Málnaszörp nyersen

2015. január 18., vasárnap · Posted in , , ,

Törjünk jól össze 2 kg friss málnát egy tálban, vegyítsük össze 2 dkg citromsóval, 1 dkg szalicillal és 2 liter vízzel. Tegyünk egy hibátlan zománcú tálba 3,5 kg cukrot, a málnát töltsük egy tiszta vászonzacskóba, és akasszuk a tál fölé, hogy a lé a cukorra csorogjon. A cukrot egy tiszta fakanállal időnként kavarjuk meg. Töltsük nagyon tisztára mosott, száraz üvegekbe, dugaszoljuk jól le. A zacskóban maradt málnából főzzünk lekvárt.
Dolgozó Nő - 1969 május

Rumos-boros meggy

Mossunk meg jól 5 kg meggyet, tisztítsuk meg szárától, egy nagy tálban rakjuk le rétegesen 1 kg cukorral, fél liter borral, 1 dl rummal, 1 kávéskanál konzervporral. Néhány napig tartsuk hűvös helyen (naponta kavarjuk meg), azután rakjuk üvegekbe és kötözzük le.
Dolgozó Nő - 1969 május

Zakuszka

2015. január 17., szombat · Posted in , ,

Hozzávalók:
  • 2 kg paradicsom,
  • 10 db. nagy paradicsompaprika,
  • 10 db. húsos zöldpaprika,
  • 1 vizespohár olaj,
  • 2 nagy fej hagyma,
  • 1 fej fokhagyma,
  • só,
  • 1 kanál cukor,
  • tartósítószer,
  • szemes bors,
  • 1 babérlevél, ízlés szerint.
A megmosott paradicsomot megfőzzük és szitán áttörjük. A paradicsompaprikát és zöldpaprikát megsütjük, héjukat lehúzzuk, és a zöldséget keskeny csíkokra vágjuk. A karikákra vágott hagymát az olajban megpároljuk, majd belekeverjük a paprikát, paradicsomlevet, fokhagymát, paradicsompaprikát, ízlés szerint megsózzuk, és a cukorral ízesítjük. Ha felforrt, levesszük a tűzről, kevés tartósítószert kavarunk bele, előmelegített üvegekbe töltjük, lekötözzük, és 10 - 15 percig gőzöljük. A gőzölőfazékból kivéve száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Dolgozó Nő – 1988 augusztus

Diós, tejfölös csirkecomb krumplipürével

2015. január 16., péntek · Posted in , ,


Azt is megértem, hogy a diót hússal párosítom. Ez nagy szó, mert eddig még soha nem csináltam ilyent és kb. 1 hét kellett, amíg rávettem magam, hogy ezt a receptet elkészítettem. Mazsolás húst már készítettem, de diós ez az első.

Nekem nagyon tetszik ez az ízkombináció, remekül passzol, de ne vigyázni kell az arányokra, szerintem, aki most kóstolja, az inkább kevesebbet tegyen a dióból elsőre, mert a dió elég erős ízt kölcsönöz a szósznak. Én is csak 5 dkg-ot használtam és ez épp elég.

Hozzávalók:
  • 350 ml tejföl (én 16%-ost használtam),
  • 3 csirkecomb,
  • 5 dkg darált dió,
  • 2 dkg vaj,
  • 1 hagyma,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 1 csapott evőkanál liszt,
  • 2 evőkanál olíva olaj,
  • só,
  • bors. 
A csirkecombokat  megnyúztam, kettévágtam, megmostam, és hagytam lecsepegni. A serpenyőben a 2 evőkanál olívaolajat felforrósítottam, majd a megsózott és beborsozott csirkecombokat, fedő alatt pirosra sütöttem benne.

Amíg a combok sültek, elkészítettem a diós szószt. A hagymát meghámoztam, megmostam és apró kockára vágtam. A vajat megolvasztottam, hozzáadtam a hagymát és üvegesre pároltam. Amikor a hagyma már puha volt, hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát is és még 1 - 2 percig pároltam. Hozzáadtam a lisztet, kavargatás mellett hozzáadtam a tejfölt és a diót. Kb. 1 kávéskanál sóval ízesítettem és kb. még 5 percig kavargattam lassú tűzón, hogy az ízek összeérjenek. Krumplipürével tálaltam.


Tök sóban

Fehér húsú spárgatököt használjunk erre a célra. A kemény héjú, sárgásfehér húsú, elöregedett nyersanyag nem alkalmas tartósításra. A megmosott, megszikkadt tököt hosszában kettévágjuk, belét, magházát kikaparjuk úgy, hogy a felületén nyálkás rész ne maradjon. Ezután a tököt meghámozzuk, 15 - 20 percig vízben áztatjuk, jól megmossuk, majd tökgyalun legyaluljuk. Egy kiló zöldséghez 4 dkg sót számítva egyenletesen besózzuk, és 4 - 5 órán át állni hagyjuk. Ritka szövésű vászon- vagy tüllzacskóba tesszük, és hagyjuk jól lecsurogni. A tökszeleteket szélesebb szájú üvegekbe rakjuk, ügyelve, hogy ne törjük össze. Alul egy réteg kaprot, erre ujjnyi durván őrölt konyhasót (1 kg zöldséghez 6 dkg-ot) majd két ujjnyi tököt, azután ismét kaprot, sót és tököt teszünk. A lekötött üvegeket hüvős helyen tároljuk. Az így eltett tököt felhasználás előtt alaposan ki kell áztatni.
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Ecetes uborka

Apró, 6 - 8 cm-es, frissen szedett egészséges uborkákat több vízben megmosunk, és üvegekbe rakunk. Ízlés szerint a következő fűszereket tehetjük közéjük: kaprot, tormát, gyömbért, meggyfalevelet, hosszú csöves paprikát. Egy liter vízhez 1 - 2 dl ecetet, 2 dkg sót és 4 dkg cukrot számítva, az uborkához szükséges mennyiséget felfőzzük, majd langyosra hűtve az uborkákra öntjük. Pergamennel vagy celofánnal kötjük le. 
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Szilvalekvár cukor nélkül

Az érett, magraváló besztercei szilvát megmossuk, kimagoljuk, és nagy lábosban vagy tiszta üstben folytonos keverés közben addig főzzük, amíg egészen sűrű lesz. Tehetünk belé kevés szegfűszeget, narancs- vagy citromhéjat. Ha olyan sűrű már, hogy alig tudjuk kavarni, üvegekbe öntjük. Mikor megbőrösödött, lekötözzük és eltesszük. A lekvár simább lesz és gyorsabban megfő, ha a gyümölcsöt előbb húsdarálón megdaráljuk.
Dolgozó Nő - 1982 szeptember

Ringlóbefőtt

A nagy szemű, kemény húsú ringlószilvákat megmossuk, szárukat 1 cm hosszúra meghagyjuk, gyenge ecetes vízzel leforrázzuk, és addig tartjuk a vízben, amíg egyik-másiknak a héja repedezni kezd. Szűrőkanállal kiszedjük, és hideg szirupot töltünk rá (egy liter vízhez 30 dkg cukrot számítunk). Az üvegeket nagyon jól lekötözzük, és gőzölőfazékban nagyon rövid ideig - míg a víz forrni és a szirup gyöngyözni kezd - gőzöljük. A fazékban félig lehűtjük, azután kiszedjük, és kihűlésig jól betakarjuk az üvegeket.
 
