsálltam, körül is néztem és inkább angyalbögyörő néven ismert. Gyerekkoromban hallottam róla, de sosem ettem, mi sosem készítettünk, tehát épp ideje lett volna kipróbálni.

Pofonegyszerű a recept, kell hozzá 50 dkg főtt burgonya lereszelve, 12 dkg liszt, 1 tojás, kevés só, ebből tésztát kell gyúrni, nudlit formálni belőle, megfőzni és ízlés szerint mákkal, mézzel, befőttel, lekvárral, vagy épp káposztával tálalni.

Megfőztem a krumplit, meghámoztam, lereszeltem, hozzáadtam a sót, a lisztet és a tojást és elkezdtem összedolgozni, de már előre láttam, hogy nem lesz jó. Tiszta ragacs volt az egész, fényévekre állt a gyúrható tésztaállagtól. Adtam hozzá még lisztet, de semmi hajlandóságot nem mutatott a massza. Valahogy megformáztam egy részét, feldaraboltam és sós vízben próbáltam megfőzni. Próbáltam, de ebből is egy nagy adag ragacs lett, így feladtam. 

Szerencsére kb. 10%-án főztem meg, így a többi megmaradt. Megint felmerült a jól ismert kérdés: "Most ezzel mit csináljak?" Nálam mindig az az első, hogy megpróbálom megmenteni a beletett alapanyagokat. Sok krumplis tészta recept létezik, így sacc/kb. adtam még hozzá sót, bőven sütőporos lisztet, amíg gyúrható masszát kaptam. Sütőpapírt tettem a tepsibe és kézzel beleegyengettem a masszát úgy, hogy kb. 1 ujjnyi vastag legyen. Megsóztam a tetejét, megszórtam köménymaggal és reszelt sajttal, majd addig sütöttem, amíg a sajt elolvadt és a teteje kezdett pirulni. 

Próbáltam rájönni, mi lehet az oka annak, hogy nem sikerült és egyetlen magyarázatot látok erre, mégpedig azt, hogy a mostani krumpli nem elég lisztes még, inkább ragacsos, ezért nem sikerült. A mennyiségeket betartottam, digitális mérlegen mértem, hajszál pontosan, tehát ott nem lehetett baj. És nem is a Laci bácsi hibája, ezzel tisztában vagyok.


Végül finom lett az eredmény, csak hát nem ezt szerettem volna :) Néha remekelek, de máskor pedig annyira elrontom, hogy 180 fokos fordulatot véve teljesen más lesz belőle. Az a szerencse, hogy kidobni még nem kellett semmit. Remélem ezután sem kell.

Fahéjas ribizlilekvár

2015. július 6., hétfő · Posted in , ,


Eddig mindig tisztán, vagyis ízesítés nélkül főztem a ribizlilekvárt, mert elég aromás, de idén gondoltam egyet és tettem bele egy rúd fahéjat is. Kicsit féltem az eredménytől, mert a ribizli elég "pikáns" tud lenni, de a fahéj csak emel az értékén, javítja az ízösszetételt. Nagyon finom lett.

A folyamatot nem írom le, ugyanúgy készült mint a fehér ribizli, az eljárás ugyanaz. Miután kipréseltem, a magot és a héját eltávolítottam, hozzáadtam az egy rúd fahéjat és belefőztem a lekvárba. Ebbe is tettem 3 dzsemfixet és kb. ugyanannyi cukrot, mint a másikba, tehát kb. 2,5 kg-t.

Málnás fehérribizli lekvár egresessel

2015. július 5., vasárnap · Posted in , , , ,


Elérkezett a lekvárok ideje, beért a ribizli is. Idén külön főztem a fehér ribizlit és a pirosat, de egyiket sem tisztán, mert épp ért a málna és az egres, amiből nincs sok, magára sajnos nem lehet kifőzni, így most a fehér ribizlihez adtam kb. 2 marék piros egrest és a képen látható mennyiségű málnát, ami kb. 1 kg lehet.


Pontos mennyiségeket nem tudok mondani, mivel annyit használtunk, amennyi a kertben vol, de a  folyamatot leírom.


A ribizligerezdeket megmostuk, leszemeltük és a megmosott egressel együtt feltettem főni. Addig főztem, amíg a szemek szétfőttek. Ekkor hozzáadtam a málnát is és még kb. 30 percig főztem. A málna majdnem azonnal szétfő. Utána levettem a tűzről, szűrőn átszűrtem és sűrű függönyszerű anyagon átpasszíroztam. Az így nyert levet feltettem főni és időnkénti kavargatás mellett addig főztem, amíg majdnem felére leapadt. Ez kb. 3 - 4 órát vett igénybe. 

Ekkor hozzáadtam kb. 2,5 kg cukrot és 3 dzsemfixet. Sajnos ehhez muszáj, mert a ribizlinek nincs húsa, így kell valamivel sűrűsíteni. Felforraltam és üvegekbe töltöttem, majd másnapig száraz dunsztba tettem. 

