Nálunk mindenki nagyon szereti az eperdzsemet, de én személyesen még sosem főztem. Most kaptam szép epret elfogadható áron és nem hagytam ki az alkalmat. Igyekeztem spórolni a cukorral, nem fösvénységből, hanem azért, mert általában csak annyi cukrot adok az ételekhez, amennyit föltétlenül muszáj. Elég édes volt az eper, elég volt bőven 1 kg.
Hozzávalók:
- 5 kg eper,
- 1 kg cukor,
- 2 dzsemfix
Az epret alaposan megtisztítottam, megmostam és
hagytam lecsepegni. A főzőedénybe tettem, megszórtam
kb. 20 dkg cukorral és 2 órát állni
hagytam. Ez idő alatt levet eresztett. Kicsit összekavartam és
lassú tűzön feltettem főni. Időnként
megkavartam. Kb. 2 órát főztem. Utána 4 ek
cukorral elkavartam a dzsemfixet, hozzáadtam a dzsemhez.
Hagytam felforrni, majd hozzáadtam a cukor többi részét
is és felforraltam. Utána üvegekbe töltöttem
és száraz dunsztba tettem reggelig. Nekem 14 üveg
dzsemem lett ebből az adagból, igaz nem egyformák,
inkább kisebb üvegecskék.
Még eperdzsemet eddig én sem tettem el, de most szándékomban van. Nálunk most annyira felment az ára így kicsit várok vele! Szép lett és milyen jó lesz majd télen!
VálaszTörlésNagyon jó lesz majd télen elővenni. Én is szívesen készíteném, de nagyon drága, hátha olcsóbb lesz.
VálaszTörlésNekem szerencsém volt az idén. Más években én sem kaptam jó árban :)
VálaszTörlés