Nem volt szokás nálunk birsalmát, birskörtét eltenni télire, de ha kaptunk, akkor nem hagytuk tönkremenni. Én sem szoktam vásárolni, de az egyik szomszéd meglepett bennünket vagy 15 kiló birskörtével, mert ők nem szeretik. Én meg sajnáltam veszni hagyni, így a héten birsbefőzés volt a javából. Mennyiségeket nem írok, mert csak hámoztam, amennyi belefért az edényembe, annyi cukrot adtam hozzá, hogy édes legyen. Összesen 11 db. 375 ml-es üveg dzsemem lett. Kb. 60 dkg cukrot használtam, 2 tasak citromsót, 2 dzsemfixet és 2 citrom levét.
Hozzávalók:
- birskörte,
- cukor,
- citrom,
- citromsó,
- dzsemfix.
Egy tálba vizet öntöttem és
feloldottam benne másfél tasak citromsót. Egy
másik, kisebb tálba is öntöttem vizet és
feloldottam benne a fél tasak citromsót. A birskörtéket
jól megmostam, majd meghámoztam őket. A birskörte
szeleteket a nagy tálba tettem, a héjat pedig a
kicsibe. A citromsós víz azért kell, hogy ne
barnuljon a birs. Utána apró kockákra vágtam
és annyi vízben, amennyi ellepte, feltettem főni. A
főzővízhez hozzáadtam 2 citrom kicsavart levét.
Kavargatás mellett, lassú tűzön addig főztem,
míg elfőtt a víz és besűrűsödött.
Ekkor hozzáadtam a cukrot és a dzsemfixet, majd
üvegekbe öntöttem. Rácsavartam a kupakokat és
meleg dunsztban hagytam kihűlni másnapig.
A birs nem tartozik a kedvenceim közé, de ez a deszem nagyon finomra sikerült.
A héját pedig félretettem és birssajtot főztem belőle.
A birs nem tartozik a kedvenceim közé, de ez a deszem nagyon finomra sikerült.
A héját pedig félretettem és birssajtot főztem belőle.
Még sosem ettem birskörte dzsemet, de nagyon guszta :)
VálaszTörlésKicsit markáns az íze, de nagyon finom.
Törlés