Sokszor hallottam a szőlőkompótról, de én sosem tettem el ilyet. Most is csak véletlenül, ugyanis a nektarin kompót készítése közben figyelmetlen voltam, rosszul mértem ki a vizet a szirupnak és túl sok szirupot készítettem. Sajnáltam kiönteni, így gyorsan kimentem az udvarra, szedtem pár gerezd szőlőt és így lett a kompót.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- szőlő,
- üvegenként 2 ek cukor,
- víz,
- üvegenként 1 késhegynyi szalicil
A szőlőgerezdeket megmostam, hagytam lecsepegni, majd leszemeltem. A jól
kimosott és kiszárított üvegeket megtöltöttem szőlővel, kicsit összeráztam, hogy a szemek rendesen elhelyezkedjenek. Egy kivételével az üvegeket megtöltöttem vízzel, majd kiöntöttem
belőlük a vizet egy edénybe. Ebbe tettem a
cukrot, és ebből főztem a szirupot amit majd az üvegekbe töltöttem. Mindegyik
üveg tetejére szórtam egy kis szalicilt, majd rácsavartam a kupakot. Egy
nagy lábas aljára régi konyharuhát tettem, beletettem az üvegeket és
annyi vizet öntöttem hozzá, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen, majd
feltettem főni. A fövéstől számítva 20 percig főztem, majd a tűzről
levettem, letakartam és a vízben hagytam kihűlni.
Mi minden évben teszünk el szőlőkompótot, az úgynevezett nova szőlőből, de levesnek, mert nagyon szeretjük a szőlőlevest majorsághússal.
VálaszTörlésHát nekem ez egy kisérlet, még nem tudom milyen lesz, de én nem levesnek fogom elkészíteni. Nem szeretem a húsos gyümölcsleveseket. Na majd meglátjuk, beszámolok róla :)
TörlésDe szépek a kukoricacsövek!
VálaszTörlésMilyen jó is (lenne) kimenni az udvarra s csak úgy leszedni a berakni valót:-) Majd néhány év múlva talán én is elmondhatom... Anyukám régen készített szőlőkompótot, szerettük.
Gerdi, ez az udvar a papámnál van :)
Törlés