Rebarbara szezonban mindig szoktam rebarbarás sütit sütni. Idén többször is sütöttem. Most ezt a fahéjas változatot hoztam nektek.
Hozzávalók a tésztához:
- 350 g liszt,
- 250 g vaj vagy margarin,
- 100 g cukor,
- 2 kávéskanál vanília,
- 1 tasak sütőpor,
- 3 evőkanál tej,
- 5 tojás sárgája.
Hozzávalók a feltéthez:
- 3 evőkanál gríz,
- hámozott rebarbara,
- 5 tojás fehérje,
- 250 g porcukor.
A rebarbarát jól megmostam, meghámoztam és 1 cm vastag karikákra vágtam. Megszórtam cukorral és őrölt fahéjjal.
A száraz anyagokat egy tálba tettem és összekevertem. A tojássárgákat felvertem, hozzáadtam a tejet és a rebarbara levét, amit a cukrozás után eresztett, majd az egészet a száraz anyagokhoz adtam. Hozzáadtam a pelyhekre vágott vajat és tésztát gyúrtam belőle. Kinyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem úgy, hogy a szélein 1 ujjnyival magasabb széle, pereme legyen. Megszórtam grízzel és rászórtam a rebarbarát.
Előmelegített sütőbe toltam és közepes lángon kb. 25 percig sütöttem.
A tojásfehérjékből a cukorral kemény habot vertem és a 25 perc leteltével kivettem a tésztát a sütőből, rákentem a cukorhabot a tetejére, elegyengettem és visszatettem sülni. Amikor a hab a tetején kezdett megbarnulni, szúrópróbával ellenőriztem és kivettem a sütőből.