Melinda láncjátékot hirdetett "Lássunk világot a konyhában! - LVK" címmel. Az első forduló témája az erdélyi konyha. Gondoltam illene nekem is benevezni, annál is inkább, mert ez nekem nem lássunk világot, hanem itthoni pálya. Törtem a fejem hogy mit is készítsek, hogy eredeti és hagyományos is legyen. Emlékezetemben elővettem a nagymamámtól tanult, gyerekkori ételeket és végül ezt a lecsó receptet választottam, ami sokaknak meglepetés lesz, mert a lecsót mindenki ismeri, de valószínű nem így, ugyanis sokan a lecsót egész másképp készítik.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagy fej apróra vágott hagyma,
- 2 db piros paradicsompaprika,
- 1 db zöld paprika,
- 1 db félpiros paradicsompaprika,
- 2 evőkanál olaj,
- 3 nagy érett paradicsom,
- 3 nagy krumpli,
- 1/2 bögre rizs,
- só ízlés szerint
- kevés cukor.
A paprikákat megmostam, négybe vágtam, kivágtam a magházukat és vékony szeletekre vágtam. Az apróra vágott hagymát forró olajon üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam a vékonyra szeletelt paprikát, a sót és tovább pároltam. Vizet ekkor még nem kell adni hozzá, mert a paprika nagy része víz és levet enged. Amikor már a paprika is üvegesre párolódott, hozzáadtam a meghámozott és kockára vágott burgonyát, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főztem.
Közben a rizst háromszor annyi enyhén sós vízben megfőztem. A paradicsomot megmostam, forró vízbe dobtam, hogy a héját le tudjam utána húzni. Hagytam, hogy fellobbanjon, majd amikor a héja kezdett megrepedezni, kivettem a vízből és hagytam kicsit hűlni, majd lehámoztam és felszeleteltem. Amikor a krumpli megpuhult, hozzáadtam a lehéjazott és felvágott paradicsomot, hagytam kb. 10 percig főzni, majd hozzáadtam a rizst és kavargatás mellett még főztem kb. 5 percig. Utána levettem a tűzről, utánasóztam még kicsit és adtam hozzá kevés cukrot is, hogy elvegye a paprika erős ízét.
Közben a rizst háromszor annyi enyhén sós vízben megfőztem. A paradicsomot megmostam, forró vízbe dobtam, hogy a héját le tudjam utána húzni. Hagytam, hogy fellobbanjon, majd amikor a héja kezdett megrepedezni, kivettem a vízből és hagytam kicsit hűlni, majd lehámoztam és felszeleteltem. Amikor a krumpli megpuhult, hozzáadtam a lehéjazott és felvágott paradicsomot, hagytam kb. 10 percig főzni, majd hozzáadtam a rizst és kavargatás mellett még főztem kb. 5 percig. Utána levettem a tűzről, utánasóztam még kicsit és adtam hozzá kevés cukrot is, hogy elvegye a paprika erős ízét.
Azt eddig nem tudtam hogy így elkészítve erdélyi étel, bár már én is készítettem krumplival és rizzsel is igaz nem együtt! Bármilyen formában nagyon szeretem ! Finom lehet így együtt!
VálaszTörlésA lecsót én is nagyon szeretem, mostanában általában tojással és tarhonyával szoktam készíteni. De otthon mindig krumplival készült, hasonlóan mint nálad, csak rizs nélkül. Milyen érdekes, hogy ilyen sok változata van :-)
VálaszTörlésA tiéd is nagyon finom lehet!
Ezt a változatot nem ismertem. Rizzsel igen, de krumplival még sosem készült. Viszont a paradicsomszószhoz imádom a krumplit.
VálaszTörlés