Hagyományos foszlós francia péksütemény mákkal és dióval töltve
Vicuskának tartozom hálával ezért a receptért. Amint ígértem a blogján, el is készítettem Húsvétra. Nagyon nagy sikere volt, kb. 20 percet tartott :) Szétkapkodták. Rendkívül finom, igazi foszlós tészta.
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej,
- 2 dkg friss élesztő (én egy tasak száraz élesztőt használtam, ami 500 g liszthez való),
- 3 tojás,
- 4 evőkanál cukor,
- 250 g vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hőmérsékletűre visszahűtve,
- 450 g liszt,
- só.
- 100-150 g szoba-hőmérsékletű vaj,
- minden nyújtott lapra ízlés szerint cukor,
- ízlés szerint őrölt mák és dió.
Én kicsit másképp készítettem a tésztáját, de az eredmény ugyanaz lett. A liszthez hozzáadtam a cukrot, a száraz élesztőt, a sót és jól elkavartam. Felvertem a tojásokat, hozzáadtam a liszthez és elkavartam. Apránként hozzáadva a langyos tejet, tésztát gyúrtam belőle, majd apránként hozzáadtam az olvasztott vajat is és készre gyúrtam. Puha, könnyű tésztát kaptam belőle. Meleg helyen, letakarva 35 percig kelesztettem. Kelesztés után 4 részre osztottam a tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és megkentem vajjal (nem szabad megolvasztani), majd megszórtam a cukorral, dióval és mákkal. A hosszabb oldalától feltekertem, kettő és félujjnyi szeletekre vágtam (kb.), vagyis igyekeztem :).
Sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, és előmelegített sütőben készre sütöttem. Tálaláskor megszórtam porcukorral. Ez a művelet ellenkezik az elveimmel, de most kellett, mert kevésnek bizonyult a cukor, amit a töltelékhez szórtam :)
Isteni finom, mindenki imádta :)
Egresleves
Ezt most kompótból
készítettem, de lehet friss egresből is. A kompótot
a fazékba ürítettem, adtam hozzá még
egy kis vizet és felforraltam. Egy tojást
szétválasztottam, a fehérjét beleöntöttem
a fövő levesbe és megfőztem, utána levettem a
tűzről. A tojássárgát elkavartam egy csésze
tejjel, majd hozzáadtam a leveshez. Ízlés
szerint adtam hozzá még cukrot. Hidegen, melegen
egyaránt fogyasztható.
Ordás palacsinta
Előre elnézést kérek a képekért. Ez falun készült és se idő, se lehetőség nem volt a díszítésre. Remélem nem veszitek zokon :)
Szóval itt van az orda és eljött az idő, hogy isteni finom ordás palacsintát készítsünk belőle :) Aki evett már ilyent, az tudja miről beszélek. Aki még nem kóstolta, az tegye meg minél előbb, mert ebből nem lehet kimaradni :)
Hozzávalók:
- palacsinta,
- fél kg. orda,
- 1 egész tojás,
- cukor
Mennyiségek csak körülbelüliek, mert ez sok mindentől függ. A palacsinta méretétől függ a töltelék mennyisége. Fél kg ordához egy tojás kell és cukor pedig ízlés szerint, ki mennyit szeretne. Én sem mértem, csak szórtam és kóstoltam.
Tehát megsütöttem a palacsintákat és egyik felét megkentem ordás krémmel. Kettőbe hajtottam és visszatettem a palacsintasütőbe még kicsit sülni. Ezt azért kell, mert a krémbe nyers tojás van. Mindkét felét megsütöttem és tálaltam. Lehet mazsolát is kavarni a krémbe.
Húsvéti köszöntő!
2014. április 19., szombat
· Posted in
csak úgy
martinelli. Üzemeltető: Blogger.