A receptet nem fogom leírni, mindenki tudja hogyan kell spenótot készíteni, spagettit főzni és tükörtojást sütni. Ezt inkább ötletnek szántam. Eddig mindig kenyérrel tálaltuk a spenótot, most újítottam. Volt olyan, hogy nem spagettivel, hanem hosszú, szélesebb tésztával tálaltam és csavartam, mint a spagettit. Próbáljátok ki, mert megéri!
Archive for november 2012
Legényhódító (gyors, igen jó)
Kíváncsi lennék hányan mosolyogtok a cím/elnevezés láttán. Én is mosolyogtam, szóval nyugodtan meg lehet írni. Mielőtt még bárki félreértene, nem akarok legényeket hódítani, a recept a Vácza receptes könyvből származik, ők nevezték el így, én csak használom.
25 deka cukrot 15 deka zsírral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával, fél csomag Váncza-vanilincukorral, 50 dekaliszttel kevert 1 csomag Vácza-sütőporral és annyi tejjel összegyúrunk, hogy lágyan nyújtható legyen. A tészta nagyobbik felét tepsi aljára tesszük és megkenjük a következő töltelékkel: 12 deka őrölt pörkölt mogyorót 12 deka porcukorral, fél citrom reszelt héjával, 2 egész tojással és 2 kanál morzsával elkeverjük. A töltelékre a maradék tésztát helyezzük egyenletes vastagra nyújtva. Tojással megkenjük, kevés tört mogyoróval megszórjuk és villával megszurkálva, lassú tűznél jól átsütjük. Sütés után vanilin-szórócukorral hintjük be és szeletekre vágjuk.
Én nagyjából betartottam a receptet, annyi eltéréssel, hogy zsír helyett margarint és mogyoró helyett diót használtam. Legényt nem hinném, hogy lehetne vele hódítani, de finom süti lett belőle.
Csirkemell paprikás kagylótésztával
2012. november 24., szombat
· Posted in
csirkemell
Ez sem új recept, biztos mindenki ismeri. Eddig a tésztát mindig külön főztem meg, de most egy kicsit másképp készítettem. Igen bő lére eresztettem (véletlenül) és arra gondoltam, hogy belefőzöm a tésztát, így megoldódik a fölösleges lé gondja és egyszerűsítem a folyamatot is. Az eredmény nagyon jó lett.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 kicsontozott csirkemell,
- 1 nagy hagyma,
- pirospaprika,
- kagylótészta,
- só,
- olaj,
- 2 babérlevél.
A hagymát apróra vágtam és kevés olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát (amit Katitól kaptam ajándékba és nagyon finom) és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a csíkokra vágott csirkemellet, a sót és a babérlevelet, majd fedő alatt majdnem puhára főztem. Ekkor hozzáadtam a tésztát és néha megkavarva mindkettőt puhára főztem. Egyszerű, nagyszerű és nagyon finom. Zöld paradicsommal és káposztával töltött paprikával tálaltam.
Martini házilag
Azt nem mondhatom, hogy antialkoholista vagyok, de ha el lehet kerülni az alkoholt, akkor nagy ívben megteszem. Ha mégsem lehet elkerülni, akkor nagyon megnézem, hogy miből mennyit iszom. A Martini az egyedüli ital, amire azt tudom mondani, hogy szeretem :) Most megpróbáltam házilag elkészíteni, puszta kíváncsiságból. Ha kész lesz, akkor beszámolok az eredényről.
Hozzávalók:
- 30 dkg mosatlan rizs,
- 1,5 kg cukor,
- 1 vaníliarúd (vagy 3 tasak vaníliás cukor),
- 10 dkg mazsola,
- késhegynyi fahéj,
- 8 – 10 szem szegfűszeg,
- 3 db citrom karikára vágva.
A hozzávalókat üvegbe tesszük, ráöntjük a vizet és meleg
helyen tartjuk, hogy 7 nap alatt kifőjön. Naponta egyszer
megkavarjuk fakanállal, és gézzel letakarva tároljuk. A 7 nap
elteltével még 6 hétig érleljük anélkül, hogy megmozdítanánk.
Utána leszűrjük, és gumislag segítségével (mint a bort)
üvegekbe rakjuk. Forrás: Kötényke – 32 szám
Kicsit izgulok, mert üveg helyett teflonos edénybe tettem és szelepes üvegfedővel fedtem le. Majd meglátjuk mi lesz belőle.
