Hozzávalók a tésztához:
- 500 g liszt,
- 20 g margarin,
- 1 csipet só,
- 1 tasak száraz élesztő (lehet friss is),
- kb. 250 ml langyos víz,
- 1 tojássárga a kenéshez.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 nagy fej káposzta,
- só,
- bors,
- kevés olaj.
A káposztát megtisztítottam,
legyalultam és enyhén besóztam, majd hagytam
kicsit puhulni. Időnként összevacskoltam, majd kb. 30
perc után kicsavartam és kevés olajjal és
vízzel feltettem dinsztelni. Néha megkavartam és
addig dinszteltem, amíg kb. félpuha lett. Ekkor
levettem a tűzről, leszűrtem a maradék levét és
megszórtam borssal.
A lisztet a dagasztó tálba
tettem, hozzáadtam a sót, a száraz élesztőt,
belevágtam a margarint, összekevertem és a langyos
vízzel tésztát gyúrtam belőle. Meleg
helyen fél órát kelesztettem. Lisztezett
deszkán kicsit átgyúrtam, majd két részre
osztottam. Az egyik felét a forma méretére
nyújtottam úgy, hogy a szélén 2 ujjnyi
pereme legyen. A kerek formát margarinnal megkent sütőpapírral
kibéleltem, majd óvatosan belehelyeztem a tésztát.
Megszurkáltam villával és beletettem a
ledinsztelt káposztát. A maradék tésztát
megint elosztottam 1/3 - 2/3 arányban. A nagyobbik részből
egy kerek lapot nyújtottam és ráhelyeztem a
káposztára, a széleit ügyesen elegyengetve,
hogy mindenhol betakarja a káposztát. A maradék
tésztából próbáltam művészkedni
kicsit, de mivel elég gyerekcipőben jár az efféle
tudásom, sajnos csak annyit tudtam kihozni, amennyi a képen
látszik.
A tészta tetejét megkentem
tojássárgával, megszórtam durva sóval
és előmelegített sütőben megsütöttem.