Debrecenis penne juhtúróval és csilleivel

2013. augusztus 19., hétfő · Posted in ,

Ehhez nem is kell recept, ezt csak egy ötletnek szánom, hátha valaki nem tudja mit is készítsen hamarjában. 


Hozzávalók személyenként:
  • 1 debreceni,
  • 1 marék durum penne,
  • kevés juhtúró,
  • kevés csillei.
A debrecenit félbe vágtam, majd karikákra szeleteltem. Teflonba tettem és megpirítottam. A durum pennét sós vízben megfőztem, leszűrtem és hagytam lecsepegni. Majd tányérra tettem, hozzáadtam a debrecenit, rászórtam a juhtúrót és adtam hozzá egy kevés csilleit.

Gyorsan elkészül és finom. Fogyókúrásoknak és diétásoknak nem ajánlom, mert nagyon kalóriadús :)

Őszibarackbefőtt

2013. augusztus 18., vasárnap · Posted in , , ,

Szép, érett, magraváló, hibátlan őszibarackot szűrőbe teszünk, forró vízben tartjuk 2 – 3 percig, majd gyorsan lehúzzuk a héját, és hideg vízbe tesszük, amiben literenként csapott kávéskanálnyi szódabikarbonát oldottunk fel. Harminc percnyi állás után szűrőbe téve gondosan lemossuk, lecsurgatjuk, félbevágjuk és üvegekbe rakjuk. Egy liter vízben 40 dkg cukrot forralunk, s hidegen az őszibarackra öntjük, majd gondosan lekötve 20 percet pároljuk.
Forrás: Dolgozó Nő

Liszt nélküli palacsinta

2013. augusztus 17., szombat · Posted in ,

 

Hozzávalók:
Az érett banánt meghámoztam és villával összetörtem, amíg jó pépes lett. Hozzáadtam a tojásokat, és mixerrel jól felvertem. Egy serpenyőbe pár csepp olajat csepegtettem. A közepestől kicsit kisebb lángon felhevítettem a serpenyőt és megsütöttem benne a palacsintákat. 

Nekem négy palacsintám lett a fent leírt adagból és sárgabarack dzsemet kentem a palacsintára.

Finom lett, mert érzik a banán íze rajta, de elég kevésnek tartom a 4 palacsintát ebből az adagból, ráadásul kicsit ragad is.

Az eredeti recept itt található.


Gazdag zöldségleves

Az a legjobb a zöldséglevesekben, hogy a végtelenségig lehet kombinálni bennük az alapanyagokat és mindig más ízvilágot kapunk. Ez azért gazdag zöldségleves, mert annyi minden van benne, hogy második fogás már nem is szükséges mellé. 



Hozzávalók:
  • 1/2 fej káposzta (kis fej),
  • 3 db kicsi burgonya,
  • 2 db. sárgarépa,
  • 2 db. fehérrépa,
  • 1 marék zöldborsó,
  • 1 kicsi zöldpaprika,
  • 1 kisebb fej hagyma,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 2 csirkehát,
  • 1 kk só,
  • kevés cérnametélt,
  • petrezselyemzöld.
A csirkehátakat leforráztam és  a megfelelő vízmennyiséggel feltettem főni. Hozzáadtam a sót, és az apróra vágott zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát, majd a petrezselyemzöldet és mindent puhára főztem. Utána eltávolítottam belőle a petrezselyemzöldet, a hagymát és hozzáadtam a cérnametéltet, majd hagytam még pár percig főni. Tejföllel tálaltam.

Áfonyás szilvadzsem

2013. augusztus 16., péntek · Posted in , , ,

Kicsit izgultam az elején, hogy mi lesz, ha összepárosítom a nyári szilvát az áfonyával, mert azért elég távol áll egymástól a két gyümölcs, de isteni lett. Az a 70 deka áfonya nagyon jó aromát kölcsönzött a dzsemnek. 


Hozzávalók:
  • 70 dkg áfonya,
  • kb. 8 liter nyári szilva,
  • 1 kg cukor
A szilva sötétkék nyári szilva volt, ami itt is látható. A szilvát megmostam és feltettem főni. Mivel ez nem magraváló, ezért addig főztem, amíg a húsa lefőtt a magról (kb. 3 óra). Ekkor félrevettem, leszűrtem és kiszedtem a magokat. Visszatettem főni és hozzáadtam a konyhakész áfonyát. Főztem még kb. 1 órát, hozzáadtam az 1 kg cukrot, azzal is főztem még kb. 30 percet, utána üvegekbe töltöttem és "két celofán között szalicil" módszerrel lekötöttem. Száraz dunsztban hagytam kihűlni másnapig.


Gomba ecetben télire

Fiatal, apró gombát gondosan megválogatunk, többször megmossuk és lecsurgatjuk. Sós vízben tíz percig főzzük és abban hűtjük ki. Üvegekbe rakjuk, tetszés szerinti tormaszelettel, fűszerekkel ízesítjük. Literenként 6 dkg sót forralunk vízzel, amit felforrás után 35 dkg 9 százalékos ecettel vegyítünk, ha kell, a gombára töltjük, hogy jól ellepje. A tetejére hevített, lehűtött olajat öntünk. Literes üvegekbe rakjuk, és 60 percig pároljuk.
Forrás: Dolgozó Nő

Vitatéma - E621 - Nátrium Glutamát ami függőséget okoz és mellette sok kárt

2013. augusztus 13., kedd · Posted in

Ez egy vitatéma. Már rég szerettem volna róla írni, most eljött az ideje, hogy megkérdezzelek benneteket mi a véleményetek róla?

Itt mellékelek egy cikket, ami csak mértékkel érinti a témát. Szerintem kevés embernél jelentkeznek az allergiás tünetek, de az, hogy függőséget okoz, az már sokkal aggasztóbb, ugyanis a hosszú távon  nagyon káros a hatása. 

Sajnos ez az adalékanyag nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Próbálok felsorolni párat, de a teljesség igénye nélkül: ételízesítők, pástétomok, húskészítmények (úgy konzerves, mint bélbe töltött), szószok, félkész ételek stb.

