Á la discretion - Svédasztal. Kevesen tudják, hogy ez nem napjaink kedvelt kínálata. Már a 19-ik században is ismerték. Pl. Jókai Mór az 1854-ben megjelent Kárpáthy Zoltánban pontos leírását adja.
Abálás - 90 C-on való főzés (például szalonnánál). Hús- vagy zöldségfélénél előzetesen vízzel való párolása, hogy porhanyósabbá váljon.
Agar-agar - tengeri moszatból előállított semleges ízű kocsonyásító anyag. Szilárdító hatása erősebb, mint a zselatiné.
Alap - sűrű szaft, amely főzésnél, párolásnál és sütésnél keletkezik. Minden jó mártás alapja.
Ázsiai fondütál - a kínai konyhában használt, fondühöz hasonló, hagyományos főzőedény, más néven "Mongol tűzfazék"
Bamigoreng - zöldséges kínai tészta garnélával.
Bardírozás - kisebb húsok, vadszárnyasok szalonnalapokkal történő sütés előtti burkolása.
Basmati rizs - a Himalája lejtőin terem a hosszú szemű, kellemes aromájú és illatú basmati rizs. Jázminrizzsel vagy más hosszú szemű rizsfajtával helyettesíthetjük.
Bébiananász - édesebb, mint a nagy ananász, és a torzsája is ehető.
Blansírozás - rövid idejű főzés bő, forró vízben, sóval vagy anélkül. Blansírozás után az ételt hideg vízben lehűtjük. A zöldségféléket fagyasztás előtt általában blansírozzuk, hogy megőrözzék színüket. A paradicsom héját is könnyebb lehúzni, ha előtte pár percre forró vízbe mártjuk.
Bonitószirom - egyfajta tengeri halból (bonitóból) készült szárított szirom.
Bouillon - általában húslé vagy húskivonat, erőleves, de lehet zöldségből, halból vagy alapanyagból főzött lé is.
Abálás - 90 C-on való főzés (például szalonnánál). Hús- vagy zöldségfélénél előzetesen vízzel való párolása, hogy porhanyósabbá váljon.
Agar-agar - tengeri moszatból előállított semleges ízű kocsonyásító anyag. Szilárdító hatása erősebb, mint a zselatiné.
Alap - sűrű szaft, amely főzésnél, párolásnál és sütésnél keletkezik. Minden jó mártás alapja.
Ázsiai fondütál - a kínai konyhában használt, fondühöz hasonló, hagyományos főzőedény, más néven "Mongol tűzfazék"
Bamigoreng - zöldséges kínai tészta garnélával.
Bardírozás - kisebb húsok, vadszárnyasok szalonnalapokkal történő sütés előtti burkolása.
Basmati rizs - a Himalája lejtőin terem a hosszú szemű, kellemes aromájú és illatú basmati rizs. Jázminrizzsel vagy más hosszú szemű rizsfajtával helyettesíthetjük.
Bébiananász - édesebb, mint a nagy ananász, és a torzsája is ehető.
Blansírozás - rövid idejű főzés bő, forró vízben, sóval vagy anélkül. Blansírozás után az ételt hideg vízben lehűtjük. A zöldségféléket fagyasztás előtt általában blansírozzuk, hogy megőrözzék színüket. A paradicsom héját is könnyebb lehúzni, ha előtte pár percre forró vízbe mártjuk.
Bonitószirom - egyfajta tengeri halból (bonitóból) készült szárított szirom.
Bouillon - általában húslé vagy húskivonat, erőleves, de lehet zöldségből, halból vagy alapanyagból főzött lé is.