Ez a sütit már megjelent a régi blogomon, itt. Most viszont nyári almával készítettem és fehér liszttel, a margarin helyett pedig vajat használtam.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg finomliszt,
- 1 tasak szárított élesztő,
- 150 ml langyos tej,
- 10 dkg cukor,
- 2 tojás,
- 20 dkg vaj,
- negyed kk. só,
- 70 dkg reszelt alma (nyári alma),
- 10 dkg cukor,
- őrölt fahéj ízlés szerint (én kb. 2 kávéskanálnyit tettem hozzá),
- zsemlemorzsa (hogy jól eltakarja a tésztát)
- 1 tojás felverve
A lisztet egy keverőtálba tettem, hozzáadtam a szárított élesztót, a sót, a cukrot és jól összekavartam.
Belevágtam a vajat, majd hozzáadtam a langyos tejet jól
összegyúrtam. Kb. 1/2 órát pihentettem meleg helyen.
Amikor a tészta már majdnem duplájára kelt, ketté osztottam úgy, hogy az egyik fele kicsit nagyobb legyen, mondjuk 60 - 40% arányban. Egy normális méretű tepsit kibéleltem sütőpapírral. A tészta egyik egyik részéből akkora lapot nyújtottam, amekkora a tepsi alja és még kb. 1 ujjnyi az oldalain. Kibéleltem vele a tepsit, majd helyenként enyhén megszurkáltam villával. Erre a lapra annyi zsemlemorzsát szórtam, amennyi a lapot jól betakarta. Ehhez a nyári almához kicsit több zsemlemorzsa szükséges, mert a nyári alma sokkal vizesebb. Rátettem a reszelt almát egyenletesen elosztva, rászórtam a 10 dkg cukrot és a fahéjat.
Kinyújtottam a másik lapot is, akkorára, hogy a tésztát betakarja és ráhelyeztem a reszelt almára, szépen elegyengetve, hogy a szélein ne jöjjön ki az alma.
A tetejét megszurkáltam villával, utána megkentem a felvert tojással. Ettől lesz fényes, ahogyan a neve is jelzi. Előmelegített sütőben, lassú tűzönpirosra sütöttem.
Amikor a tészta már majdnem duplájára kelt, ketté osztottam úgy, hogy az egyik fele kicsit nagyobb legyen, mondjuk 60 - 40% arányban. Egy normális méretű tepsit kibéleltem sütőpapírral. A tészta egyik egyik részéből akkora lapot nyújtottam, amekkora a tepsi alja és még kb. 1 ujjnyi az oldalain. Kibéleltem vele a tepsit, majd helyenként enyhén megszurkáltam villával. Erre a lapra annyi zsemlemorzsát szórtam, amennyi a lapot jól betakarta. Ehhez a nyári almához kicsit több zsemlemorzsa szükséges, mert a nyári alma sokkal vizesebb. Rátettem a reszelt almát egyenletesen elosztva, rászórtam a 10 dkg cukrot és a fahéjat.
Kinyújtottam a másik lapot is, akkorára, hogy a tésztát betakarja és ráhelyeztem a reszelt almára, szépen elegyengetve, hogy a szélein ne jöjjön ki az alma.
A tetejét megszurkáltam villával, utána megkentem a felvert tojással. Ettől lesz fényes, ahogyan a neve is jelzi. Előmelegített sütőben, lassú tűzönpirosra sütöttem.
Nálunk is volt almástészta a héten:)
VálaszTörlésImádom az almás sütit, nagyon guszta!
VálaszTörlés