Az egész úgy kezdődött, hogy megláttam egy olasz videót a Harmonika kenyérről (Il pane a fisarmonica) és nem hagyott nyugodni. Elkészítettem és azóta állandó jelleggel kérik tőlem a családom tagjai. Aztán rövid időre rá megjelent Illéskrisznél a kalács-, vagyis az édes változata, a Címetes lap kalács. Azzal is úgy jártam, mint a kisgyerek a kirakatban meglátott macival. Nem ment ki a fejemből és íme, végül megsütöttem. Nagyon finom, csak ajánlani tudom.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 2 dl langyos tej,
- 5 dkg puha vaj,
- 5 dkg cukor,
- 1 tojás,
- 1/4 mokkáskanál só.
- 2 ek olaj + amennyit még felvesz a kenés
- 4 púpos evőkanál cukor
- 4 evőkanál kakaó
- 5 dkg mazsola.
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttattam, majd a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagasztottam. Zacskóba téve, letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Ezután a tésztát gyengén átgyúrtam, két részre osztottam. Mindkét részt téglalap alakúra nyújtottam, megkentem olajjal, rászórtam a kakaót és a mazsolát.
A felső felét, szélét megkentem olajjal.
Összehajtottam és kicsit rányomtam.
Megkentem a felső felét olajjal.
Egyenletes szeletekre vágtam (pontosabban próbáltam :))).
Sütőpapírral kibélelt kalácsformába, lábra állítottam a szeleteket úgy, hogy egy olajozott felületre egy olajozatlan kerüljön. A maradék kakaós cukrot, ami kiesett a gyúródeszkára, késsel összegyűjtöttem és rászórtam a tésztára. Előmelegített sütőben lassú tűzön pirosra sütöttem.
A kenyér isteni,már többször sütöttem én is,csak még a blogra nem került fel:)) De ezt is kipróbálom,nagyon guszta lett:))
VálaszTörlésMindenképp ajánlom :)
TörlésGuszta nagyon, és nagyon finom is lehet, jól hangzik a recept! :)
VálaszTörlésKöszönöm :)
TörlésEzt én is elkészítettem, csak ajánlani tudom, nagyon finom és mutatós.
VálaszTörlésÖrülök, hogy neked is tetszik ez a csodálatos recept! :)
Törlés