Ismét harmonika kenyér. Ezt nem lehet megunni :) Ezt most szalámival, fekete olívabogyóval és juhtúróval készítettem. A receptje ITT található.
Bográcsgulyás
2013. március 3., vasárnap
· Posted in
gulyás
Igaz, hogy nem bográcsban készült, de a receptet (többnyire)
betartottam :)
Hozzávalók:
- 25 dkg sertéscomb,
- 25 dkg marhalábszár,
- kb. 1-1,5 dl olaj,
- 2 fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 db zöldpaprika (télire eltett, ledinsztelt paprikát használtam),
- 1-2 db paradicsom (konzerves egész paradicsomot használtam),
- 5 dkg őrölt pirospaprika,
- 1⁄2 kg burgonya,
- 1 csipet őrölt kömény,
- ízlés szerint só,
- kb. 2 liter víz.
A hagymát apróra vágtam, olajon üvegesre dinszteltem, majd
hozzáadtam a pirospaprikát. A húst kisebb kockákra vágtam,
hozzáadtam a húst, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje.
Hozzáadtam a fokhagymát, a sót és a köményt, majd hagytam főne.
Közben meghámoztam a krumplit, kockára vágtam és amikor a hús
már majdnem puha volt, hozzáadtam a krumplit. Mivel én konzerv
paradicsomot és paprikát használtam, ezeket csak akkor adtam
hozzá, amikor a krumpli is majdnem meg volt főve.
Finom lett, de nekem valahogy túl konzisztens ez a fogás.
Az eredeti recept itt
található.
Habos tehéntúrós pite
2013. március 2., szombat
· Posted in
tehéntúrós sütik
Nyugodtan írhattam volna, hogy Habos tehéntúrós lapotya, mert az lett belőle :) Az íze nagyon finom, de a látvány siralmas :) 1 ujjnyi vastag. Bevállalom, megmutatom :)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 10 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1csipet só
- 2 tojássárgája
- 1 ek tejföl
- 25 dkg tehéntúró
- 15 dkg cukor
- 1 kk citromaroma
- 3 tojás
- 1 ek tejföl
- lekvár (ribizli és birs vegyesen)
A tésztához valókat egy tálba tettem és összegyúrtam. Egy sütőpapírt méretre vágtam, megkentem margarinnal és elhelyeztem rajta a kinyújtott tésztát úgy, hogy (aránylag) egyenletes legyen. A tésztát megkentem lekvárral. Rákentem a krémet, amit a következőképp készítettem: a tojássárgákat elkavartam a cukorral és a tejföllel, hozzáadtam a citromaromát, a tehéntúrót és csomómentesen elkavartam. Majd hozzáadtam a habbá vert tojásfehérjét, amit óvatosan beleforgattam a masszába. Előmelegített sütőben, a hab barnulásáig sütöttem.
Az eredeti recept itt található.
Vaj helyett tejföl
Most az újító korszakomat élem :) Mindent
kipróbálok. Régebb a lekváros, dzsemes, mézes kenyeret úgy ettük, hogy
egy réteg vajat, margarint kentünk a kenyérre és erre jött rá a
lekvár, dzsem, vagy méz. Most nem fogyasztok se vajat, se margarint
és a méz és a lekvár/dzsem is elég ritka az étlapomon. Ennek ellenére néha
kívánom a régi ízeket.
Ma nem tudom mi vezérelt, de tejfölt kentem a kenyérre vaj
helyett. Vettem kb. 1 hete az egyik képviseleti üzletben kimérős
tejfölt, ami mára olyan lett, mint a vaj. Tökéletes a kenyérre
kenésre, nem savanyú és nagyon finom. Erre kentem a mézet. Próbáljátok ki :)
Zsidó tojás, kicsit másképp
... mondjuk úgy, hogy egészségesen.
Hozzávalók:
Amikor a tehéntúrókrémet készítettem, eszembe jutott a zsidó
tojás. Gyerekkoromban nagyon szerettük, de elég ritkán ettünk,
mert abból a havi 10 tojásból, amit fejenként adtak nekünk
adagra, nem lehetett gyakran ilyen finomságokat készíteni. Most
utánanéztem a receptnek és láttam, hogy bizony többnyire
zsírral, vajjal, vagy szalonnával készül és én ezeket nem
vagyok hajlandó megenni. Ezért kitaláltam, hogy tejföllel
készítem. Szerintem sokkal egészségesebb és ugyanolyan finom.
Hozzávalók:
- 3 főtt tojás lereszelve,
- 1 kk mustár,
- 1 közepes fej hagyma apróra vágva,
- 2 ek tejföl,
- só.
Duna - Il Danubio
Ezt a receptet több olasz blogon láttam. Ott a sós változata volt elkészítve, de írták, hogy lehet édesen is készíteni. Végül Violly receptjét választottam és az édes változatát készítettem el.
Violly, grazie mille!
