Archive for december 2012
Foszlós vajas kalács
Ez a kedvenc kalács receptem. Mindig ezt szoktam elkészíteni és ajánlom nektek is. Nem csak a neve foszlós, az állaga is.
Hozzávalók:
- 50 dkg fehér liszt (000, kalácsnak való),
- 1 kocka friss élesztő (25 g),
- 2 tojás sárgája,
- 4 ek cukor,
- 80 g margarin,
- 1 mk só,
- 3,5 dl tej (1,5%-os, de 3,5%-os is nagyon jó).
A kenéshez:
- 2 tojás sárgája (nekem egy nem volt elég).
Egy deci meleg tejben egy
evőkanál cukorral felfuttattam a friss élesztőt. A meleg lisztet egy tálba tettem,
és mélyedést készítettem a közepébe. Beleöntöttem a felfuttatott
élesztős tejet, és a körülötte lévő lisztből csak annyit kevertem mellé,
hogy galuska állagú legyen. A tetejét megszórtam egy kis liszttel, letakartam, és
meleg helyen kb. 20 percig kelesztettem.
Amikor már duplájára nőtt, az egészet összedolgoztam a maradék langyos tejjel, a tojássárgákkal és a cukorral. Jó sokáig dagasztottam, de ahhoz, hogy a kezem és a tál oldala is tiszta legyen, még adnom kellett hozzá kevés lisztet. Akkor 2-3 adagban beledolgoztam az olvasztott vajat, és addig gyúrtam, amíg a tészta az egészet be nem itta. Az eredeti receptben úgy írja, hogy addig kell dolgozni, amíg a tészta szép hólyagos nem lesz, de én fél órát bírtam dagasztani, a tészta viszont nem lett hólyagos. Ez nem gond, hisz így is nagyon finom, foszlós lett. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztettem.
Amikor már duplájára nőtt, az egészet összedolgoztam a maradék langyos tejjel, a tojássárgákkal és a cukorral. Jó sokáig dagasztottam, de ahhoz, hogy a kezem és a tál oldala is tiszta legyen, még adnom kellett hozzá kevés lisztet. Akkor 2-3 adagban beledolgoztam az olvasztott vajat, és addig gyúrtam, amíg a tészta az egészet be nem itta. Az eredeti receptben úgy írja, hogy addig kell dolgozni, amíg a tészta szép hólyagos nem lesz, de én fél órát bírtam dagasztani, a tészta viszont nem lett hólyagos. Ez nem gond, hisz így is nagyon finom, foszlós lett. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztettem.
Lisztezett
deszkára borítottam, lazán átgyúrtam és három részre osztottam. Lazán,
rázogatva három egyenlő hosszúságú-vastagságú rudat formáztam belőlük,
és szépen összefontam őket. A két végét alulra hajtottam, hogy jobban
mutasson. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem és letakarva még
kb. 20 percig kelesztettem. A tetejét megkentem tojássárgával, és
előmelegített sütőben 200 fokon kb. 40 perc alatt aranyszínűre
sütöttem. Kiborítottam a formából, és rácsra téve hagytam kihűlni.
Mézes pogácsa
Karácsonyra ezt a mézes pogácsát ajánlom. Nagyon egyszerű, könnyen el lehet készíteni, sütés után már puha és meg is őrzi puhaságát nagyon sokáig.
Hozzávalók:
- 1 dl méz,
- 1,5 dl tej,
5 dkg vaj, - 1 tasak vaníliás cukor, vagy eszencia
- 1 zacskó mézeskalács fűszer, (ha nincs, akkor 1/2 evőkanál gyömbér, 1/2 evőkanál szegfűszeg és 1/2 evőkanál fahéj)
- 1/2 evőkanál szódabikarbóna,
- 45 dkg liszt,
- 20 dkg cukor
- 1 – 2 tojásfehérje (annak függvényében, hogy mennyi máz szükséges)
- 20 dkg porcukor
- színes, apró díszítő cukorka, vagy dara
Egy lábasba 1 dl mézet,
1,5 dl tejet, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csomag mézeskalács fűszer
keveréket (vagy a megfelelő fűszereket), valamint 5 dkg
vajat összekeverünk. A tűzhelyen fölmelegítjük, amíg a méz és a vaj fel
nem olvad benne. Ez azért szükséges, hogy könnyen lehessen a tésztával dolgozni. Egy tálban összekeverünk 45 dkg lisztet, 20 dkg cukrot,
fél evőkanál szódabikarbónát (levegőssé, könnyűvé teszi a tésztát),
majd hozzáadjuk a felmelegített vajas-mézes fűszerkeveréket. Kissé
sötét színe lesz, de nem kell megijedni. Összedolgozzuk a fűszeres
tésztát. A tészta akkor jó, ha jól formázható állagúra összeáll, ezért,
ha szükséges igény szerint öntsünk hozzá egy kis langyos tejet, miközben
gyúrjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A
tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és mintákat szaggatunk belőle.