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Zöld paradicsom ecetben

A paradicsomot megmossuk, 2 - 3 zöld dinnyét is megmosunk, és ha nem egészen kicsik, akkor félbe vagy gerezdekbe vágva tesszük az üvegbe. Az üveg aljára szőlő- és meggyfalevelet, kaporszárat teszünk, erre rakjuk a zöld paradicsomot és a dinnyét. Néhány apróbb zöldpaprikát is tehetünk közéjük. A tetejére is tegyünk kaporszárat és szőlőlevelet. Ízlés szerint hígított és cukorral, sóval ízesített ecetet néhány szem borssal felfőzünk, forrón a paradicsomra öntjük, az üveget dupla celofánnal lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.
Dolgozó nő - 1982 szeptember

Tölteni való zöldpaprika paradicsomban

A paprikát megtisztítjuk, belső erezetüket is kivágjuk, majd 1 - 2 percre fővő vízbe dobjuk őket, hogy kissé megpuhuljanak, s többet tudjunk az üvegekbe elhelyezni. A víztől lecsurgatjuk, egymásba dugdossuk, üvegekbe rakjuk, és frissen főzött, forró paradicsomlével leöntjük. Borsószemnyi szalicilt teszünk az üvegek tetejére, és forrón lekötjük. Szárazgőzben tartjuk, amíg kihűl.
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Padlizsánkrém télire üvegben

Hozzávalók:
  • a kisebb padlizsánból kb. 20 db, a nagyobból kb. 15 db,
  • 15 fej hagyma,
  • 15 db paradicsompaprika ,
  • 15 húsos zöldpaprika, 
  • 3 kg paradicsom,
  • 1 liter olaj,
  • só.
A zöldpaprikát és a padlizsánt megsütjük, megtisztítjuk, a hagymát 1/2 liter olajban megpároljuk, az összes hozzávalót a paradicsom kivételével ledaráljuk, a paradicsomot sűrűre főzzük, áttörjük, mindent összevegyítünk, hozzáadunk még 1/2 liter olajat, megsózzuk, és addig főzzük, míg az olaj feljön a tetejére. Üvegekbe töltjük, lekötözzük, majd 20 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.
Dolgozó Nő - 1982 szeptember

Szilva nyersen eltéve

Hozzávalók:
  • 5 kg szilva,
  • 50 dkg cukor,
  • 1 dkg szalicil,
  • 1 dl rum.
A szép nagy szemű szilvákat megmossuk, a vizet jól lecsurgatjuk róluk, majd kimagoljuk. A gyümölcsöt mély tálban a cukorral és a szalicillal összekeverjük. Így hagyjuk 24 óráig, miközben többször megkavarjuk. Egy nap múlva üvegekbe rakjuk, és mindegyik üveg tetejére egy kanál rumot töltünk. Légmentesen lezárjuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk. Tésztákhoz, gombóchoz, húsok mellé körítésnek kitűnő.
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Leveles túrópogácsa

2015. január 15., csütörtök · Posted in , ,

Bevallom, még sosem sütöttem tehéntúróval sósat. Nálam a tehéntúró mindig cukorral és esetleg mazsolával van összepárosítva. A Váncza Kincses Receptkönyvben láttam meg ezt a receptet és nagyon kíváncsi voltam milyen lehet így. Elkészítettem, a tetejét megszórtam köménymaggal, mert nagyon szeretem az ízét és mondhatom isteni finom lett. A harmadik képen látszik, hogy leveles, ahogy a címe is ígéri.


Jó ez a recept, mert nem élesztős, ezért nem puffaszt. nem kell gyúrni, keleszteni. Én kockára vágtam, nem kerekre, mert halálom, amikor megmaradnak a kivágott helyen a szélek és újra kell gyúrni, tojással kenni stb. Így könnyebb, hamarabb megy. 


30 dkg vajat 30 dkg liszttel és 1 csomag Váncza-sütőporral deszkán nyomkodva összedolgozunk, majd 30 dkg friss tehéntúrót, ízlésszerinti mennyiségű sót adva hozzá, jól meggyúrjuk. A tésztát hatszor nyújtjuk és kicsire összehajtogatjuk. Az utolsó nyújtás előtt kendőbe tesszük és lehetőleg hideg helyen 1-2 óráig pihenni hagyjuk. Pihentetés után deszkán kisujjnyi vastagra végleg kinyújtjuk és közepes pogácsavágóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve, tetejüket gondosan tojásságájával megkenve, forró sütőben sütjük. Könnyű, ízletes sütemény. 


Látszik, hogy leveles :)

Rajnai felfújt

2015. január 14., szerda · Posted in ,

 

Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya,
  • 3 fej vöröshagyma, 
  • 4 tojás,
  • 25 dkg húsos szalonna (én szalonnát és debrecenit használtam),
  • 5 dkg vaj,
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt bors,
  • só.
A megtisztított burgonyát reszeljük le, a hagymát vágjuk szeletekre, Olvasszuk fel nagy serpenyőben a vajat, pirítsuk üvegesre benne a hagymát és együtt pároljuk. A tojást verjük fel, ízesítsük sóval, borssal és keverjük a burgonyás egyvelegbe. 

Hőálló üvegedényt kenjünk ki vajjal és a fenti masszát öntsük bele. A szalonnát vágjuk apró kockákra, kis edényben pirítsuk meg, majd tegyük a felfújt tetejére. Helyezzük a tepsit hideg sütőbe, majd 35 - 40 perc alatt közepes lángon süssük meg a felfújtat, végül tetejét pirítsuk meg. 

Receptforrás: 100 legjobb recept a nagyvilágból.

Mosolygok magamban :)

2015. január 12., hétfő · Posted in , , ,

Megint bőbeszédű leszek :)

Dolgozó Nő recepttár címkével szoktam ellátni azokat a recepteket, amit az egykor megjelent lapokból szeretnék megörökíteni. Aki még sosem hallott a Dolgozó Nőről, annak elmondom, hogy kb. a Nők Lapja romániai megfelelője, ami a kommunizmus idején jelent meg. 

Most is a recepteket nézegettem az 1982 novemberben megjelent számban és rátaláltam egy igencsak érdekes cikksorozatra, aminek a címe: "Már a régiek is tudták".

Miért mosolygok? Mert igazából ilyenkor eszmél rá az ember, mennyire változnak az idők :)

Nemrég panaszkodtam, hogy Váncza úr a Zárdakifli receptjénél azt írta, hogy  "adva hozzá, langyos tejel rétestészta keménységűvé gyúrjuk". Mennyi az milliliterben, vagy deciliterben kifejezve? És milyen keménységű a rétestészta? Én még sosem készítettem rétestésztát, ezért csak az ösztöneimben bízhattam, viszont annak idején egy ügyes háziasszonynak szinte kötelező volt tudni ezt (feltételezem).