Hogy miért Duna a neve? Ne kérdezzétek mert én sem tudom. Ők így közölték én meg nem fogom megváltoztatni.
Hozzávalók a tésztához:
- 400 g liszt (000),
- 1 kocka friss élesztő,
- 200 ml langyos tej,
- 1 egész tojás,
- 50 g cukor,
- 50 g margarin,
- 1/4 kk só,
- 1 tasak vaníliás cukor.
Hozzávalók a krémhez:
- 300 g tehéntúró,
- 100 g cukor,
- 2 tasak vaníliás cukor,
- 1 tojás,
- 50 g mazsola,
- kevés cukros víz,
- rumaroma
A tetejére:
- 1 egész tojás felverve,
- kevés cukor.
Az élesztőt 100 ml langyos cukros tejben felfuttattam. A lisztet és a többi hozzávalókat a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam az élesztős tejet és a maradék 100 ml tejjel tésztát gyúrtam belőle. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Amíg kelt, a mazsolát beáztattam egy kevés cukros vízbe, amihez hozzáadtam a rumaromát. A krémhez valókat egy keverőtálba tettem és csomómentes krémet kevertem belőle, majd hozzáadtam a mazsolát is. Utána a tésztát lisztezett deszkát finoman átgyúrtam és 19 egyenlő részre osztottam. Mindegyik darabkát kinyújtottam és a közepére tettem egy kk krémet, majd batyut csináltam belőle és az összefogott részével lefele, beletettem az előzőleg sütőpapírral kibélelt kerek formába. Körkörösen elhelyeztem mind a 19 darabot, majd a tetejét megkentem a felvert tojással és rászórtam egy kevés cukrot. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.
Tapasztalt háziasszonyok - Segítsetek!
· Posted in
csak úgy
A képen látható foltot és a hozzá hasonlókat szeretném
kitisztítani. Ez egy kb. 70 éves, hímzett monogramos kendő, amit
ma törülközőnek hívunk. A nagyapám stafírungjából való, ami
kb. háromszor volt anno használva és azóta a szekrényben ült,
el volt téve jobb napokra. Ez a folt idővel ütött ki rajta. Én
sok ilyet láttam olyan anyagokon, amiket nem használtak. Valami
ruharozsda, vagy ruhapenész lehet.
Tettem rá folttisztítót és kimostam a piacon jelenleg kapható
legjobb mosószerrel, de nem jött ki. Készítettem savóból és
sóból egy pasztát, azzal kezeltem, utána kimostam de nem jött
ki.
Tudnátok nekem segíteni? Tud valaki valami trükköt, amivel el
lehetne távolítani ezeket a foltokat?
Előre is köszönöm!
Színes farsangi keksz
Hozzávalók (20 kekszhez):
- 200 g liszt,
- 100 g margarin,
- 100 g cukor,
- 30 g cukrozatlan kakaó,
- 1 egész tojás és 1 sárga,
- kevés mandula esszencia,
- 2 kk sütőpor,
- 1 csipet só,
- 38 g Smarties.
A hozzávalókat a Smarties-on kívül jól összegyúrtam és egy
órára hűtőbe tettem. Utána 20 egyenlő részre osztottam,
golyókat formáltam belőle, sütőpapírra helyeztem és mindegyik
közepébe egy-egy Smarties-t nyomtam. Előmelegített sütőben
megsütöttem.
Ez most megint a "nem szép de finom" kategóriába kerül :).
Tehéntúrós felfujt
2013. február 11., hétfő
· Posted in
tehéntúrós sütik
Hozzávalók két személyre:
- 250 g tehéntúró,
- 2 ek cukor,
- 1 vaníliás cukor,
- 1 tojás,
- 2 ek búzadara,
- kevés zsemlemorzsa,
- 1 ek lekvár.
Kolbászos tészta - Pasta con salsiccia
Hozzávalók:
- 1 cikk fokhagyma,
- kevés olíva olaj,
- kolbász,
- tészta,
- paradicsomlé (házi)
- két ágacska bazsalikom
- reszelt sajt vagy juhtúró (én nem használtam)
A fokhagymát egészben a forró olajba dobtam, és hozzáadtam az apróra vágott kolbászt. Néha megkavartam és hagytam pirulni. Amikor úgy gondoltam, hogy már eléggé át van sülve, ráöntöttem a paradicsomlevet, hozzáadtam a bazsalikomot és hagytam kicsit főni. Sós vízben megfőztem a tésztát, leszűrtem, tányérra helyeztem és ráöntöttem a paradicsomos kolbászt. Meg lehet szórni sajttal, vagy juhtúróval, aki szereti.
Így készül a vattacukor Kínában :) - Cotton Candy in China
2013. február 10., vasárnap
· Posted in
csak úgy
Ez egy művész, én merem állítani :)
Fahéjas lengyel perec
Hozzávalók:
- 550 g liszt,
- 100 g margarin,
- 250 ml tej,
- 25 g friss élesztő,
- 75 g cukor,
- 1 csipetnyi só,
- 1 vanília.
