Ajánlom figyelmetekbe ezt a filmet. Szakítsatok időt rá.
Titkos bejárat
2013. április 30., kedd
· Posted in
filmajánló
Az ép, hibátlan gyümölcsöt megmossuk, megtöröljük, kimagoljuk, és héjastól feltesszük főni. Porcelánkanállal összenyomkodjuk, és néha megkeverve lassú tűzön félpuhára főzzük. Másnapig hideg helyen állni hagyjuk, és akkor tovább főzzük, míg sűrű dzsemet kapunk. Előmelegített tiszta üvegekbe öntjük, lekötjük, és a forrástól számított 50 percig gőzöljük.
Kevés érett egressel keverve még ízletesebb lekvárt kapunk, és befőzéskor gyorsabban kocsonyásodik.
A ribizlit megtisztítjuk, megmossuk és lecsurgatjuk. Legjobb szitán mosni, csurgatni. Miután áttörjük, porcelán- vagy hibátlan zománcú edényben sűrűre főzzük. Ha egressel keverjük, akkor azt is áttörjük. Mindkettő magját-héját hideg vízbe tesszük, a víz felszínére feljött héjat szűrőkanállal kiszedjük, és a fövő gyümölcsléhez adjuk. Addig főzzük, míg a tányérra cseppentve megkeményedik. Tiszta, száraz, előmelegített üvegekbe töltjük, mikor kihűlt, lobogó vízbe mártjuk a lekötő celofánt, és lekötjük vele az üvegeket, majd a forrástól számítva 30 percig gőzöljük. Ha a héjat nem adjuk hozzá, akkor tiszta gyümölcskocsonyát kapunk.
Az ép, hibátlan gyümölcsöt megmossuk, megtöröljük, kimagoljuk, és héjastól feltesszük főni. Minden 2 kg gyümölcshöz egy citrom leszűrt levét tesszük, és azzal főzzük. Porcelánkanállal összenyomkodjuk, és néha megkeverve lassú tűzön félpuhára főzzük. Másnapig hideg helyen állni hagyjuk, és akkor tovább főzzük, míg sűrű dzsemet kapunk. Előmelegített tiszta üvegekbe öntjük, egy - egy kanál finom rumot töltünk a dzsem tetejére és rögtön lekötjük. A forrástól számított 50 percig gőzöljük.
A válogatott, friss málnát összetörjük és kipréseljük. A levet egy napig állni hagyjuk, hogy megtisztuljon. A megtisztult levet óvatosan leöntjük, vagy kis műanyag csővel leszívjuk, félliteres üvegekbe töltjük, tiszta parafadugóval ledugaszoljuk, és a forrástól számított fél óráig gőzöljük.
A széles, sárga vajbabot mossuk meg, tisztítsuk meg, főzzük félig puhára sós vízben, szedjük ki szűrővel egy tálba, rakjuk 1 – 1.5 literes befőttes üvegekbe. Forraljunk fel enyhén sós, ecetes vizet, töltsük az üvegekbe tett babra, kössük le, gőzöljük ki.
Mossuk meg, tisztítsuk meg az érett, ép, húsos, apróbb paradicsomot. Rakjuk üvegekbe, töltsünk rá vizet, tetejére tegyünk kevés szalicilt. Kössük le az üveget és gőzöljük ki.
A nem teljesen érett, ép, friss szilvát mossuk meg, ha a víz lecsorgott róla, tegyük üvegekbe. Főzzünk fel egy liter vízben 1 dl ecetet, 10 dkg cukrot, néhány szem szegfűszeget, késhegynyi fahéjat és szalicilt. Töltsük forrón az üvegbe rakott szilvára, kössük le, és tegyük száraz gőzbe.
Friss, zsenge zöldbabot megmosunk, megtisztítunk, és gyengén sós vízzel leforrázzuk. Letakarjuk és állni hagyjuk, amíg kihűl. Üvegekbe tesszük, és az előre elkészített friss paradicsomból főzött lével leöntjük. Lekötözzük, és a forrástól számítva 40 percig gőzöljük.
Dolgozó Nő - 1982 júliusEgy 5 literes üveg megtöltéséhez az uborka nagyságától függően 2 – 2.5 kg uborka kell. Az egyforma, nem túl nagy uborkákat megmossuk, és timsós vízben leforrázzuk. (Három liter vízhez 1 dkg timsót veszünk.) Ebben a vízben egy éjszakán át állni hagyjuk, másnap tiszta hideg vízzel jól leöblítjük és lecsurgatjuk. Üvegekbe rakjuk, kaprot szárastól, szemes borsot és megtisztított tormaszeleteket rakunk közé. Három liter forrásban levő vízbe 10 dkg sót keverünk, és ezzel a vízzel leöntjük az uborkát úgy, hogy 3 ujjnyi hely maradjon az üvegekben, lekötjük és a kamrába tesszük. Néhány nap után a leve megzavarosodik, de utána letisztul és ekkor az uborka már fogyasztható. Kibontva is hosszú ideig eláll, és nem puhul meg.
Mossuk meg, tisztítsuk meg a friss gombát, vágjuk darabokra, sózzuk meg, tegyük egy lábasba, pároljuk félig puhára (zsír nélkül, a saját levében). Rakjuk kisebb üvegekbe a levével együtt, kössük le és gőzöljük ki.
Csak egészen friss, zsenge zöldborsót használjunk erre a célra. A kiválasztott borsót enyhén sózott vízben, amelybe kevés cukrot tettünk 20 percig lassan főzzük. Üvegekbe rakjuk, megszűrt levét ráöntjük úgy, hogy jól ellepje, és lekötve vagy ledugaszolva, a forrástól számítva 15 percig gőzöljük. Lehűtjük, másnap 10 percig újból gőzöljük.