16 majdnem egyforma, 375 ml-es üveg lekvár lett

Csokis meggyes piskóta

2015. június 28., vasárnap · Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 20 dkg porcukor,
  • 4 tojás,
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • 5 evőkanál tejföl,
  • só,
  • 75 dkg friss meggy,
  • kb. 10 dkg csokoládé.
A tojások sárgáját  a cukorral habosra kavartam, majd belekavartam a tejfölt, sót, és margarint. A tojások kemény habját és a lisztet fokozatosan szintén a masszához adtam. Ezután a masszát kilisztezett tepsibe töltöttem. A megmosott meggyet egyenletesen a tészta tetejére raktam.


A csokoládét apróra vágtam és egyenletesen a tésztára szórtam.



Előmelegített sütőben, közepes tűznél kb. 40 perc alatt megsütöttem.  A csokoládé szépen megolvad a sütés alatt, majd ismét megkeményszik és ropogós lesz.

Hamis feketeerdő torta

2015. június 27., szombat · Posted in , , ,

Többnyire mindenből az eredetit szeretem, de ebben az esetben kénytelen voltam hamisítani, ugyanis nem szeretem a tejszínhabot. Mindig nézegettem a szép habos feketeerdő tortákat és tudtam, hogy én ilyet sosem fogok enni. Aztán rájöttem, hogy elkészíthetem az én változatomat, amit megehetek. Nem nagyon hasonlít hozzá, de nekem megfelel.


Hozzávalók a tésztához:
  • 6 tojás,
  • 12 dkg liszt,
  • 12 dkg cukor,
  • 15 dkg sütőmargarin (72%-os),
  • 8 dkg kakaó,
  • 1/2 tasak sütőpor.
Hozzávalók a krémhez:
  • 25 dkg cukor,
  • 1 csomag vaj,
  • 3 dl tej,
  • 3 evőkanál gríz
  • 2 kávéskanál rumeszencia.
Hozzávalók a díszítéshez:
  • kimagozott meggy,
  • reszelt csokoládé.
A tojásokat a cukorral habosra kavartam, hozzáadtam a margarint, a sütőporos lisztet és simára kavartam. A masszát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöttem és előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöttem. Kivettem a formából és rácson hagytam kihűlni. 
Közben elkészítettem a krémet. A vajat a cukorral habosra kavartam. A tejet felforraltam, hozzáadtam a vajas masszát, addig kavartam, amíg a cukor feloldódott, ekkor óvatosan belekavartam a 3 kanál grízt és folytonos kavargatás mellett addig főztem, míg sűrű krém lett belőle. Levettem a tűzről, hozzáadtam a rumeszenciát és addig kavartam, amíg kihűlt. Erre nagyon vigyázni kell, mert ha nem kavarjuk, megbőrösödik és csomós lesz. 


A tésztát ketté vágtam, az alsó lapot megkentem bőven krémmel, majd kimagozott meggyet tettem rá. Rátettem a felső lapot és a tetejét megkentem a maradék krémmel. Egy sor kimagozott meggyel díszítettem, majd reszelt csokoládét szórtam rá és pár órára hűtőbe tettem.



Tavaszi burgonyás ragu főtt sonkával


Hozzávalók 4 személyre:
  • 75 dkg közepes nagyságú burgonya,
  • 50 dkg füstölt sonka,
  • 1 csomó leveszöldség,
  • 30 dkg mirelit zöldborsó,
  • 2 közepes fej hagyma,
  • 5 dl sonkalé,
  • 2 dl tejföl (én 15%-ost használtam),
  • 2 evőkanál liszt,
  • 2 evőkanál főzőmargarin,
  • őrölt bors,
  • só.


A sonkát megmostam és elegendő vízben feltettem főni. A burgonyát meghámoztam, megmostam, hosszában kettévágtam, majd forrásban lévő vízben kb. 10 percig főztem. 

A leveszöldséget megtisztítottam, megmostam és feldaraboltam, majd a burgonyához adtam. Néhány perccel később hozzáadtam a mirelit zöldborsót és a megtisztított hagymát (egészben).

Közben a másik megtisztított hagymát apróra vágtam, a főzőmargarinon üvegesre pároltam, majd meghintettem liszttel. Pár perc pirítás után felöntöttem a sonka főzőlevével és a tejföllel. Sóval, őrölt borssal ízesítettem, végül besűrűsítettem és beleforgattam a lecsöpögtetett zöldséget és az apró és vékony szeletekre vágott sonkát.

Zöldborsós omlett Szilvási Lajos "A néma" című regénye alapján

· Posted in ,

Más a könyv olvasásakor felfigyeltem erre az ételre, bár Szilvási nem ír konkrét receptet, csak nagyvonalúan tárja elénk a finom étel titkát. Valahogy megtetszett és nem ment ki a fejemből. Megkerestem a könyvben az erre vonatkozó részeket és elkészítettem.

Hozzávalók:
  • zöldborsó,
  • só,
  • vaj,
  • tojás.
A zöldborsót sós vízben puhára pároltam, leszűrtem és hagytam lecsepegni. Vajat tettem a serpenyőbe, hagytam olvadni, majd hozzáadtam a zöldborsót, megforgattam a vajon, ráöntöttem a felvert tojásokat és fedő alatt mindkét felét megsütöttem. Nagyon finom lett. 

