Melinda láncjátékot hirdetett "Lássunk világot a konyhában! - LVK" címmel. Az első forduló témája az erdélyi konyha. Gondoltam illene nekem is benevezni, annál is inkább, mert ez nekem nem lássunk világot, hanem itthoni pálya. Törtem a fejem hogy mit is készítsek, hogy eredeti és hagyományos is legyen. Emlékezetemben elővettem a nagymamámtól tanult, gyerekkori ételeket és végül ezt a lecsó receptet választottam, ami sokaknak meglepetés lesz, mert a lecsót mindenki ismeri, de valószínű nem így, ugyanis sokan a lecsót egész másképp készítik.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagy fej apróra vágott hagyma,
- 2 db piros paradicsompaprika,
- 1 db zöld paprika,
- 1 db félpiros paradicsompaprika,
- 2 evőkanál olaj,
- 3 nagy érett paradicsom,
- 3 nagy krumpli,
- 1/2 bögre rizs,
- só ízlés szerint
- kevés cukor.
A paprikákat megmostam, négybe vágtam, kivágtam a magházukat és vékony szeletekre vágtam. Az apróra vágott hagymát forró olajon üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam a vékonyra szeletelt paprikát, a sót és tovább pároltam. Vizet ekkor még nem kell adni hozzá, mert a paprika nagy része víz és levet enged. Amikor már a paprika is üvegesre párolódott, hozzáadtam a meghámozott és kockára vágott burgonyát, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főztem.
Közben a rizst háromszor annyi enyhén sós vízben megfőztem. A paradicsomot megmostam, forró vízbe dobtam, hogy a héját le tudjam utána húzni. Hagytam, hogy fellobbanjon, majd amikor a héja kezdett megrepedezni, kivettem a vízből és hagytam kicsit hűlni, majd lehámoztam és felszeleteltem. Amikor a krumpli megpuhult, hozzáadtam a lehéjazott és felvágott paradicsomot, hagytam kb. 10 percig főzni, majd hozzáadtam a rizst és kavargatás mellett még főztem kb. 5 percig. Utána levettem a tűzről, utánasóztam még kicsit és adtam hozzá kevés cukrot is, hogy elvegye a paprika erős ízét.
Közben a rizst háromszor annyi enyhén sós vízben megfőztem. A paradicsomot megmostam, forró vízbe dobtam, hogy a héját le tudjam utána húzni. Hagytam, hogy fellobbanjon, majd amikor a héja kezdett megrepedezni, kivettem a vízből és hagytam kicsit hűlni, majd lehámoztam és felszeleteltem. Amikor a krumpli megpuhult, hozzáadtam a lehéjazott és felvágott paradicsomot, hagytam kb. 10 percig főzni, majd hozzáadtam a rizst és kavargatás mellett még főztem kb. 5 percig. Utána levettem a tűzről, utánasóztam még kicsit és adtam hozzá kevés cukrot is, hogy elvegye a paprika erős ízét.