Most pedig elolvastam az "Igen jó és olcsó ecet készítési módja" receptet, ami 1834 április 13-án jelent meg a Kolozsváron megjelenő Vasárnapi Újságban és mosolygok magamban :)

Idézem a receptet. 

"Egy veder ecethez veszen az ember egy fertály mézet, felolvasztja kevés vízben, hozzá tölt egy kupa jó pálinkát és hét kupa vizet; mindezeket összekevervén gyengén befedett edénybe állni hagyja míg megéled és ecet válik belőle. Ily módon nagyon erős és tiszta ízű jó ecetre tehet szert a gazdasszony." (1834. apr. 13)

Fertály mézet? Mennyi az a fertály? Megkérdezem az édesapámat, ő azt mondja, hogy a fertály az negyedet jelent. De negyed miből? Szerinte kilóból :)
Kupa jó pálinkát? Hét kupa vizet? :)

Egy másik cikkben a nadrágnak való szövetfestésről volt szó. 

"Végy régi rozsdás szegeket, s általában akármi rozsdaette vasat, tölts jó erős borecetet reá, s hagyd ázni 15 napig. Ekkor mártogass kefét ezen lébe, s a gyolcsat kifeszítvén, dörzsöld belé a festéket, arra vigyázván, hogy egyenlőleg kenődjék, s a szín ne legyen foltos. Az ily módon festett gyolcs nem csak nem veszti el a színét, sőt szebb lesz minden mosásra. Vasárnapi Újság (1836. szept. 18)"

Hát igen, amint mondtam, mosolygok, mert változnak az idők :)

Zöldborsó télire

Csak patentzáras üvegben ajánlatos eltenni. Egészen gyenge, frissen szedett cukorborsó alkalmas erre a célra, mert ha már lisztesebb, nagyon könnyen romlik. A borsót forró, gyengén sós vízben 2 – 3 percig előfőzzük. Leszűrjük, jól kihűtjük, és üvegekbe rakjuk, ujjnyi üres helyet hagyva a tetejükön. A borsóra enyhén sós, cukros vizet öntünk, amit előzőleg felforraltunk és lehűtöttünk. (Egy liter vízhez 3 dkg sót és 3 dkg cukrot számítsunk). Légmentesen lezárjuk, és egy órán át lassú tűzön gőzöljük. Az üvegeket melegen kiszedjük, és a gőzölést rövidebb ideig 2 – 3 napos időnként még kétszer megismételjük.
Dolgozó Nő – 1983 június

Szárított gomba

A legalkalmasabb erre a célra a vargánya és a csiperkegomba. A frissen szedett, ép, nem túl érett gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A napra kitéve pár óra alatt megszárad, de a tűző napon való hosszas szárítás nem jó, ezért időnként vigyük árnyékos helyre. Ha nem száradt meg tökéletesen, gyengén meleg sütőben vagy kemencében szárítjuk tovább. Zárt edényben vagy celofán zacskóban tartsuk, mert hamar molyosodik.
Dolgozó Nő - 1983 június

Vegyes lekvár

"Jóízű és kiadós vegyes lekvárt készíthetünk, ha 1 kg. hámozott almát, 1 kg. kimagozott szilvát, 1 kg. hámozott körtét és 1 kg. sárgadinnyét összefőzünk. Ehhez a mennyiséghez 1 kg cukorból annyi vízzel, amennyi a cukor felolvasztásához kell, sűrű szirupot főzünk, elvegyítve a megfőtt gyümölccsel, 20 – 25 percig együtt főzzük. Forrón üvegekbe merjük, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük."

Dolgozó Nő – 1982 szeptember

Gyümölcsízek cukor nélkül

2015. január 11., vasárnap · Posted in , , ,

Gyümölcslekvárt főzhetünk kevesebb, kilogrammonként 10 - 15 dkg cukorral vagy teljesen cukor nélkül is. Ilyenkor az előkészített gyümölcsöt a szokásosnál jóval sűrűbbre főzzük, a lekvárt forrón üvegekbe töltjük, tetejére szalicilt hintünk, és 20 percig gőzöljük. Felbontáskor adjuk hozzá a szükséges cukrot, betegeknek az édesítőszert.

Dolgozó Nő - 1983 június

Ceresznye télire üvegben, cukor nélkül

Az érett, ép szemű gyümölcsöt kimagoljuk, üvegekbe rakjuk és jól lenyomkodjuk. Késhegynyi szalicilt teszünk tetejükre, lekötjük, és 15 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni. Készíthetjük úgy is, mint a meggyet, cukorral lerakva, 15 - 20 dkg-ot számítva egy kg gyümölcshöz.
Dolgozó Nő - 1983 június

Egres télire üvegben, cukor nélkül

A gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk és üvegekbe rakjuk. Vizet öntünk rá, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és légmentesen lezárva, 20 percig lassan gőzöljük, majd a gőzölő edényben csak félig hűtjük le. Felhasználáskor édesítjük.
Dolgozó Nő - 1983 június

Tehéntúrós, mazsolás bukta

2015. január 10., szombat · Posted in ,

Benéztem Limarához egy kis ihletért és ez lett belőle :) Ő batyut készített,  én kicsit változtattam a recepten és buktát készítettem.  Nagyon jó ez a recept, megtartom. De egyébként tudnivaló, hogy nála csak jó recepteket lehet találni (azért mentem oda) :) 

Sajnos kénytelen voltam telefonnal fényképezni és a képek nem legmegfelelőbb élességűek.  De majd legközelebb, ha visszakapom a fényképezőgépem.



Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt,
  • 3,2 dl tej,
  • 1 tojás,
  • 1 mk. só,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 8 dkg olvasztott margarin,
  • 1 tasak szárított élesztő.
 Hozzávalók a töltelékhez:

  • 30 dkg túró,
  • 2 csapott evőkanál búzadara,
  • 3 ek. cukor,
  • 2 kk. vaníliás cukor,
  • 6 dkg mazsola,
  • 1 tojás.
A kenéshez:
  • 1 tojás.
A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam  a cukrot, a szárított élesztőt, a sót és jól összekavartam. A tojást felvertem és hozzáadtam a liszthez. A tejet meglangyosítottam és apránként a liszthez adagolva, könnyű tésztát gyúrtam belőle. Utána, nagyon kis mennyiségekben beledagasztottam az olvasztott margarint is. Meleg helyen duplájára kelesztettem. 

Amíg kelt, elkészítettem a tölteléket. A tehéntúró elég vizes volt, így hozzáadtam 2 ek búzadarát, a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást, majd jól összedolgoztam. 


A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kicsit átdolgoztam, majd felosztottam 10 egyenlő részre. Mindegyik darabot kerekre nyújtottam, négybe vágtam és tettem rá egy kiskanál tölteléket, majd összecsomagoltam. Tetejüket megkentem a felvert tojássárgával és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Ribizli leves

· Posted in ,

Sajnos elég ritkán szoktam gyümölcslevest főzni, pedig szeretem, mert finom. Most rászántam magam, mert volt a kamrámban egy ribizli befőtt, ami legalább 8 éves. Gondoltam épp ideje már valamit kezdeni vele.  


