Mákos kalács
A gyerekek kedvence, a mákos süti :) Most mákos kalácsot készítettem nekik. Ismét elnézést kell kérnem a tálalásért, de vidéken abból gazdálkodunk ami van és úgy, ahogy lehet.
Ebből az adagból 2 db kalács készül. Nekem nem volt két kalácsformám, így a nagy tepsibe tettem. Végül is jó lett, nem hasadt ki csak nincs meg az a kalács formája.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg liszt,
- 5 dkg friss élesztő,
- 5 dl langyos tej,
- 10 dkg puha vaj,
- 10 dkg cukor,
- 2 tojás,
- 1 mokkáskanál só.
- 3 felvert tojásfehérje
- 20 dkg darált mák,
- 20 dkg cukor,
- 2 tojás sárgája.
Kevés langyos tejhez hozzáadtam 2 kk cukrot és
felfuttattam benne az élesztőt. A lisztet egy tálba tettem,
hozzáadtam a puha vajat, a többi cukrot, a sót, a két tojást
(amit előzőleg kissé felvertem), hozzáadtam az élesztős tejet
és a többi langyos tejjel könnyű tésztát gyúrtam. Letakarva
meleg helyen duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát két részre osztottam.
Mindegyik részt még további három részre osztottam, amit
téglalap alakúra nyújtottam. Mindegyiket megkentem felvert
tojásfehérjével, rászórtam a cukorral összekevert darált
mákot, felcsavartam és hármasfonással összefontam. Két kalácsot
kaptam végül, amit sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem és
megkentem tojássárgával. Közepes lángon, előmelegített sütőben
pirosra sütöttem.
Kerek harmonika kenyér - dupla adag
Megint harmonika kenyér. Aki már sütött a
családnak, az tudja, hogy nem lehet jóllakatni vele a társaságot
és állandó menü lesz ezután az étlapon.
Előre elnézést kérek a tálalásért. Vidéken
készítettem és ott nincs meg minden, ami egy szép tálaláshoz
szükséges. A sütéshez sem, mert nem volt két egyforma kalács
formán, így egy 12 literes kerek lábast használtam. Most már
megszoktam, hogy egy kis leleményességgel mindent meg lehet oldani.
Kérem nézzétek el nekem a képen látható sütőpapírt:)
Hozzávalók:
- 1 kg fehér liszt,
- 1 db 5 dkg-os élesztő,
- 500 ml víz,
- 2 tojás,
- 4 evőkanál olíva olaj a tésztába, és még egy kevés a kenéshez
- 4 kk. só,
- 2 kk. cukor,
- 300 g juhtúró,
- 300 g apróra vágott szalámi
- 300 g apróra vágott paprika.
Az élesztőt felfuttattam 350 ml langyos vízben, amihez hozzáadtam két kávéskanál cukrot. A lisztet egy tálba tettem,
hozzáadtam a sót, a tojást és a négy kanál olajat, majd a
felfuttatott élesztőt, és végül a maradék vizet. Jól összedolgoztam, addig, amíg egy jó,
nem ragadó tésztát kaptam. Egy órát letakarva, meleg helyen
pihentettem amíg duplájára kelt. Ekkor kevés liszt hozzáadásával
átgyúrtam, négy részre osztottam és minden darabot téglalap alakúra nyújtottam. Elhelyeztem rajta a juhtúrót, az apróra vágott szalámit és a paprikát. A
szélét megkentem olíva olajjal, összehajtottam, a tetejét is
megkentem olíva olajjal és felszeleteltem. Sütőpapírral kibélelt kerek lábasba helyeztem a szeleteket egymás mellé. Az olaj arra jó, hogy nem
engedi a szeleteket összeragadni, vagyis sütés után könnyen
leválaszthatók egymásról. Ettől harmonika kenyér. Miután
elhelyeztem minden szeletet, még 15 percet pihentettem letakarva,
meleg helyen. Aztán előmelegített sütőben, lassú tűzön
megsütöttem (kb. 45 – 50 perc).
Nyárbúcsúztató láncjáték - Katinál
2012. augusztus 23., csütörtök
· Posted in
játék
A láncjáték lényege a mi esetünkben, hogy a jelentkezők, a bejelentkezés
sorrendjében az utánuk következőnek küldenek ajándékot, meghatározott
időn belül. Részletek ITT.
Körtedzsem
Hozzávalók:
- körte,
- fahéj,
- szegfűbors,
- cukros dzsemfix,
- szalicil a lekötéshez,
- celofán
Leszedettem a (bio, nem vegyszerezett) körtét a
fáról. Megmostam, lehajaztam, négybe vágtam és kivágtam a
magházát. Nagyobb darabokra vágtam és feltettem főni. Hozzáadtam
a fűszereket és kavargatás mellett puhára főztem. Nagyon édes,
aromás körte a miénk, ezért cukrot nem adtam volna hozzá, de a
kilós dzsemfix tartalmaz cukrot is, direkt így van csomagolva.
Ehhez a 6 üvegnyi lekvárhoz hozzáadtam kb. 2 ujjnyit a
csomagból. Összekavartam, hagytam még 5 percig főni, aztán
kiszedtem belőle a fahéjat és jól kimosott üvegekbe tettem. Két
celofán között szalicil módszerrel lekötöttem, majd száraz
dunsztba hagytam kihűlni.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.