Ez egy régi leves, nagymamám és édesanyám is rendszeresen készítette. Igaz ők füstőlt csülökre főzték. Én is szoktam, de sajnos a csülökvásárlás elég nehéz dolog. Egy időben csont nélküli, hálóba kötözött csülköt vettünk, de abban sokszor több a szalonna, mint a csülök, így most a sertésfarok nagyon jó megoldásnak bizonyul.
Hozzávalók:
- 1 db füstőlt sertésfarok,
- 6 közepes méretű krumpli,
- 1 közepes fej hagyma,
- 1 - 2 ek ecetes tárkony,
- 1 egész tojás,
- fél bögre tej,
- só.
A füstőlt sertésfarkot (amin egy jó nagy darab hús is volt) megmostam és elegendő vízzel feltettem főni. Hozzáadtam a meghámozott hagymát, a sót, a tárkonyt és félig puhára főztem. Hozzáadtam a megmosott, meghámozott és kockára vágott krumplit, majd puhára főztem. Végül hozzáadtam a tojásfehérjét, (pár perc alatt megfőtt) és a tejjel elkavart tojássárgáját. Ízlés szerint adtam még hozzá kevés ecetet.
A tojássárgás habarást nem kellene belefőzni a levesbe, de sajnos már félek, így nem érdekel, hogy összemegy, én belefőzöm.
De finom levest főztél! Jó néhány éve kezdtünk el tárkonyt használni, szeretjük:-)
VálaszTörlés