Hozzávalók:
  • 1 üveg ribizli kompót,
  • 1 tojás,
  • kb. 150 ml tej, 
  • cukor ízlés szerint.
A ribizli kompótot a fazékba öntöttem, annyi vizet adtam hozzá, amennyit elegendőnek gondoltam és felforraltam. A tojást megmostam, szétválasztottam és a fehérjét belefőztem a levesbe. Amikor a fehérje megfőtt, levettem a tüzról. A tojássárgából és a tejből habarást készítettem és hozzáadtam a leveshez. Cukorral édesítettem.

Fogyasztható meleged, de nyáron hidegen is nagyon finom.

Meggy, cseresznye levesnek, mártásnak, süteményekbe

Egy kg meggyre 40 dkg cukrot számítunk. A jól megmosott meggyet kimagoljuk, és a gyümölcsöt a cukorral rétegesen üvegekbe rakjuk. Tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk, és lassan gőzöljük kb. 30 percig. Ha a befőttet tészta sütéséhez használjuk, előzőleg levétől szitán lecsurgatjuk. Levét szódavízzel szörpként fogyaszthatjuk. 

Dolgozó Nő - 1983 június 

Frittata di spaghetti al forno - Csőben sült spagetti

2015. január 9., péntek · Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 250 g durum spagetti (száraz súlya),
  • 5 dkg bacon,
  • 5 dkg szalámi,
  • 2 ek zsemlemorzsa,
  • 4 tojás,
  • só,
  • reszelt sajt,
  • kevés vaj. 

A spagettit sós vízben félkészre (al dente)  főztem, leszűrtem és hagytam lecsepegni. A bacont és a szalámit apró kockára vágtam és egy teflon edényben pirosra sütöttem. A tűzálló edényt megkentem vajjal, megszórtam zsemlemorzsával, belehelyeztem a spagettit, majd rászórtam a kiolvasztott bacont és szalámit. Megsóztam, majd ráöntöttem a felvert tojásokat. Közepes lángon addig sütöttem, míg a tojás majdnem megsült. Ekkor rászórtam a reszelt sajtot és visszatoltam a sütőbe, és addig sütöttem, míg a sajt ráolvadt.

Kockára vágtam és házi pizzaszósszal tálaltam.

Reszelt alma télire

2015. január 6., kedd · Posted in , ,

E célra a gyenge minőségű gyümölcsöt is felhasználhatjuk. Öt kg. megtisztított, reszelt almához 1 dkg. Szalicilt vagy benzoensavas nátriumot (gyógyszertárban kapható) teszünk. Ezt a mennyiséget kb. 8 – 10 kg almából kapjuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük, majd elkeverjük a szalicillal. Nagy üvegekbe szorosan lenyomkodjuk, és lekötjük. Ha az alma nagyon leves, levéből leönthetünk egy külön üvegbe, amit néhány hét múlva, amikor a nagy üvegben a lé leapad, visszaönthetünk. Az almából bármikor kivehetünk, a maradék nem romlik meg.

Dolgozó Nő – 1982 szeptember

Kenyértésztába csomagolt debreceni

2015. január 5., hétfő · Posted in , ,

Volt 6 darab debrecenim és gondoltam kipróbálom ezt a kenyértésztába csomagolást. Praktikus megoldás vacsorára, reggelire, mustárral, ketchuppal vagy egyéb savanyúsággal kitűnő eledel. 


Hozzávalók:
  • 6 db. debreceni (0,48 kg volt nekem),
  • 50 dkg liszt,
  • 25 g friss élesztő,
  • 250 ml langyos víz,
  • 1 egész tojás,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 2 kk só,
  • 1 kk cukor.
A debreceniket megmostam és papír konyhatörlővel megtöröltem őket. A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a többi száraz alapanyagot a cukor kivételével és jól összekevertem. 100 ml langyos vízben feloldottam a cukrot és felfuttattam benne az élesztőt. A tojást felvertem, belekavartam az olajat és a liszthez adtam, majd hozzákevertem az élesztős vizet és a többi vizet szép apránként adagolva, könnyű tésztát gyúrtam belőle.


Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam, majd kb. fél cm vastagra nyújtottam és 6 egyenlő, debreceni kolbász szélességű csíkot vágtam belőle. Becsomagoltam a kolbászokat és a képen látható tálba, amit előzőleg bőven kivajaztam, egymás mellé helyeztem őket. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem őket.


Az elosztást és a formázást még tanulni kell, de igyekszem :)

Zárdakifli, avagy a kétbalkezes lány története :)

2014. december 30., kedd · Posted in ,

Most kicsit bőbeszédübb leszek, előre szólok :)
Nagymamámtól örököltem a Váncza Kincses Receptkönyvet és anno azt mondtam, hogy rendre megsütöm az összes süteményt belőle, mind a 100-at. Jó néha emlékezni azokra az időkre, amikor nem azt mondták hogy "fini a süti", hanem azt, hogy "igen finom sütemény". 


A zárdakifli olyan rejtélyesen hangzott és ráadásul nem láttam elárasztani a gasztro blogoszférát, így erre esett a választásom.  Na jó, ez nem épp így volt :)
Igazából megkérdeztem itthon, hogy mit süssek: zárdakiflit, vagy Kossuth-kiflit?
- Egyiket sem ismerem, milyenek ezek? - jött a válasz.
- Nem számít, csak válassz egyet. - erőltetem én. 
- De hogy válasszak, ha azt sem tudom mi van bennük? 
- Nem lényeges, a neve alapján egyet válassz ki. 
- Jó, akkor legyen zárdakifli, hogy ne legyen Kossuth-kifli!
Titkon reméltem, hogy ez lesz, mert tetszik a neve :)

A recept a képen látható, de azért leírom a kép alá is.


1/2 kg lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral elkeverünk, azután 2 egész tojást, 3 dkg cukrot és kevés sót adva hozzá, langyos tejel rétestészta keménységűvé gyúrjuk. 25 dkg vajat 1 - 2 dkg liszttel jól eldolgozunk s helyezzük a fenti tészta közepére, melyet azután összehajtva ismét nyujtunk és hajtunk legalább 5 - 6-szor, mint a vajastésztát.  10 perces pihentetés után a tésztát végleg kinyújtjuk 1/2 cm vastagra s háromszögalakúra vágva,  a következő töltelékkel kenjük meg: 2 tojás fehérjéből vert habhoz 15 dkg porcukrot, 10 dkg darált diót és 1 citrom reszelt héját keverünk.
  A kifliket sütés után még melegen vanilincukorral szórjuk meg.

Ezt mondja Váncza úr, ezt tanácsolja az ügyes kezű háziasszonyoknak, lányoknak :) El is kezdtem ügyesen a tészta gyúrását és rögtön az elején meg is érkeztem az első akadályhoz: "adva hozzá, langyos tejel rétestészta keménységűvé gyúrjuk"? Mennyi az milliliterben, vagy deciliterben kifejezve? És milyen keménységű a rétestészta? Én még sosem készítettem rétestésztát. És mivel senki nem válaszolt a kérdéseimre, megmelegítettem kb. 300 ml tejet, gondoltam majd, ha még kell, melegítek és adok hozzá.
Ezt mind beledolgoztam és úgy nézett ki, hogy jó tészta lesz. Elkezdtem kinyújtani, hogy aztán tudjam rákenni a margarint. Az a megoldás, amit a recept kínált, nem nagyon tetszett, így elhatároztam, hogy majd kenegetem rá egyenletesen, ahogy hajtogatom. El is kezdtem, kb. kétszer tudtam megkenni és összehajtogatni és már annyira nehéz volt, hogy  nem bírtam tovább. Szerintem igen kemény volt a tészta, és mivel margarint használtam, hiába volt puha, nehezen lehetett vele dolgozni. Hívtam segítséget és átpasszoltam a nyújtást, én már csak irányítottam a munkát és kenegettem. A hajtogatástól megpuhult kicsit, mert a beledolgozott margarin megpuhította a tésztát.