Körözött

2015. június 26., péntek · Posted in ,

Most vettem észre, hogy a körözött recept nem szerepel a blogomon, így pótoltam a hiányosságot. Na nem mintha valami újat hoztam volna, szerintem mindenki ismeri ezt a finom szendvicskrémet, de lehet, hogy eszébe juttattam pár háziasszonynak, hogy ilyent is lehet készíteni :)


Hozzávalók:
  • 20 dkg tehéntúró,
  • 1 kávéskanál köménymag,
  • 1 kávéskanál pirospaprika,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 1 csipet őrölt bors,
  • só.
A tehéntúrót villával összetörtem, hozzáadtam a többi hozzávalót, majd kikavartam. Tetejére pirospaprikát és köménymagot szórtam.

Cseresznye dzsem

2015. június 25., csütörtök · Posted in , ,


Még sosem főztem cseresznye dzsemet, de lehet, hogy nem is ettem soha, legalább is nem emlékszem rá. Idén az volt a vágyam, hogy cseresznye dzsemet főzzek és íme, teljesült. Sajnos keveset sikerült főzni, mert ilyen áron nekem nem éri meg főleg, hogy ott a kertben a ribizli, a málna, a szeder és a szőlő. 

Hozzávalók:
  • 1,3 kg cseresznye (mag és szár nélküli súlya),
  • 20 dkg cukor,
  • 1 késhegynyi szalicil.
A cseresznyét megmostam, kimagoztam, majd feltettem főni. Addig főztem, amíg besűrűsödött. Ekkor hozzáadtam a cukrot és kavargatás mellett még főztem 10 percet. Levettem a tűzről, belekavartam a késhegynyi szalicilt, majd üvegekbe töltöttem. Rácsavartam a kupakot, felfordítottam az üvegeket és kb. 5 percig hagytam fejen állva, utána száraz dunsztba tettem másnapig.

Nagyon finom lett.

Cseresznyés muffin a "Cseresznyés, meggyes sütemény" Játékra

2015. június 24., szerda · Posted in , ,

Egy hete meghirdettem a Cseresznyés, meggyes sütemény játékot (amire július 9-ig lehet receptet küldeni) és ma hozom az én süteményemet, természetesen játékon kívül. De ezt is inkább csak megmutatom, mert nem muffinformában volt sütve és meg is látszik rajta.

A muffin valahogy nem nyert meg magának, ezért nincs formám, de van egy doboz papírom, amit ajándékba kaptam. Párszor sütöttem már muffint, ugyancsak forma nélkül. Ezt is csak azért sütöttem, hogy elhasználjam a papírt. Azért finom lett, a tészta pihekönnyű, szivacsos.


Hozzávalók 12 muffinhoz:
  • 150 g liszt, 
  • 80 g puha vaj,
  • 70 g cukor,
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • csipet só,
  • 1 tojás,
  • 80 ml tej,
  • 2 kk vaníliás cukor,
  • 12 db kimagozott cseresznye vagy meggy. 
A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavartam, majd hozzáadtam a tojást és jól elkavartam. A lisztben elkavartam a sütőport, a sót, majd hozzáadtam a tojásos masszához és csomómentesre kavartam. Muffinformába öntöttem, mindegyik muffin tetejébe nyomtam egy kimagozott cseresznyét és előmelegített sütőben, lassú tűzön aranybarnára sütöttem.

Ti tegyétek formába szépen, ahogy illik :)


Tehéntúrós kifli

2015. június 22., hétfő · Posted in , ,


Hozzávalók 16 darabhoz:
a tésztához:
  • 500 g finomliszt,
  • 1 mokkacukor,
  • 1 dl tej,
  • 25 g élesztő,
  • 2 tojás,
  • ½ dl olaj vagy 50 g olvasztott margarin,
  • 1 mokkáskanál só,
Hozzávalók a kenéshez:
  • 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez: 
  • 3 evőkanál mazsola,
  • 3 evőkanál édes bor,
  • 20 dkg tehéntúró,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 2 kávéskanál vaníliás cukor.
A lisztet a cukros, langyos tejben felfuttatott élesztővel, tojásokkal, az olajjal, a sóval és egy kevés langyos vízzel hólyagosra dagasztottam, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztettem. 
A tehéntúrót összekevertem a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral és a bórba áztatott, lecsepegtetett mazsolával.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán lazán átgyúrtam, 2 egyforma cipót formáltam belőle. Mindkét cipót vékony, korong alakú lappá nyújtottam (legalább is próbáltam), derelyevágóval átlósan 8 cikkre vágtam. Arányosan elosztottam a tölteléket és a korong közepe felé haladva kifliszerűen feltekertem (legalább is próbáltam). Egymástól tisztes távolságra sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem, konyharuhával letakarva ismét a kétszeresére kelesztettem. Végül megkentem a felvert tojással és előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.