- 50 g félig olvasztott margarin,
- 1 ek őrölt fahéj
- 1 ek cukor,
- 1 vanília
- 100 ml víz,
- 2 ek cukor.
A tejet meglangyosítottam, hozzáadtam egy kanál cukrot, elkevertem benne az élesztőt és hagytam felfutni (kb. 10 perc). A lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliát egy tálba tettem, hozzáadtam az élesztős tejet, összekavartam, majd hozzáadtam az olvasztott (de nem forró) margarint és meggyúrtam. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztettem.
A tésztát kétfelé osztottam. Lisztezett deszkán fél centi vastagságú, téglalap
alakúra nyújtottam. A félig olvasztott margarinhoz hozzáadtam a
cukrot, a vaníliát, és az őrölt fahéjat, összekavartam és
rákentem a tészta felére. Óvatosan összehajtottam és csíkokra
vágtam, majd a fenti képen látható módon pereceket készítettem. Megint be kell vallanom, hogy ezt is gyakorolni kell, mert három perec lett elfogadható, a többinek a formája bizony nem a legjobb, de igyekszem :)
Előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Miután kivettem, meglocsoltam a cukros sziruppal.
Ilyent még nem láttam :(
· Posted in
panaszláda
Egy bannert szerettem volna kitenni a blogomra, a blog címe
helyett, de végül nem tetszett, így lemondtam róla és vissza
akartam tenni az írott címet.
Figyelmetlenség miatt töröltem az elemet. Amikor visszatettem,
ilyen majdnem fekete színnel írta a címet.
Leellenőriztem, a szín helyesen van megadva, vagyis a színkód
szerint a bordós, de mégsem váltja.
Belemásztam a sablon HTML
kódolásba, ott is mindenhol helyesen jelenik meg a szín, és mégis
ez a sötét látható.
Ilyet életemben nem láttam, pedig van már jó pár évi
tapasztalatom a HTML kódolás terén, nem csak a standard
sablonokhoz értek.
Remélem, hogy helyrejön, vagy megokosodok és megkapom a hibát.
Addig is elnézést kérek a ronda dizájnért.
Tárkonyos csirkeraguleves
2013. február 9., szombat
· Posted in
levesek
Hozzávalók:
- 1 hagyma,
- kevés szalonna kockára vágva,
- 1 cikk zúzott fokhagyma, só,
- bors,
- csirkeaprólék,
- fagyasztott mexikói zöldség,
- ecetes tárkony,
- levestészta,
- egy egész tojás,
- egy csésze tej.
A csirkehúst leforráztam. A szalonnát nagyon apróra vágtam és kiolvasztottam. Hozzáadtam az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és üvegesre pároltam. Ekkor sóztam, borsoztam, felöntöttem vízzel, hozzáadtam a csirkeaprólékot és a tárkonyt. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadtam a zöldséget és puhára főztem, majd a levestésztát és hagytam kifőni. A tojást szétválasztottam, a fehérjét hozzáadtam a leveshez, a sárgáját pedig elkavartam a csésze tejjel. Levettem a levest a tűzről, hagytam pár percig hűlni, majd hozzáadtam a habarást és eceteztem. Jó étvágyat!
Olívabogyós briós
Hozzávalók 8 brióshoz:
- 50 g teljes kiőrlésű liszt,
- 200 g fehér liszt,
- 1 egész tojás (a fehérje a tésztába, a sárgája a kenéshez),
- 50 g margarin,
- 70 ml olíva olaj,
- 100 ml tej,
- 1/2 kk só,
- 1 kk sütőpor,
- 3 kk szezámmag
- 100 g fekete olívabogyó apróra vágva.
A lisztet a keverő tálba tettem és asütőporral összekevertem. Hozzáadtam a margarint, a sót, a felvert tojásfehérjét, az olajat, a szezámmagot, a tejet és végül az apróra vágott olívabogyót. Kézzel jól összedolgoztam. Ha még szükséges, kell adni hozzá egy kevés lisztet. A tésztát 8 egyenlő részre osztottam, 8 golyót formáltam belőle és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem. Tetejüket megkentem tojássárgával és pirosra sütöttem.
Ez az adag édes kevés, mert nagyon eteti magát. Ajánlom a dupla, akár tripla adagot.
Paradicsommártás kolbásszal, tojással és krumplipürével
Ezzel a fogással most a nagymamámra emlékezek. Ő készítette mindig és nagyon szerettük. Én ritkán készítettem eddig, de szeretném gyakrabban az asztalra tenni, mert nagyon finom.
Hozzávalók:
- kolbász,
- tojás,
- krumplipüré,
- paradicsomszósz.