Azt már tudtam, hogy nem fogom a receptben leírt tölteléket használni. Karácsonyra már volt diós kalács, elég volt. Helyette lekvárt szerettem volna használni. Nekem valahogy ezek az apró sütemények savanykás lekvárral jobban ízlenek, meg aztán láttam, hogy sok lesz az én tésztámhoz az a diós töltelék.

A kinyújtott tésztát háromszögekre osztottam, de már előre láttam, hogy nem lesz se egyforma, se jó, de már nem volt mit csinálni. Egyengettem, formálgattam őket, megkentem mindegyiket lekvárral és felcsavartam. Az első tepsi olyan kiflivel telt meg, ami az első képen látható és azok még a szebbek, a többi még nyomorékabb.


A második tepsire való tésztát összegyúrtam ismét. Akkor már könnyen tudtam vele dolgozni, mert már megolvadt benne valamennyire a margarin. Kerek tésztát nyújtottam és hosszú háromszögeket vágtam belőle, megkentem lekvárral és felcsavartam, de nem hajlítottam meg öket kifliformára. Egyenesen hagytam őket, mint ahogy a második képen látható. A lekvár persze így is kifolyt belőlük.
Porcukorral szórtam meg őket.

Az első sütés nagyon finom. Ropogós, leveles tészta lett, tényleg. Nem néz ki jól, de az íze kárpótol. A második már nem annyira finom, mert sok tészta lett egymáson és nem ropogós.

Ezután arra gondoltam, hogy máskor beledolgozom a vajat, vagy a margarint, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, de az a megoldás sem jó, mert látta, a Sarokkonyha blogon, hogy úgy nem lesz leveles.

Legközelebb puha vajat fogok használni és úgy fogom kenegetni, mint a tepertős pogácsát és hajtogatni. Remélem úgy könnyebb lesz.

Szóval a formázást még tanulnom kell, mert abban kétbalkezes vagyok. A zárdakifli viszont tényleg finom :)

Mazsolás, diós márványpiskóta

· Posted in , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 6 tojás,
  • 18 dkg kristálycukor,
  • 1 dl víz,
  • 1/2 dl étolaj,
  • 2 kk vaníliás cukor,
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor,
  • 25 dkg fehér liszt,
  • 1 csomag sütőpor,
  • csipet só,
  • 2 nagy marék dió,
  • 2 nagy marék mazsola.
A tojásokat jól megmostam, majd szétválasztottam őket. A fehérjékből mixerrel kemény habot vertem és félretettem. A tojássárgákat habosra kavartam a cukorral és a vaníliás cukorral, utána hozzáadtam a vizet meg az olajat.
A lisztbe belekavartam a sütőport, a csipet, majd  apránként hozzáadtam a cukros masszához és  csomómentesre kavartam. A habot  óvatosan, kanállal beleforgattam a masszába.
A massza felét egy  sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem, rászórtam a mazsolát úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson. A massza megmaradt feléhez hozzákavartam a cukrozatlan kakaóport, csomómentesre kavartam, majd rácsepegtettem a tepsiben lévő masszára. Rászórtam a két marék diót meggyet, majd előmelegített sütőben  készre sütöttem.

Oszd meg, ha tetszik :)

Kakaós keksz

Ezt a keksz receptet egy Dr. Otker Vaníliás cukor tasakján láttam meg és figyelemreméltónak véltem, így elkészítettem. Jól tettem, mert finom lett.


Hozzávalók:
  • 250 g vaj vagy margarin,
  • 130 g cukor,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • 1 tojásfehérje,
  • 300 g liszt,
  • 2 csapott kk sütőpor,
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor.
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavartam, majd hozzáadtam a tojásfehérjét és tovább kavartam. Utána apránként hozzáadtam a lisztet, amiben előzőleg elkavartam a sütőport, a sót és a kakaóport. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kiskanállal kis csomókat helyeztem el majd alacsony lángon megsütöttem. Lehet diót is adni hozzá. Finom, ropogós keksz lett belőle.



Foszlós diós kalács

· Posted in , ,

Az a második karácsonyi kalácsom.


Hozzávalók:
  • 50 dkg fehér liszt,
  • 1 kocka friss élesztő (25 g),
  • 2 tojás sárgája,
  • 5 púpozott evőkanál kristálycukor,
  • 2 kávéskanál vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 80 g olvasztott margarin vagy vaj,
  • 1 mokkás kanál só,
  • 3 dl langyos tej (1,5 - 1,8%-os, de lehet 3,6-os is)
A töltelékhez:
  • 2 tojás fehérje 
  • 10 dkg darált dió,
  • 10 dkg cukor
A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája
A tészta készítése ugyanaz, mint a Foszlós mazsolás kalácsnál. Amikor a tészta már megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam és kb fél cm vastagra, téglalap alakúra nyújtottam. A tojásfehérjékből kemény habot vertem, hozzáadtam a cukrot és a darált diót. Ezt a tölteléket a tésztára kentem és feltekertem. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem, a tetejét megkentem  tojássárgával, majd villával megszurkáltam a tetejét. Lassú tűznél addig sütöttem, míg a teteje szép barna lett. Ekkor kivettem, megszurkáltam és már nem kellett visszatenni.

Pudingos márvány sütemény

2014. december 28., vasárnap · Posted in , , ,

Ennek a receptnek alapjául Hankka receptje szolgált. Ő Pudingos-tejfölös süteményt készített. Nekem a tejfölt ki kellett hagyjni, mert féltem, nem fogja kibírni a szállítást, a kakaó helyett mákot használtam és meggyet is adtam hozzá, mert így kérték. Így ez lett belőle, ami a képen látható és isteni finom!


Hozzávalók a pudingos részéhez:

  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor,
  • 6 csapott evőkanál kristálycukor,
  • 8 dl tej,
Hozzávalók a tésztához:
  • 6 tojás,
  • 18 dkg kristálycukor,
  • 1 dl víz,
  • 1/2 dl étolaj,
  • 25 dkg finomliszt,
  • 1 csomag sütőpor,
  • csipet só,
  • 10 dkg darált mák
  • 1 üveg kimagolt meggy.
Először a pudingot készítettem el, ahogy Hankka is írta. A 2 tasak  pudingport egy csészébe tettem. A tejet kimértem és 3/4 részét beleöntöttem a pudingfőző edényembe. Hozzáadtam a cukrot és forralás közben kicsit kavargattam, amíg a cukor elolvadt a tejben. A pudingporhoz hozzáadtam a maradék tejet és csomómentesre kavartam, majd hozzáadtam a tejhez és pudingot főztem belőle. Utána folyamatosan kellett volna kavargatni, amíg kihűl, hogy ne képződjön bőr a tetejére. Ezt én szerencsésen elbuktam, mert időhiány miatt a tésztát kellett gyorsan készíteni és nem tudtam a pudingra kellőképp figyelni.  Bőr képződött többször is rajta, így a puding csomós lett, de szerencsére ez nem vevődött észre, mert megsült és nem érződött. Tehát, ha valaki ugyanígy jár, ne essen pánikba, nem tragédia.