A formázással sajnos még mindig gondok vannak nálam. Ezt még gyakorolni kell. A képen látható kiflik elég elfogadhatóak, de a többi sajnos már nem annyira.

És végül ne felejtsétek el a JÁTÉKOT! :)

Ceruzababos, hagymás zöldségkenyér

2015. június 20., szombat · Posted in , ,


Hozzávalók:
  • 200 g ceruzabab,
  • 2 hagyma,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 200 g reszelt sajt,
  • 3 tojás,
  • 1 evőkanál liszt,
  • petrezselyemzöld,
  • oregánó,
  • só,
  • bors,
  • 1 kiskanál vaj. 
A hagymát apróra vágtam és a 2 evőkanál olajon puhára pároltam, majd hagytam kihűlni. Lereszeltem a sajtot a reszelő nagy lyukú oldalán, hozzáadtam 2 felvert tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet és az oregánót, sóztam, borsoztam, majd hozzáadtam a ledinsztelt hagymát és a ceruzababot és jól összekevertem. Én konzerv ceruzababot használtam, így nem kellett megfőzni. Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt kalácsformába öntöttem, ráöntöttem az 1 felvert tojást  és mérsékelt tűzön megsütöttem. A tepsiben hagytam kihűlni, csak utána szeleteltem.

El lehet készíteni gombával és zöldborsóval is. 

Játék!!! - Cseresznyés, meggyes sütemény

2015. június 18., csütörtök · Posted in

Kedves bloggerinák és ügyes háziasszonyok, játékra hívlak benneteket!



Most van a cseresznye és a meggy szezonja és ebből a két isteni finom gyümölcsből nagyon sokféle ízletes és ötletes süteményt lehet készíteni. Arra gondoltam, hogy jó lenne egy játék keretén belül  összefoglalni ezeket a süteményeket. Biztos vagyok benne, hogy mindenki süt ilyen süteményt, nem fog gondot jelenteni, ráadásuk a követelmények sem szigorúak (szerintem). 

Akkor lássuk a szabályokat:
  • Kötelező módon cseresznyés és/vagy meggyes sütemény vehet részt a játékban. Pohárkrémek és poharas desszertek kizárva. Én ezeket nem tartom süteménynek. 
  • A játék időtartama: június 18 (ma) - Júlis 9. Tehát 3 hét áll rendelkezésetekre. Ebben az időszakban elkészített sütemények vehetnek részt a játékban, korábbiak nem. 
  • A blogbejegyzésről egy linket és egy képet kérnék a következő email címre: 
  • Ha elküldted a jelentkezést, kérlek írj ide is egy hozzászólást, nehogy elkallódjon.
  • Akinek nincs blogja, az képet és receptet küldjön. 
  • Nincsenek határok, bárki jelentkezhet. 
  • Nem kötelező, de örülnék, ha írnátok a játékról a blogotokon, vagy az oldalsávba is ki lehet tenni a képet és a linket. 
Én is mint Éva, remélem, hogy nem maradok szégyenben a játékkal, gyertek minél többen, lássuk mit lehet kihozni ebből a két gyümölcsből :)

Lesz nyeremény is, ami meglepetés :)  Annyit elárulok, hogy gasztronómiával kapcsolatos a nyeremény.

Mindenkinek jó sütést kívánok!

Na ki jönne játszani? :)

Az elrontott palacsinta története - második felvonás

2015. június 17., szerda · Posted in ,

Azért második felvonás, mert sajnos ez már a második adag palacsinta, amit szinte menthetetlenül elrontok. Az elsőről itt olvashattok. Van nekem jól bevált palacsinta receptem, de szeretek új recepteket kipróbálni. Ez is új recept szerint készült, de sajnos nem sikerült. Sehogy sem akart rendesen megsülni, esett szét az egész és ragadt oda.


Volt választási lehetőségem:
  1. kidobom az egészet
  2. megmentem és bevállalom azt, hogy esetleg nem sikerül semmit kihozni belőle és a sok alapanyag kárba vesz.
A másodikat választottam. Tudtam, hogy nem lesz könnyű helyrehozni, mert a palacsintatészta nagyon híg,  sok száraz anyag kell hozzá ahhoz, hogy összeálljon. Tettem hozzá még lisztet bőven, zabpelyhet, cukrot, kakaót és szórtam rá diót is. Végül is jó lett, de elkövettem egy hibát: nem tettem hozzá elég zsiradékot, csak az a 8 dkg olvasztott margarin van benne, ami a palacsintába kellett, ezért törik. De ettől eltekintve finom lett. 

Tanulság: egyelőre nem fogok palacsintát sütni. Elég volt.

Rebarbara kicsit másképp - Donal Skehan módra

2015. június 16., kedd · Posted in ,

Ma jelent meg Donal Skehan videója és meglepett mindenféleképp. Egyszer azért, mert rebarbarát készített. Nem gondoltam volna, hogy ezzel az egyszerű gyümölccsel a sztárszakácsok is foglalkoznak. Másodszor pedig azért, mert párolt rebarbarát készített és ráadásul héjastól, vagyis nem hámozta meg a rebarbarát.

