Elérkezett a lekvárok ideje, beért a ribizli is. Idén külön főztem a fehér ribizlit és a pirosat, de egyiket sem tisztán, mert épp ért a málna és az egres, amiből nincs sok, magára sajnos nem lehet kifőzni, így most a fehér ribizlihez adtam kb. 2 marék piros egrest és a képen látható mennyiségű málnát, ami kb. 1 kg lehet.
Pontos mennyiségeket nem tudok mondani, mivel annyit használtunk, amennyi a kertben vol, de a folyamatot leírom.
A ribizligerezdeket megmostuk, leszemeltük és a megmosott egressel együtt feltettem főni. Addig főztem, amíg a szemek szétfőttek. Ekkor hozzáadtam a málnát is és még kb. 30 percig főztem. A málna majdnem azonnal szétfő. Utána levettem a tűzről, szűrőn átszűrtem és sűrű függönyszerű anyagon átpasszíroztam. Az így nyert levet feltettem főni és időnkénti kavargatás mellett addig főztem, amíg majdnem felére leapadt. Ez kb. 3 - 4 órát vett igénybe.
Ekkor hozzáadtam kb. 2,5 kg cukrot és 3 dzsemfixet. Sajnos ehhez muszáj, mert a ribizlinek nincs húsa, így kell valamivel sűrűsíteni. Felforraltam és üvegekbe töltöttem, majd másnapig száraz dunsztba tettem.
16 majdnem egyforma, 375 ml-es üveg lekvár lett
Ajjj de finom lehet így vegyesen! De jó neked, hogy van kerted ahol ilyen finomságok teremnek.
VálaszTörlésCsipike, egyelőre még van, kihasználom amit lehet, amíg lehet :)
TörlésDe szép a fehér ribizlid is! Az valóban jó, akinek van saját kertje. Én is kertes házban nőttem fel, úgyhogy tudom :-)
VálaszTörlésEnnyi finom gyümölcsből csakis finomak lehetnek a lekvárjaid!
Ez a papámnál van, de örülünk neki, mert bio és ingyen van. A piaci árak kikészítik az embert :)
TörlésMennyi fincsi lekvár! Jó kis kombókat találtál ki! :)
VálaszTörlésKöszi, jön a többi is :)
Törlés