Kevés érett egressel keverve még ízletesebb lekvárt kapunk, és befőzéskor gyorsabban kocsonyásodik.
A ribizlit megtisztítjuk, megmossuk és lecsurgatjuk. Legjobb szitán mosni, csurgatni. Miután áttörjük, porcelán- vagy hibátlan zománcú edényben sűrűre főzzük. Ha egressel keverjük, akkor azt is áttörjük. Mindkettő magját-héját hideg vízbe tesszük, a víz felszínére feljött héjat szűrőkanállal kiszedjük, és a fövő gyümölcsléhez adjuk. Addig főzzük, míg a tányérra cseppentve megkeményedik. Tiszta, száraz, előmelegített üvegekbe töltjük, mikor kihűlt, lobogó vízbe mártjuk a lekötő celofánt, és lekötjük vele az üvegeket, majd a forrástól számítva 30 percig gőzöljük. Ha a héjat nem adjuk hozzá, akkor tiszta gyümölcskocsonyát kapunk.
Dolgozó Nő – 1982
július