Én már jó ideje figyelem a címkéket és amin ez van, azt visszateszem a polcra. Éttermekben viszont nincs kontroll a rendelt étel felett, ott kihozzák, eléd teszik és csak ők tudják mit tettek bele.

Ti milyen viszonyban vagytok ezzel? Szoktátok figyelni a címkén? Szoktatok ilyen élelmiszereket fogyasztani?

A kínai étterem szindróma avagy a nátrium-glutamát érzékenység

Az egyik legismertebb élelmiszer-adalékanyag az E621, a nátrium-glutamát, amelyet a gyártók ízfokozás gyanánt adnak a termékekhez. Vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy a készételek nagymértékű fogyasztása összefüggésben lehet a különböző tünetekben megnyilvánuló nátrium-glutamát érzékenységgel.

Magyarország lakosságának csak néhány százalékára jellemző a glutamát-érzékenység megnyilvánulása, mint azt a megfigyelések mutatják, de ajánlott óvatosnak lenni. Kutatások támasztják alá, hogy a nagyobb mennyiségű nátrium-glutamátot tartalmazó ételek éhgyomorra történő fogyasztása okozhat gondot. A hatásmechanizmus egyelőre még ismeretlen. Különösen veszélyeztetettek a csecsemők és kisgyermekek, az idősebb korosztály, valamint az allergiásokat, asztmásokat kifejezetten megviseli az ilyen tartalmú ételek fogyasztása.
A tünetek között szerepel a gyorsszívverés, fej- nyak- és hátfájás, a gyengeségérzés, és a lehangoltság, depresszió. Növeli az étvágyat, csökkenti a sejtek inzulin-érzékenységét, így hozzájárulhat az elhízás és a cukorbetegség kialakulásához is. Röviddel az elfogyasztott ételek után kipirulás, migrénes fejfájás, végtagzsibbadás léphet fel azoknál, akik nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztanak készételeket gyorséttermekben. Egyénenként változó, hogy milyen tünetek és milyen mértékben jelentkeznek.
A vegyületet szójából vagy tengeri hínárból nyerik ki, amelyet eleinte csak a Távol-Keleten használtak, majd az Egyesült Államokban, végül pedig az egész világon ismertté vált. Előszeretettel alkalmazzák félkész- és készételekhez, konzervekhez, húskészítményekhez, ételízesítőkhöz, fűszerkeverékekhez, salátaporokhoz, levesporokhoz és –kockákhoz, szószokhoz, fagyasztott termékekhez, felvágottakhoz, szójakészítményekhez, üdítőkhöz, chipsekhez. Ahogy terjedt a nátrium-glutamát használata a Távol-Keleten, úgy jelentkeztek különböző tünetek azok között, akik rendszeresen ettek ilyen jellegű éttermekben. Innen származik a kínai étterem szindróma elnevezés.
Tisztán a pornak alig érzékelhető íze és illata van, de már egy kis mennyiségben is kiemeli az ételek sós-fűszeres ízeit, aromáit, egyfajta harmóniát érzékeltetve. Ehhez az aromához könnyű hozzászokni és egyhamar megkedvelik azok, akik előszeretettel étkeznek gyorséttermekben, kínai büfékben. Ezek az egységek ugyanis zsákszámra rendelik az ízfokozót, és sajnos nem lehet tudni, mennyit használnak fel belőlük egy-egy főétel vagy hamburger elkészítéséhez. A boltok polcain lévő termékek címkéjén viszont szigorúan fel kell tűntetni az összetevők között.
Sokan gondolják azt, hogy egy otthon, házilag elkészített étel nincs olyan ízes, mint egy instant leves vagy konzerv.  Ráadásul több időt is kell szánni a főzésre, sütésre, ha mindent magunk készítünk el, ahelyett, hogy betennénk a mikrohullámú sütőbe pár percre, és már fogyasztható is. Aki hozzászokott az erőteljes ízekhez, azokat tekinti normálisnak, és az enyhén fűszerezett ételeket ízetlennek. Pedig épp fordítva kellene gondolkodnunk, a túlízesített ételeket kellene kerülni, és a természeteseket élvezni.



Forrás

Paradicsomos káposztaleves csirkeaprólékra

2013. augusztus 10., szombat · Posted in , ,


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 közepes fej nyári káposzta,
  • 2 csirkehát,
  • 1 közepes fej hagyma,
  • só,
  • bors,
  • csombor,
  • 300 ml házi paradicsomlé.
A hagymát megtisztítottam és a megfelelő mennyiségű vízzel feltettem főzni, Hozzáadtam az előzőleg feldarabolt és leforrázott csirkeaprólékot, a csombort, a borsot és a vékonyra vágott káposztát. Kb. 30 perc alatt már puha volt minden a levesben. Ekkor kivettem belőle a hagymát és a csombort, hozzáadtam a paradicsomlét és hagytam még kb. 5 percig főni. Könnyű, nyári leves.


Szilvadzsem nyári szilvából

2013. augusztus 7., szerda · Posted in , ,



Az idén nem volt betervezve szilvabefőzés, de jött a szomszéd szólni, hogy ha gondoljuk, mehetünk szilvát szedni, mert nem szedi le senki. Ilyen nyári szilvából még nem főztem dzsemet, sőt, nemrég volt egy bejegyzésem amiben arról panaszkodtam, hogy milyen savanyú lett a szilva sütés után. Egyik kedves olvasóm írta, hogy a nyári szilva ilyen, ezért tudtam mire számítsak, de azt mondtam próba szerencse alapon elmentünk szilvát szedni. Ez lett az eredménye :)

Három fajta sziílvát találtunk: feketét, pirosat és sárgát. Igazából a fekete volt a legjobb, a piros is jó volt, a sárga viszont már gyengébb, mert apróbb szemű volt, ezért sárgát kevesebbet szedtünk. 

Hozzávalók:
  • kb. 18 liter szilva,
  • 2 kg cukor,
  • 3 tasak dzsemfix.

A szilvát megmostam és feltettem főni. Nagyon kevés vizet öntöttem hozzá, hogy ne kapjon oda az alja, amíg levet ereszt.  Kimagolni nem lehet, mert nem magraváló, így lefőztem róla a húsát, majd leszűrtem és kivettem belőle a magokat. Ezt a műveletet nem részletezném, mert nem szórakozás volt, de megcsináltuk és ez a fontos :).