Kakaós rizs
2012. november 21., szerda
· Posted in
rizs
Ez egy nosztalgia édesség :) Gyerekkoromban nagymamám készítette, többnyire vacsorára és édességnek számított, amolyan szegény ember édességnek. A recept nagyon egyszerű. A rizst meg kell mosni és megfelelő mennyiségű cukros tejben megfőzni. Kakaóból, cukorból és tejből egy kakaómázat kell főzni, majd a rizsre önteni, jól összekavarni és egy keveset állni hagyni.
Annak idején nagyon szerettük, örömöt tudott szerezni nekünk vele, de bevallom most már nem ízlett annyira.
Könyvajánló: Kövi Pál Erdélyi lakoma
2012. november 20., kedd
· Posted in
könyvajánló
Azoknak szeretném ajánlani ezt a könyvet, akik szeretnek sütni - főzni, szeretik az erdélyi konyhát és nem utolsó sorban szeretnek olvasni. Rákerestem és meg lehet vásárolni online aukciós oldalakon, valamint online antikváriumokban is. Kedves bloggerek, ez nem csak egy egyszerű szakácskönyv, hanem egy olyan könyv, aminek története, mondanivalója és egyben értéke is van. Az én szavaim fölöslegesek, mások nagyon szépen leírtál már mindazt amit a könyvről tudni kell, én csupán csak összegyűjtöttem nektek, hogy kedvet kapjatok hozzá.
„Csak az érzi, csak az tudja felmérni, mi a szülőföld, századokba gyökerező művelődési értékeivel együtt, csak abban él búvópatakként feltörő, olthatatlan vágy a verthajú, káposztalapin sült otthoni, ropogós, illatos, friss kenyér után, aki régen elszakadt attól a földtől, amelyen bölcsőjét ringatták.” - Az olvasóhoz, 5 oldal.
Fülszöveg: "Kövi Pál könyvére az a műfaji megjelölés illik leginkább, hogy lírai
esszék gyűjteménye – szakácskönyvnek álcázva. Nemcsak azért, mert az
erdélyi étel-recepteket olyan kitűnő erdélyi írók, mint Szőcs István,
Éltető József, Bálint Tibor, Mircea Zaciu, Csávossy György, Bajor
András, Romulus Guga és – természetesen – Kövi Pál írásai fűszerezik,
teszik felejthetetlenül zamatossá és élvezetessé, de azért is, mert
minden egyes recept fölér egy költeménnyel. Kövi Pál valószínűleg
nemcsak New York, de az egész világ egyik legelegánsabb,
legszínvonalasabb és legötletesebben vezetett éttermének, a The Four
Seasonsnak volt a társtulajdonosa. Neve, egyénisége, szakértelme
legendás a gasztronómia világában."
Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 198, 326 oldal
Bartók
- Kodály példáját követte Kövi Pál, midőn kolozsvári egyetemi éveinek
hálából húsz évi gasztronómiai gyűjtőmunkájának gyümölcsével ajándékozta
meg honfitársait, az idegeneket, a főzni, sütni szerető olvasókat. Az
Erdélyi lakoma finom falatait a folyók mentén élőktől ( Szamos, Maros,
Kőrösök ), a hegyvidékek lakóitól ( Hargita, Gyergyó, Csík stb. ),
erdélyi magyaroktól, örményektől, szászoktól, románoktól, oláhoktól
gyűjtötte. Transsylvánia, Kína, Franciaország konyhaművészete előtt
tiszteleg a világ. Kövi Pál tarisznyásan járta végig Erdéyi konyháit.