Aki nem tud angolul, annak lefordítom a receptet.
Hozzávalók:
  • 500 g rebarbaraszár,
  • 3 evőkanál méz,
  • 2 narancs,
  • 2 csillagánizs,
  • 1,5 cm gyömbér.
Levágja a levelét, mert az mérgező. 5 cm-es darabkákra vágja, tepsibe teszi. Lehámozza a narancs héját vékonyan, kicsavarja két narancs  levét, amihez hozzáad 2 db csillagánizst (kicsit elmorzsolja, hogy jobban kiadja az aromáját), belereszel egy adag gyömbért, hozzáad egy adag mézet, ráönti a rebarbarára és ráteszi a lehámozott narancshéjat. Bevonja fóliával, sütőbe teszi és 150 C fokon kb. 40 percig párolja, 30 percig fóliával, 10 percig fólia nélkül. Fagylat, panna cotta vagy akár palacsinta mellé ajánlja.

Idén már nem, de jövőre biztos ki fogom próbálni, mert nagyon jónak néz ki!

Oregánós focaccia

2015. június 15., hétfő · Posted in , ,

Nagyon szeretem a focacciat és gondoltam most kipróbálom az oregánós változatot is. Receptet természetesen az olaszoktól kölcsönöztem :) Jól választottam a receptet, mert nagyon finom lett.


Hozzávalók: 
  • 350 g fehér liszt,
  • 7 g száraz porélesztő,
  • 1 kiskanál só,
  • 2 kávéskanál cukor,
  • 1 evőkanál olíva olaj,
  • 210 ml langyos víz.
A tetejére:
  • 2 evőkanál olíva olaj,
  • só,
  • oregánó.
A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a cukrot, a sót, az élesztőt és jól összekavartam. Az olajat hozzáadtam a langyos vízhez, az egészet hozzáadtam a liszthez, és jól összedolgoztam. Letakarva meleg helyen egy órát pihentettem. Utána jól átdolgoztam (kb. 1 percig), hogy a levegő kimenjen belőle, majd kinyújtottam és olajozott tepsibe helyeztem. 

További 20 percig hagytam még pihenni, ismét letakarva. Az idő letelte után a tetejére ujjaimmal mélyedéseket nyomkodtam, megkentem olajjal, megszórtam durva sóval és oregánóval, majd hagytam még 10 percig kelni.

Előmelegített sütőben ropogósra sütöttem.



Brassói hús

2015. június 14., vasárnap · Posted in , ,

Ez megint egy olyan recept, amit ezer évvel ezelőtt vágtam kivalamelyik újságból. Most sorra veszem elő őket és készítem el valamennyit. Idézem a recept szövegét, utána leírom azt, hogyan készítettem el.


A tetszés szerinti disznó- vagy marhahúst csíkokra vágjuk. Olajban fehéredésig dinszteljük. Borssal, paprikával, sóval, kevés mustárral és majoránnával fűszerezzük. Felengedjük vízzel, mielőtt megpuhulna, teszünk bele zöldborsót gombát (konzerv), pár gerezd összezúzott fokhagymát. Szalmakrumplival nagyon finom.
A sertésszeletet vékony csíkokra vágtam, megsóztam, borsoztam és olíva olajban fehéredésik pároltam. Hozzáadtam 1 kiskanál mustárt, 1 cikk apróra vágott fokhagymát és annyi vizet öntöttem hozzá, hogy ellepje. Fedő alatt puhára főztem.


Közben a frissen szedett zöldborsót enyhén sós vízben 15 - 20 perc alatt puhára pároltam és héjában megfőztem hozzá a burgonyát.
Az apróra vágott petrezselyemzöldet kevés vajon megfuttattam, hozzáadtam a kockára vágott burgonyát, jól összekavartam, hogy vegye át a petrezselyemzöld ízét. Hozzáadtam a húst a lefőtt szósszal együtt, a zöldborsót  és összekavartam.

Nekem nagyon ízlett ez a hús-borsó-burgonya kombináció.

Eperdzsem

· Posted in , ,

Idén is sikerült epret befőznöm dzsemnek. Ez már a második adag, az első rebarbarás eperdzsem volt és nagyon finom lett. A mostani dzsemet tisztán főztem és a lehető legkevesebb cukorral. Úgy döntöttem, hogy ezután kihagyom a dzsemfixet, tisztán fogom főzni a dzsemeket, addig főzöm őket, míg kellő sűrűségük lesz és akkor nem kell dzsemfix. Jobb tisztán. Ez alól kivételt képez a ribizli, aminek sajnos nincs húsa, így oda muszáj lesz dzsemfixet használni. A másik újdonság, amivel kacérkodom, az a felfordított technika. Ebbe még tettem kevés szalicilt, de ezután nem fogok. Remélem beválik.