Miután a magoláson túl voltunk, visszatettem főni és lesűrítettem amíg lehetett, aztán adtam hozzá 3 tasak dzsemfixet az előírásnak megfelelően, utána beletettem 2 kg cukrot, jól összekavartam és főztem vele még kb. 20 percig.

Üvegekbe töltöttem, jól rácsavartam a kupakot és száraz dunsztban hagytam kihűlni, ami kb. 24 órát vett igénybe.

Nagyon finom szilva illata és íze van, finom lett a lekvár is. Nem szerettem volna dzsemfixet használni, de sajnos nem lett elég vastag, mint ahogy a rendes szilvából szokott lenni, ezért kénytelen voltam a bió szilvát a dzsemvixxel elrontani, mentségemre legyen mondva, hogy nem tettem sokat.

4 tojásos piskóta változatai

· Posted in

Nem szoktam retro receptajánlót írni, nem látom értelmét ismételgetni a recepteket, de ez az összefoglaló megér egy bejegyzést.

A napokban, amikor a szilvás piskótát készítettem, feltevődött bennem a kérdés, hogy vajon hány változatát készítettem el a jó öreg, jól bevált, házi kedvenc 4 tojásos piskótareceptnek? Válaszolni ugyan nem tudtam a kérdésre, de annyit már kapásból tudtam, hogy sok változata került már az asztalra.

Aztán gép elé ültem és elkezdtem számolni. Ez lett a vége :)

  1. Szilvás piskóta
  2. Mákos piskóta
  3. Szilvás, ordás piskóta
  4. Egyszerű banános, ananászos piskóta
  5. Egyszerű cseresznyés, meggyes piskóta
  6. Egyszerű mazsolás piskóta
  7. Körtés piskóta
  8. Szőlős, málnás, kakaós  piskóta
  9. Karamellizált ananászos piskóta
  10. Diós bocipiskóta
Ez csak 10 változat :) de azt hiszem fel tudnék még sorolni jó párat, amit el lehet és el is fogok készíteni, olyant mint: barackos, epres, mazsolás stb. Mondjuk az eperről az idén lekéstem, de jövőre már nem fogok.

Szilvás piskóta

2013. augusztus 6., kedd · Posted in , ,

Sajnos nem annyira szép, mert a szilva miatt nem lehet szépen vágni, de annál finomabb! 


Hozzávalók:
  • 4 egész tojás,
  • 25 dkg cukor,
  • 25 dkg liszt,
  • 1 kávéscsésze víz,
  • 1/2 tasak sütőpor
  • kb. 50 dkg szilva.

A tojásokat szétválasztottam. A fehérjéből egy külön keverőedényben a mixerrel kemény habot vertem. A sárgákhoz hozzáadtam a cukrot és ugyancsak a mixerrel addig kavartam, amíg habos lett. Ekkor lassanként, kavarás közben hozzáadtam a vizet, a sütőporos lisztet és addig kavartam amíg csomómentes nem lett. Kanállal, óvatosan hozzáadtam a fehérjehabot is. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem, ráhelyeztem a kimagolt és kettévágott szilvadarabokat, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.

David A. Kessler, MD - Muszáj annyit enni? - Hadüzenet a SÓ, a ZSÍR és a CUKOR ellen

2013. augusztus 4., vasárnap · Posted in

Lehet van olyan köztetek, aki már olvasta a könyvet, vagy tervezi elolvasni. Nos, aki nem ismeri, annak elmondom, hogy ez nem szakácskönyv, viszont szorosan kapcsolódik a blogom témájához, az egészséges táplálkozáshoz.

Engem nagyon érdekel ez a téma, ezért kértem a Park Kiadótól egy recenziós példányt, amit itt is köszönök szépen.

Nem leszek túl népszerű ezzel a sorozattal, amit a könyv alapján szeretnék indítani, ugyanis ez egy olyan téma, hogy nem szeretünk róla beszélni, beseperjük inkább a szőnyeg alá, sőt, le is tagadjuk, ha lehet. Ettől viszont a probléma nem oldódik meg, csak halasztódik, halmozódik addig, amíg talán már túl késő lesz változtatni. 

Fülszöveg:
Mi az oka annak, hogy nem bírunk gátat szabni étvágyunknak? Miért válik az evés sokszor szenvedéllyé? Vannak-e az ételben olyan anyagok, amelyek elősegítik az effajta függőség kialakulását? David A. Kessler beszédes és olykor döbbenetes példákkal mutatja be, hogy a modern élelmiszeripar úgynevezett hiperízletes ételei miképpen alakítják át az agy biokémiai folyamatait úgy, hogy kimondottan vágyjunk a zsíros, cukros és sós ételekre, noha ezek fogyasztása elhízáshoz és különféle anyagcsere-betegségekhez vezet. A szerző megszívlelendő tanácsai segítenek abban, hogy egészségünk érdekében újra átvehessük az irányítást evési szokásaink felett.

A könyv hat részből áll:
  1. Cukor, zsír, só
  2. Az élelmiszeripar,
  3. Kialakul a kondicionált túlevés
  4. A kezelés elmélete,
  5. Ételelvonó kúra,
  6. Vége a túltáplálkozásnak
Egy sorozatot szeretnék indítani a könyv kapcsán és minden fejezetről egy bejegyzést írni, összefoglalva  a fontosabb dolgokat és természetesen a véleményem fogja mindezt követni.

Remélem lesz majd köztetek olyan, akit érdekel a téma.

Fényes almás sütemény

Ez a sütit már megjelent a régi blogomon, itt. Most viszont nyári almával készítettem és fehér liszttel, a margarin helyett pedig vajat használtam.


Hozzávalók a tésztához:
  • 60 dkg finomliszt,
  • 1 tasak szárított élesztő,
  • 150 ml langyos tej,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 tojás,
  • 20 dkg vaj,
  • negyed kk. só,
A töltelékhez:
  • 70 dkg reszelt alma (nyári alma),
  • 10 dkg cukor,
  • őrölt fahéj ízlés szerint (én kb. 2 kávéskanálnyit tettem hozzá),
  • zsemlemorzsa (hogy jól eltakarja a tésztát)
A tetejére:
  • 1 tojás felverve
A lisztet egy keverőtálba tettem, hozzáadtam a szárított élesztót, a sót, a cukrot és jól összekavartam. Belevágtam a vajat, majd hozzáadtam a langyos tejet jól összegyúrtam. Kb. 1/2 órát pihentettem meleg helyen.