A krumplit sós vízben megfőztem, leszűrtem, adtam hozzá kevés tejet és vajat, utána a robotgéppel simára kavartam. Kevés lisztből rántást készítettem, hozzáadtam egy hagymát, hagytam kiforrni, aztán házi paradicsomlével felöntöttem, hagytam kicsit főni, majd ízlés szerint ízesítettem (só, cukor). Tálalás előtt a hagymát ki kell venni belőle. Megfőztem a tojásokat, meghántottam és ketté vágtam. A kolbászt darabkákra vágtam, kevés olajon megsütöttem és máris tálaltam.
Próbáljátok ki mert nagyon finom.
Gyulladt ujjra gyógyír házilag :)
2013. február 5., kedd
· Posted in
gyulladt ujjra házilag
Most mosolygok itt a gép előtt. :) Azon mosolygok, hogy milyen reakciót fog ez kicsalni az olvasókból. Biztos lesz, aki azonnal elillan az oldalamról, lesz olyan is, aki esetleg ismeri ezt a praktikát és gondolom lesz olyan is, aki majd elcsodálkozik.
Amint a képen is látható, begyulladt az ujjam :) Igen, manikűrözés közben figyelmetlen voltam és megsértettem. Ez egy "rookie mistake" vagyis kezdők csinálnak ilyeneket, de amint a mellékelt ábra is bizonyítja, sok év tapasztalattal a hátam mögött is megtörtént.
Erre Édesanyám (aki a nagyitól tanulta) mindig a hagymás kötést alkalmazta. Egyszerű és nagyon hatásos gyógymód. Kicsit büdös, de attól még használható :)
A hagymát meghámoztam és levettem egy rétedet belőle. A gáztűzhely égőjét pár percig hagytam égni, hogy a vaslap felmelegedjen, majd eloltottam a gázt és ráhelyeztem a hagyma héjat. Óvatosan kell bánni vele egyrészt azért, mert forró lapon dolgozunk, másrészt pedig a hagyma törik. Lassan nyomogattam a lapra, addig, amíg egészen megpuhult és meg is pirult kissé. Ekkor az ujjamat forró víz alá tettem, hogy a bőr megpuhuljon és (esetleg) a seb kinyíljon. Utána óvatosan (mert nagyon forró) rátettem a hagymát (a belső felével) a sebre. Itt figyelmeztetem a szenvedő alanyt, hogy zárja össze a lábait, mert nagyon éget és fáj, de csak egy percig! :) Ezután bekötöztem és hagytam pár órát hatni. Ha nagyon be van gyulladva, akkor meg lehet ismételni. Garantált a módszer. Ha már gennyes, akkor a hagyma kihúzza.
Szeretem ezeket a praktikákat, mert hatásosak, nem ártalmasak és természetes gyógyszernek minősítem őket.
Bulz, avagy kolbászos juhtúrós puliszka sütőben sütve
Az egyik román blogon láttam meg ezt a receptet és azóta nem hagyott nyugodni. Nem vagyok nagy puliszkaimádó de ez nagyon megfogott. Így elhatároztam, hogy elkészítem.
Nos, aki evett már (juh)túrós puliszkát, vagy sajtos puliszkát, annak nagyon ajánlom, mert isteni finom. Aki nem evett még, annak még inkább ajánlom :)
Hozzávalók:
- juhtúró vagy sajt,
- két tojás,
- puliszkaliszt (kukoricadara),
- kolbász,
- egy kiolajozott tűzálló edény,
- kevés só.
Először a puliszkát főztem meg sós vízben, vagyis feltettem kb 0,75 L vizet főni, hozzáadtam a sót és folyamatos kavargatás mellett óvatosan, nehogy csomós legyen, hozzáadtam a puliszkalisztet. Pár percig még kavargattam, amíg kifő. Utána levettem a tűzről és kavargattam még 5 percig, hogy ne bőrözzön, mert akkor csomós lesz.
Utána a puliszka felét az enyhén kiolajozott jénai tálba tettem és elegyengettem. Következett rá egy réteg juhtúró, egy réteg kolbász, rá a maradék puliszka szépen, egyenletesen elterítve. Erre került megint egy sor kolbász, majd rátörtem a két tojás, megszórtam juhtúróval és betettem sülni. Fél óra alatt pirosra sütöttem.
Tálaláskor lehet kínálni mellé tejfölt és savanyúságot, aki szereti.
Hova lettek a blogos díjak?
2013. február 3., vasárnap
· Posted in
csak úgy
A napokban az egyik blogon nézelődve megláttam egy díjat, ami anno körbe járta a blogos világot és eszembe juttatta az egykor oly divatos szokást és egyben rájöttem, hogy mostanában egyáltalán nem láttam ilyen díjat közlekedni a blogokon.
Én ezen a blogon eleve ezt az elvet követem:
De látom mások sem osztogatják már a díjakat. Kihalt a szokás? Vagy csak szünetel? Vagy az én körömben nem divat?