Előmelegített sütőbe tesszük és kb. 10 perc alatt megsül. Nagyon kell
vigyázni, mert hamar megég.
A
cukormáz: 2 tojás fehérjét felverünk 20 dkg porcukorral úgy, hogy
kemény hab legyen belőle, megkenjük vele a pogácsákat és szórunk rájuk
színes apró cukorkát. Másnapig hagyjuk száradni. Nagyon sokáig eláll,
anélkül, hogy megkeményedne.
Tárkonyos paszulyleves füstölt csülökkel
· Posted in
levesek
Hozzávalók:
- száraz paszuly,
- hagyma,
- füstölt csülök,
- tárkony,
- kevés liszt,
- pirospaprika,
- só,
- tárkonyecet.
A száraz paszulyt este hideg vízbe áztattam és hagytam
másnapig. Ha kellett, öntöttem még hozzá vizet. Másnap kétszer
leforráztam. A csülökkel és a hagymával együtt, hideg vízben feltettem főni
és a habot időnként leszedtem a tetejéről.
Addig főztem, amíg a hús lejött a csontról és a paszuly puha
nem lett. Ezután kiszedtem a csülök csontját, a hagymát, hozzáadtam a
tárkonyt, a kevés lisztből és pirospaprikából készített
rántást és felforraltam. Ízlés szerint sóztam (de vigyázni
kell, mert a csülök már eleve sós) és hozzáadtam a
tárkonyecetet. Tálaláskor tejfölt adtam hozzá (ami a képen nem
látszik).
Lebbencsleves
· Posted in
levesek
Ez a leves nem volt mindennapos nálunk. Azt hiszem nem is ettem az idei nyárig. Hallani hallottam róla, de valahogy kimaradt. Most már azt is tudom, hogy miért. Nekiláttam és elkészítettem. Finom lett, de nekem valahogy igen kalóriadús, laktató.
Hozzávalók:
- szalonna,
- só,
- pirospaprika,
- hagyma,
- levestészta,
- zöldborsó,
- krumpli (én ezt mos kihagytam).
A szalonnát apró kockákra vágtam és a fazékban kiolvasztottam. Hozzáadtam az apróra vágott hagymát, megpároltam félig, hozzáadtam a tésztát és kavargatás mellett még pár percig pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát és felöntöttem. Ekkor került bele a borsó és a krumplit is itt kellett volna hozzáadni, de én kihagytam. Puhára főztem és kicsit még utánaízesítettem.
Finom lett de nekem túl nehéz étel.
Gombás omlett
2012. december 9., vasárnap
· Posted in
omlett
Ki szeretne Gordon Ramsay könyvet nyerni?
2012. december 3., hétfő
Zsemle
· Posted in
zsemle
Ez a jól bevált zsemle receptem. Nagyon finom, ajánlom mindenkinek. Igaz most száraz élesztővel készítettem, a lisztet is kevertem, de ez nem változtat a minőségen.
Hozzávalók:
- 40 dkg fehér liszt,
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 1 tasak száraz élesztő,
- 2 tojás,
- 5 dkg margarin,
- 2 dl tej,
- 1 kiskanál só,
- szezámmag.
A meleg lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a száraz élesztőt és jól összekevertem. A margarint belevágtam a lisztbe, hozzáadtam a sót, a felvert tojásokat és végül a langyos tejet. A tésztát
jó hólyagosra kidolgoztam. Meleg helyen, letakarva 40 percig kelni
hagytam.
A megkelt tésztát 16 részre osztottam, kis labdákat formáltam belőle, tepsibe helyeztem. Megkentem tojássárgával, megszórtam szezámmaggal. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten megsütöttem.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.