Utána szétválasztottam a tojásokat. A fehérjékből kemény habot vertem és félretettem. A tojássárgákat habosra kavartam a cukorral, majd hozzáadtam a vizet és az olajat.
A liszthez hozzáadtam a sütőport, a sót és összekavartam. Apránként hozzáadtam a lisztes keveréket és csomómentesre kavartam. A habot nagyon óvatosan, kanállal beleforgattam a tésztába.
A tészta felét egy  sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem, és rászórtam a lecsepegtetett meggy felét. A tészta megmaradt feléhez hozzákavartam a 10 dkg darált mákot, majd ráöntöttem a tepsiben lévő masszára. Ráhelyeztem a maradék meggyet és kanalanként óvatosan, egyenletesen elosztva, rásimítottam a pudingot. Előmelegített sütőben  készre sütöttem.

Oszd meg, ha tetszik :)

Diós keksz

· Posted in , ,


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt,
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg margarin,
  • 20 dkg cukor,
  • 1/2 kk sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 2 tojás. 
A száraz hozzávalókat egy tálba tettem és jól összekavartam. Hozzáadtam a felvert tojásokat, megint összekavartam, majd végül beledolgoztam a margarint. A tepsit sütőpapírral kibéleltem, majd apró golyókat formáltam a masszából és kb. 2 ujjnyi távolságra egymástól, elhelyeztem  a tepsiben. Előmelegített sütőben szép barnára sütöttem.

Foszlós mazsolás kalács

2014. december 26., péntek · Posted in , ,

Karácsonyra két kalácsot sütöttem, az egyik mazsolás lett, a másik pedig diós. Most a mazsolás receptjét szeretném megosztani veletek. 

Hozzávalók:
  • 50 dkg fehér liszt,
  • 1 kocka friss élesztő (25 g),
  • 2 tojás sárgája,
  • 5 púpozott evőkanál kristálycukor,
  • 2 kávéskanál vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 80 g olvasztott margarin vagy vaj,
  • 1 mokkás kanál só,
  • 3 dl langyos tej (1,5 - 1,8%-os, de lehet 3,6-os is)
A töltelékhez:
  • 2 jó nagy marék mazsola
A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája


A lisztet a keverőtálba tettem, hozzáadtam a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat. 100 ml langyos tejben egy kanál cukrot elkavartam, majd belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. Utána hozzáadtam a liszthez, apránként adagolva hozzá a tejet, könnyű tésztát gyúrtam belőle. Akkor jó, ha már nem ragad és könnyen dolgozható. Ha kell még, adni kell hozzá még egy kevés lisztet.

A margarint vagy vajat megolvasztottam és hagytam kissé kihűlni, hogy ne legyen forró. Amikor a tészta már kellőképp meg volt gyúrva, apránként, kis adagokban elkezdtem hozzáadni az olvasztott zsiradékot és tovább gyúrni. Ennek az a lényege, hogy tényleg kis adagokban dolgozzuk bele a vajat vagy a margarint, ettől lesz foszlós. Egy kis adagot öntünk hozzá, addig gyúrjuk, amíg felveszi és nem lesz ragacsos. Ekkor ismét öntünk hozzá meg egy kicsit és ismét jól belegyúrjuk. Én kicsit elfuseráltam a mostanit, időhiány miatt és nem lett annyira szép.

Amikor megvoltam vele, letakartam és meleg helyen egy órát kelesztettem. Utána lisztezett deszkán finoman átgyúrtam, majd téglalap alakúra kinyújtottam. Megszórtam mazsolával úgy, hogy egyenletesen jusson mindenhova, majd feltekertem. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem, tetejét megkentem a tojássárgával, majd villával megszurkáltam a tetejét. Lassú tűznél addig sütöttem, míg a teteje szép barna lett. Ekkor kivettem, megszurkáltam és már nem kellett visszatenni.

Zabpelyhes, mazsolás keksz

2014. december 19., péntek · Posted in , , ,

Ez megint egy olyan aprósütemény, amit hamar el lehet készíteni, nem kell vele sokat bajlódni, sokáig eláll és nagyon egészséges. 


Hozzávalók:
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 25 dkg zabpehely,
  • 20 dkg cukor,
  • 10 dkg mazsola,
  • 2 dl, 2%-os natúr joghurt,
  • 2 tojás,
  • 1 kk. ősölt fahéj,
  • 1/2 kk. só,
  • 1 tasak sütőpor.
 

A tojásokat habosra kavartam a cukorral, majd kavargatás mellett hozzáadtam a joghurtot. A száraz hozzávalókat egy keverőtálba tettem, jól összekavartam, majd hozzáadtam a tojásos masszát és ismét jól összekavartam. Elég kanállal összekavarni. Sütőpapírral kibélelt tepsibe, kiskanállal halmokat helyeztem, majd előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.

Tojáshabos melegszendvics

2014. december 16., kedd · Posted in

Hoztam nektek még egy melegszendvics változatot, hogy ne legyen unalmas :) 


Hozzávalók 2 szelethez:
  • 2 szelet kenyér
  • 2 tojás,
  • házi pizzaszósz vagy sűrített paradicsompüré,
  • szalámi, vagy más felvágott,
  • paprika vékony csíkokra vágva,
  • reszelt sajt,
  • vaj a tál megkenéséhez.


A tűzálló edényt vastagon kivajaztam, hogy  ne égjen oda benne a kenyér. Belehelyeztem a kenyeret, megkentem házi pizzaszósszal, rátettem a csíkokra vágott szalámit, az ugyancsak csíkokra vágott kápia paprikát. A tojásokat mixerrel habosra kavartam és ráöntöttem a kenyérszeletekre úgy, hogy egészen betakarja. Rászórtam a reszelt sajtot és sütőbe toltam, majd addig sütöttem, amíg ropogós lett.

Búzadarás fasírt

2014. december 14., vasárnap · Posted in ,

Eddig a fasírtot mindig krumplival készítettem. Így tanultam, így volt jó. Most arra gondoltam, hogy ha a levesbe a húsgombóc jó lesz búzadarával, akkor a fasírtnak is jó kell lennie búzadarával és ki is próbáltam. Nagyon finom így is és ráadásul nem kell bajlódni a krumplival.


Hozzávalók:
  • 1/2 kg darált hús,
  • 3 cikk fokhagyma zúzva,
  • 2 ek búzadara,
  • 1 tojás,
  • só,
  • bors,
  • olaj a sütéshez.
A darált húst egy tálba tettem, hozzáadtam az alapanyagokat és jól összedolgoztam. Állni hagytam kb. 15 percig, majd ismét jól összedolgoztam. Kis golyókat formáltam belőle és forró olajban pirosra sütöttem.