Mandulapelyhes, kakaós, tehéntúrós muffin
2013. február 2., szombat
· Posted in
muffin
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 2 tojás
- 12 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 12,5 dkg margarin
- 25 dkg tehéntúró
- 1 ek kakaó
- 1 ek tejföl
- 1 ek tej
- mandula pehely.
Először előmelegítettem a sütőt 200 fokra. A lisztben
elkevertem a sütőport és a kakaót. A keverő tálban a
tojást a cukorral és vaníliás cukorral habosra kevertem,
hozzáadtam a puha margarint, a tehéntúrót, a tejet és tejfölt,
majd simára kevertem. Ehhez hozzáadtam a lisztet és muffin
formákba adagoltam. Jó kemény lett a massza, nem kell megijedni.
Tetejüket megszórtam mandula pehellyel és pirosra sütöttem.
U.I. A formáját ne nézzétek :) Nekem nincs muffin formám, így csak papírba tettem, ezért ilyenek.
Salátaleves üvegből
A nyáron több saláta termett mint amennyit el tudtunk fogyasztani és eltettem télire üvegbe. Emlékszem akkor az interneten kerestem hozzá receptet, mert soha nem tettünk el salátát. Az általam kiválasztott recepthez elég "kemény" megjegyzések voltak hozzáfűzve, többnyire nemtetszést fejeztek ki, merthogy ez nem jó, meg minek eltenni, ha megkapod frissen, meg hogy poshadt lesz stb. Én ennek ellenére megpróbáltam.
Most eljött az ideje, hogy elkészítsem és jelentem, nagyon finom lett. Megérte és ajánlani tudom mindenkinek, akinek a kertjében megterem. Itt a recept: saláta télire üvegben és a salátaleves recept is.
Spaghetti alla carbonara kicsit, másképp
Az eredeti carbonarahoz a szószt tejföllel, reszelt sajttal és tojássárgával kell készíteni. Én kicsit változtattam a recepten, ezért a sajátomat írom le.
Hozzávalók:
- bacon,
- só,
- bors,
- tejföl,
- juhsajt.
- spagetti.
Először is megfőztem a spagettit al dente (haraphatóra, vagyis nem teljesen puhára). A bacont vékony csíkokra vágtam és serpenyőben (olaj nélkül) megpirítottam. Hozzáadtam a tejfölt és a juhtúrót, sóztam, borsoztam, hagytam összerotyogni és ráöntöttem a spagettire. Nagyon finom lett így is.
Szerb perec
Bevallom szép perecet készíteni nem egy egyszerű dolog. Nemrég elnéztem a
perecest milyen ügyesen és gyorsan sodorja a pereceket. Gondoltam nekem
is egyből sikerül :) Szóval próbálkoztam és a 14 perecből kettő üti meg
a mércét. A többi se eldobni való, de bizony ezt gyakorolni kell még.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt,
- 200 ml víz,
- 200 ml langyos tej,
- 100 ml olaj,
- 1 kk cukor,
- 1 kk só,
- 50 g friss élesztő.
A kenéshez:
- 1 felvert tojás
A sós péphez:
- 3 ek liszt,
- 1 ek só.
Az élesztőt a langyos, cukros tejben hagytam felfutni. Addig a lisztet összekevertem a sóval és az olajjal. Hozzáadtam az élesztős tejet és a langyos vízzel addig dagasztottam, míg jó puha tésztát kaptam, ami nem ragadt a kezemhez. 30 percig meleg helyen kelesztettem. Utána elkezdődött a művészkedés :) Vagyis a tésztát elosztottam és pereceket sodortam belőle. Majd a felvert tojással megkentem, előmelegített sütőbe toltam. Amíg sült, elkészítettem a sós pépet, kb. 10 perc sütés után kivettem a sütőből, meglocsoltam a péppel, visszatettem a sütőbe és pirosra sütöttem. Nagyon finom, ajánlani tudom mindenkinek.
Paradicsomos zöldborsó leves metélttel
Hozzávalók:
- 30 dkg fagyasztott zöldborsó (saját termesztés),
- 2 ek házi vegeta,
- 1 egész hagyma,
- negyed liter házi paradicsomlé,
- 1 ek cukor,
- levesbe való metélt.
A zöldborsót a hagymával és a házi vegetával feltettem főni. Amikor a borsó már majdnem puha volt, hozzáadtam a metéltet és puhára főztem mindkettőt. Ekkor kivettem a hagymát, hozzáöntöttem a paradicsomlét, hagytam fellobbanni, majd hozzáadtam az egy evőkanál cukrot. Egyszerű, nagyszerű és egészséges leves :)
Csőben sült tojásos, juhtúrós tészta
Ez egy roppant egyszerű eledel, ráadásul nagyon finom is.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- tészta,
- juhtúró,
- kevés szalámi apróra vágva,
- tojás,
- kevés olaj,
- só.
