Szerintem a zserbó amolyan kötelező klasszikus sütemény, olyannak képzelem el, mint a húslevest a levesek között. Ennek ellenére én mostanig húztam, halasztottam az elkészítését. Barbinál megláttam a mákos változatot és el is készítettem, kis változtatással.
Hozzávalók:
- 380 g liszt
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 50 g cukor
- 200 g 70%-os Rama margarin
- 1 dl 1,5%-os tej
- 10 g száraz élesztő
- 1 csipetnyi sütőpor
- 1 csipet só
- 160 g darált mák
- 12 dkg porcukor
- 1 üveg házi ribizlilekvár
- 50 g 70%-os Rama margarin
- 100 g cukor
- 2 evőkanál holland cukrozatlan kakaópor
- 2 evőkanál víz
A lisztet a dagasztótálba szitáltam, hozzáadtam a szárított élesztőt, a sütőport, a sót, a cukrot és jól összekevertem. Belevágtam a margarint és azt is jól elkevertem. A langyos tejben felvertem a tojást és a tojássárgát, majd a liszthez adtam és jól összedolgoztam. Nekem még kellett hozzá liszt ahhoz, hogy jól nyújtható tésztát kapjak, így adtam még hozzá.
A tésztát 3 egyenlő részre
osztottam, de most lemértem, hogy tényleg egyenlő legyen. A tepsit sütőpapírral kibéleltem és 3 db 25x30-as lapot nyújtottam. A mákot ledaráltam és összekevertem a cukorral. A sodrófára
segítségével az első lapot a tepsibe tettem, majd megkentem ribizlilekvárral, majd megszórtam darált, cukrozott mákkal. Ráhelyeztem a második lapot és azt is megkentem ribizlilekvárral és megszórtam cukrozott mákkal. A harmadik lapot kicsit
nagyobbra nyújtottam, ráhelyeztem a többire és körbe ráhajtottam a széleit.
Szobahőmérsékleten letakarva egy órát kelesztettem. Sütés előtt a felső lapot megszurkáltam villával. Előmelegített sütőben egyenletes világospirosra sütöttem.
Szobahőmérsékleten letakarva egy órát kelesztettem. Sütés előtt a felső lapot megszurkáltam villával. Előmelegített sütőben egyenletes világospirosra sütöttem.
Vízgőz felett összeolvasztottam a margarint, a cukrot, a kakaót és a vizet, majd a kihűlt sütemény tetejére kentem. 24 órára hűtőbe tettem. Barbi a forróvízbe mártott késsel való szeletelést ajánlotta, de nekem a 24 óra hűtés után a száraz késsel való vágás kitűnően sikerült.
Nálunk a mákos a nyerő, ebből nem szabad sajnálni a lekvárt, hogy jó szaftos legyen. Ribizlivel is finom lehet, az is kicsit pikáns savanykás.
VálaszTörlésEnnek is nagy sikere volt :)
Törlés