Hozzávalók:
  • kb. 5,5 kg eper,
  • 0,5 kg cukor,
  • 1/2 kávéskanál szalicil.
Az epret megtisztítottam és jól megmostam, majd feltettem főni. Egészben hagytam a szemeket, nem szoktam megvágni, mert úgy is elfőnek valamennyire. Kavargatás mellett addig főztem, amíg a leve jól elfőtt. Ez kb. 2,5 órát vett igénybe. Ekkor megkóstoltam és hozzáadtam 50 dkg cukrot. Ennyi elég volt ahhoz, hogy kellően édes legyen. Jól belekavartam a cukrot, hagytam még kb. 15 percet főni, utána levettem a tűzről és belekavartam a fél kávéskanál szalicilt. Üvegekbe öntöttem, jól rácsavartam a kupakot és felfordítva hagytam kb. 5 percig állni. Majd visszafordítottam az üvegeket és száraz dunsztban hagytam másnapig.

Csokis, fahéjas tejbeköles

2015. június 9., kedd · Posted in

Gyerekkorom óta nagy kedvencem a tejbegríz (grízpapi), de volt még itthon köles és gondoltam kipróbálom a tejbekölest. Nagyon finom lett, de nem veszi el a grízpapi helyét :)


Hozzávalók 2személyre:
  • 150 ml köles,
  • 300 ml víz,
  • 150 ml tej,
  • csipet só,
  • 1 evőkanál cukor,
  • őrölt fahéj, 
  • kakaópor,
  • csoki.
Megmostam a kölest, hozzáadtam a vizet és a csipetnyi sót, majd alacsony hőfokon főztem. Amikor a víz elpárolgott, ráöntöttem a tejet. Folyamatos kavarás mellett készre főztem. Belekavartam a cukrot, fahéjat, kakaóport szórtam rá és tettem rá 2 kocka csokit is.

Petrezselymes krumplileves

Ez egy könnyű, nyári leves. Édesanyám sokszor készített, én már ritkábban főzök ilyent. Még nem volt a blogon bejegyzés róla, így gondoltam épp ideje megörökíteni.



Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 nagy  újkrumpli,
  • 1 fej hagyma,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • só,
  • vágott zöldpetrezselyem,
  • fél csésze tej
  • 1/2 evőkanál liszt.
A vizet feltettem főni.  Hozzáadtam a megtisztított és kockára vágott újkrumplit, a sót, a hagymát, a fokhagymát és puhára főztem. Amikor a krumpli puha volt, hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet, a  tejjel és a liszttel elkészített habarást, hagytam felforrni és kész is volt a leves.  Lehet egy kis ecetet is adni hozzá. Zöldhagymával tálalható, de én inkább kihagyom a hagymát :)


Rebarbarás eperdzsem

2015. június 3., szerda · Posted in , , ,

Itt a befőzési szezon és örömmel látom, hogy keresettek a receptjeim. Most számomra valami újat hoztam, ezt a rebarbarás eperdzsemet.  Még sosem készítettem ilyent, eddig mindig tisztán főztem az epret és a rebarbarát kizárólag süteménybe, vagy kompótnak készítettem.

Most viszont úgy történt, hogy a rebarbarából elég volt, így gondoltam kipróbálom a dzemses változatot és mondhatom, hogy isteni finom lett. Ezt ki kell próbálni.


Hozzávalók:
  • 2,5 kg eper,
  • 40 dkg rebarbara (hámozás utáni súlya),
  • 40 dkg cukor,
  • 1 késhegynyi szalicil.
Az epret megtisztítottam, megmostam és feltettem főni. Addig főztem, amíg az eperszemek kezdtek szétfőni. Ekkor hozzáadtam a meghámozott és apró karikára vágott rebarbarát és kavargatás mellett addig főztem, amíg a leve elfőtt. Hozzáadtam a cukrot, jól elkavartam és még kb. 10 percig főztem. levettem a tűzről, belekavartam a szalicilt és jól kimosott, megszárított üvegekbe töltöttem. Rácsavartam a kupakot, fejjel lefelé fordítottam, hagytam pár percig, majd viszaállítottam őket és  száraz dunsztba tettem másnapig.

Töltött gomba

2015. június 1., hétfő · Posted in ,


Hozzávalók:
  • szép nagy csiperke gomba,
  • juhtúró,
  • füstölt szalonna,
  • só, 
  • kevés vaj.
A gombát meghámoztam, a szárát kiszedtem és a kalapot is, a szárát is megmostam, hagytam lecsepegni. A tűzálló tálat kivajaztam, beletettem a gombákat, a kalapok mellé a négybe vágott szárakat is. Megsóztam, megtöltöttem juhtúróval és mindegyik kalapba tettem három csík szalonnát, sütőbe toltam  és közepes lángon megsütöttem.

Ishler - Blogkóstoló - 23

2015. május 30., szombat · Posted in ,

Mindig nézegettem a gasztroblogokon a Blogkóstoló bejegyzéseket, de jómagam sosem vettem részt egyen sem. Nemrég szembe jött velem egy bejegyzés és azonnal beneveztem a 23-ik fordulóba. Izgatottan vártam a sorsolást és Fortuna Líviát sorsolta nekem, a Simone gasztroságai blog szerkesztőjét. Nagyon sok finomság van a blogján, nehéz volt választani, de amikor az Ishlert megláttam, azonnal lecsaptam rá.