A tésztát sós vízben megfőztem, leszűrtem és hagytam lecsepegni. Az jénai tálat kevés olajjal megkentem, beleszórtam a szalámit, beleöntöttem a tésztát, ráöntöttem a felvert, megsózott tojást, megszórtam juhtúróval és pirosra sütöttem.
Panaszláda!
2013. január 23., szerda
· Posted in
panaszláda
Nem vagyok drámafüggő, panaszkodni is ritkán szoktam, de most olyan dologgal találkoztam, amit szóvá szeretnék tenni.
A tojásról van szó!
Én a tojást a közelemben lévő kisboltban szoktam vásárolni. Mindig szép, tiszta, barna héjú tojást árulnak. Most viszont az egyik nagy bevásárlólánc üzletében voltam és gondoltam megveszek onnan egy tizes csomagot. Leemeltem egyet, kinyitottam, hogy nézzem meg nincs-e törött közötte és nagyon meglepődtem. Fehér héjú tojás volt benne, törött nem volt benne, de bizony nagyon piszkosak voltak tojások. Visszacsuktam, levettem egy másik tartót, kinyitottam és ugyanaz a látvány tárult elém. Levettem a harmadikat, az is piszkos tojásokkal volt tele. Végre a nem is tudom hányadik már kicsit jobban nézett ki, de szerintem az sem volt olyan, mint amilyennek lennie kellett volna. Megvettem, hazahoztam, de valahogy nem ment ki a fejemből, hogy egy olyan üzletlánc, ami több országban jelen van, ilyet megenged a beszállítójának.
Én is hibás vagyok, mert tennem kellett volna valamit, ha a termék véleményem szerint nem felelt meg az elvárásoknak, de sajnos ebben a rohanó életben megszoktuk, hogy ha nincs gondunk, igyekszünk nem csinálni magunknak és elkerülni a herce-hurcát, ami egy ilyen feljelentéssel jár. Annyit megtehettem volna, hogy nem veszem meg a tojást és ezzel szabotálom az eladót és a termelőt.
Szóval hazahoztam a tojásokat és mivel boci szeletet készültem sütni, elővettem 5 darabot és nekiláttam alaposan megmosni őket. Tudok tojással bánni, de mosás közben az egyik összeroppant az ujjaim között. Szerencsére jók a reflexeim és megmentettem.
Az, hogy vékony a haja, nem képezi a panasz tárgyát, de a koszos tojás igen.
Tehéntúrós sütemény
2013. január 20., vasárnap
· Posted in
tehéntúrós sütik
Ez egy a Dr. Oetker tehéntúró dobozán található recept,
kicsit módosítva. Pontosabban a krém, amit én elkészítettem,
csak fél adag, ugyanis soknak találtam az eredeti receptben előírt
mennyiséget. Szerintem az általam elkészített mennyiség bőven
elég.
Bevallom nem szoktam ilyen márkás tehéntúrót vásárolni,
általában a kimérőst veszem a képviseleti üzletben, de most
volt akciós és így már nagyon megérte. Amikor kibontottam a
vedret és megkóstoltam, azt hittem álmodok:) Életemben nem ettem
ilyen finom tehéntúrót! Kenyérre kenve lehet enni annyira krémes
és egyáltalán nem savanykás. Ez valami csoda!
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g liszt,
- 1 kk sütőpor,
- 120 g cukor,
- 1 vanília cukor,
- 1 tojás,
- 125 g margarin,
- 1 késhegynyi só.
- 500 g Dr. Oetker 15%-os tehéntúró,
- 250 g margarin,
- 3 tojás,
- 150 g cukor,
- 1 vanília cukor,
- 1,5 evőkanál liszt,
- 100 g mazsola,
- 1 citromeszenc (én nem használtam).
A tészta készítése: a lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a
sütőport, összekavartam, aztán hozzáadtam a többi anyagot is és
a mixer dagasztójával jól összedolgoztam. Egy kerek labdát
formáltam belőle, fóliába tekertem és 30 percre hűtőbe tettem
pihenni. Utána kinyújtottam és egy kimargarinozott, kilisztezett
sütőpapírral kibélelt tepsibe (35×25 cm) helyeztem.
Előmelegített sütőben félig megsütöttem. Utána kivettem és
hagytam kihűlni. Amíg hűlt, elkészítettem a krémet.
A krém készítése: a tojásokat szétválasztottam és a
fehérjékből kemény habot vertem. Egy másik tálba tettem a
margarint, a tehéntúrót, a tojássárgákat, a cukrot, a vanília
cukrot, a lisztet és addig kavartam a mixerrel, amíg sima krémet
nem kaptam. Ekkor hozzáadtam a mazsolát is és összekavartam. Majd
végül óvatosan beleforgattam a habot, de ezt már csak kanállal,
nehogy összetörjem. Ekkor az egészet a tészta tetejére öntöttem,
elegyengettem és visszatettem sülni. 45 – 50 perc alatt, közepes
lángon szép pirosra sül. Tálaláskor szórhatunk rá porcukrot,
de én sosem szoktam.