Amikor a tészta már majdnem duplájára kelt, ketté osztottam úgy, hogy az egyik fele kicsit nagyobb legyen, mondjuk 60 - 40% arányban. Egy normális méretű tepsit kibéleltem sütőpapírral. A tészta egyik  egyik részéből akkora lapot nyújtottam, amekkora a tepsi alja és még kb. 1 ujjnyi az oldalain. Kibéleltem vele a tepsit, majd helyenként enyhén megszurkáltam villával. Erre a lapra annyi zsemlemorzsát szórtam, amennyi a lapot jól betakarta. Ehhez a nyári almához kicsit több zsemlemorzsa szükséges, mert a nyári alma sokkal vizesebb. Rátettem a reszelt almát egyenletesen elosztva, rászórtam a 10 dkg cukrot és a fahéjat.

Kinyújtottam a másik lapot is, akkorára, hogy a tésztát betakarja és ráhelyeztem a reszelt almára, szépen elegyengetve, hogy a szélein ne jöjjön ki az alma.

A tetejét megszurkáltam villával, utána megkentem a felvert tojással. Ettől lesz fényes, ahogyan a neve is jelzi. Előmelegített sütőben, lassú tűzönpirosra  sütöttem.


Romváry Vilmos - Fűszerek könyve

2013. augusztus 3., szombat · Posted in

Ismét egy könyvajánló bejegyzéssel jelenek meg ma a blogvilágban.

Nem szoktam szakácskönyveket vásárolni, mert annyi recept árad felénk manapság, hogy a szakácskönyveink nagy része használatlan, pontosabban tizedét sem készítjük el azoknak az étkeknek, amiket a szakácskönyveink kínálnak nekünk. A másik ok pedig az, sajnos, hogy ha egy recept szükséges, akkor könnyebb beírni a keresőbe a recept nevét és akár már képek alapján is választhatunk a receptek ezreiből.

Ennek a könyvnek mégis különösen örültem, mert úgy érzem nekem szükséges, van mit tanulnom belőle. Az elsődleges ok az volt, hogy sajnos, fűszerezés terén hajlamos vagyok leredukálni a használt fűszerek számát a megszokottra, holott rengeteg fűszer létezik. A másik ok az volt, hogy nem szeretem az előre elkészített, kevert fűszereket, mert majdnem mindegyikben megtalálható a glutamát, ami gyakorlatilag függőséget okoz és nagyon egészségtelen. (Sajnos ez a legtöbb felvágottban, húskészítményben és konzervben, előrecsomagolt élelmiszerben megtalálható). 

Tervezem bővíteni a használandó fűszerek skáláját, továbbá szeretném a kertben termeszteni valamennyit, természetesen amennyiben lehetséges. Receptek is vannak a könyvben, fűszerajánló és nem utolsó sorban pedig hasznos konyhai tanácsokkal lát el a szerző.

Idézek a könyv fülszövegéből: 
"Az izeknek és illatoknak szinte végtelen sora!  És vajon hol tartunk ma? Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszergazdagsággal?
Dr. Buga László, közismert orvosi tanácsadónk, e könyv ajánló oldalain nem éppen igenlő választ ad: „Ahogy a történelmi fűszerek között csatangolok, az az érzésem, hogy a hires magyar konyha sokféle ize napjainkban kissé elszegényedett, megkopott. Mintha a szakácsok és gazdasszonyok megfeledkeztek volna róluk.” A könyv szerzője még rá is dupláz: „Fűszereink nagy részét nagyanyáink nemcsak hogy ismerték, hanem kertjükben termesztették is. Ma azonban a boltban vásárolt borson, köményen, hagymán, petrezselymen, babérlevélen, majorannán kivül alig ismerünk más izesitőt.”
Nem használjuk ki tehát lehetőségeinket. A fűszerválaszték ma újra óriási, csak éppen nem tudunk róla. A könyv célja az, hogy részletesen ismertesse a kiváló, de elfelejtett, a meglevő, de helytelenül használt, az új és ezért még ismeretlen fűszerféléket és a fűszerezés tudományát. Olvasóink mindent megtalálnak itt, amit a fűszerekről, fűszerkeverékekről tudni jó: eredetüket, jellemzőiket, tulajdonságaikat, felhasználási lehetőségeiket, termesztésüket. Megismerkedhetnek a különböző pácokkal, mártásokkal, izesitőkkel, a fűszeres növényi ecetek összetételével, elkészitésével, használatával és tanácsokat kapnak fűszeres italok keverésére is.
A könyv harmadik kiadását a szerző jelentősen átdolgozta és kibővitette. Néhány új növényt közöl, részletesen tájékoztat a fűszernövények házi termesztésével és tartósitásával kapcsolatos teendőkről. A modern táplálkozáshoz jó tanácsokat adnak az újonnan megirt fejezetek: „Korszerű ételek – korszerű ételizesités”, „A méz, mint izesitő”, „Fűszernövények a szépség szolgálatában”. Mindezeken túl sok új receptet és ötletet találunk az átdolgozott műben.
Ajánljuk minden háziasszonynak, diétás étrendű embertársunknak, a vendéglők és nagy éttermek szakácsainak, konyhafőnökeinek és a vendéglátóipar más szakembereinek"

1985-ös kiadás, de szerintem meg lehet kapni, be lehet szerezni. Ajánlom mindenkinek!

Tükörtojás sült kenyérszeletben

· Posted in , ,

Hozzávalók személyenként:
  • 1 szelet kenyér,
  • 1 tojás,
  • pár szeletke sajt,
  • kevés vaj,
  • só.


A kenyér belét egyenletesen kivágtam, mondhatom úgy is, hogy ablakot vágtam rá. 


A sajtot vékony szeletekre vágtam.


A vajat megolvasztottam.