Alma pongyolában

2014. december 10., szerda · Posted in ,

Ez megint egy nosztalgiás recept. Édesanyám szokott nekünk gyerekkorunkban, nagy ritkán ilyent készíteni, már amikor rá tudtuk venni. Ő sem szerette az olajban sütést, ezért ritkán volt ilyen az asztalon. Én még sosem sütöttem, de most rávettem magam, hogy megörökítsem a receptet a blogon.  Sajnos az ő receptje nem volt lejegyezve, így improvizálnom kellett.


Hozzávalók:
  • 10 dkg liszt,
  • 2 tojás,
  • 1 kk őrölt fahéj,
  • 1 csipet só,
  • 1 kk. vaníliás cukor
  • 110 ml tej,
  • 2 nagy alma,
  • olaj a sütéshez,
  • sárga szilvadzsem a tálaláshoz.
A masszához valókat mixerrel csomómentesre kavartam és hagytam kb. 10 percig állni. Addig meghámoztam az almákat, kivágtam a közepüket és vastag, kb 1 ujjnyi karikára vágtam. Utána beleforgattam a masszába és forró olajban mindkét felét megsütöttem. Sárga, savanykás szilvadzsemmel tálaltam.

Jó ez a recept. Nagyon finom lett, visszahozta a gyerekkori emlékeket.

Ropogós pizza, élesztő nélkül

2014. december 9., kedd · Posted in



Kipróbáltam ezt a pizza receptet. Kétszer :) Igen, két nekifutás kellett ahhoz, hogy egyszer sikerüljön. Így jár, aki nem veszi figyelembe az utasításokat.

Első alkalommal kolbásszal és juhtúróval készítettem és mivel mindkettő zsíros, nemhogy nem lett ropogós, hanem tocsogott az zsírban.

Másodszor szalámival készítettem, és kevés sajtot reszeltem rá. Egyébként nagyon finom, tényleg ropogós. Mondjuk nekem több kellett, mint 8 perc sütés, mert nincs légkeveréses sütőm és rendes tepsiben sütöttem.

Nem írom le a receptet, mert ott a videó, szerintem nincs értelme ismételni. Aki szeretné a receptet, az amúgy is megnézi a videót.


Bretagne-i almatorta

2014. december 4., csütörtök · Posted in , ,

Íme az első recept, amit A legkedveltebb sütemények könyvből elkészítettem és most megosztok veletek. 



Hozzávalók a tésztához:
  • 18 dkg vaj,
  • 4 tojás,
  • 18 dkg cukor,
  • 18 dkg liszt,
  • 1 teáskanál sütőpor.
Hozzávalók a töltelékhez és a mázhoz:
  • 75 dkg édes alma,
  • 4 dkg vaj,
  • 4 dkg cukor,
  • 4 dkg gyalult mandula (én darált diót használtam),
  • 1 tojás,
  • zsiradék a formához.

A vajat megolvasztottam. A tojásokat a cukorral habosra kevertem. A liszthez hozzákevertem a sütőport és a vajjal a tojáskrémbe kevertem.

A sütőt előmelegítettem. Közben a formába használatos sütőpapírt megkentem vajjal és elhelyeztem a sütőben. Igazából egy 26 cm-es átmérőjű kapcsos formát kellett volna használni, de mivel nekem nincs, így egy normális kerek formát használtam, amit általában szoktam. 

Az almát megmostam, meghámoztam, negyedekre vágtam és kivágtam a magházát. A tészta felét a formába öntöttem, az alma harmadrészét ráhelyeztem a tésztára, majd ráöntöttem a tészta többi részét úgy, hogy befedje, eltakarja az almát. Majd a megmaradt almát rátettem a tetejére.

A mázhoz a vajat megolvasztottam, hozzáadtam a cukrot, a tojást, a diót és mixerrel felvertem. Kanállam az almára öntöttem úgy, hogy betakarja az almát. 

Sütőbe toltam és addig sütöttem, míg a teteje kezdett pirulni. Ekkor kivettem, szúrópróbával megállapítottam, hogy még nincs megsülve, így fóliával letakartam, hogy ne égjen meg a teteje és visszatoltam a sütőbe és készre sütöttem. A formában hagytam kihűlni és csak miután kihűlt, vettem ki és vágtam fel.
 

Christa Schmedes - A legkedveltebb sütemények

· Posted in

 

Sikerült szert tenni erre a  nagyon érdekes és számomra értékes, kincset érő (szakács) süteményes könyvre. Talán ez az első könyv, amiben olyan recepteket találok, amiket egytől egyik el lehet készíteni, hamar elkészülnek, nem dolgozik drága alapanyagokkal és 99%-a a recepteknek az én ízlésemnek valók. 

A képen látható könyvről van szó:  Christa Schmedes - A legkedveltebb sütemények - 100 ellenállhatatlan sütemény, ami mindig mindenkinek ízlik.

Nagyon megtetszettek a benne levő, gyönyörű színes képpel ellátott, könnyű receptek. Azt hiszem mindet el fogom készíteni. Egyet már kipróbáltam és a következő bejegyzésben meg is mutatom nektek.

Magyar Blogoszféra Felmérés 2014

2014. december 2., kedd · Posted in

Kedves bloggerinák!




Egy felmérésre szeretném felhívni a figyelmeteket és egyben megkérnélek, hogy töltsétek ki a kérdőívet.  Mi is részét képezzük ennek a blogoszférának. A kérdőív kitöltésése kb 1 percet vesz igénybe,  személyes adat nem szükséges hozzá, regisztrálni sem kell. Örülnék, ha minél többen kitöltenétek. Előre is köszönöm!


A következő űrlap magyar nyelven író bloggerek számára készült, hogy felmérje a magyar blogoszféra állapotát és trendjeit, statisztikáit. Ezért is kérem, hogy minden kitöltő küldje tovább más bloggerek számára is a kérdőív linkjét, vagy tegye elérhetővé saját blogján, illetőleg ossza meg azt a különböző közösségi platformokon!
A felmérés 2014. december 31-ig lesz elérhető, ezután legkésőbb 2015.január 15-ig kerülnek publikálásra a feldolgozott adatok és a belőle készülő elemzés a www.arpadblog.hu – weboldalon illetve a Magyar Bloggerek csoportban (www.facebook.com/groups/magyarbloggerek).

Tejfölös spagetti csirkemell kockákkal

2014. december 1., hétfő · Posted in ,

Még egy recept, amit tapasztalat nélkül is, gyorsan el lehet készíteni. 


Hozzávalók:
  • 1 csirkemell,
  • 1 kápia paprika,
  • 1 fej hagyma apróra vágva,
  • 2 ek olíva (vagy más) olaj,
  • só,
  • bors,
  • 15 dkg spagetti (grano duro vagy normál).
A hagymát apró kockákra vágtam, a kápia paprikát pedig vékony csíkokra, mindkettőt üvegesre pároltam a forró olajon, majd felöntöttem sok vízzel. A csirkemellet kicsontoltam, apró kockákra vágtam és a fővő hagymás, paprikás vízbe dobtam. Sóztam, borsoztam és hagytam puhára főni. Nem kell sok, kb. 15 perc alatt puhára fő a hús. Akkor beletettem a spagettit és puhára főztem. A leve elfő, tehát nem kell aggódni. Tálaláskor tejföllel öntöttem le.