Élmény, ahogyan az ételleírások előtt bevezetett bennünket az ott élők hagyományvilágába Szőcs István írótársával együtt.Egy kis ízleltár a tanulmányokból :
Savó, orda, a sóskutak vize, a káposztanyomtató kő, a cserép, a kürtöskalács, a hecsempecs, a törtpaszuly, olajos laska, aszalt szílva, savanyított juhtej, sajt, túró, áldozat-étel, bálmosfőző üst, aranyló lépesméz, berbécs, bárány, szárnyas, vad, kenyér, dió, bor..., piláf, churut , erjesztett aludttej, mák, mandula, méz, méz, méz, ángádzsábur, töltött derelye, kalács, dálánzi, "Beszéddel nem készül el a piláf, vaj, és rizs is kell hozzá ", karácsonyi tészta a pachlova, délutáni csemege a rózsalevél - édesség, melyet vadrózsasziromból készítenek..." borivó ember a szász, a szalonna és a kenyér alapélelmiszerük; Klotsch (kerek kalács), rizsleves tyúkhússal és mazsolával, szász káposzta pecsenyével és a lepény a szász ünnepek kínálata; egytálételük a Köchen, húsos, sűrű, zöldséges étel... a zsidók egyik kedvence étele a savanyúleves céklából vagy sóskából készült, a zoier volt a főétel kenyérrel és krumplival... borsó, lencse, bab... libahús... a szombatosoknál a gomba, és a csólent (sólet) terjedt el, pászka, kovásztalan kenyér, mákos szarvacska, túrós béles, kindli, fládni, mézes alma, mezonoth és resergrüten (sütemények)...mézbort és árpasört készítettek... bodzát is főztek, ürmösbort is..., búza, rozs, köles, árpa... esküvő után halat ettek...
Ételek, ízek szőttese Erdély konyhaművészete
Páratlanul igényes a könyv szerkesztése, a népek tűzhelye után következnek az ételleírások - előételek - főételek - másodfogások - körítések - lisztes ételek és édességek. "Az étel tisztessége" fejezetcím után következnek a rövidebb írások jellegzete ételekről, eszközökről, terítésről, a réteskészítésről ; " Erdély borait" Csávossíííy György mutatja be. A tisztelgő utószót Hajdú Győző írta, aki sokfelé elkísérte Kövi Pált. A függelék is hasznos, ugyanis közli az erdélyi fűszereket, s külön az egzotikus erszágokét, valamint az erdélyi konyha szakkifejezéseit betűrendben. Minden tekintetben élmény vigigolvasni. Útra hív, nézzünk körül Erdélyországban, de ha ez nem lehetséges, készítsük el a nekünk tetsző finomságokat ! Forrás
Élmény, ahogyan az ételleírások előtt bevezetett bennünket az ott élők hagyományvilágába Szőcs István írótársával együtt.Egy kis ízleltár a tanulmányokból :
Savó, orda, a sóskutak vize, a káposztanyomtató kő, a cserép, a kürtöskalács, a hecsempecs, a törtpaszuly, olajos laska, aszalt szílva, savanyított juhtej, sajt, túró, áldozat-étel, bálmosfőző üst, aranyló lépesméz, berbécs, bárány, szárnyas, vad, kenyér, dió, bor..., piláf, churut , erjesztett aludttej, mák, mandula, méz, méz, méz, ángádzsábur, töltött derelye, kalács, dálánzi, "Beszéddel nem készül el a piláf, vaj, és rizs is kell hozzá ", karácsonyi tészta a pachlova, délutáni csemege a rózsalevél - édesség, melyet vadrózsasziromból készítenek..." borivó ember a szász, a szalonna és a kenyér alapélelmiszerük; Klotsch (kerek kalács), rizsleves tyúkhússal és mazsolával, szász káposzta pecsenyével és a lepény a szász ünnepek kínálata; egytálételük a Köchen, húsos, sűrű, zöldséges étel... a zsidók egyik kedvence étele a savanyúleves céklából vagy sóskából készült, a zoier volt a főétel kenyérrel és krumplival... borsó, lencse, bab... libahús... a szombatosoknál a gomba, és a csólent (sólet) terjedt el, pászka, kovásztalan kenyér, mákos szarvacska, túrós béles, kindli, fládni, mézes alma, mezonoth és resergrüten (sütemények)...mézbort és árpasört készítettek... bodzát is főztek, ürmösbort is..., búza, rozs, köles, árpa... esküvő után halat ettek...
Ételek, ízek szőttese Erdély konyhaművészete
Páratlanul igényes a könyv szerkesztése, a népek tűzhelye után következnek az ételleírások - előételek - főételek - másodfogások - körítések - lisztes ételek és édességek. "Az étel tisztessége" fejezetcím után következnek a rövidebb írások jellegzete ételekről, eszközökről, terítésről, a réteskészítésről ; " Erdély borait" Csávossíííy György mutatja be. A tisztelgő utószót Hajdú Győző írta, aki sokfelé elkísérte Kövi Pált. A függelék is hasznos, ugyanis közli az erdélyi fűszereket, s külön az egzotikus erszágokét, valamint az erdélyi konyha szakkifejezéseit betűrendben. Minden tekintetben élmény vigigolvasni. Útra hív, nézzünk körül Erdélyországban, de ha ez nem lehetséges, készítsük el a nekünk tetsző finomságokat ! Forrás
Rebarbarás sütemény sárgabarackkal
Ezt a süteményt még a nyáron sütöttem, fel is töltöttem ide a képet azzal a szándékkal, hogy majd következik a recept is, de a receptet sikeresen elkevertem valahova, azóta sem találom. Így csak a képe van meg.