Megpirítottam rajta a kenyér egyik  oldalát,


 majd megfordítottam és megpirítottam a másik oldalát is.


Ezután az "ablak"-ba beleütöttem a tojást, 


ráhelyeztem a sajtszeletkéket, 


és visszahelyeztem a tojásra a kivágott darabot. Nem kell rányomni, belenyomni, mert akkor a tojás kifolyik a kenyérből. 


Amikor a tojás alja megsült, a szelet kenyeret óvatosan megfordítottam és még kevés ideig sütöttem, hogy jó piros legyen. 


És íme, így néz ki a tükörtojás sült kenyérszeletben.

Ötletes, jól mutat, finom és nem mellesleg laktató is. 

Mákos piskóta

2013. augusztus 1., csütörtök · Posted in ,

Megint mákos piskóta, mert a gyerekek imádják, mindig ezt kérik :)  Természetesen a képen látható süti dupla adagból készült!


Hozzávalók:
  • 4 egész tojás,
  • 25 dkg kristálycukor,2
  • 25 dkg liszt,
  • 12,5 dkg darált mák,
  • 1 vaníliacukor,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 1 kávéscsésze víz.
A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavartam. Hozzáadtam a mákot és összekavartam. Hozzáadtam a lisztet, amiben előzőleg elkevertem a sütőport és jól összekavartam, közben óvatosan adogatva hozzá a vizet. Majd végül kanállal beleforgattam a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben megsütöttem.  


Ricottás, tonhalas penne

2013. július 25., csütörtök · Posted in , ,

Nem nagy tudomány, inkább csak egy ötlet :)


Hozzávalók:
  • ricotta fresca,
  • tonhal (konzerves, saját levében),
  • durum penne.
A pennét sós vízben megfőztem, lecsepegtettem és tányérra tettem. Rászórtam a ricottát, hozzáadtam a tonhalat és kicsit összekevertem. Gyors, laktató, egészséges és finom.

Tapasztalt konyhatündéreknek egy 10 pontos kérdés

2013. július 24., szerda · Posted in

Vasárnap reggel kaptunk egy szatyor nyári gyümölcsöt egy kedves ismerőstől. Volt közötte bőven szilva, apró szemű, viszont nagyon édes. Örültem is neki, mert gondoltam jó lesz az ordás szilvás piskotához.

Jó is lett, finom lett, viszont a szilva sütés után savanyú lett. Nem volt rossz, mert igazán passzolt az ordához, de valahogy fura.

Ti mit tudtok erről? Minden szilva megsavanyodik sütés közben? Biztos van erre tudományos magyarázat, csak én vagyok tudatlan.

Újdonságok a kertből

· Posted in ,

Jó pár év kihagyás után ismét ültettünk kardvirágot a kertbe. Nagy izgalommal vártam, hogy kibújjanak, nőjenek és virágozzanak. Végre elérkezett az idő, amikor a gondoskodás meghozta gyümölcsét :)


Sok szín van, a piros még csak most nyílik. Lesz majd még kép róluk, mert nagyon szeretem. 


A másik újdonság a görögdinnye. Tavaly volt sárgadinnye, ami nagyon finom, aromás lett. Öröm volt reggel kimenni a kertbe, levágni a sárgadinnyét és elfogyasztani reggelire. Számomra a gyümölcs a legfinomabb és a legegészségesebb reggeli, így tökéletes volt.

Az idén már görögdinnye is lett. Még kicsi, alíg akkora mint egy labda, de remélem, ha megnő, finom lesz :)


Szilvás ordás piskóta

Ez a recept a régi, egyszerű piskóta receptje, az orda csak extra bele. Épp volt otthon és gondoltam próbáljuk ki milyen az orda szilvával párosítva? Nagyon finom :)


Hozzávalók a piskótához:
  • 4 egész tojás,
  • 25 dkg cukor,
  • 25 dkg liszt,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 kávéscsésze víz
Kell még hozzá:
  • 25 dkg orda,
  • 2 egész tojás,
  • 10 dkg cukor,
  • kimagolt szilva
  • 2 csomag vaníliás cukor.
A 4 tojást szétválasztottam. A fehérjékből kemény habot vertem és félretettem. A tojássárgákat a cukorral addig kavartam, míg habos nem lett. Ekkor hozzáadtam a kávéscsésze vizet és folyamatos kavarás mellett a lisztet, amiben előzőleg elkevertem a sütőport. Utána kanállal, óvatosan hozzáadtam és beleforgattam a tojásfehérjét, majd az egészet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem.
Az ordát a két tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral simára kavartam és kiskanállal a tészta tetejére szaggattam, egyenletesen elosztva, mint a Boci szeletnél. Utána pedig ráhelyeztem egyenletesen elosztva a megmosott, kimagolt szilvát. Előmelegített sütőben szép barnára sütöttem.

Rozmaringos krumpli cérna kolbásszal és debrecenivel

2013. július 18., csütörtök · Posted in ,

Többször említettem már, hogy nagyon ellenzem a zsírban, olajban sütést. Ritkán sütök olajban, ez alól kivételt képez a hagyma párolása, amihez a minimális olajmennyiséget használom, zsírt meg egyáltalán nem használok.

Ennek ellenére az ízek hiányoznak, mert megszoktam. Ezért igyekszem új, egészséges módszereket találni és úgy elkészíteni az ételeket, hogy visszakapjam a várt ízvilágot, de ugyanakkor egészséges is legyen.

Összeállítottam ezt a rozmaringos krumplit a cérnakolbásszal és a debrecenivel, ami normális, hagyományos esetben olajban sült volna.

A krumplit megtisztítottam, megmostam és kockára vágtam. Egy jénai tál alját megkentem olajjal, beletettem a krumplit, megsóztam és szórtam rá rozmaringot, majd sütőben pirosra sütöttem. Időnként megkavartam, hogy ne ragadjon oda.
A cérnakolbászt feldaraboltam, végeit behasítottam. A debrecenit ketté vágtam, és behasítottam. Egy másik jénai tálba 1 kiskanál olajat tettem, hozzá egy ujjnyi vizet és beletettem a kolbászokat, majd sütőbe toltam és pirosra sütöttem.