Az Ishler a gyerekkorom egyik emléke, amikor a cukrászdákban 5 - 6 féle süteményt lehetett kapni és az Ishler volt az egyik. Sokszor mondogattam, hogy egyszer kéne Ishlert sütni, de sosem fogtam neki. Most itt volt az alkalom, tálcán kínálkozott. És voilà, itt az Ishler :)

Hozzávalók:
  • 2 tojás,
  • 25 dkg margarin,
  • 25 dkg cukor,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • 15 dkg darált dió,
  • 10 dkg darált mandula,
  • 37 dkg liszt,
  • 1 tasak sütőpor. 
Hozzávalók a töltelékhez:
  • ribizlilekvár
Hozzávalók a mázhoz:
  • 10 dkg tortabevonó,
  • olaj.

A liszthez hozzáadtam a sütőport és jól összekevertem. Belemorzsoltam a margarint és hozzáadtam a darált diót és mandulát. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral jól felvertem, majd hozzáadtam a lisztes keverékhez. Jól összedolgoztam, majd 2 órára a hűtőbe tettem pihenni.
Utána lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra nyújtottam, kerek kekszformával kivágtam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.
Hagytam kihűlni, majd házi ribizlilekvárral megkentem és összeragasztottam őket, rákentem a csokoládémázat és megszórtam apró, színes cukorkával. 
Nagyon omlós lett, amint megszárad a csokimáz rajta, azonnal fogyasztható.

Paradicsomos halkrém

· Posted in ,

Eddig mindig olajos halkonzervet használtam a halkrémhez, de egyre több helyen láttam paradicsomos halból készítve. Ezt a receptet is egy régi újságból ollóztam ki valamikor réges régen. Most viszont sorra került.


Hozzávalók:
  • 1 doboz paradicsomos halkonzerv,
  • 10 dkg vaj,
  • reszelt citromhéj,
  • reszelt hagyma,
  • 1 kávéskanál mustár.
A halat jól összetörjük villával, eldolgozzuk a vajjal és a felsorolt hozzávalókkal ízesítjük. 

Nagyon finom így a halkrém. Azt hiszem ezután áttérek a paradicsomos változatra. 

Pulykanyak pörkölt petrezselymes natúr krumplival

2015. május 26., kedd · Posted in



Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg pulykanyak,
  • 2 nagy fej hagyma,
  • só,
  • bors,
  • olaj,
  • pirospaprika,
  • fejenként 1 - 2 krumpli,
  • petrezseluemzöld,
  • 2 - 3 cikk fokhagyma,
  • babérlevél (elhagyható).
A nyakat megmostam, feldaraboltam és félretettem. A hagymát apróra vágtam és forró olajon üvegesre dinszteltem. Hozzáadtam a fokhagymát, a pirospaprikát és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a húst, a sót és a babérlevelet és puhára főztem. Petrezselymes natúr krumplival tálaltam, de lehet hozzá más köretet is tálalni.

Kókuszos szelet

2015. május 25., hétfő · Posted in ,

Ezt a receptet egy régi keresztrejtvény magazinból vágtam ki ezer éve. Körülnéztem az interneten és többféle változata megtalálható. Van lekvár nélküli és lekváros változata. Szerintem kell a lekvár hozzá, főleg a savanykás, mert rengeteg cukor van benne, ami édessé teszi, ráadásul a kókuszreszelék is édes. Továbbá olyant is olvastam, hogy a lekvár köti a kókuszreszelékes tölteléket az alsó laphoz.


Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 1 tasak sütőpor,
  • 2 kanál tej,
  • 2 kanál kakaópor.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • savanyú lekvár (én ribizlilekvárt használtam),
  • 6 tojásfehérje, 
  • 15 dkg porcukor, 
  • 6 kanál víz, 
  • 20 dkg kókuszreszelék.
Hozzávalók a mázhoz (a tetejére):
  • 6 tojássárgája,
  • 20 dkg porcukor.

A tésztához valókat összegyúrunk és 2 lapot készítünk belőle. Egyiket a sütőpapírral kibélelt tepsi aljába tesszük és megkenjük lekvárral.

6 tojásfehérjét felverünk 15 dkg porcukorral, hozzáadunk 6 kanál vizet, 20 dkg kókuszreszeléket, rákenjük a lekvárra, utána rátesszük a másik kinyújtott lapot és előmelegített sütőben megsütjük. Utána kivesszük és hagyjuk kihűlni.
A tetejére: 6 tojássárgáját 20 dkg porcukorral kikavarunk, rákenjük a süteményre és hagyjuk megszáradni. Elég időigényes a száradás, kell hozzá kb. 24 óra. Vízbe mártott késsel szeleteljük.

 Nagyon finom sütemény, de vigyázni kell, mert nagyon kalóriadús :)

Kávés, csokis szelet

2015. május 20., szerda · Posted in

Ezt a receptet is egy nagyon régi újságban találtam és eljött az ideje annak, hogy elkészítsem.


Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 kávéskanál instant kávé, vagy inkakávé,
  • 25 dkg margarin,
  • 5 dkg étcsokoládé
  • porcukor.
Összegyúrtam a lisztet a cukorral, a kávéval és a margarinnal. A tésztát két egyenlő részre osztottam. A sütőpapírra egy nagy kört rajzoltam és az egyik tésztát kinyújtottam úgy, hogy akkora legyen, mint a papírra rajzolt kör. Pizzavágóval 8 részre osztottam, és előmelegített sütőben 5 percig sütöttem. A félig sült tésztát kivettem, ráreszeltem az étcsokoládét és visszatettem még 5 percig sülni. A tészta másik felét is így sütöttem.

Töltött bundáskenyér vagy bundás szendvicskenyér

2015. május 19., kedd · Posted in


Hozzávalók személyenként:
  • 2 szelet kenyér,
  • reszelt sajt,
  • sonka vagy más felvágott,
  • tojás,
  • só,
  • olaj a sütéshez.

A kenyérszeletek közé tesszük a reszelt sajtot és a felvágottat, szendvicset készítünk belőle.


Majd mindkét felét beleforgatjuk a felvert tojásba úgy, hogy mindegyik felét hagyjuk pár percig állni a tojásban, hogy beszívja.


Utána forró olajban mindkét felét megsütjük.

Citromos, mákos püspökkenyér

2015. május 16., szombat · Posted in , ,

Kedvenc szakácsom, Donal Skehan egyik receptjét készítettem el, ezennel a citromos, mákos püspökkenyér került sorra. Könnyű, hamar el lehet készíteni és nagyon finom. 


Hozzávalók a tésztához:
  • 220 g sima liszt,
  • 100 ml natúr joghurt,
  • 200 g porcukor,
  • 100 ml napraforgó olaj,
  • 2 teáskanál sütőpor,
  • 1/2 teáskanál só,
  • 1 evőkanál mák,
  • 3 nagy tojás,
  • 2 citrom reszelt héja,
  • 1/2 teáskanál vanília-kivonat.
Hozzávalók a citrombevonathoz:
  • 110 g porcukor,
  • kb. 3 evőkanál citromlé.

Előmelegítettem a sütőt 180 ° C fokra.  A 30cm x 14cm x 6cm-es kalácssütő formámat kibéleltem sütőpapírral és félretettem. A száraz hozzávalókat egy tálba tettem és jól összekevertem. Egy másik tálban habverővel felvertem a joghurtot, a cukrot, a tojást, az olajat, a citromhéjat és a vanília kivonatot. Ezt a keveréket ráöntöttem a száraz hozzávalókra és habverővel jól elkevertem. Utána a masszát a formába öntöttem és kb. 50 percig sütöttem. Amikor a püspökkenyér elkészült,  kivettem a sütőből, és hagytam  5-10 percet hűlni a tepsibenEzalatt összekevertem a porcukrot a citromlével, kivettem a püspökkenyeret a tepsiből és megkentem a citromos cukorral úgy, hogy az oldalán kicsit hagytam lecsepegni. 

Forrás: Donal Skehan 

Orosz szelet

Nem tudom mi a neve ennek a fogásnak, de mi elneveztük orosz szeletnek. Sok évvel ezelőtt egy orosz eredetű magyar, Nők Lapja jellegű folyóiratban találtuk, kipróbáltuk, nagyon ízlett és megtartottuk. Csak épp a nevét felejtettük el, így elneveztük orosz szeletnek. 


Ebben az a jó, hogy gyakorlatilag  a saját levében fő meg. Zsiradék csak annyi van, amennyit a szalonna kölcsönöz neki és vizet, vagy más folyadékot egyáltalán nem kell hozzáadni.


Hozzávalók személyenként:
  • 1 - 2 szelet sertéshús,
  • 1 kis fej hagyma,
  • 1 cikk fokhagyma,
  • kevés szalonna,
  • 1 - 2 burgonya
  • só,
  • bors.


A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágtam és elhelyeztem a fólián. A fóliát akkorára hell méretezni, hogy csomagoláskor legyen elég arra, hogy betekerjük a tartalmát úgy, hogy a sütéskor keletkező gőz ne tudjon kijönni.


A szalonnára ráhelyeztem a kipotyolt, sózott, borsozott hússzeletet.


Erre ráhelyeztem a szeletekre vágott hagymát és fokhagymát és megsóztam.


Következett a hámozott és szeletekre vágott burgonya és a maradék hagyma, amit szintén megsóztam.


Összecsomagoltam  úgy, hogy a gőz ne jöjjön ki belőle.


Jénaiba tettem és sütőbe toltam. Kb. 30 - 40 percig sütöttem alacsony tűzön. Ekkor kivettem, kibontottam és mivel úgy a hús, mint a burgonya puha volt már, kibontva visszatettem kicsit, hogy piruljon, de nem kell sokat hagyni, mert csak a saját leve van és megég.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.