Már rég mondogatom, hogy ki kellene próbálni a házi kürtöskalácsot. Most eljött az ideje, összegyűjtöttem 6 sörös dobozt, nekiestem és elkészítettem. Sajnos egyáltalán nem úgy sikerült, mint ahogy azt én elképzeltem. Idegenkedtem az olajban sütéstől, ezért a sütős változatot választottam de a tészta korántsem lett az a foszlós, puha, amilyennek lennie kellett volna. Inkább száraz lett.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 1 tojás,
- 1 kk só,
- 1 kk száraz élesztő,
- 3 púpos evőkanál cukor,
- 2,5 dl 1,5%-os tej.
- A kenéshez:
- olaj.
A lisztet a keverőtálba tettem, hozzáadtam a száraz alapanyagokat. A tojást felvertem, hozzáadtam 1 dl langyos tejet és a liszthez adtam. Majd a többi langyos tejjel tésztát gyúrtam. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesztettem. Utána lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam és 0,5 cm vastagra nyújtottam és 1 ujjnyi széles csíkokat vágtam belőle.
A sörös dobozokat fóliával bevontam, megkentem olajjal, rátekertem a csíkokra vágott tésztát, elegyengettem (amennyire tudtam), a tésztát ismét megkentem olajjal, beleforgattam cukorba és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. Nekem 4 sörös doboz fért el egyszerre első sütésre, másodikra maradt kettő.
Előmelegített sütőben, a grillt is bekapcsolva, időnként forgatva a kürtös kalácsokat, megsütöttem.
Nem mondom, hogy nem lett ehető, de nem olyan lett, mint amilyent vártam. Nem tudom hol a hiba, de így, ahogy én készítettem, nem jó, mert megszáradt.
Nem mondom, hogy nem lett ehető, de nem olyan lett, mint amilyent vártam. Nem tudom hol a hiba, de így, ahogy én készítettem, nem jó, mert megszáradt.
Imádom!!!! Fahéjas vagy kakaós cukrosan :-)
VálaszTörlésEzt sütőben kell sütni vagy parázs felett, még nem hallottam hogy olajban. Nincs a tésztádban zsiradék, se vaj, se olaj, szerintem itt a bibi. Még sosem készítettem, nem tudok receptet sem ajánlani. Ha rálelek, megírom ;-)
Az igazi a parázs felett, de arra nekem nincs lehetőségem. Szoktunk venni nagyon finomakat készen, de gondoltam egy próbát ez is megér. Na mindegy, kipróbáltam, kivettem a kétségem és kész. Van sok más süti, ami finom, van miből válogatni bőven :)
TörlésLimaránál nézd meg, kommentek között is írnak ötleteket. Máshol olvastam, hogy a sok cukortól sem lesz puha. kemény kérget fon köré. Téli vásárban faházikóban, frissen sütötték elektromos sütőben és úgy emlékszem csak a legvégén hempergették meg az ízesített cukrokban.
VálaszTörlésEgyébként másnapra megszárad ez a kalács, olyankor reggelire forró kakaóba mártogatva eszem :-)
Nálunk állandó jelleggel lehet kapni nagyon finomakat, így nem látom további értelmét a dolognak. :)
Törlés