Íme az eredmény:



Biztosíthatok mindenkit, hogy nagyon finom. Megéri kipróbálni!

Sárgabarack dzsem - Kajszibarack dzsem (ahogy tetszik)

2013. július 15., hétfő · Posted in , ,


Erre nem vagyok igazán büszke, de leírom. Igazából GelFix (Dzsemfix) nélkül szerettem volna készíteni, de egyik családtagom annyira erősködött, hogy a béke kedvéért inkább engedtem. 

Hozzávalók:
  • 4 kg sárgabarack/kajszibarack,
  • 1,25 kg cukor,
  • 2 tasak GelFix (Dzsemfix)
A barackokat megmostam, kimagoltam és négybe vágtam. 4 evőkanál cukorral elkevertem a  GelFix (Gemfix)-et, rászórtam a barackra és feltettem főni. Kavargatás mellett puhára főztem, hozzáadtam a cukor többi részét és forráspontig kavargattam. Ekkor üvegekbe tettem, lekupakoltam, lekötöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni, kb. 24 órát. 

Szívem szerint így készítettem volna: megfőztem volna a barackot, utána hozzáadtam volna a cukrot és kevés fövés után üvegekbe tettem volna, majd "két celofán közé szalicil" módszerrel lekötöttem volna.

Karalábéleves csirkeaprólékra

· Posted in ,


Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 közepes karalábé,
  • 3 közepes sárgarépa,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 2 csirkehát,
  • só, 
  • bors,
  • tejföl.
A karalábét meghámoztam és apró kockákra vágtam, a sárgarépát is meghámoztam és karikára vágtam. Bő vízben feltettem főni. Hozzáadtam a hagymát, az előzőleg leforrázott csirkeaprólékot, a sót, a borsot és puhára főztem. Tejföllel tálaltam. Könnyű nyári leves. 

Paradicsomos zöldbableves

2013. július 10., szerda · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 3 kisebb sárgarépa,
  • 1 közepes fej hagyma,
  • 1 kg zöldbab,
  • kevés petrezselyemzöld,
  • 4 db jó, érett paradicsom,
  • tejfől ízlés szerint,
  • kevés olaj,
  • só,
  • bors.
A sárgarépát megtisztítottam és karikára vágtam, a hagymát pedig apróra. Kevés olajon mindkettőt üvegesre pároltam. Hozzáadtam a sót, a borsot, felöntöttem vízzel, beleöntöttem a megtisztított és darabkákra tördelt zöldbabot és puhára főztem. Amikor megvolt, hozzáadtam a feldarabolt paradicsomokat, a petrezselyemzöldet és addig főztem, amíg a paradicsom is megfőtt. A paradicsomot előzőleg le lehet forrázni és lehajazni, de én most nem tettem. meg lehet enni a haját is.

Tejföllel tálaltam.

Mazsolás madártej

2013. július 9., kedd · Posted in

Régebb nagy sláger volt a madártej nálunk, édesanyám és nagymamám nagyon sokszor készített. Mindenki szereti. Nagyon rég nem ettük, de igazából nem tudom miért nem készítettem. Most azt hiszem eljött az ideje, hogy nekiveselkedjek. El is készítettem, nagyon finom lett. Egy nagy baja van: isteni finom és nagyon eteti magát :) vigyázni kell vele :)

  Hozzávalók:

  • 0,75 l tej
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 marék mazsola
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 darabka fahéj
A tojásokat szétválasztottam, majd a fehérjéket kemény habbá vertem. A tejet egy nagy lábasban a vaníliás cukorral és a fahéjjal felforraltam. Ha már picit forrt, kanállal óvatosan beleszaggattam a habgaluskákat. Ha az aljuk megfőtt, óvatosan megfordítottam őket. Kivettem őket egy tányérra és elkezdtem készíteni a krémet.  A tojássárgákat a cukorral és a liszttel a mixer segítségével összekevertem. Ezután folyamatos kevergetés mellett beleöntöttem a forró tejbe. Amikor már besűrűsödött, levettem a gázról, és hagytam kihűlni. Tálkákba tettem, rátettem a habgaluskákat, és rászórtam a mazsolát. Pár órára hűtőbe tettem.


Az eredeti recept itt található. 

Eperkukorica - Figyelem!

2013. július 7., vasárnap · Posted in

Kedves bloggerinák és bloggerek :) 

Talán két éve már annak, hogy egy számomra nagyon kedves bloggertől, Mritától kaptam egy kis tasak eperkukoricát. Itt is köszönöm szépen, hogy elosztotta velem :) Nem tudom mennyi volt benne, talán 20 - 30 szem, már nem emlékszem. Ő is kapta, ha nem tévedek Ágnestől. 

A lényeg: idén sikerült elvetni és így néz ki: 


Ha nem történik semmi rendkívűli, akkor a jelek szerint termés is lesz. Ilyen:


A végső lényeg: szeretnék hozzájárulni az elterjesztéséhez. Már most megírom, hogy mire beérik, legyen konkrét tervem annak függvényében, hogy milyen nagy az igény rá.

Tehát: ha van kerted, vagy más lehetőséged elvetni és szeretnéd is, akkor kérlek itt hagyj egy megjegyzést. Ha van olyan ismerősöd, akit esetleg érdekel, szólj neki és irányítsd ide. Az a lényeg, hogy aki kapja, az tényleg vesse el vagy adja át olyannak, aki elveti. Nem szeretném, ha valahol a fiók mélyén heverne. 

Ez egyelőre csak értesítő, ha beérik, akkor lesz egy másik bejegyzés is konkrétumokkal. 

Remélem lesz keletje :)

Fekete áfonyabefőtt

2013. július 5., péntek · Posted in , ,

Vitaminban gazdag gyümölcs. Érdemesebb befőtt formájában eltenni, mint másképp, mert így összes hasznos tulajdonságát megőrzi.
A megválogatott, jól megmosott és lecsurgatott gyümölcsöt üvegekbe rakjuk. Minden kilóra 8 dl vizet 30 dkg cukorral felforralunk, amit, ha lehűl, a gyümölcsre öntünk. A befőttet gondosan lekötve 20 percet pároljuk.