Végül (majdnem egy évre rá) meglett a recept, ITT olvasható :)
Végül (majdnem egy évre rá) meglett a recept, ITT olvasható :)
Lecsónak való télire
A nyáron el kellett utaznom és nem tudtam elfogyasztani a meglévő paradicsom és paprika készletemet. Ezért gyorsan eltettem télire, de nem a már jól bevált recept szerint, hanem csak úgy, szemre, abból ami volt. Megvágtam pár hagymát, a paprikát, a paradicsomot, kevés olajon, kevés sóval lepároltam. Üvegekbe tettem, kevés szalicilt tettem a tetejére, rácsavartam a kupakot és száraz dunsztba kidunsztoltam. Most pedig vehetem elő a lecsóhoz.
Vajas sajtos kockák (pogácsa)
Ez pohárral szaggatott kerek pogácsa lenne reszelt sajttal a tetején, de bevallom őszintén, nagyon unom már a szaggatást és a vele járó macerát, ezért gondoltam egyet és újítottam. Pont olyan finom mint a másik, ráadásul pofon egyszerű, gyorsan megy és szerintem elfogadható az eredmény.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 2 dl tej,
- 2 egész tojás (egy a tésztába, egy a tetejére)
- 2,5 dkg élesztő,
- 2 kk só,
- 1 kk cukor,
- sajt.
Az élesztőt a cukros tejben felfuttattam, hozzávalókat egy tálba tettem, hozzáadtam az élesztős tejet és összegyúrtam. Meleg helyen, kevés liszttel megszórva egy órát pihentettem. Lisztezett deszkán kinyújtottam, négyszer hajtogattam a szokásos módon. A végén kinyújtottam 1 cm vastagra, megkenem tojással a tetejét, kockára vágtam és mindegyik kocka tetejére tettem egy darabka Gouda sajtot. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.
Az eredeti recept itt található.
Adventi ajándéknaptár + kulcslyukjáték 2012 Belindánál
· Posted in
játék
Tavaly részt vettem a játékon és nyertes is egy nagyon szép ajándékot.
Az idén is benevezek.
Ezennel meghívlak benneteket is!
Részletek ITT
Rizses csirkemáj
Én eddig a csirkemájat csak hagymásan és
tejfölösen készítettem, ez az első alkalom, amikor rizzsel
készítem de nagyon finom. Még fogok ilyet készíteni.
- csirkemáj,
- hagyma,
- rizs,
- kevés olaj,
- pirospaprika,
- só,
A hagymát apróra vágtam és kevés olajon üvegesre pároltam.
Hozzáadtam a pirospaprikát és felöntöttem egy kevés vízzel.
Hozzáadtam az előzőleg megtisztított csirkemájat és puhára
főztem. Amíg a máj főtt, külön, sós vízben megfőztem a
rizst, majd hozzáadtam a májhoz és összekavartam, de óvatosan,
nehogy a máj összetörjön. Sózni csak a rizst kell, mert a máj
megkeményedik a sótól.
Fasírtgolyók
Nálunk a fasírt mindig krumplival
készült, mióta az eszemet tudom. Tudtam, hogy létezik a kenyeres,
zsömlés változata is, de soha nem próbáltam ki, mostanáig. Finom lett, de azt hiszem megmaradok a krumplisnál.
Hozzávalók:
- 1 kg darált hús,
- 3 szelet korpás kenyér,
- 2 egész tojás,
- 3 jó nagy cikk zúzott fokhagyma,
- só,
- bors,
- olaj a sütéshez.
A kenyeret beáztattam vízbe, majd kicsavartam. A darált húst egy tálba tettem, villával kicsit átdolgoztam, hozzáadtam minden alapanyagot és jól összedolgoztam. Kicsi golyókat formáltam a masszából és forró olajban kisütöttem.
Azért kíváncsi lennék ki melyik változatát szereti a fasírtnak?
Azért kíváncsi lennék ki melyik változatát szereti a fasírtnak?
martinelli. Üzemeltető: Blogger.