Nagyon jó recept, kicsit bonyolultnak néz ki első látásra, de
nem kell félni tőle. Az íz magáért beszél.
Káposztás tészta
Ez egy olyan fogás, amit nagyon szeretek, de elég ritkán készítek, mert nagyon sokat kell kavargatni.
Hozzávalók:
- egy közepes fej friss káposzta,
- só,
- bors,
- kevés olaj,
- tészta.
A káposztát (mivel a gyalum nem jó) késsel vékony csíkokra vágtam, besóztam, majd jól összegyúrtam és fél órára állni hagytam. Ekkor kicsavartam, egy lábasban kevés olajat forrósítottam, adtam hozzá kevés vizet és beletettem a káposztát. Annyi vizet öntöttem még hozzá, hogy a káposztát ellepje. Fedő alatt puhára főztem és hagytam, hogy elpárologjon róla a víz. Ekkor kezdődik a szórakozás :) Állandó kavargatás mellett addig pároltam, amíg kicsit mintha odakapott volna, hogy meglegyen az a jó íze. Utána borsoztam, hozzáadtam a főtt tésztát és utánasóztam, ha kellett.
Tudom mások cukorral készítik, de nálunk a cukros változat nem "divat" és őszintén mi ezt szeretjük nagyon.
Paradicsomos káposztaleves
Hozzávalók:
- 1 közepes fej friss káposzta,
- 1 hagyma,
- 1 evőkanál házi vegeta,
- egy db. szalonnabőr,
- só,
- pár db. sertéscsont,
- fél liter házi paradicsomlé.
A csontokat leforráztam, majd hideg vízzel feltettem főni.
A káposztát a külső leveleitől megtisztítottam és (mivel a
gyalum nem jó) vékony csíkokra vágtam és hozzáadtam a
csontokhoz. Hozzáadtam továbbá a házi vegetát, a szalonnabőrt,
egy kevés sót és a hagymát, majd addig főztem, amíg a káposzta
puha lett. Ekkor hozzáadtam a paradicsomlét és egy kevés cukrot
és hagytam felforrni. Tálalás előtt a hagymát és a szalonnabőrt kivettem belőle. Tejfölt kínálhatunk hozzá.
Egy kis statisztika :)
2013. január 18., péntek
· Posted in
csak úgy
Ma ránéztem a blogom statisztikájára és eléggé meglepődtem.
A "Minden idők legnépszerűbb bejegyzése" statisztika azt mondja nekem (és nektek is), hogy a legkeresettebb a blogomon a "Horgolt csipketerítő minta"
Profilt kellene váltanom :) Sikeresebb lennék a kézimunkával meg a kreatív dolgokkal? :)
Na jó, ez csak poén volt, de azért jó is, hogy egy nem gasztro bejegyzést ennyien kedvelnek. Ami igaz, nagyon szép a minta, nekem is nagyon tetszik. Bárcsak el tudnám készíteni. De majd egyszer, ha felnövök a feladathoz :)
Salate de boeuf - Francia saláta - Boeuf saláta
Hozzávalók:
- a húslevesből a főtt zöldségek (sárgarépa, fehérrépa, zeller),
- savanyú uborka,
- só,
- bors,
- citromlé
- házilag készített majonéz.
A zöldségeket apróra vágtam. Összekevertem, sóztam,
borsoztam, hozzáadtam a majonéz egy részét (hagytam a díszítéshez egy keveset) és citromlével savanyítottam. Rákentem a maradék majonézt és díszítettem.
Tálalás előtt 1-2 órára hűtőbe szoktam tenni, hogy az ízek összeérjenek. Pirítóssal isteni finom.
Óra - meguntam, átalakítottam
2013. január 15., kedd
· Posted in
kreatív hobbi
Ez az óra már elég rég a falom lóg,
elég rég ahhoz, hogy megunjam. Tökéletesen működik, így
sajnáltam kidobni. Nem szeretek pazarolni és csak azért kidobni
valamit, mert meguntam, vagy nem tetszik. Jobbnak láttam
átalakítani.
Így neki is láttam és minimális költséggel (két, három buszjegy ára) átalakítottam és még anyagom is maradt bőven. Nem mondom, hogy profi munka, de legalább van egy "új" órám :)
Gyümölcsös kosár újságpapírból és hogyan csinálom
2013. január 14., hétfő
· Posted in
kreatív hobbi
Többen kértétek áruljam el hogyan készítettem a ceruzatartót, meg a kis kosarat.
Nos, én egy spanyol videó alapján indultam el. Annak alapján sajátítottam el a technikáját és utána a saját elképzelésem szerint kezdtem el más darabok készítését.