Dolgozó Nő

Málnaszörp 2

2013. július 2., kedd · Posted in , , ,

4 kiló málnát és 1 és fél kg kristálycukrot megfelelő edényben jól összerázunk, majd 20 percre állni hagyjuk. Azután főni tesszük 20 percre, majd szűrőruhára öntjük, és letakarva 8 órán át lecsurgatjuk. A folyadékot újra felforraljuk, de csak 10 percig. Kis üvegekbe töltjük, minden üvegbe 1 kanálnyi rumot öntünk. Jól ledugaszoljuk és leszurkoljuk. Hideg, száraz helyen tartjuk. Vitamingazadag, finom frissítő ital.
Dolgozó Nő

Málnaszörp 1 (főzés nélkül)

4 kiló málnához 8 dkg gyógyszertárban vett borkövet (esetleg ízlés szerint citromsóval helyettesítjük) 4 és fél liter vízben feloldjuk és jól felfőzzük. Ezt a kihűlt folyadékot a 4 kiló málnára öntjük, többször jól felkavarjuk, és letakarva 24 órát állni hagyjuk. Megfelelő nagyságú szűrőruhán átszűrjük, majd egy nagyobb edénybe töltjük 5 kg kristálycukorra, ami a többszöri keverés alatt teljesen feloldódik. Ha ez megtörtént, kisebb üvegekbe töltjük, és lekötve hideg, fagymentes helyen tartjuk. Szódavízzel kitűnő hűsítő, frissítő ital.
Dolgozó Nő

Őszibarack és ringlószilva ecetben

2013. július 1., hétfő · Posted in , , ,

Mossuk meg az érett barackot, ringlószilvát (ez utóbbit kissé szurkáljuk meg) és rakjuk üvegekbe. Főzzünk szirupot: 1 liter vízhez 60 dkg cukrot, 1 dl tiszta borecetet, 1 db felszeletelt citromot, kevés szegfűszeget és fahajat tegyünk, húsz percig főzzük. Mikor kihűlt a szirup, töltsük a gyümölcsre, tegyünk a tetejére csipetnyi szalicilt, kössük le és tegyük hűvös, szellős helyre. 

Dolgozó Nő

Meggy nyersen (télire, üvegben)

Mossuk meg, magoljuk ki a frissen szedett, érett meggyet, keverjük össze egy nagy, hibátlan zománcú lábosban fele mennyiségű cukorral és kevés szalicillal (1 kg gyümölcshöz fél kávéskanálnyit számítsunk). Takarjuk le, tegyük hűvös helyre, másnap rakjuk tiszta, száraz üvegekbe, minden üveg gyümölcsre töltsünk 1 evőkanál rumot, kössük le és állítsuk hűvös helyre.

Dolgozó Nő – 1973 június

Cseresznye és meggydzsem

Hozzávalók:
  • 3 rész cigánymeggy
  • 2 rész feketecseresznye.
  • minden kg gyümölcshöz 50 – 60 dkg cukor
Lehetőleg feketecseresznyéből és cigánymeggyből főzzük, az arány 3 rész meggy, 2 rész cseresznye. A megmosott, kimagolt gyümölcsöt saját levében tegyük fel főni, 20 – 25 percnyi fövés után töltsük bele a cukrot (50 – 60 dkg – ot számítsunk minden kiló gyümölcsre a meggy savanyúságától függően), és folytonos kavarással főzzük még 20 percig. Töltsük üvegekbe, kötözzük le, tegyük száraz gőzbe.

Dolgozó Nő – 1973 június

Eperdzsem

Tisztítsuk meg az érett, friss epret, mossuk meg, tegyük szűrőbe, ha a víz jól lecsepegett, tegyük hibátlan zománcú lábosba és szórjunk le rétegesen ugyanannyi mennyiségű cukorral, mint amennyi a gyümölcs. Másnap erős tűzön főzzük folytonos keveréssel 15 percig. Tegyünk bele kevés szalicilt. Töltsük tiszta, száraz üvegekbe, kössük le, tegyük száraz gőzbe.
Dolgozó Nő – 1973 június

Cseresznyelekvár málnával

Hozzávalók:
  • 2 kg érett feketecseresznye.
  • 50 dkg friss, érett málna,
  • 1.5 kg cukor
Mossunk meg és magoljunk ki 2 kg érett feketecseresznyét, tegyünk hozzá 50 dkg friss, érett málnát, 1.5 kg cukrot. Főzzük folytonos keveréssel erős tűzön, amíg a kellő sűrűséget eléri. Melegen töltsük üvegekbe, zárjuk le légmentesen, tegyük száraz gőzbe.

Dolgozó Nő - 1973 június

Egyszerű banános, ananászos piskóta

Előre elnézést kérek a kép minősége miatt. Nem volt nálam fényképezőgép, mobiltelefonnal készült és meg is látszik, sajnos. Ettől eltekintve, a süti nagyon finom :) A képen látható mennyiség dupla adag.


Hozzávalók:
  • 250 g cukor,
  • 250 g liszt,
  • 4 tojás,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 1 kávéscsésze víz
  • 2 banán,
  • 1 ananászkonzerv

A tojásokat szétválasztottam. A tojássárgákat habosra kavartam a cukorral, majd folyamatos kavarás mellett hozáadtam a lisztet, amihez előzőleg belekevertem a sütőport. Végül óvatosan kanállal beleforgattam a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem, rátettem a karikára vágott banánt  és rászórtam a kockára végott, lecsepegtetett ananászt.

Hibát követtem el, mert a banánt bele kellett volna nyomnom a tésztába. Nem tettem meg és eléggé megszürkült.

Baracköntet télire üvegben

A nagyon érett kajszibarackot mossuk meg, magoljuk ki, főzzük meg úgy, mint a tésztát, szitára téve csorgassuk le a levét. Hámozzuk meg, törjük át szitán és keverjük össze cukorral (1 kg áttört gyümölcshöz 75 – 80 dkg cukrot számítsunk). Töltsük kisebb üvegekbe, kötözzük le, gőzöljük ki. Tartsuk hűvös, árnyas helyen. 

