Új blogot indítottam :)
2013. május 30., csütörtök
· Posted in
csak úgy
Már egy ideje morfondíroztam azon, hogy fel kellene tenni a képeimet egy blogra, hogy más is láthassa, pl. olyan, aki oda nem juthat el. El is kezdtem, de elég időigényes, így szép lassan, apránként fognak elkészülni a bejegyzések.
Akit érdekel, megnézheti és követheti a blogot, hogy új bejegyzés esetén értesüljön: Barangolásaim
Akit érdekel, megnézheti és követheti a blogot, hogy új bejegyzés esetén értesüljön: Barangolásaim
Minden bejegyzéshez sokkal több kép van feltöltve, mint amennyi elsőre látszik, ezért kattintsatok a MÉG TÖBB KÉP linkre, hogy megnyíljon előttetek.
Köménymagleves (kórház induló)
2013. május 29., szerda
· Posted in
levesek
Elnézést kérek, amiért ez a leves nem felem meg a blog mottójának :) Ezt nosztalgiából készítettem el és azért, hogy megörökítsem.
Régebb ezt a levest készítették és tálalták a betegnek, de azon kívül, hogy köménymag van benne, semmi köze az egészséges táplálkozáshoz. A köménymag jó a gyomorbántalmakra, gátolja a puffadást, de ez a sok liszt és zsír, amit én végül mellőztem (mármint a zsírt, olajat), egyáltalán nem egészséges. Nagyanyáink étele, mi anno a pirított kenyérkockát szerettük belőle, a leves nem nagyon smakkolt nekünk :)
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 kk köménymag,
- 1 nagy fej hagyma,
- 2 ek liszt,
- 1 kk pirospaprika,
- fejenként 1 szelet kenyér felkockázva és kevés olajon megpirítva,
- só,
- víz.
A köménymagot a hagymával annyi vízben, hogy bőven ellepje, egy kis csészében jól kifőztem, majd a levét leszűrtem. Egy teflon lábasban 2 ek lisztből száraz rántást készítettem: folyamatos kavarás mellet megpirítottam kicsit a lisztet, majd hozzáadtam a pirosparikát és ismét folyamatos, csomómentes kavarás mellett felöntöttem vízzel. Van aki olajosan készíti, de az sem egészséges, fölösleges az olaj. Utána a rántást és a köménymaglevet egybeöntöttem és hagytam a lisztet kiforrni, majd sóztam, hogy kész leves legyen. Kevés olajon (itt is spóroltam) megpirítottam a kenyérkockákat. Tálaláskor a leveshez kenyérkockát adunk, így fogyasszuk.
Tejfölös csirkemájpaprikás
2013. május 28., kedd
· Posted in
csirkemáj
- 500 g csirkemáj,
- 1 nagy fej hagyma,
- 2 kk pirospaprika,
- kevés olaj,
- 1 babérlevél,
- 2 ek liszt,
- tejföl
A hagymát apróra vágtam és kevés olajon üvegesre pároltam.
Hozzáadtam a pirospaprikát, majd felöntöttem vízzel. Hozzáadtam
a babérlevelet és a megtisztított májat. Lassú tűzön puhára
főztem. Amikor a máj már puha volt, a lisztből és tejfölből
habarást készítettem, hozzáadtam a májhoz és hagytam a lisztet
kiforrni.
Figyelem: a májat csak a tányérban sózzuk, mert másképp kemény lesz!
Egyszerű diókrémes kakaótorta
Hozzávalók a tésztához:
- 5 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 0,8 dl tej
- 0,8 dl olaj
- 2 csapott evőkanál kakaó (cukrozatlan)
- 20 dkg liszt
- 10 g sütőpor
- 15 dkg darált dió
- 25 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
A
tészta: a tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a
tejet, majd az olajat, és jól elkevertem. A lisztet
összekevertem a kakaóval és a sütőporral és hozzákevertem a tojásos
masszához, végül óvatosan hozzákevertem a tojások felvert habját.
A krém: a puha vajhoz hozzáadtam a cukrot és habosra kavartam, majd hozzáadtam a diót és jól összekavartam.
Sütőpapírral kibélelt lábasba
öntöttem és megsütöttem. A kihűlt lapot kettévágtam, a krém felét az
alsó lapra kentem, óvatosan ráhelyeztem a másik felét és a tetejét meg az oldalát
megkentem a maradék krémmel, majd megszórtam kakaóval.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.