A videó spanyol nyelven magyarázza a dolgok menetét. Nekem érthető volt, de aki nem érti, annak elmondok pár dolgot, amire figyelni kell, mert nem annyira egyszerű, mint amilyennek kinéz, pontosabban van pár buktató is, amit jó, ha az ember előre tud, hogy elkerülhesse.
- 05:42 percben azt magyarázza, hogy mindig páratlan legyen a "tartóoszlopok" száma, mert másképp nem tudjuk fonni.
- 06:09 perc - én ebben a fázisban ruhacsipesszel meg szoktam fogni minden "tartóoszlopot" és hagyom száradni fél órát
- 10:35 érdemes előbb megpróbálni melyik pálcika talál bele, mert ha nem talál s a ragasztó már benne van, akkor oda az egész
Most pedig megmutatom az eddig általam elkészített legnagyobb darabot: egy gyümölcsös kosár, de aprósüteménynek is lehet használni.
Az alja 16,5 x 10 cm, magassága 7 cm. Használható, praktikus.
Kosárka újrahasznosított anyagból
2013. január 13., vasárnap
· Posted in
kreatív hobbi
Gondoltam bővítem a készletem, most
egy kis kosarat készítettem, ugyancsak újságpapírból, ugyan
úgy, mint a ceruzatartót. Húsvétkor majd megrakom piros tojással.
Jól fog mutatni :) Nem kell félni, rezisztens, megbírja a tojásokat. Hamarosan jön a többi is.
Martini házilag - eredményhírdetés :)
Itt osztottam meg veletek a receptet és egyben megígértem, hogy visszatérek az eredménnyel, ha letelik a 7 hét.
Boldogan (és egyben büszkén is) jelentem ki, hogy isteni finom lett! Van alkohol tartalma is, nem egy gyenge szirup. Nagyon jól érzik a citrom kesernyés-savanykás íze. Nagyon finom. Én fogok még készíteni, mert nekem nagyon ízlik és van már rá jelentkező is, tehát szerintem ez a mennyiség hamarosan elfogy. Bátran vágjatok neki, mert jó lesz.
U.I. A poharat ne nézzétek, nem ilyenben kell felszolgálni ezt az isteni nedűt, de mivel még nincs lehúzva, csak egy kis likőrös pohárral mertem ki, hogy meg tudjam osztani veletek az eredményt.
Zacskós csirkecomb fűszerezése
· Posted in
csirkecomb
A csirkecombot általában zacskóban szoktam sütni. Mindenki
imádja, praktikus, hamar elkészül, nem kell vele sokat bajlódni,
de ami a legfontosabb: nagyon finom és rendkívül egészséges.
Nem szoktam az előre megkevert fűszeres zacskót vásárolni,
inkább megveszem a fűszer nélküli zacskót és fűszerezem a
csirkét saját ízlésem szerint.
A hétvégén is sütöttem. Most pl. hagymát (szeletelve),
fokhagymát (szeletelve), sót, borst és pirospaprikát tettem
hozzá. Máskor pl. szoktam még hozzáadni egy – két kávéskanál
mustárt és házi ketchupot is. Előző nap bepácolom, 24 órára
zacskóstól hűtőbe teszem, este azért kicsit átrázom, hogy
mindenhol érje a fűszer és másnap, semmi zsiradék, vagy folyadék
hozzáadása nélkül sütöm.
Bögrés mákos piskóta
Hozzávalók:
- 1 bögre darált mák,
- 1 bögre langyos tej,
- 2 bögre liszt,
- 2 bögre cukor,
- 1 csomag vaníliacukor,
- 4 tojás,
- 25 dkg margarin,
- egy késhegynyi szódabikarbóna.
A tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjéből a vaníliás cukorral kemény habot vertem. A tojássárgákat egy külön tálba tettem. Hozzáadtam a cukrot és kevés tejet, majd habosra kavartam. Folytonos kavarás mellett hozzáadtam a mákot, a maradék tejet, az olvasztott margarint, a szódabikarbónát és a lisztet. Majd utána óvatosan hozzá kanalaztam a tojáshabot és lazán beleforgattam, csak épp fellazítottam vele a tésztát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem és pirosra sütöttem. Tálaláskor lehet porcukrot szórni rá. Én nem szoktam, mert elég cukor van benne és így is mutatós.
Eredeti recept ITT .
Ceruzatartó újrahasznosított anyagból
· Posted in
kreatív hobbi
Igaz ez nem gasztro téma, de ahogy a blogom címe is sugallja, ide minden belefér :)
Egy kis szerénységgel jövök most. Mindig is szerettem a kézimunkát, a kreativitást. Nem mondom, hogy tehetséges vagyok, ahhoz több kell, de azért van egy kis kézügyességem minek segítségével el tudok készíteni ezt-azt. Ez nekem kikapcsolódás.
Most egy ceruzatartót készítettem újságpapírból. A felhasznált anyagok az alábbi képen láthatóak.
BUÉK 2013
2013. január 3., csütörtök
martinelli. Üzemeltető: Blogger.