Dolgozó Nő

Meggy vagy málna konyakban

2013. június 30., vasárnap · Posted in , , ,

Mossuk meg az érett, frissen szedett meggyet (legjobb, ha száraz időben szedjük) rakjuk széles szájú üvegekbe, szórjuk meg rétegesen cukorral, töltsünk rá annyi konyakot, hogy teljesen ellepje. Kössük le légmentesen, tegyük hűvös helyre. Ugyanígy készítjük a málnát is.

Dolgozó Nő – 1973 június

Gyümölcsbefőzés mézzel

Mindenféle gyümölcsöt eltehetünk télire mézzel készített szörpben is. A mézet mielőtt befőzéshez felhasználjuk, meg kell tisztítanunk a következőképpen: keverjünk össze 1 dl tejet 1 tojás kemény habbá vert fehérjével, töltsük bele két kilogramm mézbe, forraljuk fel, és a képződő habot szedjük le róla. Ha sűrűbb szörpöt készítünk a mézből (1 kg méz, 7 dl víz), akkor nem kell kigőzölnünk a télire eltett gyümölcsöt.

Dolgozó Nő - 1973 június

Lecsó télire üvegben

Általában 1 kg zöldpaprikához ½ kg paradicsomot számítunk. A paradicsomot megtisztítjuk, több vízben megmossuk, és kb. 20 percig főzzük. Ha megfőtt, áttörjük és tovább főzzük, míg kissé besűrűsödik. Közben megtisztítjuk a zöldpaprikát, megmossuk és cikkekre vágva bő, forrásban levő vízbe tesszük, s 1 – 2 percig előfőzzük. Leszűrjük, lecsurgatjuk, és az üvegeket ¾ részig megtöltjük velük, és végül ráöntjük a paradicsompürét. Csipetnyi szalicilt teszünk tetejükre és lekötözzük, majd 25 percig gőzöljük, ha teljesen kihűlt, szárazra töröljük.

Dolgozó Nő

Vegyes lekvár (cseresznye/meggy, ribizli, málna)

Forraljunk tíz percig 1 kg megmosott, kimagolt cseresznyét vagy meggyet, keverjünk bele fél kg megmosott ribizlit, újabb tíz percnyi fövés után pedig 1 kg málnát. Főzzük folytonos kavargatással még öt percig, vegyük le a tűzről és tegyünk bele cukrot (2 kg-ot, ha cseresznyével készül, 2.5 kg-ot, ha meggyel készül a lekvár) s addig kavarjuk, amíg teljesen kihűl és a cukor elolvad. Azalatt is folytonosan kavarjuk, amíg üvegekbe töltjük. Kössük le.

Dolgozó Nő

Eperlekvár nyersen

A megmosott, megtisztított, érett, ép gyümölcsöt tegyük hibátlan zománcú tálba, hintsük meg kevés cukorral. Egy-két óra múlva töltsük le a levét (használjuk el szörpnek), a gyümölcsöt kavarjuk ki cukorral (1 kg gyümölcshöz 70 dkg cukrot számítsunk). Addig kavarjuk, amíg a cukor teljesen elolvad (kb. 30 – 40 percig). Töltsük üvegekbe, tetejére szórjunk szalicilt, azonnal kössük le. (Hasonlóképpen készíthetünk málnából, ribizliből, sárga- és őszibarackból is lekvárt. A málnát és a ribizlit szitán törjük át, és azonnal kavarhatjuk az egész mennyiséget cukorral).
 Dolgozó Nő

Egres télire üvegben, levesnek vagy mártásnak

A frissen szedett, megtisztított, megmosott zsenge egrest tegyük üvegekbe, ha szeretjük, az üveg aljára tegyünk kevés kaprot is. Jól rázogassuk meg az üvegeket, hogy minél több gyümölcs férjen bele. Tetejére szórjunk kevés szalicilt, kössük le, gőzöljük ki. Télen, amikor kibontjuk az üveget, a szalicilt szedjük le. Akár mártást, akár levest készítünk belőle, csak akkor cukrozzuk, amikor már nem főzzük tovább.

Dolgozó Nő

Tonhalas spagetti rukkolával

2013. június 28., péntek · Posted in , ,


Ez egy igencsak egyszerű és gyorsan elkészíthető fogás. Megfőztem a spagettit, ráöntöttem a tonhalkonzervet levestől és köréje szórtam a megmosott rukkolát. A tonhal saját levében volt eltéve és savanyítva, ezért egy különleges ízt kölcsönzött a spagettinek, amit a rukkola íze egészített ki. Nagyon finom.

Gombás, tejszínes csirke

2013. június 19., szerda · Posted in ,

Donal Skehan készítette el ezt a receptet vasárnap a  Fem3 TV adón. Nem szoktam ilyen főző műsorokat nézni, ezen véletlenül akadt meg a szemem. Láttam, hogy jól indult és végignéztem. Nem bántam meg, mert megtetszett és el is készítettem.


Hozzávalók:
  • 20 dkg császárszalonna,
  • kevés vaj,
  • 3 csirkecomb,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 25 dkg csiperke gomba,
  • 2 dl fehérbor,
  • kevés vágott petrezselyem,
  • 1 cikk zúzott fokhagyma,
  • tejszín,
  • kakukkfű.

A vajon megpároljuk, kicsit megpirítjuk a csirkecombokat. Kivesszük a combokat, a vajhoz hozzáadjuk  az apróra vágott császárszalonnát, az apróra vágott hagymát és a felszeletelt gombát. Kissé kevergetve megpároljuk, majd hozzáadjuk a combokat, felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet, és lefedve puhára főzzük. Ekkor kivesszük a combokat és folytonos kavargatás mellett apránként hozzáadjuk a tejszínt és a vágott petrezselymet. Kicsit összerotyogtatjuk és máris tálalható.

Én annyit változtattam a recepten, hogy nem bőröstől tettem bele a combokat, mert mindig megnyúzom, így nem pirítottam meg őket vajon. Kifelejtettem a császárszalonnát. Amikor kész volt az étel, akkor láttam, hogy ott van a hűtőben. Tejszín helyett tejfölt használtam. Ő kakascombot használt, én pedig csirkecombot. Hamar elkészült és isteni finom lett. Ezt többször el fogom készíteni. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.