Juhtúrókrémes penne

2014. november 30., vasárnap · Posted in ,

Itt egy másik recept, amihez nem kell nagy tudomány. Gyorsan elkészíthető, finom és laktató.  


Hozzávalók:
  • durum penne,
  • juhtúró,
  • tejföl,
  • pirospaprika,
  • oregánó.
Enyhe sós vízben megfőztem a pennét, leszűrtem és hagytam lecsepegni. A juhtúrót összekavartam a tejföllel, hozzáadtam a fűszereket és csomómentesre kavartam. A juhtúrókrémet ráöntöttem a pennére és céklasalátával tálaltam. 

Spenótleves

· Posted in ,

Sokan vannak, akik a spenót szó hallattára hidegrázást kapnak, mert nem mindenki szereti a spenótot. Nálunk nagy sláger a spenót, de eddig kizárólag főzeléknek ettük. Én így tanultam nagymamámtól, édesanyámtól, ezt szoktuk meg. Most viszont kipróbáltam a spenótlevest is. Sok változata kering a gasztro blogoszférában, de én a saját fejem után, ezt találtam ki. Finom lett, megtartom a receptet :)


Hozzávalók 2 személyre:
  • 5 - 6 gombóc fagyasztott spenót,
  • kb. 0,75 L víz,
  • 1 kk. só,
  • 3 cikk fokhagyma egészben, de aki gondolja, bele is törheti
  • 1 egész tojás,
  • 1 bögre tej (250 - 300 ml).
A vizet feltettem főni és beledobtam a fagyasztott spenótgombócokat. Hozzáadtam a sót, a fokhagymát és kb. 15 percig hagytam főni. A tojást szétválasztottam, a fehérjét beleöntöttem a fővő levesbe és megfőztem. A sárgáját elkavartam a tejjel, majd hozzáadtam a fővő leveshez és még kb. 5 percig hagytam főni. 

Torokfájás ellen, télire

2014. november 29., szombat · Posted in ,



Mindenki ismeri ezt az egyszerű és természetes  gyógymódot. Sokszor mégis az az első, hogy elmegyünk a gyógyszertárba és bevásárolunk gyógyszerekből, amiktől azt reméljük, hogy gyorsan talpra állítanak. Ezt én nem tartom helyesnek. Én inkább a természetes gyógymódokat részesítem elönyben ilyenkor, mert a kisebb bajokat gyógyszer nélkül is nagyon jól lehet kezelni. Nem véletlen, hogy hűlés, torokfájás esetén mindig a citromos teát ajánlják mézzel, mert az jó. Miért jó?


A mézet már régóta alkalmazzák torokfájás ellen. Antibak­teriális hatásának köszönhetően felgyorsíthatja a gyógyulási fo­lyamatot. Úgynevezett hipertóniás ozmotikus szer, tehát vizet von ki a gyulladt szövetekből, ezzel csökkenti a duzzanatot és a fájdalmat. (forrás)
A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Mivel sok benne a C-vitamin, segíti a meghűléses betegségek megelőzését.  Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene.

Hozzávalók:
  • 2 db citrom (igyekezzünk nem vegyszerrel kezelt citromot használni),
  • méz.
A citromot alaposan megmostam, megtöröltem és a képen látható módon felszeleteltem. Elhelyeztem az üvegben, majd ráöntöttem annyi mézet, hogy 1/3-át ellepje. Azért csak 1/3-át, mert a méz azonnal elkezdi kivonni a citrom levét és a mézzel összekeveredve annyi lé keletkezik, hogy ellepi a citromot.  Összerázogattam, hogy ne maradjon levegő a szeletek között. Rácsavartam a kupakot és hűtőbe tettem. Időnként kivettem és összerázogattam. Hűtőben hónapokig eláll.

Tegnap futni voltam. Kint kb. 0 fok volt, így amikor hazaértem, jónak láttam elejét venni bármiféle, hűlésnek, torokfájásnak. Leforráztam pár levél mentát, amit a nyáron keresztapám kertjéből kaptam, hagytam pár percig hűlni, majd hozzáadtam 2 citromkarikát és pár kanál mézes levet. Csodálatos hatása van. Kutya bajom, se a torkom nem fáj, se nem hűltem meg, pedig rendkívül érzékeny a torkom, sokat kínlódtam eddig vele. Ezt fogom használni akkor is, ha -10 fokban megyek futni.

Csőben sült burgonya

2014. november 28., péntek · Posted in

Még egy olyan recept, amit gyorsan el lehet készíteni, akár megmaradt hozzávalókból is. 


Hozzávalók:
  • 5 közepes főtt burgonya kockára vágva,
  • kb. 15 szalámi, kolbász vagy egyéb hasonló felvágott vékonyra vágva,
  • 1 kápia paprika vékony csíkokra vágva,
  • margarin,
  • 1 ek. zsemlemorzsa,
  • 2 tojás,
  • 100 ml tejföl,
  • só,
  • bors
  • oregánó
  • reszelt sajt.

A kerámia tepsit megkentem margarinnal és megszórtam zsemlemorzsával. Beletettem a főtt, kockára vágott burgonyát és szépen elterítettem, hogy mindenhova jusson de ne legyen túl sok egymáson. Rászórtam a vékony csíkokra vágott szalámit, az ugyancsak vékonyra vágott kápia paprikát. 

Egy tálba felvertem a tojásokat, hozzáadtam a tejfölt, a főszereket és csomómentesre kavartam, majd egyenletesen ráöntöttem a burgonyára. 

Előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg a tojás megsült. Ekkor rászórtam a reszelt sajtot, visszatoltam a sütőbe és még kb. 10 percig sütöttem, hogy a reszelt sajt ráolvadjon.

Tejfölös csiperke gomba paprikás puliszkával

2014. november 22., szombat · Posted in ,

Ezt a paprikást kicsit másképp készítettem, mint ahogy a gombapaprokást általában készíteni szoktam. 


Hozzávalók 4 személyre:
  • 0,5 kg csiperke gomb,
  • 1 fej hagyma apróra vágva,
  • só,
  • kevés őrölt bors,
  • apróra vágott petrezselyem,
  • kevés olaj,
  • tejföl.
A hagymát apróra vágtam, kevés olajon üvegesre pároltam. Utána hozzáadtam a megtisztított és felszeletelt gombát. Pár percig, kavargatás mellett pároltam, aztán felöntöttem annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Hozzáadtam a sót és puhára pároltam. Régebb mindig lisztes, tejfölös habarást készítettem és úgy sűrítettem a paprikást, de most gondoltam ideje kipróbálni milyen liszt nélkül. Így hozzáadtam a tejfölt és hagytam összerotyogni. Puliszkát főztem mellé és tálaláskor egy kis vágott petrezselymet szórtam a tetejére. Nagyon finom lett és ezentúl mellőzöm a lisztet, mert a puliszkában van elég szénhidrát amúgy is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.